Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Cu drag, despre copii si juniori!

Episodul 1

Pe vremuri, cind programul TV era de 2 ore, cind cartile nu fusesera inlocuite de device-uri electronice, cind hainele se imparteau in „de joaca” si „alea bune de oras”, cind mingea de 35 era o adevarat vedeta, pustii […]

duminică, 10 februarie 2013, 9:38

Episodul 1

Pe vremuri, cind programul TV era de 2 ore, cind cartile nu fusesera inlocuite de device-uri electronice, cind hainele se imparteau in „de joaca” si „alea bune de oras”, cind mingea de 35 era o adevarat vedeta, pustii dintre blocuri aveau in palmares sute de meciuri pe maidan sau in curtea scolii.

Azi, pustii dintre blocuri par o generatie pe cale de disparitie. Sint acaparati prin case de televizor, console, internet. M., sa-i spunem asa, e unul dintre ei. Pina pe la 5-6 ani mingea il incurca prin casa. Ben 10 si prietenii sai extraterestii parca erau mult mai interesanti. Ben Tenisson ii imprumutase parca si fuga pustiului nostru. Cu genunchii indoiti la 90 de grade si corpul usor aplecat in fata. Acum, daca fetitele cred ca vacuta este albastra, caci asa au vazut in reclamele la ciocolata, de ce baietii n-ar alerga ca Ben 10? Pentru ca sta in Ghencea, imprumutase pasiunea tatalui pentru Steaua, dar pe stadion, cind mergea, era mai atras de pop-corn si de paharul mare cu sprite decit de meci!

Paradoxal, microbul pentru fotbal l-a prins de la un PSP. Si un joc: FIFA 20XX, anul chiar nu are importanta. Apoi s-a imprietenit cu mingea de plus de la Ikea. Poate si pentru ca e mai usoara. Au urmat meciurile in holul apartamentului. Cind vremea s-a incalzit, joaca lui s-a mutat in parc. Nu avea nici un meci pe maidan, dar avea sute pe PSP. Si, surprinzator, imita foarte bine miscarile portarilor din jocul FIFA 20XX! Au urmat rugaminti fierbinti catre parinti ca vrea la un club de fotbal. Si pustiul nostru a ajuns unde si-a dorit, a intrat in al doilea an de fapt de cind joaca si pasiunea nu i-a disparut.

Aici am vrut sa ajung. Chiar daca ne simtim copiii amenintati de invazia tehnologica, ar fi bine sa nu ne speriem. Cei care vor, isi vor urma pasiunea.

Iar pustiul nostru nu mai alearga ca Ben 10, a inceput sa-si dezvolte miscarile motrice, sa le sincronizeze. S-a integrat intr-un grup frumos, lupta pentru culorile unei echipe si este incintat cind reuseste sa o ajute sa cistige!

Episodul 2

Duminica dimineata, la ora 9:00, termometrul de pe bordul masinii se incapatina sa nu arate mai mult de 2 grade.  Afara, frigul isi mai chemase un aliat: un vint rece, rece si deloc prietenos! Pe unul dintre terenurile sintetice din Ghencea, pasiunea unor copii pentru fotbal a incalzit insa atmosfera. Pe de o parte Steaua (generatia 2003), imbracata in echipamentul ros-albastru, cu emblema stind mindra in dreptul inimii, pe de alta parte DimSoft (generatia 2002), un club nascut in septembrie 2011, dar care a crescut, ca Fat Frumos, intr-un an cit altii in 10.

steaua-dimsoft.jpg

Citeva cuvinte despre Steaua 2003. Este antrenata de Remus Ivanescu, un tehnician foarte tinar despre care se pot spune doar cuvinte frumoase. Desi ar putea fi invidiat, doar antreneaza in Ghencea nu?, nu e cazul in acest moment, asta pentru ca Steaua nu investeste in zilele noastre in copii si juniori nici cit salariul anual pe care i-l platea lui Florin Costea.  Pacat, caci echipa de 2003 are potential frumos. Sa-i vedeti ce bine stau in teren, ce frumos alearga si paseaza. Si, mai important, e clar ca selectia nu se face cu sacosa!

