Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Ruben Bario, antrenor Rayo U10: „La aceasta virsta conteaza ca un copil sa vina cu placere la fotbal si sa-i invete abc-ul”!

Rayo Vallecano Madrid s-a prezentat cu 2 echipe la turneul DimSoft Junior’s Cup. La U11 a ocupat locul 3, iar la U10 a cistigat trofeul, invingind cu 3-0 in finala pe DimSoft, dupa ce in grupe trecuse cu un categoric […]

joi, 5 septembrie 2013, 7:44
rayo.jpg

Rayo Vallecano Madrid s-a prezentat cu 2 echipe la turneul DimSoft Junior’s Cup. La U11 a ocupat locul 3, iar la U10 a cistigat trofeul, invingind cu 3-0 in finala pe DimSoft, dupa ce in grupe trecuse cu un categoric 7-0 de Steaua, echipa din Ghencea fiind una de top la nivelul Capitalei. Tehnicienii spanioli s-au remarcat prin meticulozitate inca din primii pasi facuti la Izvorani (s-au interesat inclusiv in ce echipament joaca adversarul a doua zi), iar jocul micilor fotbalisti la ambele categorii de virsta, U10 si U11, a atras aprecieri. „In finala copiilor de 10 ani am vazut o echipa care m-a surprins! Rayo m-a lasat perplex prin maturitatea de joc, cum acesti copii de 10 ani stiu sa interprezteze jocul, sa acopere terenul si prin calitatea lor tehnica deosebita”, a marturisitViorel Moldovan, care a urmarit toate meciurile celor 3 zile de turneu!

Ruben Bario (foto, in dreapta), antrenorul micutilor laudati de Moldo-gol, a raspuns la citeva intrebari dupa cistigarea trofeului:

– Domnule Bario, sinteti multumit de acest turneu?

– Categoric si vreau sa-mi felicit copiii pentru felul in care au jucat. Am numai cuvinte de lauda pentru echipa DimSoft, a fost un adversar dificil, dar si pentru organizatori. Sintem foarte multumiti ca am cistigat trofeul.

– Care este secretul fotbalului spaniol? Echipele sale practica un joc de calitate incepind de la juniori pina la seniori …

– Cred ca nu este nici un secret. Este modul in care ii antrenam pe copii, in care facem selectia …

– Cite antrenamente fac pe saptamina acesti copii?

– Doua pe saptamina pina acum, din acest sezon vor trece la 3.

– Ce este prioritar la aceasta categorie de virsta, rezultatul sau sa deprinda foarte bine tehnica de initiere in fotbal?

– Acum este foarte important sa invete tehnica de joc si sa se distreze, adica sa vina cu placere la antrenamente si sa se bucure ca joaca fotbal. Mai tirziu ii vom invata si alte lucruri, dar acum este important sa-i initiem, sa deprinda corect abc-ul fotbalului, sa participe la competitii, sa joace cit mai multe meciuri …

Simplu si la obiect, nu? Secretul este munca antrenorilor, bagajul lor de cunostinte, capacitatea de a-i face pe copii sa vina de placere la antrenamente, sa-i invete abc-ul fotbalului si sa se bucure de meciuri. Din pacate, la noi, sint multi antrenori obsedati doar de rezultat, care uita ce rol au cu adevarat si pun o presiune foarte mare pe copii … Iar unii parinti ii completeaza cu succes pe aceasta latura negativa, stind cu gura din tribuna pe micul fotbalist de la primul pina la ultimul fluier!

Comentarii (2)Adaugă comentariu

b_o_g_d_a_n (9 comentarii)  •  5 septembrie 2013, 12:18

Salut. Sa-i formezi pe tinerii juniori in tainele fotbalului de competitie nu tine de nici o magie. Cunostiinte acumulate prin studiu si experienta, o mentalitate deschisa si multa seriozitate in munca, cam pe aici bat „secretele” succesului in activitatea de formare a unui fotbalist junior. Dintre toate voi calca ceva mai apasat pe urmele lasate in cresterea copiilor de catre mentalitati. Urmaream intr-o zi, alaturi de tatal unui baiat roman, antrenamentul unei echipe de juniori din Spania (o echipa sateasca, nimic deosebit). „- Nu misca bai Bogdane, e moale… parca-i-e frica de minge. Apoi catre pusti: Pune bai piciorul la minge, tu-i mama ei de minge. Incerc timid sa-i spun ca baiatul nu e chiar atat de slabut, ca are inteligenta la receptie, etc. – Da bai Bogdane, asta mi-e ciuda si mie, ca prost nu e, dar nu baga piciorul la minge. Si stii ce? Nici antrenorul asta nu-i invata. Toata ziua numai „scamatorii” din astea cu mingea. Pune-i dom’le sa mai si alerge. Tu stii ce le-as face eu? Fizic dom’le ! I-as pune sa alerge. Sa alerge pana ma satur eu, ca de aia e moale asta al meu.” Radem, glumim, dar problema asta e: juniorii romani sunt timorati de insasi neincrederea apriorica cu care sunt priviti de multe ori. Imi spunea acelasi tata: ” Tremura chilotii pe el cand se apropie mingea de el” , fara sa-i treaca macar o secunda prin cap ca tocmai neincrederea si presiunea pe care o pune el pe copil e cauza acestui „sindrom”. Numai bine.

Augustin Roman (437 comentarii)  •  5 septembrie 2013, 23:31

Bogdan, multumesc pentru mesaj. Si eu am vazut chiar la turneul DimSoft un copil (de la Dinamo) care i-a strigat parintelui: „Da’ mai lasa-ma dom’ne in pace”. Genul asta de parinte care sta cu gura pe copil nu-si da seama cit de rau ii face … Tine de capacitatea intelectuala. Mai rau este ca multi antrenori se comporta la fel 🙁

Comentează