Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

„Sint o suta de cluburi cu copii intre 5 si 12 ani si doar 15 care continua munca peste aceasta virsta!”

Articolul deaici (Cu drag, despre copii si juniori) a stirnit citeva reactii valoroase, astfel ca m-am gindit sa le scot intr-un articol separat, pentru a nu se pierde printre comentarii. Iata ce a scris Ilie Stefan Dragan, cu care nu ma […]

marți, 12 februarie 2013, 5:48

Articolul deaici (Cu drag, despre copii si juniori) a stirnit citeva reactii valoroase, astfel ca m-am gindit sa le scot intr-un articol separat, pentru a nu se pierde printre comentarii. Iata ce a scris Ilie Stefan Dragan, cu care nu ma cunosc personal, dar pe care l-am vazut la lucru la Cupa DimSoft de anul trecut. A cistigat concursul desemnat antrenorilor, care au fost provocati sa loveasca transversala de la 16 metri. Bucuria cu care micutii sai fotbalisti l-au imbratisat si felicitat poate fi o carte de vizita frumoasa pentru el. Iata insa ce a scris antrenorul de la 3Kids (www.fotbalcopii.ro) referindu-se la articolul meu:

„Cuvinte adevarate, echipe frumoase, munca multa, visuri facute si intr-un final ……. nimic nu e sigur! Sau cum am vazut un citat intr-un film, „doar moartea si impozitele”. Din pacate, cu o floare nu se face primavara, iar in tara noastra draga sau cel putin in Bucurestiul nostru frumos nu s-a „nascut” inca un club care sa ofere toate conditiile necesare copiiilor aspiranti din ziua de azi pentru a ajunge la performanta. Drumul e lung, exista multe intersectii, iar din pacate „la noi” omul se uita doar pana la primul colt de strada, iar acolo „intrebam pe cineva”, ca asa-i in Romania.

Multi antrenori, manageri, patroni de club pornesc pe acest drum, insa fara sa stie cu adevarat ce implica fenomenul in sine. Unii o fac pentru bani, altii pentru faima, iar foarte putini din pasiune pura. Ce-i drept, s-a promovat foarte mult in zilele noastre zicala „dragostea trece prin stomac” si doare al naibii de tare adevarul. Si cine sufera in final? Copiii, acei micuti care cred cu tarie ca pot ajuge un Messi sau un Cristiano Ronaldo. Ei cred ca pot munta muntii din loc si chiar pot, insa nu in conditiile date.

Acum cei de nascuti in anul 2002 de la Dimsoft sunt foarte buni, insa ce se va intampla cand vor trece pe teren mare ? Unde va fi terenul cel mare pe care ar trebui sa se antreneze? De aceasta „mica” problema se lovesc multe cluburi din ziua de azi.

Terenurile mari, care cu ceva timp in urma apartineau unor fabrici, se transforma in blocuri. Si cum spuneam, cine sufera in final? Sunt aproape o suta de cluburi pentru copii cu varsta intre 5 si 12 ani in Bucuresti. Dar dintre acestea, doar 15 cluburi mai continua munca cu ei si dupa ce implinesc 12 ani. De ce? Eheeee, pai nevoile copiilor se inmultesc, iar parintii nu mai platesc asa usor pentru ca le-a trecut „betia”cand credeau ca al lor copil ii poate scoate din saracie.

Bineinteles, scenariul nu e acelasi in toate cazurile, dar indiferent de varianta copilul sufera. Nu spun ca ar trebui sa renuntam, sau sa nu-i mai indrumam pe copii catre sport. Departe de mine acest lucru. Spun doar ca ….se pot face mai multe pentru copiii nostri! Pe curand….”.

Sint cuvinte  venite din sufletul unui antrenor de copii si juniori si din intilnirea cu dezorganizarea generala a fotbalului romanesc. Intimplator, DimSoft este unul dintre cluburile care acum cauta solutii pentru problema ridicata de Stefan Dragan (inchirierea unui teren mare), dar in gindurile asternute aici de antrenorul de la 3Kids Bucuresti sint convins ca numele echipei bucurestene a fost doar un sinonim pentru „club de fotbal copii si juniori” .

Un alt cititor, care s-a semnat Paul, a extins problema la nivel national: „Sunt multe localitati mici in tara asta unde oameni inimosi si pasionati, nu intotdeauna “antrenori cu patalama”, aduna in jurul lor copii de 7-8-9 ani cu care incep sa lucreze la ABC-ul fotbalului. Din pacate, la pragurile urmatoare de varsta, competitiile pentru copii sunt prost gandite sau chiar lipsesc si atunci motivatia acestor pusti incepe sa scada!

