Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Se casca prapastia intre juniorii nostri si cei europeni

Nu este un secret pentru nimeni ca fotbalul nostru la nivel de copii si juniori este la pamint, FRF nefiind interesata de progresul acestui sector. Cu toate ca rezultatele din ultima vreme trag mari semnale de alarma, echipa federala condusa […]

miercuri, 22 mai 2013, 10:16

Nu este un secret pentru nimeni ca fotbalul nostru la nivel de copii si juniori este la pamint, FRF nefiind interesata de progresul acestui sector. Cu toate ca rezultatele din ultima vreme trag mari semnale de alarma, echipa federala condusa de Mircea Sandu este incapabila sa miste un deget pentru redresarea situatiei. Nu exista nici un plan de reorganizare, nu exista nici o atentie acordata cluburilor sau antrenorilor tineri, iar selectionatele sint lasate pe mainile unor oameni depasiti total de situatie. Tot respectul pentru Bumbescu ca jucator, dar nu poate fi un antrenor modern, informat si instruit conform anilor 2013. Iar acest 1-10 cu Germania ar fi trebuit sa fie echivalent cu demisia sa.

Nu inteleg de ce este atit de greu pentru FRF sa incerce sa miste lucrurile inainte. Adica inteleg, caci este o institutie in care tinerilor nu li se da credit, o institutie in care la putere sint fripturistii si paharnicii lui Mircea Sandu, care habar n-au de ceea ce inseamna fotbalul profesionist.

Mi-ar placea ca FRF sa se trezeasca. Sa vina sa-i cunoasca pe tinerii antrenori care din pasiune reusesc performante cu grupele lor, atit la nivel de Capitala, cit si in tara. Sa-i adune la un loc si sa le ofere sprijin in a progresa. Suna nene la Atletico Arad, la Viitorul Oradea, la DimSoft Bucuresti sau „Dan Chilom”, aduna-i si pe baietii astia din Regie, care scot rezultate din piatra seaca, de la 3Kids, Juniorul sau Initial, cheama-i la tine si ofera-le sprijin sa mearga in Europa la specializare, sa vada cum sint organizate cluburile de afara, sa invete, caci sint tineri si pasionati! Da-le pensii viagere celor ca Bumbescu odata cu omagiile pentru cariera de jucatori, dar schimba naiba macazul, caci orice an pierdut este un dezastru!

Am stat de vorba cu Dan Chilom, care s-a intors recent dintr-un turneu din Germania. Dan este unul dintre antrenorii tineri care-si fac cu pasiune meseria. A condus un microbuz mii de kilometri ca sa duca o mina de copii sa ia contact cu fotbalul adevarat, sa dea piept cu AC Milan si alti granzi. El ia copii din curtile bisericii de la cersit si incearca sa le ofere o sansa si iese cu fruntea sus din meciuri cu italienii care aveau la nivel de echipa de 2003 preparatori fizici, nutritionisti si corp tehnic numeros. „La Academia Milan, copiii invata 2 ore pe zi, iar restul orelor il dedica fotbalului. Este un mecanism complex si foarte bine pus la punct in jurul copiilor si juniorilor”, a marturisit Dan. L-am intrebat de portarul lui, un pustiulica foarte talentat. „Gusti, crede-ma, nu era in primii 30 portari ai turneului! Daca ai fi vazut ce viziune asupra jocului aveau ceilalti, ce dexteritate si pregatire … Sintem deja cu mii de ani in urma”. Un adevar dureros, dar foarte real.

Pustii lui Dan au fost singurii care nu au primit gol de la AC Milan, cistigatoarea turneului (0-0), si au dat tot ce au putut din ei, terminind competitia pe locul 15 din 60, dar concluzia este trista: se casca prapastia intre juniorii nostri si cei europeni. Iar acest lucru va influenta negativ fotbalul nostru, caci jucatorii produsi de acesta se vor adapta din ce in ce mai greu la filosofia fotbalului european. Ceea ce inseamna transferuri mai rare in strainatate, bani mai putini in fotbalul romanesc, performante din ce in ce mai slabe.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Paul (4 comentarii)  •  23 mai 2013, 11:00