Citeva cuvinte despre DimSoft 2002. Este antrenata tot de un tehnician tinar, Sorin Calinescu. Clubul beneficiaza de terenul sintetic al bazei Dinu Pescariu si de toate conditiile acesteia (piscina, sala de forta, etc). Intr-un an si un pic, DimSoft si-a construit o echipa de 2002 capabila sa se bata de la egal la egal cu toate numele mari din Bucuresti (simbata a invins Dinamo cu 8-2 !), iar copiii de aici nu platesc taxa, dar au toate conditiile: echipament de joc si antrenament, antrenor de atletism, de portari, dar si medic ortoped.

Meciul de duminica a avut de toate: faze spectaculoase, clar muncite la antrenament, goluri multe (8-5 pentru DimSoft la finalul a 3 reprize), iar actorii principali au fost acei pustani care si-au lasat acasa, la caldura, gadgeturile si contul de facebook si au venit la teren sa lupte pentru echipa lor si sa faca o reverenta jocului de fotbal. La final, inghetati de frig, folosind manusile pe post de batiste, au primit toti aplauze din palmele inghetate ale parintilor, care riscau parca sa se sparga la fiecare atingere!

Episodul 3 

Ne intoarcem la episodul 1. Vremurile s-au schimbat, dar copii talentati si pasionati inca avem. E clar ca nu-i mai vedem printre blocuri sau pe maidan asa de multi, si poate de aceea ar fi bine sa avem mai multa grija de ei. Sa construim (ah, ce termen pretentios intr-o tara gata sa se autodistruga din temelii) strategii nationale pentru fotbal (sau sport) pornind de la institutiile de invatamint, pina la cluburi, FRF sau LPF.

Fotbalul nu inseamna doar alergatura! Fotbalul inseamna inteligenta, inseamna munca, inseamna spirit de echipa, inseamna pasiune … Daca ai nostri copii vor creste in acest spirit nu ar fi bine?

PS. Miercuri 13 februarie, de la ora 15:00, se organizeaza o selectie pentru DimSoft 2003. Copiii talentati nascuti in 2003 sint asteptati la clubul Pescariu din strada Glodeni nr.3!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

sek.91 (1 comentarii)  •  11 februarie 2013, 11:49

Foarte frumos. Probleme nu sunt la copiii astia mici. Probleme sunt la generatiile aflate la pubertate. De la 15 ani in sus. De acolo se strica acesti copii. Acum cand sunt mici au aceasta pasiune de a juca fotbal. Cand ajung pe la 15-16 ani au in cap alte pasiuni, la 17 ani deja e smechereala, cluburi, figuri, gagici si nu mai au chef de fotbal iar la 18 ani nu mai am ce sa zic, se vede deja acest lucru. Pe cand la academiile din afara tarii la varsta de 17-18 ani deja esti gata de debut la echipa mare. Cred ca ne trebuie niste antrenori capabili pentru pragul asta : 15,16 si 17 ani. Aici trebuie sa fie ceva schimbat. Este o parere personal.

Augustin Roman (437 comentarii)  •  11 februarie 2013, 11:50

asa este, ai mare dreptate

st3ph (2 comentarii)  •  11 februarie 2013, 14:10

super tare articolul 😀

st3ph (2 comentarii)  •  11 februarie 2013, 14:13

btw o intrebare …la fifa 20XX…tot barca e cea mai buna echipa ? 🙂

Augustin Roman (437 comentarii)  •  11 februarie 2013, 14:15

da :)))

MARIAN T (3 comentarii)  •  11 februarie 2013, 20:31

E placut sa citesti acest articol,pentru cei pasionati de fotbal,si nu numai.Nu ati vrea totusi sa va indreptati privirea ,si spre noi cei de la ,C.S.PAJURA HUSI,si noi avem nevoie de sprijin.Si aici se face performanta,chiar fara conditii.Cateva cuvinte frumoase,pentru noi,le meritam fara lipsa de modestie !

Augustin Roman (437 comentarii)  •  11 februarie 2013, 21:38

Marian, poate vorbim pe mess sau facebook si pot scrie si despre voi fara probleme! apreciez mult munca facuta la nivel de copii si juniori!

