Turnătorie sau spirit civic?
Coman are de ales dacă să colaboreze cu Justiția. Adică să dea cu subsemnatul sau să păstreze tăcerea. Nițel mai greu decât la fotbal, Florinele!
Sună frumos orice îndemn la apărarea legii. Anchetatorii îți propun să colaborezi cu Justiția pentru prinderea răufăcătorilor. A băieților răi. Iar tu, om corect, cu simț civic, poți refuza o asemenea ofertă? Dar ce înseamnă, de fapt, să colaborezi cu Justiția?
Uneori să identifici un hoț, care i-a săltat portofelul din geantă doamnei în vârstă, care nu mai poate să apere. Alteori înseamnă să suni la 112 ca să spui cum ai văzut că mai ies trei camioane cu lemn tăiat din pădurea seculară. Acestea sunt acte civice demne de laudă. Pe timpuri, apăreai chiar la Panoul de onoare al întreprinderii.
Destructurarea
Câteodată însă, a colabora cu Justiția înseamnă să îi dai în fapt pe cei alături de care ai încălcat legea. Sau de pe urma ilegalităților cărora ai avut de câștigat. Cam acesta este cazul lui Florinel Coman și al său permis de conducere din Ucraina. Care nici măcar un permis adevărat nu este, ci doar un document descărcat de pe net.
Conform fanatik.ro, lui Florinel Coman i s-a comunicat că va scăpa de o pedeapsă cu executare dacă va colabora cu anchetatorii. „Miza principală este destructurarea grupului infracţional care a distribuit mai multe acte false pe întreg teritoriul ţării, în special în Moldova”, mai susține sursa cu pricina.
În numele unei justiții mai mari
Așa lucrează organele de anchetă și Justiția. Sau și așa. Dai cu subsemnatul, îi dai în fapt pe cei cu care te-ai înhăitat și scapi cu o pedeapsă mai mică. Sau, dacă ești băiat cu prezență scenică, scapi fără nicio pedeapsă. Pentru bibliografie, consultați cazul Dinu Pescariu. Sau file din dosarul mitei pentru arbitri, când un fost „tricolor” a transpirat serios până a ieșit teafăr din întâlnirea cu organele de anchetă.
Altfel, inutile întrebările noastre naive. Este moral ca în numele unei justiții mai mari să fie făcuți scăpați infractori mai mici? Sau nici măcar mai mici, ci pur și simplu esențiali pentru rezolvarea unor cazuri importante. Cum ar fi, de exemplu, capturarea unei rețele de crimă organizată, specializată în distribuirea de acte false.
Uitați-vă în Inbox!
Este treaba lui Coman dacă va alege să se ajute ajutând Justiția. Dacă domnii din spatele afacerii sunt de proveniență ex-sovietică, rezervele atacantului fecesebist nu sunt productive, dar sunt justificate. Fotbalistul a precizat că nu îi cunoaște pe cei care i-au făcut rost de documentul respectiv, fiind contactat pe net de aceștia. Interesant. Ia uitați-vă repede în inbox, poate chiar în junk, să nu aveți și voi vreo ofertă asemănătoare.
Ce chestie, dom’le, niște necunoscuți îți trimit pe mail un permis fals de conducere, tu îl descarci, îl printezi și pleci la drum pe Autostrada Soarelui. E că-i mișto? Și mai haios este că în tribune sunt unii care te încurajează, unii care cred că permisul de conducere este un act inutil și că dacă știi care-i pedala de accelerație și ambreiajul, frâna dă-o-ncolo!, te poți urca la volan cu drepturi egale cu ale unui șofer responsabil și prudent.
Dacă și alți crăișori…
A mai fost întrebat vitezistul nostru dacă „nea Gigi” are vreun amestec în toată tărășenia. Și a negat. Normal. Păi, cum să aibă liderul spiritual asupra acestor tineri altă influență decât cea izvorâtă din Sfânta Scriptură? Sau cum să știe patronul dacă și alți crăișori din curtea lui au apelat la aceeași fabrică de permise ucrainene, din moment ce el nu trăiește decât în post și rugăciune?
De un lucru ne-am lămurit însă definitiv după primele audieri. Actul prezentat de Coman polițiștilor este un fals ordinar, iar posesorul nu a susținut în viața lui vreun examen pentru permis auto. Nici în Ucraina, nici în Transnistria, nici în Osetia. Asta îl califică în ochii multora drept un exemplu demn de urmat. De aici începe o poveste pe care nu ați vrea totuși să o spuneți nepoților. Dacă și când îi veți avea.