Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Rareș Fortuneanu a dat răspunsul într-un moment de inspirație maximă. Noi suntem! Mai puțin inspirat a fost însă selecționerul naționalei masculine de handbal atunci când a făcut selecția. Sau obligat?

Permalink to Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?
sâmbătă, 13 martie 2021, 10:49

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să înțelegem. Aici am ajuns în drumul nostru neabătut de ieșire de pe harta handbalului băieților. În ierarhia mondială, România se află de ani buni, răi de fapt, în zona locului 40. Soră de clasament cu națiuni precum India, Irak, Emiratele Arabe, Chile sau Japonia. Potrivit acestor clasări suntem cu acte în lumea a 3-a spre a 4-a a handbalului. Să nu ne mai ascundem după titlurile alea mondiale din ’61, ’64, ’70 și ’74!

A 13-a oară cu noroc?

Calculul hârtiei nu ne-a folosit prea tare la Priștina, contra mândrilor, dar mediocrilor kosovari. Sau ne-a folosit doar prima repriză, pe care elevii lui Rareș Fortuneanu au încheiat-o cu un avantaj de 5 goluri. După o repriză secundă rușinoasă, ai noștri au alergat după o egalare pe care au și obținut-o cu emoții. 23-23, rezultat care ne complică viața în tentativa de calificare la Euro 2022. Nu ne-am mai calificat la un turneu final european din 1996, timp în care am avut 12 tentative ratate de a ajunge acolo. Asta tot ca să știm cum stăm și pe unde ne aflăm. În mahalaua handbalului.

Ieșirea din retorica eșecurilor

După ratarea prezenței la Mondialul tocmai câștigat de Danemarca, porniserăm promițător în preliminariile pentru Campionatul European de la anul. Mai mult, ne procuraserăm șanse reale într-o grupă cu Suedia, recentă vicecampioană mondială, Muntenegru și Kosovo. Victoria neașteptată în fața muntenegrenilor și chiar înfrângerea mai mult decât onorabilă cu Suedia, 30-33, (o Suedie care teoretic cel puțin alinia o echipă mai bună cu noi decât cea care juca recent finala Mondialului din Egipt), alimentau senzația că această Românie pregătită de Rareș Fortuneanu a început să iasă din retorica eșecurilor.

Venit din Franța ca să se comporte ca-n România?

Numit la națională în octombrie 2019, Fortuneanu venea după încercările nereușite cu spaniolii Xavi Pascual și Manuel Montoya, altfel tehnicieni de primă linie. Fost jucător de națională, dar mai ales om familiarizat cu handbalul francez – pregătește prim-divizionara Saint Raphael, unde a evoluat și ca jucător timp de 9 sezoane! – Rareș Fortuneanu încearcă revitalizarea din mers a unei naționale care de două decenii se hrănește din eșecuri. La fel ca predecesorii iberici, Fortuneanu se confruntă cu calitatea modestă a jucătorilor furnizați de întrecerea internă, așa-numita Ligă a Zimbrilor. Pe lângă asta, Fortuneanu a avut mai nou și alegeri bizare în materie de selecție. Cazul cu Călin Dedu, fiul cel mic al președintelui FRH, Alexandru Dedu, a devenit brusc de notorietate. Nici nu era greu.

Tati să fie mulțumit!

Rezervă la Timișoara, echipa de club, pivotul de 18 ani Călin Dedu are parte însă de o convocare și chiar este folosit într-o partidă oficială al cărei rezultat (egal cu Kosovo) poate să ne fi compromis șansele de calificare la Euro! A crezut cu adevărat Fortuneanu în valoarea lui Dedu junior sau convocarea acestuia este o plecăciune față de omul care l-a numit selecționer? Zamfir Dumitrana de la Buzău, pare-se cel mai în formă jucător al momentului pe postul său, sau Bogdan Baican, titularul postului de pivot la Timișoara, deci rivalul lui Dedu jr., ar fi fost alternative de bun-simț susțin oameni de meserie din handbal. Este dreptul lui Fortuneanu de a selecționa pe cine vrea, ar putea veni replica deja clișeu. Greșit. Este obligația și responsabilitatea antrenorului de a selecționa pe cine merită.

S-a schimbat „vibe”-ul! Pe bune?

