Maup Martens: „Sabau nu-si parca masina in garaj. Isi facuse acolo sala de forta!
foto: Maup Martens primul din stinga, Radita Stan (foto, cu ochelari de soare) a insotit delegatia olandeza la Bucuresti
Radita van Oorschot-Stan lucreaza de 13 ani la Feyenoord, dar olandezii ii spun Rodica. Este parte a staff-ului administrativ si este […]
foto: Maup Martens primul din stinga, Radita Stan (foto, cu ochelari de soare) a insotit delegatia olandeza la Bucuresti
Radita van Oorschot-Stan lucreaza de 13 ani la Feyenoord, dar olandezii ii spun Rodica. Este parte a staff-ului administrativ si este mindra ca lucreaza in cea mai buna Academie de fotbal din Olanda. „Am primit anul trecut pentru a 4-a oara consecutiv steaua care spune ca sintem cea mai buna Academie!”. Aha, deci cineva din fotbalul olandez urmareste activitatea de la cluburile de copii si juniori, o evalueaza, iar celor mai buni le este rasplatit efortul. Ce naiba o fi asa de greu sa se intimple acest lucru si in fotbalul romanesc? Rodica vorbeste ok romaneste si efectiv este incintata de turneul organizat de o echipa din Romania, DimSoft Bucuresti. „Este o surpriza foarte placuta modul in care a fost organizat. Jos palaria”, imi spune. De altfel, la citeva zile de la terminarea competitiei, chiar seful Academiei Feyenoord a trimis un email in care felicita DimSoft-ul pentru organizare. Ceea ce spune multe!
Recunosc ca ma roade curiozitatea sa vad cum este organizat clubul la nivelul copiilor, chiar pe terenul doamnei Rodica, cel administrativ. „Avem contract cu Puma pe 4 ani si ne asigura tot echipamentul pentru toate grupele. Si cind zic tot, pai asta inseamna de la sosete pina la gecile de iarna!”. Se vede acest lucru. Micii fotbalisti de la U11, prezenti la Izvorani, erau echipati ireprosabil in Puma din cap pina-n picioare. Dialogul ne poarta spre selectia copiilor, moment in care casc ochii mari la vorbele Rodicai. Sitit citi jucatori vin la „ziua portilor deschise”? Ei bine … 900! Da, 900 de pusti viseaza sa ajunga fotbalisti, sa intre in Academia Feyenoord. Sita cerne si ramin doar citeva zeci. „In acest moment, avem peste 250 de copii in Academie. Dimineata fac antrenamente, apoi merg cu micorbuzele la scoala, iar seara trec la casele lor”.
E vreun roman?, o intreb. „A fost unul, dar dupa citeva luni l-au cam trimis acasa…”. Cum asa? „Din cauza tatalui. Pai, incepuse sa le ceara antrenorilor sa faca ore suplimentare cu copilul … Nu merge asa. La noi programul este foarte bine pus la punct si nu trebuie sa stresezi copilul antrenindu-l zi si noapte! Copilul trebuie sa vina de placere la fotbal, nu sa-l simta o corvoada … Olandezii pun foarte mare pret pe acest aspect”, povesteste Rodica. Apoi mi-l arata pe Maup. „Uite, il vezi? Este un cautator de talente foarte apreciat. L-a avut in grija pe Van Persie, iar cind acesta a trecut la Londra, l-a invitat pe Maupi la el in semn de respect”. „L-ati prins pe Van Persie si dumneavoastra? Cum era?”, o intreb. Ride si duce mina la gura, simulind gestul de „macanit”. „Cam rau de gura”, rapsunde fara a-si stapini hohotele. Sa trecem insa la Maupi, cum il alinta Radita.
Viata lui Maup Martens inseamna Feyenoord. Acum, s-a urcat in masina si a batut 2265 de kilometri. Distanta Rotterdam – Bucuresti. L-am zarit urmarind cu atentie maxima meciurile turneului DimSoft Junior’s Cup. Mi-a lasat impresia unui lup singuratic, dar s-a dovedit a fi un tip volubil, dar caruia cu greu ii scoti un zimbet. Doar cind si-a amintit de Sabau fata parca i s-a luminat. Era in staff-ul tehnic al lui Feyenoord cind Nelutu a ajuns la celebra echipa olandeza. A insotit delegatia U11 a lui Feyenoord la Bucuresti, dar pentru ca nu-i place zborul a parcurs drumul cu masina. Ajutat de Rodica Luca am purtat un scurt dialog cu mr Martens (vezi staff-ul Academiei Feyenoord).
