Sportul din perspectiva copilului – Parintii / episodul 2
De cind merg la meciurile de copii si juniori alaturi de Matei (foto), cam de 2 ani, am vazut foarte multe ipostaze care m-au socat. Mame antrenor, mame pe garduri tipind ca disperatele, tati care-si injura copiii, tati care le […]
De cind merg la meciurile de copii si juniori alaturi de Matei (foto), cam de 2 ani, am vazut foarte multe ipostaze care m-au socat. Mame antrenor, mame pe garduri tipind ca disperatele, tati care-si injura copiii, tati care le urla copiilor cind sa respire, cind sa alerge, cind sa traga sau sa faulteze. Este uneori un spectacol oribil, care afecteaza in mod vizibil evolutia micilor fotbalisti. Unii au deja gitul „strimb”, cautind dupa fiecare faza reactia parintelui de pe margine, altii incep sa plinga pe teren si sint destui si care rabufnesc nervos. Nu e in regula.

La inceput de septembrie, cind s-a disputat DimSoft Juniors Cup la Izvorani, am stat de vorba cu staff-ul lui Feyenoord Rotterdam, care a participat cu o echipa superba – generatia 2002. De altfel, Academia Feyenoord a fost desemnata cea mai buna in ultimii ani in fotbalul olandez. Imi povesteau ca, la un moment dat, a ajuns in curtea lor un pusti roman, pe care insa l-au trimis acasa dupa citeva luni. Nu pentru ca ar fi fost netalentat, ci pentru ca tatal sau se comporta ca un disperat! A incercat chiar sa ofere un bonus financiar unui antrenor care sa munceasca suplimentar cu copilul! Picatura care a umplut paharul! „Sintem organizati, avem o cultura fotbalistica mare, stim cit si ce sa cerem la antrenamente copiilor!, au explicat cei de la Feyenoord, considerind ca tatal ii facea mult rau copilului.
Si cei de la Rayo Valecano au o politica interesanta vis-a-vis de implicarea parintilor. Cind pustii ajung la baza de pregatire, drumurile se despart, iar mamicile si taticii stau intr-o cafenea si se relaxeaza, nu agatati de gardul terenului si comentind ceea ce se petrece la antrenamente. Am discutat cu un impresar apropiat gruparii madrilene, care spune ca niciodata nu deschide discutia cu un parinte despre copilul acestuia: „pentru ca toti au impresia ca ai lor copii sint Messi sau Ronaldo la virsta mica si dialogul nu se mai poarta in limitele realitatii”, a explicat acesta.
Dar iata cum privesc psihologii relatia COPIL – PARINTE – ANTRENOR in cartea Pshiologia sportului, coordonata de Stephen J. Bull.
In primul rind, este de punctat faptul ca deseori copiii capata idei gresite cu privire la potentialul lor de la adultii din jurul lor. Parintii, si chiar antrenorii, au asteptari prea mari, iar acestea pot deveni o sursa de stres daca cel mic nu se poate ridica la nivelul asteptarilor! Copiii trebuie sa se bucure de antrenamente si de competitii pentru a se asigura o implicare constanta din partea lor!
Exista doua genuri de motivatie pentru micii fotbalisti:
– EXTRINSECA, este cea care provine din mediul din jurul sportivului si poate fi POZITIVA sau NEGATIVA.
* motivatia pozitiva: un trofeu oferit jucatorului care si-a imbunatatit cel mai mult performantele (raportat insa la el insusi – retineti!). Aceasta transmite pe loc un puternic mesaj pozitiv celui care primeste trofeul privind faptul ca eforturile sale au fost remarcate si rasplatite.
* motivatia pozitiva: un parinte care-si arata interesul fata de cum a decurs o sedinta de antrenament poate contribui la mentinerea interesului pentru sport
# motivatia negativa: parintele promite o rasplata pentru o performanta: „Daca azi cistigati, iti dau 10 lei”. Cu toate ca aceasta este o recompensa, ea este data intr-un mod foarte periculos, iar daca cel mic nu reuseste sa-i ofere parintelui rezultatul dorit, el a esuat atunci de doua ori: o data in competitie si o data in ochii parintelui!
– INTRINSECA, este motivatia care vine din interiorul sportivului: aceasta include factori ca multumirea de sine, placerea si impacarea cu sine, care trebuie accentuate cu adevarat cind vine vorba de implicarea in sport pe termen lung. Cercetarile au aratat ca unul dintre motivele pentru care copiii abandoneaza sportul este faptul ca nu se distreaza si ca nu-si satisfac nevoia de a se simti impliniti.
Pentru ca cei mici sa aiba o experienta pozitiva atunci cind iau parte la o activitate sportiva, ei trebuie sa stie cu siguranta ca sint sustinuti activ de parintii lor. Este foarte dezamagitor pentru un copil sa practice un sport stiind ca parintii nu-l iau foarte in serios si nu-l sustin cu adevarat. Lucrurile simple, cum ar fi urmarirea unei competitii, le ofera copiilor un sentiment mai puternic de siguranta, iar acesta se va reflecta in atitudinea lor fata de sport. Dat fiind ca participarea timpurie la o activitate fizica poate duce la un stil de viata activ si sanatos, cu siguranta merita sa incurajam stradania celor mici!
In final, propun un test pentru parintii care au copii la fotbal (sau orice sport). Luati o foaie si un pix, in stinga foii scrieti Motivele parintilor care-si trimis copiii sa faca sport, iar in dreapta Motivele copiilor care vin sa faca sport. Daca descoperiti o nepotrivire intre asteptarile voastre (ale adultilor) si cele ale copiilor, atunci ar fi cazul sa va revizuiti propriul comportament! Merita in acest punct sa va reamintiti ca un copil nu ar trebui sa joace pentru a satisface ambitiile maturilor! Copiii fac sport pentru propria placere si asta le alimenteaza si interesul pentru sport (restul este doar factor de stres)!
Cartea care abordeaza subiectul AICI
Citeste si Sportul din perspectiva copilului – episodul 1
In final, reiau continutul unei poze ce circula pe net si este legata de subiect. Il adaptez putin:
1. Fiecare are un rol. Antrenorul – antreneaza, arbitrul – fluiera, micii fotbalisti – joaca. PARINTII sa se simta bine si sa-si incurajeze copilul si echipa acestuia
2. Nu exista meci fara doua echipe. Cei din formatia adversa sint tot copii, ca si al tau. Asa ca nu ar fi rau daca ai aplauda si reusitele lor.
3. Meciul incepe inca din vestiar, continua pe teren si se termina la dusuri. Respecta aceste momente si lasa ca FIUL tau sa traiasca experienta de a face parte dintr-o echipa
4. Sa stea pe banca nu este un esec pentru copilul tau, este punctul din care incepe tot. Nu te certa cu antrenorul, continua sa apreciezi dezvoltarea abilitatilor pustiului tau (nu-l raporta niciodata la alti copii) si incearca sa-i intaresti increderea in sine!
5. Nu uita: copiii nu sint adulti, deci trebuie tratati diferit!