Si mai este o problema…diferenta mare de conditii dintre echipele despre care ati scris si celelalte (multe). Un prim pas ar fi daca AJF-urile nu ar mai solicita taxe pentru campionatele de copii si tineri (macar pana la 16 ani). Dar cine sa ne auda?! Cine dezbate astfel de subiecte daca FRF nu are o strategie in acest sens? Ei fac o selectie la loturile nationale (cu “rezultatele” bine stiute) doar asa ca sa se afle in treaba si cam atat! Si ar mai fi multe de zis…”.

Chiar ca ar mai fi multe de spus. De aceea, rog pe oricine doreste sa dezbata pe tema copiilor si juniorilor sa scrie aici, si voi gazdui opinia fara nici o problema, iar ea se va vedea si pe www.gsp.ro, cel mai bun site de sport din.ro!

Multumesc.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Ilie Stefan Dragan (4 comentarii)  •  12 februarie 2013, 22:20

Va multumesc ca ati luat in seama comentariile mele si ca ati facut unele corectari.
Sunt foarte multe de spus, dar si mai multe de facut!

stefan (2 comentarii)  •  13 februarie 2013, 9:19

Pe websitul clubului nostru,este toata munca mea.Stiu ca articolul se refera numai la fotbal,dar sa stiti ca aceleasi lucruri se intampla si la alte federatii.Fetita care este f buna nu poate pleca pe”banii” federatiei,deoarece are posibilitati,pana cand,nimic nu este pe merit….

stefan (2 comentarii)  •  13 februarie 2013, 9:22

Oare daca incercam sa indepartam aceste naparci,nu vom suferii?Va rog luati in „vizor si alte sporturi,sunt multe de spus,iar cat de curand vom suferi ca nu mai avem performantze…

Paul (4 comentarii)  •  13 februarie 2013, 15:20

Stefan…nu trebuie sa speram ca in federatii vor ajunge oameni normali ca sa putem avea rezultate sportive…
Schimbarile trebuie sa fie profunde pornind de la LEGISLATIE.
Trebuie URGENT sa creasca numarul de copiii care au acces la practicarea unui sport in cadrul reglementat.
Ministrerul Sportului trebuie sa promoveze o legislatie care sa usureze munca celor care isi asuma rolul de organizatori de activitati sportive in ceea ce priveste domeniul fiscal(sponsorizari, contabilitate, tipuri de cheltuieli permise, mai ales pentru voluntari etc).
Afilierea la federatii o pot face doar structurile sportive cu personalitate juridica, asociatiile fara personalitate putand sa o faca doar prin intermendiul asociatiilr judetene pe ramura de sport dar acestea nu exista decat la foarte putine sporturi, iar in acest fel o multime de copii din localitati mici nu ajung la competitiile nationale.
OLIMPIADA SPORTULUI SCOLAR…un program care tine de Ministerul Educatiei…este mai mult un mod de „acoperi” nemunca unor profesori de sport.
SCOLILE SPORTIVE…in viziunea mea ar trebui sa adune copiii talentati din zonele de acoperire, sa le deconteze transportul si eventual sa le dea o masa calda, dar…(punctele de suspensie au rolul de a inlocui cuvintele mai putin ortodoxe care-mi vin in minte cand ma gandesc).
Domnule Augustin, va urez succes si sper ca demersul dumneavoastra sa atraga cat mai multi „comentatori” care sa dezbata acest subiect!

FLORIN (1 comentarii)  •  14 februarie 2013, 9:09

Buna dimineata,va rog frumos sa va uitati la acest mic video clip,unde un ROMAN de 11 ani(IONUT LAURENTIU BADEA)are nr 5,marcheaza 2 goluri din lovituri libere,este comparat cu CRISTIAN CHIVU si joaca in Spania la CANILLAS(echipa satelit a lui REAL MADRID)apoi va veti convinge DE CE SPANIA este campioana MONDIALA si EUROPEANA,veti vedea BAZA DE ANTRENAMENT,TEREN,etc

VA MULTUMESC!

http://www.youtube.com/watch?v=WhvZqOKPl9M

ony (6 comentarii)  •  14 februarie 2013, 12:24

Manageriez un astfel de club cu 8 grupe de copii si juniori nu sunt din bucuresti dar cunosc fenomenul din bucuresti
f bine. Sfatul meu este sa se faca o o sedinta gen brainstorming
la care sa fie acees nelimitat din partea celor ce vor sa participe si o sa vedeti ca scoateti in vreo 2 ore un proiect sau un material cu mult peste cel propus de federatie. As participa nu numai cu placere dar si cu f multe idei.

