Cu drag, despre copii si juniori!
Episodul 1
Pe vremuri, cind programul TV era de 2 ore, cind cartile nu fusesera inlocuite de device-uri electronice, cind hainele se imparteau in „de joaca” si „alea bune de oras”, cind mingea de 35 era o adevarat vedeta, pustii […]
Episodul 1
Pe vremuri, cind programul TV era de 2 ore, cind cartile nu fusesera inlocuite de device-uri electronice, cind hainele se imparteau in „de joaca” si „alea bune de oras”, cind mingea de 35 era o adevarat vedeta, pustii dintre blocuri aveau in palmares sute de meciuri pe maidan sau in curtea scolii.
Azi, pustii dintre blocuri par o generatie pe cale de disparitie. Sint acaparati prin case de televizor, console, internet. M., sa-i spunem asa, e unul dintre ei. Pina pe la 5-6 ani mingea il incurca prin casa. Ben 10 si prietenii sai extraterestii parca erau mult mai interesanti. Ben Tenisson ii imprumutase parca si fuga pustiului nostru. Cu genunchii indoiti la 90 de grade si corpul usor aplecat in fata. Acum, daca fetitele cred ca vacuta este albastra, caci asa au vazut in reclamele la ciocolata, de ce baietii n-ar alerga ca Ben 10? Pentru ca sta in Ghencea, imprumutase pasiunea tatalui pentru Steaua, dar pe stadion, cind mergea, era mai atras de pop-corn si de paharul mare cu sprite decit de meci!
Paradoxal, microbul pentru fotbal l-a prins de la un PSP. Si un joc: FIFA 20XX, anul chiar nu are importanta. Apoi s-a imprietenit cu mingea de plus de la Ikea. Poate si pentru ca e mai usoara. Au urmat meciurile in holul apartamentului. Cind vremea s-a incalzit, joaca lui s-a mutat in parc. Nu avea nici un meci pe maidan, dar avea sute pe PSP. Si, surprinzator, imita foarte bine miscarile portarilor din jocul FIFA 20XX! Au urmat rugaminti fierbinti catre parinti ca vrea la un club de fotbal. Si pustiul nostru a ajuns unde si-a dorit, a intrat in al doilea an de fapt de cind joaca si pasiunea nu i-a disparut.
Aici am vrut sa ajung. Chiar daca ne simtim copiii amenintati de invazia tehnologica, ar fi bine sa nu ne speriem. Cei care vor, isi vor urma pasiunea.
Iar pustiul nostru nu mai alearga ca Ben 10, a inceput sa-si dezvolte miscarile motrice, sa le sincronizeze. S-a integrat intr-un grup frumos, lupta pentru culorile unei echipe si este incintat cind reuseste sa o ajute sa cistige!
Episodul 2
Duminica dimineata, la ora 9:00, termometrul de pe bordul masinii se incapatina sa nu arate mai mult de 2 grade. Afara, frigul isi mai chemase un aliat: un vint rece, rece si deloc prietenos! Pe unul dintre terenurile sintetice din Ghencea, pasiunea unor copii pentru fotbal a incalzit insa atmosfera. Pe de o parte Steaua (generatia 2003), imbracata in echipamentul ros-albastru, cu emblema stind mindra in dreptul inimii, pe de alta parte DimSoft (generatia 2002), un club nascut in septembrie 2011, dar care a crescut, ca Fat Frumos, intr-un an cit altii in 10.

Citeva cuvinte despre Steaua 2003. Este antrenata de Remus Ivanescu, un tehnician foarte tinar despre care se pot spune doar cuvinte frumoase. Desi ar putea fi invidiat, doar antreneaza in Ghencea nu?, nu e cazul in acest moment, asta pentru ca Steaua nu investeste in zilele noastre in copii si juniori nici cit salariul anual pe care i-l platea lui Florin Costea. Pacat, caci echipa de 2003 are potential frumos. Sa-i vedeti ce bine stau in teren, ce frumos alearga si paseaza. Si, mai important, e clar ca selectia nu se face cu sacosa!
Citeva cuvinte despre DimSoft 2002. Este antrenata tot de un tehnician tinar, Sorin Calinescu. Clubul beneficiaza de terenul sintetic al bazei Dinu Pescariu si de toate conditiile acesteia (piscina, sala de forta, etc). Intr-un an si un pic, DimSoft si-a construit o echipa de 2002 capabila sa se bata de la egal la egal cu toate numele mari din Bucuresti (simbata a invins Dinamo cu 8-2 !), iar copiii de aici nu platesc taxa, dar au toate conditiile: echipament de joc si antrenament, antrenor de atletism, de portari, dar si medic ortoped.
Meciul de duminica a avut de toate: faze spectaculoase, clar muncite la antrenament, goluri multe (8-5 pentru DimSoft la finalul a 3 reprize), iar actorii principali au fost acei pustani care si-au lasat acasa, la caldura, gadgeturile si contul de facebook si au venit la teren sa lupte pentru echipa lor si sa faca o reverenta jocului de fotbal. La final, inghetati de frig, folosind manusile pe post de batiste, au primit toti aplauze din palmele inghetate ale parintilor, care riscau parca sa se sparga la fiecare atingere!
Episodul 3
Ne intoarcem la episodul 1. Vremurile s-au schimbat, dar copii talentati si pasionati inca avem. E clar ca nu-i mai vedem printre blocuri sau pe maidan asa de multi, si poate de aceea ar fi bine sa avem mai multa grija de ei. Sa construim (ah, ce termen pretentios intr-o tara gata sa se autodistruga din temelii) strategii nationale pentru fotbal (sau sport) pornind de la institutiile de invatamint, pina la cluburi, FRF sau LPF.
Fotbalul nu inseamna doar alergatura! Fotbalul inseamna inteligenta, inseamna munca, inseamna spirit de echipa, inseamna pasiune … Daca ai nostri copii vor creste in acest spirit nu ar fi bine?
PS. Miercuri 13 februarie, de la ora 15:00, se organizeaza o selectie pentru DimSoft 2003. Copiii talentati nascuti in 2003 sint asteptati la clubul Pescariu din strada Glodeni nr.3!