Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Impactul juniorilor romani cu fotbalul englez. Foarte interesant ce spune Cristi Pacurar!

Un articol foarte interesant pe care l-am remarcat pe SportArad.ro, in care un tinar antrenor, Cristi Pacurar de la Atletico Arad, trage citeva concluzii foarte interesante. Echipa sa a disputat partide cu Manchester City (4-3), Celtic Glasgow (0-3), Blackburn (1-0) Wigan (3-0), […]

joi, 22 august 2013, 5:08

Un articol foarte interesant pe care l-am remarcat pe SportArad.ro, in care un tinar antrenor, Cristi Pacurar de la Atletico Arad, trage citeva concluzii foarte interesante. Echipa sa a disputat partide cu Manchester City (4-3), Celtic Glasgow (0-3), Blackburn (1-0) Wigan (3-0), și Newcastle United (1-4) adversare. A fost a doua experiență de gen pentru galben-negri, care, acum doi ani (bazându-se mai mult pe generația 1997), înfruntaseră Liverpool, Manchester City sau Birmingham.

Iata ce se scrie in articol: 

„Aș dori să fie cât mai multe asemenea turnee, nu poți să rămâi decât cu aspecte pozitive. Atât pe plan social cât și pe plan fotbalistic, eu și copiii am avut de învățat. În plus, datorită sponsorilor noi aduși de vizibilitatea platformelor sportive și de știri online precum Bitcoinist, turneul a atras și mai multă atenție, ceea ce ne-a motivat suplimentar. Sper ca așa cum am rămas eu cu ceva, să fi rămas și ei. Turneul a fost mai comprimat, mai obositor față de acum doi ani, dar oboseala a fost plăcută. Când ajungeai la Academii și vedeai unde se disputa meciul, abia așteptai să joci”, a mărturisit antrenorul galben-negrilor, care l-a avut alături pe experimentatul Francisc Tisza.

Incredibila disciplină

E simplu de intuit impactul cu fotbalul adevărat, la care visează orice copil care încalță crampoanele prima dată. Iar prezența în locul care-și revendică paternitatea celui mai iubit sport din lume confirmă toate așteptările. „Societatea engleză, în general, e de o disciplină ieșită din comun, vezi istoria Angliei. Iar disciplina din joc a copiilor englezi e ca și cea din armata americană. E incredibil cât de simplu joacă, rapid, și totul este în față, tot jocul merge spre poarta adversă. Pe stradă, tot la al doilea copil vezi un tricou de echipă. Am fost la Manchester – Sevilla, la 2-0 pentru spanioli, toată lumea aplauda”, a povestit Păcurar.

Când se fluieră, se fluieră!

Ca de obicei, e greu să evităm o paralelă, deşi ştim că nu face prea mult bine, în contextul actual. „În Arad, unde se spune că sunt cei mai mulți specialiști pe metru pătrat, se acuză că antrenorii zbiară la copii şi juniori. E simplu: englezul, când fluieră antrenorul, e ochi și urechi; noi, când fluierăm, unul bea apă, altul se leagă la șiret, altul mai trage la poartă. Sunt amănunte mici, dar contează în ce vrei să rezolvi cu el pe viitor. Ai noștri încearcă să complice jocul pentru că nu sunt învățați să respecte în societate și la școală, atunci e greu să respecte ce le cere antrenorul. O spun cu cea mai mare responsabilitate, copiii români, ca și talent, sunt peste englezi. Diferența se face la disciplină, organizare, alimentație, baza de antrenament. Să mă lase și pe mine cineva 6 luni în Anglia cu echipa de 98 și să vedeți altă gândire, viteză, disciplină!”, punctează tehnicianul arădean.

Plăcerea copilului când vine la fotbal

Aplicarea principiilor nu e simplă pentru România noastră, cu tot ce ţine sub larga-i umbrelă fotbalistică. Dar Cristi Păcurar lasă să se înțeleagă că e unul din genul care încearcă. „Fotbalul englez s-a mofidicat foarte mult. N-am mai văzut o minge lungă. Dacă făceam pressing sus, pasau cu portarul, apoi își desfășurau morișca pe care o au toate echipele din Anglia, de nu mai știi pe cine să marchezi. Trebuie să ne modernizăm, fotbalul se schimbă. Putem dezvolta anumite lucruri în timpul antrenamentului. Am văzut la ei o plăcere a jucătorilor care vin de acasă la antrenament. Eu am nenumărate discuții cu părinții, le cer doar să vină copilul odihnit, alimentat și apt medical. Altfel, nu pot progresa cu el. Ai noștri nu mâncă dimineață, vin cu stres fantastic de la școală, deși știm cum fac școală. Le dăm la meditații și la ore de îi înnebunim și nu știu nimic. Luați un interviu unui copil englez, să vedeți cum vorbește. Al nostru se bâlbâie. Toate se fac la timpul lor. Nu vorbesc de spațiul de antrenament și de suprafață. Dar tot ce se pierde e talentul nativ al copilului român…”