Deocamdată, duminică ne așteaptă returul de acasă al meciului cu Kosovo, iar mai apoi, în cazul unei victorii logice, întâlnirea decisivă, din deplasare, cu Muntenegru. Ca om care de vreo 15 ani trăiește și muncește în alt sistem și altă cultură, ca unul care a schimbat mult în bine metodele de pregătire (inclusiv „vibe”-ul din vestiar, cum atât de cosmopolit se exprima o domnișoară reporter), Rareș Fortuneanu este dator totuși cu niște explicații. Nu cred că ni le va oferi, să nu ne facem iluzii. Să mergem deci pe ce știm. De exemplu, pe o declarație foarte proaspătă a antrenorului. „Noi suntem cei mai mari adversari ai noștri”, a spus Fortuneanu înainte de plecarea spre Priștina. Chiar că suntem, nimic mai adevărat.

Foto: Dan Potor

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Ilie (150 comentarii)  •  13 martie 2021, 11:30

Pe cine mai interesează handbalul masculin românesc? Dedu își bagă fii la națională pentru că speră ca aceștia să prindă un transfer afară. La judo, Gușă își trimite fiul la competiții în locul celui care merită. La fotbal, Gino Iorgulescu este preocupat să îl scape de răspundere pe fiul lui care, beat și drogat, a omorât un om. Bani a avut de la tăticu, care are salariu imens fără să facă nimic. La handbal feminin, antrenoarea secundă de la CSM București, club care este finanțat din fonduri publice, contribuie la campania electorală a partidului lui Victor Ponta cu 100.000 de lei. De unde? Banii din sport se toacă de către șefi pe mizerii, nu pe ce trebuie. Dar ziariștii sportivi scriu despre cum se pozează mamaia Prodan, despre Borcea, despre prietenele/soțiile maneliste de fotbaliști de mâna a doua sau fac acuzații grave nedovedite, cum face Ștucan. Sau scriu nimic , că Buzărin.

Urod (270 comentarii)  •  13 martie 2021, 12:10

Niste ani trăiți afara te schimba mult, dar nu in totalitate.... Asa ca nimic nou prin convocarea baiatului lui Dedu...Fortuneanu ramane cu apucaturile românești pt ca este logic, odata ce a trăit mulți mai mulți ani in țară decat in afară, de ce ne-am astepta la altceva...?!!!!... Si nu inteleg, de ce-am avea alte așteptări când nimic nu se întâmpla de mai bine de 30 de ani...!!!!... Chestia asta in care tot constatam cât de jos am ajuns si nu facem nimic ca sa ne ridicam, ne definește clar felul nostru de a fi....Asa ca peste 30 de ani, cine-i mai apucă, tot in punctul asta vom fi.... Pariu..?!!!!!

Trifa Viorel (1 comentarii)  •  13 martie 2021, 13:51

Vreti o parere a unui simplu suporter? Coruptia postdecembrista a distrus totul in RO, inclusiv fotbalul. Si asta e abia inceputul.

Toader (116 comentarii)  •  13 martie 2021, 20:15

Handbal bărbați, echipe și națională, am avut pînă în 1989 și cîțiva ani după aceea pe seama ceea ce s-a făcut înainte. La fel la alte sporturi.

Zona zero (2 comentarii)  •  14 martie 2021, 1:11

Romania nu va mai avea nationala de valoare niciodata. Fotbalul ro este imaginea societatii

Thomas brams (21 comentarii)  •  14 martie 2021, 15:13

Tot sportul romanesc este o mizerie. Totul este pe pile, prietenii, politica. Antrenori nu mai au coloana vertebrala si ce este mai rau sunt vai mama noastra NIMIC. Mai sunt cativa batrani, dar in total un mare zero. Nu cred ca in urmatori 10-15 ANI se mai poate intampla ceva notabil. Nu vreau sa mai scriu ceva deoarece sunt mai mult decat.........supara , un cuvant bland

gigi carabina (12 comentarii)  •  14 martie 2021, 20:15

Intre timp, s-a terminat meciul retur! Kosovo are acum sanse sa mearga direct :) Saptamana viitoare preolimpicul de fete, dupa care putem pune lacatul si pe sportul asta.

zapacila (7 comentarii)  •  15 martie 2021, 11:11

Solutia e simpla!Ne trebuie si la nationala de handbal un„arendas”ca baskan-ul din Pipera,care sa si-l puna selectioner pe vreun„finu Mirel”!Succes garantat!

Oprea (3 comentarii)  •  15 martie 2021, 11:26

Inca nu s-aterminat chimul din hambalul Romanesc. Tare frica i-mi este ca si nationala feminina de hambal va avea soarta celei masculine la turneul din Muntenegru.

Comentează