Crunta realitate domnule Roman!
Problema e la fel si pe plan intern. Desi sunt copii talentati in toate localitatile tarii, acestia nu au parte de un sistem care sa-i descopere, sa-i creasca, sa le valorifice potentialul. Ma ocup de copii(ca administrator de asociatie sportiva) si mai talentati si mai putin daruiti de Dumnezeu, dar toti cu mare dorinta de a creste, insa in fiecare zi diferenta dintre acesti pusti si colegi de-ai lor din cluburile mai rasarite, creste spectaculos. Pentrumine o un motiv de frustrare maxima. Noi incercam sa ii antrenam(cat mai bine), sa le organizam jocuri, cu gandul ca poate „ii vede cineva” dar degeaba. Ne motivam doar cu energia copiilor, cu bucuria din ochii lor la victorii, ne ostoim setea cu lacrimile lor dupa infrangeri si mergem mai departe. Daca vreodata, un copil va ajunge sportiv de performanta(subliniez ca nu am zis fotbalist), va fi doar un bonus pentru noi care ne dorim, in acest moment, sa creasca sanatosi, facand parte dintr-o echipa, cu drepturi si obligatii, cu responsabilitati care sa-i ajute sa devina adulti pe care sa te poti baza! Ma opresc pentru ca imi creste tensiunea cand ma gandesc ce subiecte tin prima pagina a ziarelor in zilele noastre si de cat de putina atentie au cei care au rezultate, in diferite domenii, in micile localitati ale tarii noastre! O zi buna! Felicitari pentru articol si pentru echipa pe care GSP a adoptat-o!

Augustin Roman (437 comentarii)  •  23 mai 2013, 12:25

Multumesc pentru comentariu

Name (73 comentarii)  •  23 mai 2013, 14:58

Domnule Roman, nu te hazarda in afirmatii, gen ” … nu poate fi un antrenor modern”.
Istoria ne arata ca fotbalul se juca bine si acum 50 de ani, experienta lui Bumbescu trebuie impartasita, probabil stam prost la jucatori, este stiut ca selectia se face in functie de ce masina au parintii…

Ce inseamna fotbal modern la nivelul copiilor ?
Sa dea bufa in fata si sa alerge ca apucatii fara nici un rost ?
Mergeti la orice echipa de copii si asta veti vedea, poate doar Lita Dumitru sau alti anonimi sa fi construit o echipa care si gandeste.

Ideea principala este clara : selectia nu se face pe criterii competitive, nu avem de unde, nu exista competitii suficiente, doar vechea schema AMFB sau judetene.
Aici trebuie umblat : implementat fotbalul in scoli, in Germania deja 300 de scoli au clasa de fotbal din primul an.
Am vazut ce scoala avem, nici un pic de sport nu se face, ba nu sint mingi destule, ba nu e loc.
In fiecare scoala sa existe o echipa la fiecare an, care sa joace meciuri pe sector, judet, comuna.

Al doilea lucru foarte important : cluburile sa fie obligate sa aiba echipe de copii pentru fiecare an, nu doar 5 cum este acum sistemul.
Mare importanta au selectiile la cluburi, antrenorii sa aiba un procent daca au talente deosebite.

Si ca sa glumim un pic, vorbiti cu aia mari sa aiba rezultate, sa atraga copii spre fotbal… cum era in 87 cind si fetele jucau.

b_o_g_d_a_n (9 comentarii)  •  23 mai 2013, 15:45

@Name, Bumbescu si-a impartasit experienta sa si rezultatul s-a vazut: 1-10 cu Germania. Nu e nici o problema, poti sa mai si pierzi, dar asa cum ai fost pus selectioner la o echipa nationala de juniori, fara sa fi demonstrat absolut nimic ca antrenor inainte, asa trebuie sa ai si onoarea sa-ti faci bagajele dupa o astfel de umilinta. Aud foarte des pe la noi expresia: nu vine nimic din urma. Cu alte cuvinte sa dam vina pe copii ca nu se naste un nou Hagi. Dar Federatia ce face pentru creearea unui mediu propice dezvoltarii tinerelor talente? E bine sa se implementeze fotbalul in scoli, sa existe mai multe echipe de juniori si deci o arie mai mare de selectie, dar nu e nici pe departe suficient. Federatia Spaniola prin diferitele sale Federatii Autonome a mers mai departe si a actionat in punctul cheie in formarea unui junior si anume: pregatirea de specialitate a antrenorului ! In Spania se realizeaza anual sute si mii de cursuri de formare la diferite nivele a antrenorilor de fotbal. Nu trebuie sa fi fost jucator de performanta pentru a lua parte la astfel de cursuri si aici vorbesc in cunostiinta de cauza, eu insumi fiind un exemplu in acest sens. In consecinta, anual in Spania ies sute de instructuri foarte bine pregatiti care sa implementeze principiile fotbalului modern miilor de copii care activeaza in cluburi si scoli. La noi problema pregatirii antrenorilor e una extrem de grava si neluata in seama. Si aici sunt total impotriva ideii: „istoria ne arata ca fotbalul se juca bine si acum 50 de ani”. Cu o astfel de mentalitate nu facem decat sa ajungem la titlul acestui articol: Se casca prapastia… Dar pana la urma pe cine intereseaza? Cine sunt acesti „juniorii nostri „? Vai de capul nostru domnule Roman. E un subiect pe care as putea scrie pagini si as avea multe de impartasit (poate am s-o fac pe contul meu de mysport). In orice caz, va felicit atat pe autorul articolului cat si pe cei doi care ati intrat sa dezbati la comentarii acest subiect. Inseamna ca va pasa.

