Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Taci!

O jucătoare își umilește antrenorul, iar antrenorul se simte mândru de relația pe care o are cu jucătoarea. Printre altele, așa arată tenisul contemporan

Permalink to Taci!
marți, 16 martie 2021, 7:02

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei de scaun să îi dea un avertisment propriului antrenor, Adrian Cruciat, este doar ultima de pe o lungă listă. Avem însă și un epilog la episod. Aproape mai tare decât ieșirea jucătoarei este răspunsul aiuritor al antrenorului. Care a rupt tăcerea.

O perspectivă personală. Dar nu numai

Aproape că nu este personaj prizat public care să nu rupă tăcerea la un moment dat. În afară de faptul că săraca figură de stil a ostenit de atâta exploatare, cam de fiecare dată rămâi doar cu titlul bombastic. Nu este și cazul explicației fostului număr 148 ATP (o poziție mai mult decât decentă) Adrian Cruciat. A cărui reacție este atât de bine circumscrisă lumii tenisului încât merită un comentariu. Prezent la emisiunea „Așii tenisului” de la DigiSport, Cruciat a oferit perspectiva personală pentru povestea de la Grampians Trophy. Un turneu mic, micuț, preambul la Australian Open.

Actrița, regizorul și sufleorul

„Taci din gură! Taci! Taci din gură!” Totul se aude foarte clar. Sorana este o excelentă actriță, își gradează savant rolul. Apoi, stupoare, îi cere arbitrei să îl sancționeze. Cu buzele țuguiate de la silicon, arbitra Marijana Veljovici îi explică stânjenită că nu poate dicta avertisment atunci când un sportiv este nemulțumit de propriul antrenor. Nu încălcase nicio regulă, nu există punct în regulament. Mergea poate doar vreun „silence please!” și cam atât. Acum însă, țineți-vă bine, replica celui admonestat public:

„N-a fost reacția pe care mi-am dorit-o, dar nu a fost vreo mare ceartă sau vreun conflict între noi. Episodul a fost unul neinspirat, dar atâta tot. Nu afectează relația noastră, care e foarte solidă, atât profesional, cât și personal.” Frumos! Și nuanțat. Mai că îți vine ție, telespectator și cititor, să te duci și să le ceri iertare. Sorana, Adrian, mă scuzați, în nemernicia mea am înțeles greșit! Deci așa arată respectul reciproc, buna-cuviință, stima, camaraderia. Iertare!

Dicționarul tenisului

Ce univers mirific este și tenisul ăsta, iar noi, impostori și neofiți, intrăm cu bocancii în sensibilitățile lor! Acolo unde noi vedem compromisuri inacceptabile, ei văd prietenie și încredere. Este clar că domnii și domnișoarele din tenis folosesc alt dicționar al comunicării. Întrevăd totuși o soluție a problemei. Pentru specializare calificată ar trebui să ne înscriem pentru un curs intensiv la școala Iulia Putințeva. Nu este inimoasa kazahă/rusoaică vreo mare teniswomenă, dar a atins absolutul în materie de comunicare civilizată cu propriul antrenor. Acolo schimb de idei, acolo dialog fructuos între elevă și profesor. Pentru videografie consultați youtube, este o experiență de neratat.

Domni Goe și tanti Mițe

Bun, să lăsăm scurtele și loburile liftate și să jucăm serios! Cruciat nu a fost nici primul și nu va fi nici ultimul antrenor jignit de un elev sau o elevă. Nervilor Simonei, de exemplu, i-au căzut victimă nu doar personaje de mai mică anvergură, ca Daniel Dobre sau Alina Tecșor (remember fabuloasa replică „Simona vrei o banană?”), ci chiar și drăguțul de Darren. De ce așa? Nu trebuie să fii sociolog ca să observi că în general relațiile interumane s-au degradat. Nu trebuie să fii specialist în meciuri de cinci seturi ca să vezi că tenisul, altfel un sport minunat, a migrat pe nesimțite într-o enclavă în care domni Goe plini de ticuri și tanti Mițe râzgâiate își permit tot soiul de mitocănii.

