„Deaconu ne-a tratat cu aroganta, iar in februarie ne-a cerut sa semnam documente antedatate. Daca esti corect n-ai loc in Liga 1”
Arbitrajul romanesc are probleme vizibile, fiind schingiuit in ultimii ani de arestari, meciuri facute praf atit din cauza incompetentei, cit si prin „executii”, promovari bazate pe grade de rudenie si mai putin pe valoare, mulindu-se perfect insa pe fotbalul romanesc […]
Arbitrajul romanesc are probleme vizibile, fiind schingiuit in ultimii ani de arestari, meciuri facute praf atit din cauza incompetentei, cit si prin „executii”, promovari bazate pe grade de rudenie si mai putin pe valoare, mulindu-se perfect insa pe fotbalul romanesc gestionat de Mircea Sandu si Mitica Dragomir, fara orizont si strategii de dezvoltare.
Povestea lui Gabriel Georgescu
Este profesor de sport in Constanta si arbitru de linie. In 2012 a promovat in corpul asistentilor de prima liga, iar in 2013 a fost retrogradat. „In acest moment, ai foarte mici sanse sa ajungi sa arbitrezi la Liga 1 daca esti corect si pasionat de arbitraj. Am simtit-o pe pielea mea”, marturiseste Gabriel. Exact acelasi lucru mi l-a mai zis cu citeva zile in urma un arbitru mai tinar, baiat scolit, cu facultate terminat la stat si indragostit de arbitraj … „Tatal meu a fost arbitru, sef de hotel pe Litoral, veneau toti din vechea gasca de arbitri la el, mincau si beau ca porcii, apoi plecau. As fi avut la cine apela, dar am vrut sa-mi construiesc o cariera cinstita in arbitraj”, continua constanteanul.
Inainte de debutul campionatului actual a fost instiintat de CCA ca este retrogradat. I-a picat cerul in cap. Avusese 3 meciuri la Liga 1 ca asistent si luase numai note bune. Explica pe scurt care-s criteriile in alcatuirea clasamentelor si ce rezultate avusese:
„50% conteaza media notelor observatorilor. Eu am avut urmatoarele calificative: 8.4, 8.3 si 8.3, unul dintre acestea fiind dat de Irina Mirt, membra a comisiei centrale
10 % media testarilor teoretice, notele mele fiind 10 la prima testare si 8.85 la a doua
10% media testarilor fizice, unde am obtinut la prima 8.98, iar la a doua 9.13
10% in functie de numarul meciurilor primite
20% nota compartimentului delegari. Aici se fac jocurile si m-au depunctat astfel incit sa ajung sub linie! Spre exemplu, Cornel Fecioru mi-a dat 6.6. M-am intilnit apoi cu dinsul, l-am salutat, s-a uitat la mine si l-am intrebat: „Stiti cine sint?”, „Nu”, a raspuns. Nici nu ma cunostea si cu toate acestea mi-a dat nota foarte mica! Situatia este comica si trista in acelasi timp si vorbeste despre cit de profesionisti sint oamenii care hotarasc acum soarta arbitrajului romanesc”.
Gabriel Georgescu a semnalat problemele presedintelui CCA, Alexandru Deaconu. „Am fost la el in birou. Ne-a vorbit foarte arogant si cu un limbaj mai de cartier si ne-a trimis sa depunem memorii daca nu ne convine situatia, crezind ca nu o sa platim taxele. Am facut si memoriu si am inaintat si o actiune la DNA pentru abuz in serviciu, unde am oferit spre verificare si informatia ca Deaconu a primit terenul pe care are casa de la George Radulescu, care e si el arbitru de Liga 1”.
Din aceeasi poveste, Gabriel dezvaluie si alte lucruri care i se par nedrepte si abuzive:
– „Claudiu Marcu, n-a avut meciuri, dar a fost pastrat in corpul arbitrilor din prima Liga” (conform celor de mai sus, neavind meciuri nu a avut note si astfel 50% din calificativul sau a fost pierdut din start)
– „Mladinovici a fost promovat de la Liga a III-a la Liga a II-a desi nu si-a luat probele fizice (a alergat doar 9 ture), iar la testarea teoretica a obtinut doar nota 7. Cum poate fi exceptional?”, se intreaba Gabriel Georgescu
– „Deaconu nu a aprobat in ultimii 2 ani RODA, regulamentul de organizare, este un lucru grav”, afirma asistentul constantean.
– „Deaconu a schimbat contractele arbitrilor vrind sa ne dea singura sansa de aparare la TAS si ne-a cerut in februarie anul acesta sa semnam antedatat documentul. Eu, Paraschiv si Erdei n-am vrut si ne-a amenintat”, declara Georgescu.
„Arbitrajul romanesc se duce in prapastie cu Deaconu si cei de pe linga el. Nu ii intereseaza sa creeze un sistem bazat pe performanta, pe corectitudine”, incheie trist asistentul constantean.