Name (73 comentarii)  •  23 mai 2013, 15:57

Cu tot respectul Bogdan, toate miile de cursuri de care vorbesti au un singur scop : sa ia banii antrenorilor.
Pe intelesul generatiei de azi : marketing.
Fotbalul nu e pe hartie, el este pe teren, daca nu ai experienta degeaba citesti carti.

b_o_g_d_a_n (9 comentarii)  •  23 mai 2013, 16:16

Cu tot respectul Name, nu stii despre ce scrii. Cursurile despre care vorbesc au o componenta practica esentiala. Iar practica se face pe teren cu echipe adevarate, iar profesorii sunt in marea majoritate antrenori de nivel inalt (unii! dintre ei si fosti fotbalisti profesionisti). Vorbesc aici de disciplinele primordiale ale specializarii: tehnica, tactica, joc colectiv. Celelalte gen: psihologie , prim ajutor, pregatire fizica etc. se fac cu specialisti in domeniul lor, dar care in majoritatea lor au tangente cu fotbalul. Si chiar si la cursurile amintite exista o foarte importanta componenta practica. Ca sa-ti raspund la ultima afirmatie pot sa spun si eu ca degeaba ai experienta daca nu stii s-o transmiti mai departe. Ideal ar fi sa ai si experienta, sa stii s-o transmiti si sa fii mereu la curent cu noile tentinde. Ca sa fiu rautacios o sa-ti spun si eu care e scopul acestor cursuri (pe intelesul generatiei de ieri) : competivitatea si progresul.

Name (73 comentarii)  •  24 mai 2013, 9:36

Un singur exemplu iti dau : Ionut Chirila.
Era plin de cursuri de care vorbesti.
Ce a facut cu ele, ca doar stia sa le transmita…

b_o_g_d_a_n (9 comentarii)  •  24 mai 2013, 10:58

@Name, Ce a facut cu ele ? Esti serios sau scrii din plictiseala? Asadar din punctul tau de vedere Ionut Chirila prin mana caruia au trecut, s-au format si lansat spre fotbalul mare (un excelent antrenor de juniori deci !) jucatori precum: Tararache, Haldan, Florentin Petre, Razvan Rat etc. e un exemplu negativ, iar Adrian Bumbescu care a antrenat in ultimii 15 ani, de cand s-a lasat de fotbal, 2 sezoane la Chiajna si cateva luni juniorii Stelei, e util nationalei de tineret pentru ca isi poate impartasi amintirile sale de cand juca fotbal acum 20, 30 de ani ! Name, nu stiu cum se fac cursurile de antrenori in Romania. S-ar putea sa fie exact cum spui, facute sa ia banii antrenorilor. Eu te asigur insa ca nu acelasi lucru se intampla in Spania. Aici nici jucatorii care au trecut prin Primera Division nu vin la cursuri cu aroganta ca le stiu pe toate, ca fotbalul nu mai are taine pentru ei si nu mai au nimic de invatat. Toti cei implicati in fotbal pleaca de la premisa ca mereu poti invata si pentru a fi competitiv trebuie mereu sa fii cu ochii si urechile larg deschise. Toata aceasta mentalitate pleaca de la Federtie care stimuleaza cunoasterea si studierea amanuntita a fotbalului. Cine crede ca fotbalul spaniol a progresat atat de mult in ultima decada doar pentru ca s-au nascut vreo cativa baieti mai cu talent in aceasta generatie, sunt intr-o grava iluzie. Asa cum scria si Gusti Roman, cred ca tinerii antrenori romani trebuie trimisi la specializare in Europa, altfel vom ramane la nivelul de acum …50 de ani. Doar si atunci se juca bine, nu-i asa Name?

