Impactul juniorilor romani cu fotbalul englez. Foarte interesant ce spune Cristi Pacurar!
Un articol foarte interesant pe care l-am remarcat pe SportArad.ro, in care un tinar antrenor, Cristi Pacurar de la Atletico Arad, trage citeva concluzii foarte interesante. Echipa sa a disputat partide cu Manchester City (4-3), Celtic Glasgow (0-3), Blackburn (1-0) Wigan (3-0), […]
Un articol foarte interesant pe care l-am remarcat pe SportArad.ro, in care un tinar antrenor, Cristi Pacurar de la Atletico Arad, trage citeva concluzii foarte interesante. Echipa sa a disputat partide cu Manchester City (4-3), Celtic Glasgow (0-3), Blackburn (1-0) Wigan (3-0), și Newcastle United (1-4) adversare. A fost a doua experiență de gen pentru galben-negri, care, acum doi ani (bazându-se mai mult pe generația 1997), înfruntaseră Liverpool, Manchester City sau Birmingham.
Iata ce se scrie in articol:
„Aș dori să fie cât mai multe asemenea turnee, nu poți să rămâi decât cu aspecte pozitive. Atât pe plan social cât și pe plan fotbalistic, eu și copiii am avut de învățat. În plus, datorită sponsorilor noi aduși de vizibilitatea platformelor sportive și de știri online precum Bitcoinist, turneul a atras și mai multă atenție, ceea ce ne-a motivat suplimentar. Sper ca așa cum am rămas eu cu ceva, să fi rămas și ei. Turneul a fost mai comprimat, mai obositor față de acum doi ani, dar oboseala a fost plăcută. Când ajungeai la Academii și vedeai unde se disputa meciul, abia așteptai să joci”, a mărturisit antrenorul galben-negrilor, care l-a avut alături pe experimentatul Francisc Tisza.
Incredibila disciplină
E simplu de intuit impactul cu fotbalul adevărat, la care visează orice copil care încalță crampoanele prima dată. Iar prezența în locul care-și revendică paternitatea celui mai iubit sport din lume confirmă toate așteptările. „Societatea engleză, în general, e de o disciplină ieșită din comun, vezi istoria Angliei. Iar disciplina din joc a copiilor englezi e ca și cea din armata americană. E incredibil cât de simplu joacă, rapid, și totul este în față, tot jocul merge spre poarta adversă. Pe stradă, tot la al doilea copil vezi un tricou de echipă. Am fost la Manchester – Sevilla, la 2-0 pentru spanioli, toată lumea aplauda”, a povestit Păcurar.
Când se fluieră, se fluieră!
Ca de obicei, e greu să evităm o paralelă, deşi ştim că nu face prea mult bine, în contextul actual. „În Arad, unde se spune că sunt cei mai mulți specialiști pe metru pătrat, se acuză că antrenorii zbiară la copii şi juniori. E simplu: englezul, când fluieră antrenorul, e ochi și urechi; noi, când fluierăm, unul bea apă, altul se leagă la șiret, altul mai trage la poartă. Sunt amănunte mici, dar contează în ce vrei să rezolvi cu el pe viitor. Ai noștri încearcă să complice jocul pentru că nu sunt învățați să respecte în societate și la școală, atunci e greu să respecte ce le cere antrenorul. O spun cu cea mai mare responsabilitate, copiii români, ca și talent, sunt peste englezi. Diferența se face la disciplină, organizare, alimentație, baza de antrenament. Să mă lase și pe mine cineva 6 luni în Anglia cu echipa de 98 și să vedeți altă gândire, viteză, disciplină!”, punctează tehnicianul arădean.
Plăcerea copilului când vine la fotbal
Aplicarea principiilor nu e simplă pentru România noastră, cu tot ce ţine sub larga-i umbrelă fotbalistică. Dar Cristi Păcurar lasă să se înțeleagă că e unul din genul care încearcă. „Fotbalul englez s-a mofidicat foarte mult. N-am mai văzut o minge lungă. Dacă făceam pressing sus, pasau cu portarul, apoi își desfășurau morișca pe care o au toate echipele din Anglia, de nu mai știi pe cine să marchezi. Trebuie să ne modernizăm, fotbalul se schimbă. Putem dezvolta anumite lucruri în timpul antrenamentului. Am văzut la ei o plăcere a jucătorilor care vin de acasă la antrenament. Eu am nenumărate discuții cu părinții, le cer doar să vină copilul odihnit, alimentat și apt medical. Altfel, nu pot progresa cu el. Ai noștri nu mâncă dimineață, vin cu stres fantastic de la școală, deși știm cum fac școală. Le dăm la meditații și la ore de îi înnebunim și nu știu nimic. Luați un interviu unui copil englez, să vedeți cum vorbește. Al nostru se bâlbâie. Toate se fac la timpul lor. Nu vorbesc de spațiul de antrenament și de suprafață. Dar tot ce se pierde e talentul nativ al copilului român…”
David Popa a fost solicitat să dea probe de Blackburn Rovers, iar Dennis Man se pregătește cu Manchester City. Plus încă cinci jucători urmează să se familiarizeze din interior cu fotbalul englez, după ce scouterii le-au reținut numele la meciurile disputate săptămâna trecută”.
………………………………………………………………………………………………………………………………………
Foarte bun articolul. In Romania, sint putine cluburi pe care le intereseaza acest capitol, majoritatea private. Dupa parerea mea, faptul ca nu exista nici o strategie la nivelul FRF isi pune puternic amprenta negativ pe sectorul de copii si juniori.