„Juniorii spanioli si portughezi exceleaza in posesia balonului”
IberCup 2013 a aliniat la start 240 de echipe intr-unul din cele mai importante turnee la nivel de copii si juniori din aceasta vara. S-a desfasurat la Estoril (Portugalia) si a fost in agenda a 3 cluburi din Romania, toate […]
IberCup 2013 a aliniat la start 240 de echipe intr-unul din cele mai importante turnee la nivel de copii si juniori din aceasta vara. S-a desfasurat la Estoril (Portugalia) si a fost in agenda a 3 cluburi din Romania, toate din Bucuresti: DimSoft, Juniorul si Sportul Studentesc (deplasare care insa nu a fost sustinuta de clubul din Regie). Mihai Badea, manager DimSoft Bucuresti si component al nationalei Romaniei de polo – veterani, vorbeste despre exprienta acestui turneu. L-am intrebat daca au juniorii romani ce invata de la un asemenea turneu. „Pe toate planurile se poate invata la un astfel de turneu. De la organizare administrativa, pina la metode de antrenament sau incalzire, ori module de joc. Am vazut echipe extraordinare, spaniolii si portughezii fiind insa cu mai multi pasi inaintea tuturor„. Echipa sa, DimSoft, a intilnit 2 echipe spaniole si 2 portugheze … „in grupa ne-a invins Sevilla cu 4-3 si noi am cistigat in fata a doua formatii portugheze, dar care nu aveau anvergura unui Sporting Lisabona, spre exemplu. Apoi, am pierdut in fata campioanei Spaniei la U11, Malaga, cu 5-0”.
Spaniolii si portughezii pun baza pe posesie. Se observa acest lucru inca de la exercitiile de incalzire, iar in timpul meciului pasau mult si foarte bine, modulele de joc erau compacte pe ambele faze. In plus, aveau o agresivitate pozitiva pe toata durata jocului. Se vede cu ochiul liber ca, in perioada de initiere, copiilor le-au fost bagate in singe multe procedee din alfabetul fotbalului: preluarea, protejarea balonului etc, poveste Mihai. Se pune accent pe fizicul jucatorilor? „In nici un caz. Incepind de la portari, care nu excelau la inaltime, dar aveau un joc de picior foarte bun, erau inteligenti si tot timpul concentrati, pina la jucatorii de cimp, unde era mai important sa fii prieten cu mingea decit sa fii cu un cap mai inalt decit ceilalti :)”. Majoritatea antrenorilor erau foarte calmi, nu strigau la copii de pe margine, atenti la joc, isi adaptau din mers tactica in functie de a adversarului, trecind cu usurinta de la un modul la altul. Iar aici ar mai fi de remarcat un lucru: nu era diferenta intre jucatorii titulari si rezerve. Vorbesc de echipele foarte bune … Au fost 3 cluburi romanesti in competitie, DimSoft, Juniorul si Sportul, au trecut de grupe, dar toate au fost eliminate in primul tur apoi … „Cistigul mare a fost participarea si este de apreciat efortul pe care toate cele 3 cluburi l-au facut pentru acesti copii. Pina la un anumit punct am fost ok, dar mai avem mult de munca si de invatat. Spre exemplu noi, cu Sevilla, cind am pierdut cu 4-3 am fost in joc, cu Malaga la 0-0 si 0-1 am avut si noi ocazii mari, insa diferenta dintre ceea ce se intimpla la nivel de juniori in fotbalul mare si situatia din Romania se vede clar pina la urma pe tabela”.
