Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Sportul din perspectiva copilului – episodul 1

Vorbeam AICI despre o carte, Psihologia sportului, coordonata de Stephen J. Bull (editura Psihologia pentru toti, 3 Trei). Capitolul 9, “Copiii si sportul” (scris de Misia Gervis), insumeaza 20 de pagini foarte interesante in care se vorbeste despre relatia Antrenor – Copil, Parinte – […]

vineri, 4 octombrie 2013, 3:35

Vorbeam AICI despre o carte, Psihologia sportului, coordonata de Stephen J. Bull (editura Psihologia pentru toti, 3 Trei). Capitolul 9, “Copiii si sportul” (scris de Misia Gervis), insumeaza 20 de pagini foarte interesante in care se vorbeste despre relatia Antrenor – Copil, Parinte – Copil si Antrenor – Parinte.

Acest capitol are 3 obiective, dupa cum descrie autoarea:

1) sa analizam sportul din perspectiva copiilor, sa intelegem potentialul pe care il are in dezvoltarea constructiva a acestora si sa scoatem in evidenta potentialele capcane ale practicarii unui sport

2) sa evaluam educatia fizica din punctul de vedere al parintilor. De ce ar trebui acestia sa isi incurajeze copiii sa fie activi intr-un domeniu sportiv? Care este rolul antrenorului in incurajarea sustinerii din partea parintilor?

3) sa cercetam rolul pe care-l are un antrenor in crearea unei atmosfere placute in timpul antrenamentelor si legatura acestuia cu parintii copiilor sportivi.

 Episodul 1

Sportul din perspectiva copilului

„La modul ideal, un copil care practica un sport intr-un cadru organizat va putea sa isi dezvolte abilitati care ii vor fi de folos in viata adulta”, scrie autoarea, continuind citeva rinduri mai jos: „Toti copiii ar trebui sa aiba dreptul de a se implica intr-o disciplina sportiva la un nivel potrivit virstei si capacitatii lor!”. Acesta este primul element crucial care trebuie luat in considerare atunci cind privim sportul din perspectiva unui copil: VARSTA!

„Majoritatea expunerii pe care oamenii o au la sport vine din partea mass-mediei, unde sportivii sint in general profesionisti si, prin urmare, comportamentul lor reflecta asta. De prea multe ori, adultii implicati in sportul practicat de copii, fie ca sunt antrenori, parinti sau oficiali, se asteapta ca cei mici sa oglindeasca purtarea sportivilor adulti”. GRESIT! Este o abordare nefericita, care nu ingaduie dezvoltarea personala a copiilor, ci mai degraba ii forteaza sa se maturizeze prea curind.

„Majoritatea copiilor care practica un sport nu vor ajunge campioni, chiar daca parintii si antrenorii lor isi doresc asta. Cea mai mare parte dintre ei au o gama larga de motive care ii determina sa ia parte la o activitate sportiva, iar multe nu au legatura cu castigul, ci cu simpla placere!

Parerea pe care copiii o au despre ei insisi este numita INCREDERE IN SINE … Increderea scazuta poate aparea daca antrenorul nu stie ca fiecare elev al sau trebuie sa simta ca reuseste si nu modifica sedintele de antrenament pentru a atinge acest scop.

AMINTITI-VA ca celor mici le place sa dobindeasca abilitati si sa se simta capabili! Sportul ofera ample oportunitati in ambele cazuri!

….

Sportul ofera mediul in care copiii pot sa-si dezvolte capacitatea de socializare, de a lupta pentru o cauza impreuna cu grupul care formeaza echipa, cu antrenorul. „Toate acestea sint abilitati valoroase, necesare succesului in viata adulta. Totusi, asemenea calitati pot fi stimulate doar in contextul sportiv potrivit. Asadar, este important sa intelegem cum poate fi folosita educatia sportiva in mod constructiv pentru a-i ajuta pe copii. E clar ca PERSONAJUL CHEIE este ANTRENORUL in asigurarea unui climat pozitiv, sanatos. De cele mai multe ori, el determina continuarea implicarii din partea tinerilor sportivi. Prin urmare, antrenorul trebuie sa cunoasca factorii care pot face ca activitatea fizica sa fie si placuta!”.