Tenisul este un spațiu în care până mai ieri copiii de mingi fuseseră convertiți în servitorii jucătorilor (noroc cu pandemia acum, că săracii au scăpat de prosoapele transpirate, de ținutul umbrelelor și de adăparea concurenților), un loc în care te scarpini în fund, apoi te miroși și la sfârșit ești considerat legendă. Iar pentru un ban, muncit de regulă, antrenorii înghit orice mizerie. Ba îți mai servesc și lecții de viață.

Mândru să fiu umilit

Foarte trist mi s-a părut epilogul la epilog al scenetei dintre Sorana și Cruciat. Invocă antrenorul mesajul trimis de fiica lui, care tocmai câștigase un turneu de copii. Era fericit pentru performanța fiicei, ce părinte nu ar fi?, și confirmat de conținutul mesajului. Să îi spui Soranei să fie mândră de ea, i-a transmis fetița tatălui ei. Iar el s-a simțit vindecat. Poftim?! Prefer să nu comentez, căci risc să apelez la metoda Putințeva. Și nu e bine. Deși unii ar trebui să se simtă mândri. Păi, nu?

.

FOTO: Adrian Cruciat (stânga) alături de preparatorul fizic Theo Cercel

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 19:32

"Cu buzele țuguiate de la silicon, arbitra Marijana Veljovici îi explică stânjenită că nu poate dicta avertisment" - un comentariu de la marele jurnalist box-to-box respectat, temut si foarte apreciat. La ce subiecte abordezi, ai putea sa iti gasesti un job la un tabloid. Trist.

Andrei (83 comentarii)  •  16 martie 2021, 19:35

A se vedea si neintelegerea Merdedev Cervara. Cervara a fost mai intelept decat Cruciat, si-a luat geanta si a plecat. Medvedev are rezultate incredibile, ai zice ca ar trebui sa fie multumit de antrenorul sau. Presupun ca presiunea care o pun unii jucatori asupra lor e foarte mare si se descarca pe antrenori. Pe de alta parte nu i-am vazut pe Big Three facand vreodata asa ceva (desi au avut si ei momentele lor de frustrare pe teren, mai ales Djoko ai Federer).

Anghel (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 19:36

Foarte bun articolul cu excepția aluziei străvezii la Rafael Nadal,un jucător dintre cei mai fair play din circuit și din afara lui!!!

Ion (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 19:43

Geambasule, se pare ca nu ai inteles mesajul fetitei! Poate ca i-a zis Soranei sa fie mandra de ea( sa fie mandra de fetita lui Adrian)

Zona zero bucale (96 comentarii)  •  16 martie 2021, 19:54

Bravo ei ! Are sange in instalatie ! O iesise din minti cu nimicurile! Vorbea prea mult ! Ii papa banii degeaba !

JFM (151 comentarii)  •  16 martie 2021, 20:19

Am vazut si eu cateva secvente. E bine sa n-ai de-a face in viata nici cu unul dintre cele doua personaje. Cruciat n-a priceput ca pe noi nu ne interesa deloc daca relatia lui cu Sorana a ramas la fel, s-a deteriorat ori s-a imbunatatit. Nimic din toate astea. Pe noi ne-a enervat antrenorul pentru ca a aratat o lipsa totala de profesionalism, eram la fel de nervosi ca Sorana, "mai taci odata" imi venea sa strig alaturi de Sorana. El n-a inteles nimic, daca relatia cu Sorana a ramas "una foarte buna" omul considera ca n-a gresit cu nimic, noi nu mai contam acolo.

Anghel Ilie (1 comentarii)  •  16 martie 2021, 20:29

Nenea Geambasu, nu inteleg de ce ii acorzi atata importanta unei narcisiste agramate. Tenisul este doar o pasarela cu vizibilitate mondiala, nu ai inteles pana acum? Unei tipe care spune "taci din gura" nu-i raspunzi decat: *** scoala, agramato!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio (158 comentarii)  •  16 martie 2021, 20:39

da, degrabăscărpinătoru ar merita și el un comentariu, io demult nu mai pot să mă uit la meciurile lui...poate-i caz parapsihologic, nu știu, da oricum nu poți să-i zici nimic, îi legendă

dan (67 comentarii)  •  16 martie 2021, 20:39

Sa nu uitam si componenta "feminista"...daca antrenorul ar fi reactionat mai dur, risca sa fie crucificat!

