„Moare presa scrisă, domnule Meneses? Şi dacă moare, ce punem în loc?”. „Presa scrisă nu moare …”
Mihai Mateas (eu l-am cunoscut pe MySport, apoi la GSP Cluj, acum sustine editorial adevarul.es) a realizat un interviu foarte interesant cu Enrique Meneses, un jurnalist spaniol in virsta de 82 de ani, foarte activ pe twitter si blog! Am sa […]
Mihai Mateas (eu l-am cunoscut pe MySport, apoi la GSP Cluj, acum sustine editorial adevarul.es) a realizat un interviu foarte interesant cu Enrique Meneses, un jurnalist spaniol in virsta de 82 de ani, foarte activ pe twitter si blog!
Am sa retin aici citeva dintre parerile domnului Meneses, iar tot interviul va invit sa-l cititi pe blogul lui Misu:
* La 82 de ani, Enrique Meneses continuă să muncească şi să vorbească tinerilor despre presă. Nu se tânguieşte, nu îşi plânge de milă şi nu vorbeşte cu “Pe vremea mea…”. S-a adaptat din mers noilor tehnologii. Acum zece ani şi-a creat un blog, pe care scrie şi azi şi care este printre cele mai cunoscute din Spania: “Jurnalismul nu va fi ucis de niciunul din instrumentele nou apărute. Presa nu va fi ucisă de Twitter. Ce? Telegraful a ucis-o când a apărut? Eu am început să scriu cu o pană. Twitterul este doar un alt instrument care poate fi folosit în jurnalism”
* La 82 de ani, Enrique Meneses preferă să deschidă fereastra spre lume de pe laptopul său, să citească presa pe iPad şi să comenteze pe blogurile prietenilor săi: “Un jurnalist, în ziua de azi, trebuie să se priceapă la toate: video, internet, fotografie, text”
* La 82 de ani, Enrique Meneses este cel mai in virsta utilizator de twitter din Spania: „Eu utilizez toate noile tehnologii care apar. Jurnalismul se adaptează noilor instrumente care ies pe piaţă. Toată viaţa am schimbat camerele foto cu cele mai noi apărute, mai bune şi mai performante, care aduceau ceva în plus. Este la fel şi aici: trebuie să mergi, să vezi, să asculţi, să înregistrezi, să te întorci şi să povesteşti”
Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest “2.0″?
– Înseamnă că am trecut de la un monolog la o comunicare multiplă.
– Moare presa scrisă, domnule Meneses? Şi dacă moare, ce punem în loc?
– Presa scrisă nu moare. Nu trebuie să o confundăm presa pe hârtie cu presa scrisă. Presa tipărită pierde greutate deoarece noile tehnologii şi criza financiară reduc volumul publicităţii. Faptul că tinerii citesc ştirile mai mult pe Internet decât pe hârtie ne arată calea, iar publicitatea este conştientă de acest lucru. În plus, ştirile apar continuu, timp de 24 de ore. Se păstrează cele care interesează, care au video, care au o infografie activă … Cât despre publicitate, eu am mai explicat cum evoluează. Jurnalismul digital poate vinde spaţiu publicitar la ora la care vrea clientul, ştiind unde locuieşte cititorul şi dacă este bărbat sau femeie. Aceste avantaje fac ca tot mai multă publicitate să se mute pe online şi mai puţin în ziarele tipărite sau în reviste.
De citit si:Despre sinuciderea ziarului tiparit + Despre jurnalisti si curve