Stimularea implicarii copiilor:

– copiii nu sint adulti, deci trebuie tratati diferit

– trebuie sa se incerce metode pentru usurarea participarii copiilor la antrenamente. Exemplu: micsorarea terenului la fotbal intr-un meci face ca oboseala sa nu se simta atit de repede, iar copiii se vor concentra mai mult asupra propriilor abilitati si vor avea mai multa satisfactie

–  copiilor le place sa fie activi si, daca nu fac ceva, se pot plictisi usor si, deseori, pot renunta de tot la sport!

Prin reevaluarea antrenamentelor, antrenorii pot forma sportivi foarte priceputi si fericiti!

Copiii si competitia

Este important sa retinem ca REUSITA nu este acelasi lucru cu CASTIGUL! Acest lucru contrazice tot ceea ce copiii afla despre reusita de la televizor si de la antrenorii si parintii prost informati!

A reusi inseamna a obtine mai mult decit data trecuta sau a-ti atinge scopurile personale in loc sa te focusezi pe rezultat. Este foarte important ca adultii care lucreaza cu copiii ce practica sporturi competitive sa faca aceasta distinctie si sa o aprecieze la adevarata ei valoare! Cei mici se simt bine in pielea lor cind au o imagine pozitiva despre sine, iar sportul le poate oferi asta, daca elementele competitive sint corect gestionate”.

….

In urmatorul episod vorbim despre Parinti si rolul lor, apoi despre relatia Antenor – Parinti!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

MARIAN T (3 comentarii)  •  5 octombrie 2013, 11:27

Este adevarat ceea ce ati scris in articolul dumeavoastra,dar numai intr-o societate normala!Spune-ti despre sportul din perspectiva copilului,si ca personajul cheie este antrenorul,profesorul,care trebuie sa aiba pasiune pentru sport.Dar de ce nu incercati ,sa vedeti sportul din perspectiva antrenorului?Vorbesc despre un antrenor ,profesor, care este pasionat de profesia lui,dar care nu are conditiile pentru asigurarea unui climat optim,pozitiv sanatos pentru practicarea sportului,si care nu este platit,si totusi reuseste sa creeze performanta intr-un orasel .Cat timp credeti ca acest om poate sa aiba motivatia necesara?

danm (8 comentarii)  •  5 octombrie 2013, 21:43

Un like si de la mine !

Gabriel D (73 comentarii)  •  9 octombrie 2013, 9:12

Gusti,
In episodul urmator, la relatia Antrenor-Parinti ar fi bine sa se discute si depsre compromisurile facute de antrenor in dauna valorii copiilor.
La care echipa de copii din Romania se doreste performanta ? toti vorbesc doar de instruire si perfectionare, nu credeti ca ar fi cazul sa avanseze un pic ?
Daca nu ceri performanta, copiii se plafoneaza si intervine automultumirea.

In fine, promovarea autorilor straini in Romania nu e o solutie, ei actioneaza in alta lume, cu putine valente similare in Romania.
Mult mai util pentru toti, ar fi promovarea autorilor romani, unul din ei este prof Dumitrescu Gheorghe, care a scris mult mai potrivit pentru noi :
http://www.fefsoradea.ro/PDF/curs/Dumitrescu/metodica_predarii_fotbalului.pdf

george (3 comentarii)  •  17 octombrie 2013, 23:11

Faptul ca esti preocupat de transmiterea unui mesaj cu caracter de lectie pentru antrenorii care lucreaza cu copii ma determina sa intervin si sa adaug citeva comentarii.
1.Continutul episodului 1 reprezinta ,fara doar si poate ,argumentele esentiale prin care antrenorul poate rezolva atragerea ,convingerea si captarea dorintei copiilor pentru sportul dorit precum si mentinerea lor in pregatire timp indelungat.
2.