Ilie (150 comentarii)  •  16 martie 2021, 20:58

Arbitra avea botox în buze, dar Sorana Cârstea se remarcă doar prin poze în care apare dezbrăcată apărute în fițuica la care cu onor prestați servicii de scriere. Asta nu o mai vedeți. Nici pozele cu o bătrână dezbrăcată, Anamaria Prodan. Sau cu tenismena de locul 500 , cea cu multe tatuaje. Ori gsp.ro, ori taraf tv, același lucru.Diferența este că cei de la taraf tv nu vor să pară intelectuali, că Geambașu, Buzărin, Jumătate sau Crăciun.

ManX (83 comentarii)  •  16 martie 2021, 21:01

Nu pot sa cred ca gandesti astfel. Probabil este doar un articol sa nu ramana pagina alba. Cate nu i-a iertat Lucescu lui Lupu. Cu siguranta nu l-a insultat dar la ce viata sportiva a dus Lupu nu cred ca juca nici la Galati.Asta spune el si il cosidera pe Lucescu ca pe un tata. De multe ori antrenorul, mai ales in tenis este punchig bag-ul sportivului. Alt exemplu Sumudica pe care Budescu l-a injurat de s-a auzit si la tv. Replica lui Sumudica"ba, tu ma injuri pe mine?" Nu cred ca l-a sanctionat si la tinut in echipa. Poate tu esti pedagog la scoala noua. Sau pédagoug de la classe inversé.

ManX (83 comentarii)  •  16 martie 2021, 21:05

Adaug la precedentul meu mesaj faptul ca nu stim care este relatia lor in viata privata. Cat de intimi sunt.

Joe (11 comentarii)  •  16 martie 2021, 21:25

Sori intra cu brio in categoria sportivilor cu carente de educatie. Cei sapte ani de-acasa te invata cum sa reactionezi chiar si in situatii limita. Asta e, atat poate !

itu52 (288 comentarii)  •  16 martie 2021, 22:22

Când nu găsești soluții și cineva te hârâie prin gard scapi hățurile gândirii. Asta ne-a arătat segmentul românesc din WTA. Să nu uităm că venea după carantinare și după campania publicitară ce scotea în evidență tratamentul preferențial de la Adelaide. În condițiile de „pregătire” ce i-au fost servite a reacționat natural, nu scuzabil, natural ca multe alte sportive din circuit. Nu cred că este mai dificilă decât Serena, Șarapova sau Simona când „joacă accidentată”. C. Garcia și K. Mladenovic au dus un lung schimb de amabilități în peisajul francez, cu acordul tacit al antrenorilor și media, dar atunci când ne-au bătutut au știut să cadă la pace și să se comporte civilizat. Din păcate la noi orgoliul combatantelor cere sacrificii, diplomația antrenorilor și a oficialilor nu poate domina o invidie de grădiniță. Societatea românească se supune la greu principiului (din abecedarul dominației ) „divide et impera”, de ce ar fi Sorana o excepție? Zic și eu nu dau cu parul.

andipanda (28 comentarii)  •  17 martie 2021, 1:55

Excelent articol. Observ ca sunt unii care nu va au deloc la inima, chiar si daca ati scrie o reteta de ciorba. Sa fie sanatosi.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  17 martie 2021, 15:07

Mai ales dacă ar fi ciorbă de burtă. Care nu e foarte sănătoasă, dar e gustoasă

Aurel Craciun (75 comentarii)  •  17 martie 2021, 4:33

Suntem formatori de opinie, ne simțim ofensați de alții, dar uităm să îi respectăm pe alții (vezi "tutuirea")