Name (73 comentarii)  •  24 mai 2013, 12:13

Bogdane,
Observ ca ai transformat in polemica personala, eu am spus ce aveam de spus, dar tare as vrea sa aflu unde a jucat Ionut Chirila si ce performante a avut ca jucator ?

De unde sa stie el sa antreneze daca n-a practicat ?

Orice ai spune, la fotbal nu e matematica, nu poti sa-l invoci pe Mourinho cand vorbesti de Chirila, sa fie clar.

Eu nu stiu ce e in Spania, stiu ca de loturile lor s-au ocupat antrenori care au jucat finale in Europa, au cistigat trofee, etc.

Nu ai dreptul sa gindesti in felul asta, comparind Romania cu Spania.
Noi nu avem copiii lor, noi mincam fasole, ei maninca tauri.
In schimb, iti pot arata rezultatele romanilor cele mai bune, si poti vedea de catre cine au fost antrenati.

Lasa-l pe Bumbescu, isi cauta locul, si-a cistigat dreptul asta.
Nici unul din copiii aia nu vor ajunge la performantele lui.
Greseala a fost al celui care l-a ales antrenor, ca pe Raducioiu.
E normal sa dai credit vechilor glorii.

Il avem pe Hagi, dar nu stim sa il folosim, mediocritatea din tara asta se grabeste imediat sa dea in cap virfurilor, conform vechiului proverb din intelepciunea strabunilor :
„Mediocritatea nu accepta si nu recunoaste valorile.”

b_o_g_d_a_n (9 comentarii)  •  24 mai 2013, 12:55

@Name,
Am luat-o personal in momentul in care ti-ai dat cu parerea, fara sa ai nici ce-a mai mica idee despre ce scrii ( ma bucur ca recunosti macar: „Eu nu stiu ce e in Spania”) asupra unui aspect despre care eu am afirmat ca il cunosc din experienta proprie.

Desigur, nu te feresti nici in ultimul comentariu sa incerci sa dai impresia ca stii mai multe si mai mult decat atat te si contrazici. Chiar stii ce antrenori a avut Spania in ultimii ani la selectionatele de juniori? Esti sigur ca au jucat finale si au castigat trofee? Sunt convins ca habar n-ai.

Apoi hotarasta-te, ori au gresit cei care l-au ales pe Bumbescu si Raducioiu antrenori de nationale, cum scrii prima data, ori era normal sa le fi dat credit vechilor glorii?
Ce aveam de scris, am scris si eu. Sunt absolut de acord cu vechiul proverb din intelepciunea strabunilor pe care l-ai citat: „Mediocritatea nu accepta si nu recunoaste valorile”- de aceea un antrenor ca Mourinho n-ar fi avut niciodata vreo sansa in „tara asta”.

Numai bine.

LEFTER POPESCU (1 comentarii)  •  24 mai 2013, 15:24

Apel catre FRF, Liga si comisiile licentierii !
………………………………………………………..Criteriul sportiv trebuie sa primeze, apoi dupa regulamentul (neactualizat) se ia in considerare primirea licentei. Numai ca de anul acesta a intervenit insolventa (ceva nou pentru fotbalul romanesc). Cei de la comisii au preluat din regulamentul UEFA doar ceea ce le-au convenit … “Ca echipele intrate in insolventa cu aprobarea judecatoriilor, nu vor putea participa in competitiile europene o editie din urmatorii 3 ani daca se claseaza pe un loc de cupe europene “…

Ce se intelege de aici ? Ca echipele ce sunt in insolventa primesc licenta si pot continua sa joace in Liga I dar fara a juca in cupele europene o editie din urmatorii trei ani daca se claseaza la final pe un loc “european” .

Comisiile noastre nu vor sa vada lucrurile in acest fel si nu au dat licenta si echipelor care au intrat legal in insolventa. Este o mare greseala si se pare ca o fac si cu o meschina intentie .

Echipele cu datorii la stat din anii trecuti precum Timisoara , Bistrita etc. nu erau in insoventa si firesc nu au primit licenta . Insa Rapid si U Cluj se afla intr-o noua postura (cea a insolventei care conform regulametului UEFA nu trebuie sa le fie interzise obtinerea licentei si in final retrogradate )

Comisiile noastre trebuie sa-si armonizeze si acest paragraf cu obtinerea licentei de catre echipele ce sunt in insolventa aprobata de catre judecatorii .

