O scrisoare si multe adevaruri #copiisijuniori
Rindurile de mai jos s-au nascut din pasiunea a doi oameni pentru fotbal si sintetizeaza nivelul la care este in acest moment fotbalul romanesc la baza sa: copiii si juniorii. Sint puse de hirtie de un antrenor cu experienta, un […]
Rindurile de mai jos s-au nascut din pasiunea a doi oameni pentru fotbal si sintetizeaza nivelul la care este in acest moment fotbalul romanesc la baza sa: copiii si juniorii. Sint puse de hirtie de un antrenor cu experienta, un om serios si dedicat acestei meserii, si se adreseaza unui coleg mai tinar, la fel de pasionat si interesat tot timpul sa se dezvolte pentru a-si face treaba la un nivel cit mai bun.
„Buna ziua,
Mi–am propus sa dau curs solicitarii, sa-ti scriu o parere personala, pe care mi-as dori sa o combata cat mai multi oameni de fotbal …
….
Pe cei care pot sa te ajute pe tine sau fotbalul juvenil romanesc nu-i vei identifica prea usor.
De ce ?
Pentru ca majoritatea antrenorilor sunt calauziti in activitatea lor de alte principii si valori, decat cele normale si firesti (instruirea corecta a sportivului) si sunt subordonati parintilor, conducatorilor, chiar si jucatorilor in sine, care le cer permanent rezultate in dauna unei evolutii consistente individuale si de echipa!
De cate ori nu auzim declaratii de genul: „pentru meciul urmator ne propunem sa facem un joc bun, sa bucuram spectatorii si sustinatorii cu o evolutie care sa ne aduca victoria” ca dupa desfasurarea jocului sa auzim: „azi am obtinut cele trei puncte, care sunt foarte importante in economia clasamentului si nimic din ce s-a intamplat pe gazon nu mai conteaza, atata timp cat noi ne mentinem sperantele in atingerea obiectivului propus”?
Antrenorul roman de copii este dependent (din pacate) de victorii, clasamente, cupe, trofee etc. obtinute cu orice pret. El lucreaza cu grupa, nu cu copilul! El nu are timp pentru a educa – pregati individual un sportiv teoretic si practic. De unde, la un tanar jucator, cultura si inteligenta fotbalistica si cunostiinte despre principii si valori sportive daca nu transmitem, efectuam si corectam permanent acest aspect?
Foarte greu ai sa gasesti ceea ce cauti, pentru ca metodica pregatirii in antrenamente si jocuri nu are strategie – coerenta – implementare – continuitate – verificare – finalitate in acest moment la noi!
Multi dintre juniorii nostri sunt talente, mai mult sau mai putin slefuite, dar, pe masura ce cresc si intalnesc alte culturi si filosofii sanatoase in sport, palesc si nu mai gasesc solutiile pe care le asteptam de la ei. Mai mult de atat, acesti tineri fotbalisti cauta argumente si solutii care sunt in alta parte si nu la ei!
Aici intervine mentaliatatea cultivata de familie si antrenori, care cocolosesc si nu spun lucrurilor pe nume, corect si pertinent, astfel incat copilul sa stie ca mai are tot timpul ceva de insusit si de perfectionat pentru a se ridica la cerintele fotbalului international, ei se raporteaza la ce este in tara si au o autosuficienta daunatoare realei performante.
Usor, dar sigur, antrenorul devine un produs al „individului” (avantaje de orice natura din partea tinarului fotbalist sau a familiei, interes in a-l transfera pe cel mai bun cat mai repede, ca sa nu fie remarcat de altcineva, si a imparti meritele, propunere si fortare la seniori sau loturi ca sa-si arate competentele profesionale, culegand avansari sau pozitie privilegiata in club,etc) si nu invers unde individul (n.r tinarul fotbalist) trebuie sa fie un produs al antrenorului.
Cred ca de acum, inainte de orice selectie de jucatori, trebuie facuta o inventariere a cluburilor care sunt foarte bine organizate si care au o metodica a pregatirii performanta … si sunt cateva exemple … un background al antrenorilor care instruiesc adecvat copii….si sunt si aici destui, dar nu au la club ceea ce trebuie, cunostiinte in amanunt si reale despre profilul jucatorului, din toate punctele de vedere …
Extinderea si permanentizarea selectiilor in strainatate, unde copii, antrenorii, cluburile si parintii au o cu totul alta conceptie despre sport si performanta. Cauta mai degraba automotivatia (intriseca) din jucatori, ca unul dintre principalele criterii care stau la baza cerintelor tale de selectie…
….
Nu am vrut sa jignesc sau sa minimalizez munca cuiva, ci pur si simplu mi-am spus parerea, si tare mi-as dori sa nu fie asa. Sper ca sa nu te fi deranjat acest mail si sa putem pastra in continuare legatura.
BAFTA MULTA”
…………..
Am mai scurtat si ajustat eu scrisoarea, dar esenta mesajului a ramas ferma si de un adevar crud. Baza piramidei fotbalului romanesc are nevoie de metodica de lucru, de principii clare si de rabdare in implementare.
In ultimii 3-4 ani am vazut multe meciuri de copii si juniori si tot atit de multi antrenori disperati dupa rezultate la o virsta la care copilul avea mult mai mare nevoie de initiere si instruire decit de victorii obtinute cu orice pret. Autorul rindurilor de mai sus are mare dreptate si cind remarca faptul ca multi dintre cei care pregatesc juniorii au ajuns un produs al „individului”, cind normal trebuie sa fie invers, tinarul fotbalist sa fie un produs al antrenorului …
De gindit si de actionat!