– Domnule Martens, ce parere v-a facut turneul DimSoft Junior’s Cup?
– A fost un turneu foarte bine organizat si de calitate.
– Ce echipe v-au placut si care credeti ca este marele cistig pentru participanti?
– Am remarcat prestatia spaniolilor de la Rayo Vallecano si a celor de la Sahtior. Cei de la Fener nu m-au impresionat chiar daca au ajuns in finala. Marele cistig? Cind se intilnesc echipe din tari diferite, cu alte experiente, totul devine mai interesant.
– Feyenoord a avut la turneu o echipa U11, ce incercati sa le dezvoltati, sa le imprimati copiilor la aceasta virsta?
– Tehnicitatea, rapiditatea, conditia fizica si motricitatea sint elementele care trebuie cultivate. Alaturi de acestea, mai este un aspect. Copiii trebuie sa joace fotbalul cu placere, sa se sustina unul pe celalalt, sa se cunoasca unul pe celalalt si ca grup. Este important sa joace cit mai multe meciuri.
– Din citi jucatori este formata o grupa de juniori la Feyenoord si de la citi ani incepeti sa le formati?
– 16-20 maxim. Cel mai frumos este cind cresti o grupa de la 6-7 ani si ii duci cit se poate de mult …
– Au acelasi antrenor an de an?
– Nu, in fiecare an au alt antrenor.
– La nivelul Academiei Feyenoord, ce mai cuprinde staff-ul?
– Avem nutritionist, antrenor pentru conditia fizica, antrenori speciali pentru tehnica, dar si psihologi.
– Sinteti de o viata la Feyenoord, ce jucatori mari v-au trecut prin mina …
– (Zimbeste incintat) … Van Persie, Giovanni van Bronckhorst ….
– Ce spuneti de jucatorii romani care au evoluat pentru Feyenoord?
– Eram in corpul tehnic al primei echipe cind a fost transferat Sabau. Pot spune, ca la acea vreme, el era pentru noi ca un diamant. Imi amintesc cu placere de el. Foarte serios. Haideti sa va spun ceva ce nu stie multa lume. Dupa ce a semnat, a primit casa de la club, dar el nu-si parca masina in garaj. O lasa afara, pentru ca in garaj si-a amenajat o sala de forta. Era profesionist. A mai fost Damaschin, un atacant cu simtul golului.
….
Viorel Moldovan a marturisit ca echipa U11 a lui Feyenoord l-a impresionat in mod placut, chiar daca nu a cistigat trofeul (au obtinut locul 5). „Au avut o circulatie foarte buna a balonului, unjoc tipic olandez cu 3 atacanti care permanent hartuiesc apararea adversa … pacat ca au ratat atit de mult”, a declarat la finele DimSoft Junior’s Cup 2013 fostul international.
…..
Feyenoord ’90-’91 cu Sabau in formatie si Martens in staff.
Boven: Maup Martens (Assistent), Geert Meijer (Assistent), Ton Lokhoff, Ruud Heus,
Mariano Schultz, Harry van der Laan, Jerry Smith, Pim Verbeek (Assistent),
Steve Wasiman, Remco Schol, René Brochard, Dwight Blackson, Stanislav Griga en
Gerard Meijer (Verzorger).
Midden: Pim Doesburg (Keeperstrainer), Henk Fräser, Sjaak Troost,
John de Wolf, Joszef Kiprich, John Metgod, Ioan Sabau, Marcel Brands,
Piet Keur, Gerrit Plomp, Arnold Scholten, Ulrich van Gobbel, Ruud Daniëls (Masseur) en
Koos Zwik (Materiaalman).
Onder: Regi Blinker, Paul Nortan, Ed de Goey,
Ricardo de Jongh, Gunder Bengtsson (Trainer), Harold Wapenaar,