george (3 comentarii)  •  17 octombrie 2013, 23:44

Faptul ca esti preocupat de transmiterea unui mesaj, cu caracter de lectie, pentru antrenorii care lucreaza cu copii ma determina sa intervin si sa adaug citeva comentarii.
1.Continutul Episodului 1 reprezinta ,fara doar si poate ,argumentele esentiale prin care antrenorul poate rezolva atragerea ,convingerea si captarea dorintei copiilor pentru sportul dorit precum si mentinerea lor in pregatire timp indelungat.
Ideile desprinse din articolul de mai sus,puse corect in practica, vor usura munca antrenorului in viitor si vor creea emulatia necesara .Psihologii nu sunt doar utopici ei sunt si practici.
2.Sunt de acord cu MARIAN T.cind spune ca avem nevoie de o societate normala pentru a pune in practica ideile sugerate prin intermediul specialistilor in domeniu.Acest lucru nu inseamna ca daca societatea ,sau cea mai mare parte a acesteia nu este normala ar trebui sa renuntam.Dimpotriva .Putem deveni coautori la normalitate.Cel putin pentru copii sau nepotii nostrii.Trebuie sa ramii insa un idealist cu cei 800-1000 roni primiti de la stat sau patron ,sa lupti cu mentaltati,sa reusesti sa nu te transformi din idealist in spagar si eventual sa ramii si intreg la minte.Este o drama ceea ce se intimpla cu profesorii si antrenorii copiilor,cu acesti idealisti de care vorbeam(PASIUNE PENTRU SPORTUL CARUIA I S-A DEDICAT,DRAGOSTEA PENTRU COPII,SATISFACTIA REUSITEI,LUPTA CU SISTEMUL ETC.)
Astept cu interes Episodul 2!

Paul D (1 comentarii)  •  21 octombrie 2013, 8:30

Domnule Roman, scopul articolului este prea nobil pentru realitatea romaneasca! Nu cred ca sunt multi antrenori capabili sa priceapa concepte despre psihologia copilului, ce sa mai vorbim de aplicarea lor! Sunt antrenori la CSS-uri care sunt preocupati doar de incasarea salariului, iar la echipele de amatori si antrenorii sunt amatori!
Felicitari pentru demers!!!

Sportul din perspectiva copilului – Parintii episodul 2 — Gusti Roman (64 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 11:38

[…] Citeste si Sportul din perspectiva copilului – episodul 1 […]

parinte Cluj -cfr 96 (1 comentarii)  •  28 octombrie 2013, 9:40

va rog sa mergeti putin si mai departe cu ideea, corect si pertinent pct dmv de vedere cu parintii , dar de c nu verificati cine impune aceste reguli de ,,mici atentii,, …caz concret …actiune selectie cluj -lot national …..scuzati.ma !!!!!strigator la cer dmn ..Jurca si cu un domn de la Bihor mic implinit bine il strigau ceva de genul dmn Nei au facut selectia in spatele vestiarelor !!!!!!!!!rusinossssss

O mare problema: situatia copiilor si juniorilor din fotbalul romanesc! — Gusti Roman (64 comentarii)  •  6 februarie 2014, 12:08

[…] Mai multe puteti citi aici!  […]

Cristea Irina Cristina (1 comentarii)  •  28 mai 2019, 15:03

Bună ziua ...nu ar fi așa o mare problemă situația copiilor din fotbalul românesc dacă ar fi recunoscuți după potențial și nu după portofel . Personal consider o gravă încălcare a tuturor principiilor de orice natură... însă ,,joaca,, aceasta cu visele unui copil este cea mai gravă dintre ele !!! Aparentul interes al unui antrenor fata de copii este dezgustător...iar lucrurile acestea sunt f. ușor de sesizat și de generația de copii din zilele noastre...ceea ce duce la un abandon prematur, mai ales al unui copil cu talent. Daca fundația ar fi bună am putea construi...dar de aceea, cu părere de rău, fotbalul românesc este unde merită!!! Câtă vreme ne jucăm cu visele unui copil.... dorințele FRF vor rămâne vise... pt că nu poți face dintr-un cizmar fotbalist decât cu șpagă... intervenții...etc...ceea ce este în trend si se practică, oricum.

paula sosoi (1 comentarii)  •  11 februarie 2021, 11:00

Buna ziua, Aveti recomandari si carti de psihologia micului sportiv, nu doar capitole dedicate in anumite carti? Mi-ar fi de mare ajutor. Va multumesc!

Comentează