Special guest: Ilie Stefan – antrenor 3Kids: Intrebari pentru Victor Ponta!
Ilie Stefan este unul dintre oamenii care-si dedica aproape tot timpul muncii alaturi de copii pe terenul de fotbal. Este tinar, profesor de sport si antrenor al celor de la 3 Kids. Argumenteaza opiniile si scrie cu har, astfel ca […]
Ilie Stefan este unul dintre oamenii care-si dedica aproape tot timpul muncii alaturi de copii pe terenul de fotbal. Este tinar, profesor de sport si antrenor al celor de la 3 Kids. Argumenteaza opiniile si scrie cu har, astfel ca de fiecare data cind voi avea ocazia voi publica in articole rindurile sale. Iata ce a scris acum, cu suflet, dupa ce a participat la conferinta „Sportul romanesc – momentul 0”:
„E duminica seara, a mai trecut o saptamana si ne pregatim pentru o alta. Timpul trece si nimic nu se schimba. Copiii traiesc cu speranta ca isi vor indeplini visul, iar noi traim cu speranta ca vom castiga la loto. Cum obisnuiesc sa spun de fiecare data, sunt foarte multe de spus… Dar pentru ca nu vreau ca saptamana aceasta sa treaca precum oricare alta am sa fac un comentariu cu privire la o conferinta ce a avut loc in data de 28.03.2013.
Asadar, la conferinta “Sportul romanesc – momentul zero” au participat numeroase persoane cunoscute din lumea sportului si nu numai. Intamplarea a facut sa particip la aceasta conferinta si sa pot observa mai de aproape cum se pun problemele in tara asta si cum se rezolva.
La aceasta conferinta au luat parte Gica Hagi, Dumitru Dragomir, Victor Ponta, Carmen Tocala, Nicu Banicioiu (”Nicu” ii spunea Victor Ponta) etc. Acesti oameni au dezbatut problemele sportului, facand si cateva legaturi cu educatie fizica din scoala, insa totul a ramas la statutul de “vorbe”, cum avea sa constientizeze Gica Hagi.
Eu nu am nimic cu nimeni, insa mare parte dintre oamenii aia, asa de culti si de bine pregatiti, au vorbit despre anumite subiecte pe care nu le stapanesc si pe care dansii le vad doar pe hartie. S-a vorbit despre minunata decizie pe care insusi domnul premier Victor Ponta a promovat-o si pe care domnul Banicioiu o va aplica cu atata raspundere. Este vorba de implementarea celor 4 ore de educatie fizica la invatamantul primar. Acum, bine, stiu ca domnul Banicioiu este ministru la MTS, iar la Educatie este Remus Pricopie, insa asa a prezentat domnul Ponta lucrurile.
Un peste alta, domnul Ponta doreste 4 ore de educatie fizica si SPORT (asta inteleg dansii din ora, doar sport) si crede cu ardoare ca acest lucru va contribui substantial la revitalizarea sportului romanesc.
As fi avut cateva intrebari sa-i pun domnului Ponta la acea conferinta, insa cum nu sunt in niciun partid politic si nu sunt vreun conoscut am ramas cu mana ridicata degeaba pana cand a trebuit sa plec la antrenament. Vroiam si eu sa le spun cateva cuvinte in calitate de profesor de educatie fizica si sport, antrenor de fotbal, fost sportiv, dar si manager al unui club sportiv pentru copii si juniori.
As fi vrut sa-l intreb pe domnul Ponta daca stie cat castiga un profesor debutant ? Sau cat castiga un profesor cu 10 ani vechime? Sau prin ce metode reuseste sa supravietuiasca un profesor pentru a ajunge la 10 ani vechime in invatamant? L-as mai fi intrebat daca stie cate posturi de profesor de EFS au ramas neocupate? Cati profesori necalificati au activat sau activeaza anul acesta in scoli? Cum vor fi predate acele 4 ore de EFS, cu ce profesori si cu ce baza materiala? Dansul stie ca inca mai sunt scoli unde Educatia Fizica si Sportul se desfasoara pe holul scolii? Ce se prefera, cantitatea sau calitatea? Nu ar fi fost mai eficient daca ar mai fi pus X procente in plus la salariul profesorilor, in loc sa introduca alte ore? S-a facut un calcul pentru a se afla cati bani se vor cheltui in plus pentru orele de EFS introduse la primar?
Nu vreau sa credeti ca sunt impotriva acestor ore de educatie fizica, insa la momentul actual nici cele 2 ore nu se desfasoara cum trebuie. Profesorii nu sunt motivati pentru a se implica asa cum trebuie in procesul de instruire, iar conditiile in care se desfasoara aceste ore lasa mult de dorit. Sa nu mai spun de orarul copiilor este caracterizat de haos, iar pentru a va da un exemplu va spun doar ca intr-o scoala clasa a4a A invata dimineata, iar a 4a B dupa amiaza. Oare cum s-a hotarat acest lucru? Cu o zi inainte de inceperea scolii sau in prima zi de scoala?
Aaaa, stati, ca unii nu inteleg ce este ciudat la acest lucru. Pai, ei bine, ganditi-va lun singur aspect. Sa presupun ca Inspectoratul scolar organizeaza o competitie sportiva pentru clasele I – IV. Oare cand se va desfasura aceasta competitie, dimineata sau dupa-amiaza? Oare nu va fi afectat programul scolar al copiilor? Oare ce trebuie sa promovam in randul copiilor? Sa le spunem cumva copiilor ca pot lipsi la cursuri atunci cand au o competitie sportiva? Dar oare aceasta competitie sportiva nu putea fi organizata tinandu-se cont de programul scolar? Sau programul/orarul nu putea fi facut astfel incat sa urmeze o continuitate in viata copiilor si le ofere timp pentru activitati extrascolare?
Sa nu mai spun ca la o scoala, clasa a5a invata dimineata, iar la o alta invata dupa amiaza? Oamenii astia vor rezultate la sporturile de echipa insa uita ca acesti copii trebuie crescuti intr-un mediu organizat, in care scoala sa fie scoala, iar copiii de aceeasi varsta din cadrul unei echipe sa desfasoare antrenamentele impreuna.
Ce sa mai! Nu pot spune ca exista rea vointa, dar acesti oameni nu cunosc situatia de fapt si cateodata nici pe hartie nu fac cum trebuie calculele. Hai sa facem, hai sa facem! Dar cu cine sau cu ce, nimeni nu se intreaba! Lumea spune – “Ce bine, vor fi mai multe ore de sport!”. Parintii, oamenii de rand sau cei care nu sunt direct implicati, vad doar decizia, insa nu pot prevedea consecintele.
Din pacate, daca nu se va schimba ceva, consecintele vor fi dezastruoase!