Ionut (34 comentarii)  •  17 martie 2021, 7:23

Fugi dom'le! S-au trezit toti sa dea lectii de toate felurile... daca aia doi, Sorana si Cruciat asa comunica, unde e problema? Antrenor umilit!!! Vezi ce a zis Sorana!!! *** de titluri de ***... fiecare isi manageriaza situatia cum vrea, cum considera oportun si cum stie, pentru ca ce sa vezi, o fac pe barba lor, pe banii lor, in viata lor... noi ce puitem este doar sa carcotim, si crede-ma Geambasule, o faci intr-o mare arta...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lup (19 comentarii)  •  17 martie 2021, 7:30

Cruciat față de Sorana au a fost decenii la rând ziaristii in fata lui Becali. (Nu mai cenzurati)

doilaunu (71 comentarii)  •  17 martie 2021, 7:40

este relatia dintre angajator (Cirstea) si angajat (Cruciat). Dvs, dle Geambasu, nu v-a zis niciodata dl Ioanitoaia "Taci"?

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  17 martie 2021, 11:01

Nu

Dan (3 comentarii)  •  17 martie 2021, 11:46

Așa este, geambasule, vezi că știi? Ce trebuie să faci tu? Să taci!

Ion (1 comentarii)  •  17 martie 2021, 12:24

Alt articol scris pe principiul "Fa-te ca lucrezi"

Ereticul (22 comentarii)  •  17 martie 2021, 12:24

Găsesc neavenită intruziunea dvs. în relația dintre cei doi. Sportul de performanță e o îndeletnicire stresantă iar presiunea e mare, mai ales cînd camerele de filmat îți vînează orice gest iar microfoanele îți surprind fiecare vorbă. Discuția respectivă e un episod în relația sportiv-antrenor și nu contrazice descrierea făcută de Cruciat. Așa cum poți avea o căsnicie fericită și dacă te mai cerți cu nevasta din cînd în cînd. Sportul era parcă mai interesant cînd aveai acces doar la spectacolul de pe scenă, nu și la repetiții, culise, bucătărie internă. Pe de altă parte, dacă-i obligi pe tabloizii de-acum să scrie doar despre sport, le iei pîinea de la gură, că ei trebuie să umple foaia, și-atunci scriu de certuri, copii de mingi, prosoape transpirate etc. Apropo, cu vaccinurile și p(l)andemia nu mai băgăm și noi ceva?

gicapuia (32 comentarii)  •  17 martie 2021, 12:24

Exista un serial cu mai multe episoade, in care cite un episod este dedicat unui antrenor celebru din diferite sporturi . Printre ele unul e dedicat lui Patrick Mouratoglu, antrenorul Serenei Williams . In interviu Mouratoglu povesteste printre altele , ca la un moment dat dupa o mica disputa, Serena a venit la antrenament , a intrat fara sa dea buna ziua , s-a asezat pe scaun fara sa-l bage in seama pe Mouratoglu. Acesta povesteste ca-s-a dus la ea, i-a lasat pe ochi cozorcul de la sapca si i-a zis ca atunci cind vine la teren trebuie sa salute si ca acolo ce zic el e lege. Daca ii convine bine daca nu poate sa nu mai vina. A doua zi mouratoglu spune ca se astepta ca Serena sa nu mai vina , dar a venit si din clipa aceea totul a decurs altfel. Atentie , el este antrenorul Sereni in ultimi ani cind Serena era cine este acum, nu cind sportiva era la inceputul carierei. De alfel Mouratoglu spune ca nu credea ca va ajunge sa fie antrenorul Serenei vreodata considerind ca aceasta era prea mare pentru el. Diferenta intre protagonistii articolului si cei din serial nu e data de averea pe care o detine fiecare dintre ei. Si unii si altii sunt profesionisti (hai sa-i consideram totusi pe toti asa) insa cei din serial sunt profesionisti in adevratul sens al cuvintului ( adica au si caracter pe linga sa zicem profesia lor) pe cind cei din articol ...!? Ca asa-i in tenis(la noi). Vorba lui Toma Caragiu.