Alias (1 comentarii)  •  14 februarie 2013, 23:47

Din pacate, fotbalul din Romania se degradeaza incet, dar sigur. Inca nu pot sa concep, dupa atatia ani, ca la nivelul FRF s-a luat masura desfiintarii campionatelor de tineret si juniori. Pe vremuri eram junior la o echipa de divizia C, care la un moment dat a cochetat cu divizia B (acum se zbate in anonimatul diviziei D, dar asta e alta poveste). Echipa, in divizia C, avea 3 echipe de juniori OBLIGATORII, iar pentru echipa mare se afla permanent in teren doi juniori. Nu inteleg de ce avem nevoie de atatea campionate locale si regionale (diviziile C). Consider modelul italian ca fiind cel mai bun de urmat: o singura serie nationala, O SINGURA serie B, 2-4 serii C. S-a promovat ideea ca echipele din B nu au bani de deplasari in toata tara, deci ar fi bine sa se limiteze la deplasari in imediata apropiere. Total eronat! Ce se intampla cu „echipele care nu au bani” daca, printr-o intamplare, promoveaza in prima liga? Vand meciuri pentru supravietuire?!

Calin (2 comentarii)  •  15 februarie 2013, 0:16

Iti dau doar un exemplu: Progresul. Dintr-un club la care activau 3-400 de copii, cu echipa de seniori in A si stadion frumos, s-a ales praful. Pentru ce? Pentru ca pe stadionul cu pricina sa se ridice un cartier de vile (noroc cu criza) sau sa se plimbe cu ATVurile burtosii din BNR, pastoriti de Isarescu. Pana la urma totul se reduce la vointa politica. Daca se vrea, se face. Progresul are acum vreo 4-5 grupe de copii care se antereneaza prin Bragadiru sau pe unde pot si chiar si asa obtin ceva performante. Restul au renuntat.

ciprian (2 comentarii)  •  15 februarie 2013, 22:09

Este corect ceea ce spuneti , dar observ ca punctati aceasta problema pe care dvs insiva(cei de la gsp) ii dati curs ..si cand spun asta ma refer la faptul ca ziarul dvs(unul foarte bun,cei drept)sprijina o grupa de copii, doar pentru ca antrenorul lucreaza la gsp si nu vedeti mai departe !!! dar trageti concluzii despre unii si altii!! va asigura ca exista in bucuresti cluburi care au conditii foarte bune , cu terenuri de iarba ,tereruri sintetice si tot ce are nevoie un club profesionist…Cluburile care desfasoara proiecte interesante,proiecte pe termen lung..nu prezinta atentie pt dvs..e mult mai simpl.. sau poate doar pt ca prezinta un interes mai mare un articol in care doar pareti a fi interesati si/sau deranjati de asemenea probleme..si nu sa aratati ca cineva care este interesat,pasionat,dispus sa deruleze proiecte de o asemenea anvergura..Va doresc mult succes!

Serban (1 comentarii)  •  20 martie 2013, 5:21

Va semnalez o stare de fapt profund toxica pe care o intretine chiar presa sportiva care ar trebui sa promoveze, macar la nivelul juvenil, valoarea si o competitie onesta. La sfarsitul anului trecut, a avut loc turneul final la grupa de varsta 2003. In presa, in prealabil, a fost anuntat in cateva randuri evenimentul, Foarte bine, as zice. Numai ca, toata informatia, inclusiv titlurile erau centrate pe echipa lui Hagi care ” e calificata”, „va participa” , „are mari danse”, etc. Dupa eveniment, PENTRU CA VIITORUL A IESIT PE LOCUL 3, NU S-A MAI SCRIS MAI NIMIC!!! dati un search pe google, daca nu credeti. Singurul titlu, este tot unul in care se spune ca echipa „regelui” sau „imparatului” sau cum ii mai ziceti voi in presa, ” a „castigat finala mica” despre adevaratii eroi: NIMIC!
Sa va mai dau un exemplu, tot de la „2003” si tot cu Hagi si mai ales – saracu’ el nu are probabil nici o vina, vinovati sunt tutarii din jurul lui! La turneul de la Tg Mures, din august-septembrie, Viitorul a fost eliminata inca din sferturi de viitorii campioni, unul dintre jucatorii adversarilor, marcindu-le toatae cele 3 goluri! Cand au venit premiile personale, credeti ca a fost premiat invongatorul? NU! Pentru ca cel care a inmanat premiile a fost chiar hagi, organizatorii prea servili au ales sa premieze un pusti de la „academia regelui”, in huiduielile adunarii…
dar unde-i unu, hop si cumnatul, in iarna, la cupa proluceafarul, la ceeasi grupa de varsta, 2003, pentru ca unul dintre copiii de la „academia lui Gica Popescu”-sic- a fost imprumutat un singur meci la echipa castigatoare si Popescu a fost responsabil cu premierea, au considerat organizatorii ca nu unul dintre cei care au jucat meci de meci si au ajutat echipa din grupe pana in finala, merita sa ia premiul personal, ci protejatul „cumnatului”.
Sper ca nu veti interpreta personal acest mesaj, ci pur si simplu veti cugeta si analiza felul toxic in care se implica presa si adultii intr-un fenomen care ar trebui sa fie un model de onestitate si puritate.

rapidistul (10 comentarii)  •  8 aprilie 2013, 11:01

Badita tot de la Sportul a plecat in Spania la Canillas, un stangaci de mare viitor

Comentează