#Copiisijuniori. De retinut citeva idei!
Il admir sincer pe George Ogararu. In iarna, a dat prilejul unor antrenori tineri sa viziteze Academia lui Ajax, este implicat in multe proiecte caritabile, iar, de curind, a pus umarul pentru versiunea de limba romana a siteului www.ajaxonlineacademy.com/ro, un real […]
Il admir sincer pe George Ogararu. In iarna, a dat prilejul unor antrenori tineri sa viziteze Academia lui Ajax, este implicat in multe proiecte caritabile, iar, de curind, a pus umarul pentru versiunea de limba romana a siteului www.ajaxonlineacademy.com/ro, un real ajutor pentru cei care s-au dedicat muncii la nivel de copii si juniori (800 de exerciţii de antrenament pentru copii între 7 şi 15 ani sînt detaliate în această bază).
„Platforma este dedicată cluburilor, antrenorilor, jucătorilor. Cunoştinţele, experienţa şi gîndirea inovatoare de la Ajax sînt aici. Pentru noi, e ca o mană cerească, fiindcă putem învăţa şi aplica acum ceea ce olandezii cercetează de ani la rînd”, spune George in interviul realizat de Theo Jumatate (aici).
Citeva idei foarte bune:
– olandezii nu trec direct de la jocul 7 vs 7 la 11 vs 11, ci au interpus intre aceste faze un 9 vs 9
„Pentru că e dificil să treci direct de la minifotbal, unde se joacă 7 la 7 pe teren mic, la 11 la 11. Şi atunci au creat un fotbal intermediar, 9 la 9, pe un teren mai mic decît cel clasic. Dintr-o dată, juniorii se adaptează mai rapid, schimbarea e lină, în trepte. Ideea a fost a lui Patrick Ladru, la Ajax. A transmis-o şi altor cluburi, ulterior şi federaţiei olandeze, care a înţeles mesajul, s-a inspirat din ceea ce crease Ajax şi a făcut şi competiţii 9 la 9”.
– Antrenorii se schimbă la fiecare 6 săptămîni!
O idee stil Ajax, care inovează mereu: un antrenor stă doar 6 săptămîni la o grupă de juniori. După, schimbă echipa în cadrul academiei. „Înainte, un tehnician pregătea o generaţie de la început pînă la sfîrşit. Apoi, perioada s-a micşorat la doi ani, la un an, iar acum durează şase săptămîni”, dezvăluie Ogăraru: „Ei cred că astfel va exista o permanentă cunoaştere a jucătorilor, legătura între antrenori se va întări, iar fotbalistul se va dezvolta mai bine”.
– „Nu se ţine cont de rezultate. Pun presiune inutilă la puşti”
Ogăraru observă o diferenţă clară între şcoala noastră şi cea olandeză. „La noi, la copii şi juniori, se pune prea mult preţ pe rezultate, de aici rezultă o permanentă agitaţie în jurul terenului, a antrenorilor şi a părinţilor. Dar acest lucru pune o presiune mare şi inutilă pe umerii puştilor. Îi face să joace crispaţi, să-şi piardă plăcerea. Pentru olandezi, rezultatul nu e important la juniori, ci să crească jucători”.
– Fiecare exerciţiu tehnic în 5 paşi
La Ajax, un puşti nu este învăţat niciodată un exerciţiu tehnic nou tot dintr-o dată. „Fiecare are cinci paşi”, spune Ogăraru. „Ţi se arată cum atingi mingea, cum începe fenta, cum eviţi adversarul, iar după ce poţi face fiecare dintre cei cinci paşi exersezi trucul complet. Aşa îl vei învăţa fără greşeală”. Toate aceste exerciţii tehnice sînt detaliate pe ajaxonlineacademy.com/ro, avînd inclusiv imaginile video pentru 5 paşi.