Urod (270 comentarii)  •  17 martie 2021, 12:34

Clar...au mai fost si alte cazuri cu reactii urâte, dar Carstea a dus-o la alt nivel. Este, din pacate, un fel de reacție românească... Greu de crezut ca o să mai vedem curând si la alții... Repet, de acelasi nivel... Antrenorii de tenis din ATP sunt ceva aparte, nu sant ca ci alti antrenori. Sunt in primul rand psihologi si dupa aceea antrenori. Dar banii, care nu sunt putini la asemenea nivel, ii fac pe unii antrenori sa inghita si asemenea reactii.... Va dati seama daca ar fi fost Gigi Becali jucator de tenis, cam ce s-ar fi intamplat...?!!!!!

Prostiadeardurea (1 comentarii)  •  17 martie 2021, 15:10

Relatiile interumane s-au degradat,mai degrabă au crescut sensibilitățile lui Geambasu .Il ridică în slăvi pe un om ca Ilie Năstase,care a fost descalificat de 5 ori pentru comportament nesportiv in cariera lui.Un om care a condus sub influența alcoolului,un om care își bate nevasta.Dar doamne fereste Cirstea sau Halep sa spuna sa taca sau sa bată din palme antrenorilor lor,sfârșitul lumii,domnule.Prea sensibil sunteti in anumite cazuri domnule Geambasu.

Andrei (1 comentarii)  •  17 martie 2021, 15:46

Sa vorbesti asa despre nadal...geambasule, ***, ramai la articole scrie despre fcsb/dinamo, *** si lasa tenisul, ca nu i de tine.

Observator (211 comentarii)  •  17 martie 2021, 19:34

Remarc doar reiterarea unei obsesii a autorului: chinurile copiilor de mingi, nevoiti sa fac tot ce s-a scris in acest material! Daca ar fi intrebati, toti acei copii ar declara ca sunt mandri ca au facut fata unei dure selectii si ca sunt pret de un meci in vecinatatea unor legende ale "sportului alb"! Unii dintre ei ajung, la randul lor, adevarate legende, cazul lui Federer (un veteran ce se opune ascensiunii celor din generatiile tinere, in opinia autorului)!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  18 martie 2021, 12:07

Domnule, alienarea comportamentală se poate manifesta și sub forma acelei presupuse "mândrii" a copiilor de mingi, sentiment pe care îl evocați și chiar îl dați ca sigur. Mândrie că sunt sclavii unor jucători,cărora le miros sudorile? Chiar gândiți așa sau ați scris doar ca să creați polemică? Iar asta cu Federer de unde ați scos-o?

Observator (211 comentarii)  •  18 martie 2021, 14:14

Fragmente ale materialelor dvs. sunt repetitive, chiar daca au sau nu legatura directa cu temele abordate! Daca acei copii n-ar dori sa fie "sclavii" jucatorilor, n-ar participa la selectii; credeti ca exista o motivatie materiala care-i face sa suporte acele umilinte, cum le numiti? Chestia cu Federer are legatura cu turneul de la Basel, la care a fost copil de mingi, cel putin asa am aflat de la un comentator al televiziunii care a transmis meciuri de la turneul qatarez! Comportamentul Soranei este deja istorie, ati intarziat un pic! Scrieti mult despre tenis, insa se scrie prea putin despre stadioanele noi, despre starea gazonului de pe acestea, care favorizeaza numeroase interventii (ca la asfaltari, intr-o vreme), pe bani biuni, fireste; de asemenea, nu stiu ce lucrari mai sunt necesare (in afara de refacerea suprafetei de joc) la Arena Nationala in vederea meciurilor de la Euro si nici de ce toate stadioanele noi (cu exceptia Cluj Arena si a investitiei maghiare din Sf. Gheorghe) au in cea mai mare parte scaune de tip vechi, nerabatabile! Probabil pentru ca rezista mai putin si se preteaza la alte si alte inlocuiri/reabilitari/investitii! Inainte mai scriati si despre muzica, dar n-ati mai facut-o deloc in ultimul timp, chiar daca au decedat mari personalitati ale genului preferat; unii chiar meritau niste randuri!

Comentează