Paul (4 comentarii)  •  12 februarie 2013, 15:13

Sunt multe localitati mici in tara asta unde oameni inimosi si pasionati, nu intotdeauna „antrenori cu patalama”, aduna in jurul lor copii de 7-8-9 ani cu care incep sa lucreze la ABC-ul fotbalului. Din pacate, la pragurile urmatoare de varsta, competitiile pentru copii sunt prost gandite sau chiar lipsesc si atunci motivatia acestor copii incepe sa scada! Si mai eeste o problema…diferenta mare de conditii dintre echipele despre care ati scris si celelalte(multe). Un prim pas ar fi daca AJF-urile nu ar mai solicita taxe pentru campionatele de copii si tineri(macar pana la 16 ani). Dar cine sa ne auda! Cine deybate astfel de subiecte daca FRF nu are o strategie in acest sens. Ei fac o selectie la loturile nationale(cu „rezultatele” binestiute) doar asa ca sa se afle in treaba si cam atat! Si ar mai fi multe de zis…

Ilie Stefan Dragan (4 comentarii)  •  12 februarie 2013, 15:17

Cuvinte adevarate, echipe frumoase, munca multa, visuri facute si intr-un final ……. nimic nu e sigur! Sau cum am vazut un citat intr-un film, „doar moartea si impozitele”. Din pacate, cu o floare nu se face primavara, iar in tara noastra draga sau cel putin in Bucurestiul nostru frumos nu s-a „nascut” inca un club care sa ofere toate conditiile necesare copiiilor aspiranti din ziua de azi, pentru a ajunge la performanta. Drumul e lung, exista multe intersectii, iar din pacate „la noi” omul se uita doar pana la primul colt de strada, iar acolo „intrebam pe cineva”, ca asa-i in Romania. Multi antrenori, manageri, patroni de club pornesc pe acest drum, insa fara sa stie cu adevarat ce implica fenomenul in sine. Unii o fac pentru bani, altii pentru faima, iar foarte putini din pasiune pura. Ce-i drept, s-a promovat foarte mult in zilele noastre zicala „dragostea trece prin stomac” si doar al naibii de tare adevarul. Si cine sufera in final? Copiii, acei micuti care cred cu tarie ca pot ajuge un Messi sau un Cristiano Ronaldo. Ei cred ca pot munta muntii din loc si chiar pot, insa nu in conditiile date. Acum cei de nascuti in anul 2002 de la Dimsoft sunt foarte buni, insa ce se va intampla cand vor trece pe teren mare ? Unde va fi terenul cel mare pe care ar trebui sa se antreneze? De aceasta „mica” problema se lovesc multe cluburi din ziua de azi. Terenurile mari, care cu ceva timp in urma apartineau unor fabrici, se transforma in blocuri. Si cum spuneam, cine sufera in final? Sunt aproape o suta de cluburi pentru copii cu varsta intre 5 si 12 ani in Bucuresti. Dar dintre acestea, doar 15 cluburi mai continua munca cu ei si dupa ce implinesc 12 ani. De ce? Eheeee, pai nevoile copiilor se inmultesc, iar parintii nu mai platesc asa usor pentru ca le-a trecut „betia”cand credeau ca al lor copil ii pot scoate din saracie. Bineinteles, scenariul nu e acelasi in toate cazurile, dar indiferent de varianta copilul sufera. Nu spun ca ar trebui sa renuntam, sau nu-i mai indrumam pe copii catre sport. Departe de mine acest lucru. Spun doar ca ….se pot face mai multe pentru copii nostri! Pe curand….

Mihai Traistaru (1 comentarii)  •  20 martie 2013, 0:13

Buna ziua,ma bucur ca scrieti despre copii si juniori,un club bine organizat si cu rezultate foarte bune Fotbal Club Juniorul.
Este un club care se lupta cu cluburi puternice din tara,un club bine organizat si care il intereseaza sa creasca fotbalisti.Avand antrenori care au activat numai in sectorul juvenil si au jucat fotbal in divizia A,Gigel Coman,Florin Dragan care a fost si secundul lui Florin Motroc in Arabia Saudita,Ion Cristian Ioan care la 18 ani juca la Fc National si Dan Rahaianu un antrenor cu experienta de peste 15 ani la copii si juniori, pot sa mai adaug ca suntem printre putinele cluburi, care au antrenor cu portari Gabriel Vasiliu.

Va multumesc!!!

Comentează