Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

„Juniorii spanioli si portughezi exceleaza in posesia balonului”

IberCup 2013 a aliniat la start 240 de echipe intr-unul din cele mai importante turnee la nivel de copii si juniori din aceasta vara. S-a desfasurat la Estoril (Portugalia) si a fost in agenda a 3 cluburi din Romania, toate […]

joi, 11 iulie 2013, 10:25

IberCup 2013 a aliniat la start 240 de echipe intr-unul din cele mai importante turnee la nivel de copii si juniori din aceasta vara. S-a desfasurat la Estoril (Portugalia) si a fost in agenda a 3 cluburi din Romania, toate din Bucuresti: DimSoft, Juniorul si Sportul Studentesc (deplasare care insa nu a fost sustinuta de clubul din Regie). Mihai Badea, manager DimSoft Bucuresti si component al nationalei Romaniei de polo – veterani, vorbeste despre exprienta acestui turneu. L-am intrebat daca au juniorii romani ce invata de la un asemenea turneu. „Pe toate planurile se poate invata la un astfel de turneu. De la organizare administrativa, pina la metode de antrenament sau incalzire, ori module de joc. Am vazut echipe extraordinare, spaniolii si portughezii fiind insa cu mai multi pasi inaintea tuturor„. Echipa sa, DimSoft, a intilnit 2 echipe spaniole si 2 portugheze … „in grupa ne-a invins Sevilla cu 4-3 si noi am cistigat in fata a doua formatii portugheze, dar care nu aveau anvergura unui Sporting Lisabona, spre exemplu. Apoi, am pierdut in fata campioanei Spaniei la U11, Malaga, cu 5-0”.

Spaniolii si portughezii pun baza pe posesie. Se observa acest lucru inca de la exercitiile de incalzire, iar in timpul meciului pasau mult si foarte bine, modulele de joc erau compacte pe ambele faze. In plus, aveau o agresivitate pozitiva pe toata durata jocului. Se vede cu ochiul liber ca, in perioada de initiere, copiilor le-au fost bagate in singe multe procedee din alfabetul fotbalului: preluarea, protejarea balonului etc, poveste Mihai. Se pune accent pe fizicul jucatorilor? „In nici un caz. Incepind de la portari, care nu excelau la inaltime, dar aveau un joc de picior foarte bun, erau inteligenti si tot timpul concentrati, pina la jucatorii de cimp, unde era mai important sa fii prieten cu mingea decit sa fii cu un cap mai inalt decit ceilalti :)”. Majoritatea antrenorilor erau foarte calmi, nu strigau la copii de pe margine, atenti la joc, isi adaptau din mers tactica in functie de a adversarului, trecind cu usurinta de la un modul la altul. Iar aici ar mai fi de remarcat un lucru: nu era diferenta intre jucatorii titulari si rezerve. Vorbesc de echipele foarte bune … Au fost 3 cluburi romanesti in competitie, DimSoft, Juniorul si Sportul, au trecut de grupe, dar toate au fost eliminate in primul tur apoi … „Cistigul mare a fost participarea si este de apreciat efortul pe care toate cele 3 cluburi l-au facut pentru acesti copii. Pina la un anumit punct am fost ok, dar mai avem mult de munca si de invatat.  Spre exemplu noi, cu Sevilla, cind am pierdut cu 4-3 am fost in joc, cu Malaga la 0-0 si 0-1 am avut si noi ocazii mari, insa diferenta dintre ceea ce se intimpla la nivel de juniori in fotbalul mare si situatia din Romania se vede clar pina la urma pe tabela”.

screen-shot-2013-07-11-at-55629-pm.png

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Costin (1 comentarii)  •  11 iulie 2013, 21:12

felicitari pentru initiativa de a scrie si despre copii si juniori. interviul este foarte interesant, cu multe lucruri de retinut

mizzzerya (3 comentarii)  •  12 iulie 2013, 0:04

In Romania, daca se face selectia „pe bune „pana la 12-13 ani am putea juca de la egal la egal cu orice club din Europa . Problemele apar de la 14 ani in sus . Dar , ma rog, eternele scuze despre sistem . Chiar toti care au facut „deplasarea „sunt „ai nimanui ” ????

Augustin Roman (437 comentarii)  •  12 iulie 2013, 0:11

probabil te referi la selectia de la loturile nationale. Aici este vorba de 3 cluburi din Bucuresti care au „indraznit” sa mearga la un turneu important 🙂

trevize (3 comentarii)  •  12 iulie 2013, 10:36

Salut Gusti, probabil ar trebui sa precizezi si ca prima selectie pentru loturile nationale se face la 14 ani.

La 10-12 ani sunt destule cluburi/scoli de fotbal in tare unde lucrurile merg destul de bine. Daca e cineva interesant, ar merita urmarit unul din cele mai mari turnee din tara, Cupa E.ON Kinder, intre 3-7 septembrie 2013.

Gabriel D (73 comentarii)  •  12 iulie 2013, 13:41

Foarte interesant ce spune interlocutorul, dar a uitat sa mentioneze ce sistem de campionat au cei din Spania si Portugalia, cate meciuri joaca intr-un sezon.

Un lucru e clar, un copil trebuie in primul rand sa fie prieten cu mingea.
Degeaba alearga de colo-colo cu viteza, dar buimac, degeaba are 20 cm mai mult, degeaba e mai solid, daca nu are legatura cu mingea, e greu pentru el sa ajunga mai sus.
Daca la copii (initiere) nu inveti lucrurile astea, mai tarziu e greu, unii antrenori romani stiu lucrurile astea, insa, nu lucreaza in aceasta idee.
Ei au nevoie de rezultate, pentru ca parintii sa isi tina copilul (implicit si taxa) la club.

Mai mult, selectia la nivel de club nu exista, se merge pe numar, mai mult decat pe calitate.
In mod normal, la o echipa de U10 nu ar trebui sa fie mai mult de 12 copii, dar antrenorii aduc chiar si 20.
E normal, intr-un fel isi cistiga painea din taxa, deci cu cat mai multi, cu atat mai bine.
Dar calitatea lasa de dorit.

Eu as acorda un premiu pentru castigatoarea campionatului, nu ma refer la diplome, medalii, echipament, mingi, mai repede un turneu in Spania – Portugalia – Italia, oriunde in Vest.
Bani exista, orice AJFM isi permite o cheltuiala sa trimita 15 copii in turneu, nu cred ca ar costa mai mult de 5000 de euro.

Vasi Dale (1 comentarii)  •  15 iulie 2013, 3:43

Gusti, am o intrebare pentru d-voatra si tuturor: Ovidiu, Catalin T, Catalin O, Maria, Andrei, Cristian, TRU, Radu C, Radu N, – tuturor -> exclusive print ar putea sa fie exclusive pay pentru strainantate si pentru cine vrea – DE CE NU?

Master of Pupets (1 comentarii)  •  15 iulie 2013, 5:33

Oh Yeah ?!

Augustin Roman (437 comentarii)  •  15 iulie 2013, 20:51

Vasi, vor fi in curind, exact cum spui

Comentează