De ce nu merge Simona la Palermo
Retragerea campioanei de la turneul din Sicilia este un act de prudență. Și un mesaj pentru compatrioți

Internazionali Femminili din Palermo este titulatura originală a turneului la care Simona Halep a renunțat să participe. Provocând supărarea fără echivoc a gazdelor. Turneul din capitala Siciliei, programat să înceapă pe 3 august și dotat cu premii totale de 222.500 de euro, este o competiție din categoria WTA International. Adică una de clasă medie spre mică.
Miza reală a turneului
Cu mici excepții, cum a fost gluma proastă de turnee organizate sub egida „Nole și prietenii care sfidează Covidul”, încheiată cu o demonstrație excelentă, adică o infectare în masă, nu s-a mai jucat tenis în lume de 5 luni. Clasamentele sunt înghețate, peste marile arene s-a așternut praful. Tocmai de aceea, în contextul fără precedent creat de pandemie, întrecerea din sudul Italiei și-a sporit importanța, fiind primul turneu (feminin) cu o participare semnificativă de la întreruperea cauză de criza Covid-19.
O lovitură de imagine. La propriu
Alături de campiona noastră se aliniau la start nume precum Dona Vekici, Anett Kontaveit, Elise Mertens, Ekaterina Alexandrova, Kristina Mladenovici sau Maria Sakkari. Jucătoare de top 20-30 în lume, dar nu vedete în adevăratul sens al cuvântului. Cu atât mai mult, retragerea Simonei, numărul 2 mondial în ierarhia WTA, a lovit în imaginea și în interesul organizatorilor. Ea era de departe steaua evenimentului.
De unde și nervozitatea italienilor
Prin vocea directorului turneului, Oliviero Palma, oficialii competiției de la Palermo garantaseră că sportiva română nu va intra în carantină (așa cum se întâmplă cu ceilalți cetățeni români), fiind asimilată lucrătorilor profesioniști.
„Simona a primit o înștiințare directă de la Ruggero Razza, responsabilul regional de sănătate al Siciliei, informând-o că măsura de carantină nu se aplică și lucrătorilor profesioniști, așadar, nici jucătorilor de tenis. Cu toate acestea staff-ul ei nu ne-a comunicat decât decizia finală, zădărnicind toate eforturile noastre. Suntem supărați și profund dezamăgiți!”
Mai rar un mesaj oficial în care diplomația este aruncată la gunoi. În general, organizatorii își manifestă cel mult părerea de rău, concomitent cu speranța că anul viitor cel care se retrage va reveni cu o bucurie reînnoită. Dar niciodată nu spun „suntem supărați și profund dezamăgiți”. Pentru ei era esențial ca Simona să fie acolo. Pentru Simona a precumpănit riscul la care consideră că se expunea. Comunicatul campioanei în exercițiu de la Wimbledon nu trebuie citit în altă cheie.
Pragmatism plus responsabilitate
Creșterea alarmantă a numărului cazurilor de Covid în România și teama unei călătorii cu avionul nu sunt pretexte. Așa trebuie înțeles mesajul jucătoarei noastre. Ca o justificare către organizatorii turneului și, nu neapărat în subsidiar, ca un apel către compatrioți. Către acei compatrioți care în zilele din urmă populează până la refuz plajele litoralului românesc și spun că tratează virusul cu bere. Către acei compatrioți al căror teribilism și ignoranță au făcut posibil ca Italia, la început cea mai afectată țară europeană de pandemie, să ne oblige să intrăm în carantină. Într-un mod discret, atitudinea Simonei poate fi interpretată chiar ca un gest de responsabilitate civică. Tot ne place să punem, și când e cazul și când nu e, placa despre modele. Uite că avem unul. Ce facem cu el?
Meci cu set decisiv
Altfel, unora dintre noi le este dor nu numai de tenis în general, ci și de meciurile Simonei. Acele meciuri uneori entuziasmante, nu o dată dramatice, cel mai adesea obositoare și pentru noi, suporterii ei.
Dramatice, stresante, dar niciodată plictisitoare. Boala planetei ne-a adus nu doar restricții, anxietatea izolării sau teama de a ne pierde locul de muncă. Printre altele, ne-a învățat să prețuim bucuriile simple. De aceea întrebări ca: Va ajunge Halep la US Open în condițiile în care ei i-a fost teamă să ia avionul până în Italia? Dar se va disputa US Open la sfârșitul lui august așa cum e prevăzut? sunt lipsite de relevanță.
Meciul cu pandemia poate intra în setul decisiv, iar acolo este posibil chiar un tiebreak cu deznodământ rău pentru toată lumea. Simpatic este că Nole Djokovici, neînfricat partizan pe fronul antiCovid și antivaccinare, militează acum pentru anularea US Open. Simpatic, ca să nu zicem simptomatic.