In fiecare CAMPIONAT din Europa, exista cel putin o echipa intrata in insolventa careia nu i s-a pus piedici in obtinerea licentei . Aflam ca in Spania evolueaza 3 echipe intrate in insolventa dar care nu au voie sa participe in cupele europene daca se claseaza pe un loc “european”. De curand in Grecia, 8 echipe au intrat in insolventa . Dintre acestea, 2 sunt pe loc retrogradabil. COMISIILE NOASTRE VOR VEDEA CUM SE APLICA ACOLO REGELEMENTARILE UEFA si cele 6 echipe intrate in insolventa dar care s-au clasat pe loc neretrogradabil, vor evolua si la anul in Liga I.

In concluzie :

1 – latura sportiva trebuie sa primeze iar echipele aflate pe locurile 15-18 trebuie sa retrogradeze dpdv sportiv.

2 – ECHIPELE care au datorii la stat dar nu sunt in insolventa, nu primesc licenta si retrogradeaza (acestea, nefiind in insolventa pot impinge datoriile la nesfarsit si de aceea trebuie retrogradate ).

3 – Echipele care au datorii dar nu la stat si sunt in insolventa (adica datoriile lor sunt sub sechestrul judecatoresc, astfel vor fi obligate conform aprobarii planului de reorganizare, ca in termen de 1-2-3 ani sa-si plateasca toate datoriile) vor primi licenta conform regulamentelor UEFA care ne spune ca li se retage doar dreptul de a participa in competitii europene .

Pentru punctual 3, Comisiile noastre trebuie sa-si armonizeze in totalitate regulamentele cu cele ale UEFA si nu sa ia de acolo doar ceea ce le convin pentru simplul fapt ca nu agreaza anumite echipe.

Steaua si Dinamo ar fi beneficiat de aceasta armonizare si ar fi primit licenta fara probleme . Aceste echipe si in anii trecuti cand aveau datorii la stat (Steaua de 3-4 ani avea datorii la Ministerul Apararii dar si catre cluburi sau jucatori, ex: 800.000 euro echipei SC Bacau pentru jucatorul Baciu sau salarii restante catre jucatori ca Nesu, Goian, Dica sau antrenori ca Titi Dumitriu sau Stoichita ) au primit licenta, insa Tmisoara sau Gloria Bistrita , NU au primit–o fiind retrogradate !……….

Decizia CORECTA in situatia de fata, este urmatoarea : RAPID SI “U” CLUJ TREBUIE SA RAMANA IN LIGA I FARA A PUTEA JUCA IN COMPETITIILE EUROPENE, iar echipele clasate la final pe locurile 15-18 vor retrograda fiind inlocuite de cele ce promoveaza din liga a II-a . Astfel vom avea si la anul o Liga cu 18 echipe .

kkciosuldelahamangia (2 comentarii)  •  25 mai 2013, 10:08

@name ce te faci cind mediocritatea incepe direct cu invocatul hagiblat, care ne i-a de prosti cu ultimile doua meciuri disputate: cu steaua si dinamo. si ca o complectare,pina si la acel turneu pt. juniori danone,e plin de meciuri cu rezultat dinainte stabilit,mai ales in favoarea stiti voi cui, asa cui…
cum sustine frf pe cei mai valorosi antrenori de juniori, pe cei cu performante ?

arh.Gheorghe Petrescu (4 comentarii)  •  27 mai 2013, 4:12

Sa fie clar, antrenorii juniorilor sant sub orice critica. Am vazut cateva meciuri cu ei si, par obositi, fara vlaga in ei la o varsta ce se cere o conditie superioara deoarece sant in crestere continua. Dieta cred ca e deficitara la acesti copii. Apoi regimul de antrenament nu este consistent si clar. Pe urma batranii antrenori au metode vechi ce nu mai corespund pentru o generatie ce se vrea electronica. Sant demamagit de acest jucator tanar care nu are vointa de a juca fotbal. Probabil banul si viitorul poate atrage o generatie care nu stie sa fuga, sa alerge, sa faca jonglerii cu balonul rotund si multe altele. Este ceva ce nu functioneaza la nivel de conducere. Ei sant copii si pot fi directionati mai usor spre PERFORMANTA. Pacat ca FRF, nu gandeste si nu se pricepe la fotbal. La FRF, e nevioe de oameni cu scoala pedagogica in FOTBAL cum este aici la mine in SUA. Numai ca, pentru acest lucru trebuie pus osul la treaba; fotbalist, antrenor, FRF. Altfel, batem TURCA pe loc ani de zile, si nu vom avea FOTBAL. Trezeste-te FRF. HAI ROMANIA.

Comentează