David Popa a fost solicitat să dea probe de Blackburn Rovers, iar Dennis Man se pregătește cu Manchester City. Plus încă cinci jucători urmează să se familiarizeze din interior cu fotbalul englez, după ce scouterii le-au reținut numele la meciurile disputate săptămâna trecută”.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Foarte bun articolul. In Romania, sint putine cluburi pe care le intereseaza acest capitol, majoritatea private. Dupa parerea mea, faptul ca nu exista nici o strategie la nivelul FRF isi pune puternic amprenta negativ pe sectorul de copii si juniori.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

TaVee (1 comentarii)  •  22 august 2013, 21:00

Extraordinar. De aici pleaca totul. De la educatia care este atribuita de mici copiilor. Daca nu au disciplina si seriozitate, la maturitate vor ajunge niste fotbalisti betivi, afemeiati…si cam atat. Interbatii pe Mitea, Daminuta, etc…

Gabriel D (73 comentarii)  •  23 august 2013, 8:39

Si cine trebuie sa ii educe pe cei mici ?
Parintii spun ca scoala, scoala spune ca parintii.

Mie mi se pare interesant ca invatamintele domnului Pacurar sunt aceleasi cu ale lui Angelo Niculescu, Emerich Jenei, Mircea Lucescu, Marcel Pigulea, Janovski, multi altii, la vremea lor. Toti au jucat impotriva celor din fotbalul mare si au tras cam aceleasi concluzii.
Daca stim, de ce nu punem in practica ?
Toti asteapta de la altul, nimeni nu are initiativa, aici e buba.
Scuza lor, este ca nu au bani, mijloace, scuza FRF este ca nu au de unde, toti se scuza.
Nimeni nu lasa de la el, sa faca singur ceva util pentru ceilalti. Cu mici exceptii, desigur.

je (1 comentarii)  •  23 august 2013, 19:48

EDUCATIE….BAZA LA TOT

gima (2 comentarii)  •  23 august 2013, 20:21

dac la nivel de copii de 10-11 ani, rezultatul din teren 4-1 pentru echipa X se schimba in fpoaia de arbitraj in 2-3, ce sa mai vorbim?

ovidiu_3003 (31 comentarii)  •  24 august 2013, 9:33

Ca sa avem sanse de calificare la un C.M. ar trebui incercat si ce spune aradeanul acesta …luat un lot de copii si tinut in Anglia la pregatire 10 luni pe an timp de 8 ani …

zsigodya (1 comentarii)  •  24 august 2013, 20:22

@Gabriel D
„Invatamintele lui Nea Goe basArab”…
Lasa, ma, „invatamintele”…
In Transilvania se pune mana si se face, in timp ce in Regat se vorbeste si iar se vorbeste…
Zicea un englez, dupa ce a fost la Bucale si i-a vazut „pe viu” pe mitici, „la lucru”: „And they talk, and talk, and talk…” !
Nu vezi ca si actualii fotbaliatori (putini) care-s considerati marile talente de viitor regatenesti sunt TOTI produse ale scolilor de fotbal din Transilvania ? Kikiresh, Radut, Maxim, Nistor…

cititor9 (1 comentarii)  •  26 august 2013, 11:40

Am un mare respect pentru ardeleni dar nu sunt departe de regateni. Sunt asa multi mitocani cu numere de CJ, SJ, AR, TM prin Bucuresti incat n-ar trebui sa facem nici unii, nici altii pe desteptii.
Din pacate echipele din Ardeal nu reusesc sa fac performanta si nici sa promoveze jucatori de valoare la nationala. Cum de au ajuns Maxim si Chiriches taman la Tg Jiu?
De ce UTA sau alta echipa din Arad nu e in stare sa promoveze in Liga 1?
Daca si economic zona merge, de ce nu exista bani pentru a sustine sportul? Si nu e vorba doar de fotbal…

doc (1 comentarii)  •  26 august 2013, 12:46

e pentru cineva ceva nou in articolul asta? inseamna ca traiti pe sub pamant. Nu e vorba doar de fotbal…ci de orice sport si de fapt de toate aspectele societatii

Comentează