Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

De ce nu merge Simona la Palermo

Retragerea campioanei de la turneul din Sicilia este un act de prudență. Și un mesaj pentru compatrioți

Permalink to De ce nu merge Simona la Palermo
luni, 27 iulie 2020, 3:48

Internazionali Femminili din Palermo este titulatura originală a turneului la care Simona Halep a renunțat să participe. Provocând supărarea fără echivoc a gazdelor. Turneul din capitala Siciliei, programat să înceapă pe 3 august și dotat cu premii totale de 222.500 de euro, este o competiție din categoria WTA International. Adică una de clasă medie spre mică.

Miza reală a turneului
Cu mici excepții, cum a fost gluma proastă de turnee organizate sub egida „Nole și prietenii care sfidează Covidul”, încheiată cu o demonstrație excelentă, adică o infectare în masă, nu s-a mai jucat tenis în lume de 5 luni. Clasamentele sunt înghețate, peste marile arene s-a așternut praful. Tocmai de aceea, în contextul fără precedent creat de pandemie, întrecerea din sudul Italiei și-a sporit importanța, fiind primul turneu (feminin) cu o participare semnificativă de la întreruperea cauză de criza Covid-19.

O lovitură de imagine. La propriu
Alături de campiona noastră se aliniau la start nume precum Dona Vekici, Anett Kontaveit, Elise Mertens, Ekaterina Alexandrova, Kristina Mladenovici sau Maria Sakkari. Jucătoare de top 20-30 în lume, dar nu vedete în adevăratul sens al cuvântului. Cu atât mai mult, retragerea Simonei, numărul 2 mondial în ierarhia WTA, a lovit în imaginea și în interesul organizatorilor. Ea era de departe steaua evenimentului.

De unde și nervozitatea italienilor
Prin vocea directorului turneului, Oliviero Palma, oficialii competiției de la Palermo garantaseră că sportiva română nu va intra în carantină (așa cum se întâmplă cu ceilalți cetățeni români), fiind asimilată lucrătorilor profesioniști.

„Simona a primit o înștiințare directă de la Ruggero Razza, responsabilul regional de sănătate al Siciliei, informând-o că măsura de carantină nu se aplică și lucrătorilor profesioniști, așadar, nici jucătorilor de tenis. Cu toate acestea staff-ul ei nu ne-a comunicat decât decizia finală, zădărnicind toate eforturile noastre. Suntem supărați și profund dezamăgiți!”

Mai rar un mesaj oficial în care diplomația este aruncată la gunoi. În general, organizatorii își manifestă cel mult părerea de rău, concomitent cu speranța că anul viitor cel care se retrage va reveni cu o bucurie reînnoită. Dar niciodată nu spun „suntem supărați și profund dezamăgiți”. Pentru ei era esențial ca Simona să fie acolo. Pentru Simona a precumpănit riscul la care consideră că se expunea. Comunicatul campioanei în exercițiu de la Wimbledon nu trebuie citit în altă cheie.

Pragmatism plus responsabilitate
Creșterea alarmantă a numărului cazurilor de Covid în România și teama unei călătorii cu avionul nu sunt pretexte. Așa trebuie înțeles mesajul jucătoarei noastre. Ca o justificare către organizatorii turneului și, nu neapărat în subsidiar, ca un apel către compatrioți. Către acei compatrioți care în zilele din urmă populează până la refuz plajele litoralului românesc și spun că tratează virusul cu bere. Către acei compatrioți al căror teribilism și ignoranță au făcut posibil ca Italia, la început cea mai afectată țară europeană de pandemie, să ne oblige să intrăm în carantină. Într-un mod discret, atitudinea Simonei poate fi interpretată chiar ca un gest de responsabilitate civică. Tot ne place să punem, și când e cazul și când nu e, placa despre modele. Uite că avem unul. Ce facem cu el?

Meci cu set decisiv
Altfel, unora dintre noi le este dor nu numai de tenis în general, ci și de meciurile Simonei. Acele meciuri uneori entuziasmante, nu o dată dramatice, cel mai adesea obositoare și pentru noi, suporterii ei.

Dramatice, stresante, dar niciodată plictisitoare. Boala planetei ne-a adus nu doar restricții, anxietatea izolării sau teama de a ne pierde locul de muncă. Printre altele, ne-a învățat să prețuim bucuriile simple. De aceea întrebări ca: Va ajunge Halep la US Open în condițiile în care ei i-a fost teamă să ia avionul până în Italia? Dar se va disputa US Open la sfârșitul lui august așa cum e prevăzut? sunt lipsite de relevanță.

Meciul cu pandemia poate intra în setul decisiv, iar acolo este posibil chiar un tiebreak cu deznodământ rău pentru toată lumea. Simpatic este că Nole Djokovici, neînfricat partizan pe fronul antiCovid și antivaccinare, militează acum pentru anularea US Open. Simpatic, ca să nu zicem simptomatic.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Cristian (4 comentarii)  •  27 iulie 2020, 16:02

Corect, foarte bine spus ! Cu toate ca si noua ne lipsesc meciurile Simonei ....

Andrei F (698 comentarii)  •  27 iulie 2020, 16:26

Eu stiu un jurnalist care a criticat-o pe Halep si pentru virusul Zika care se spune ca determina probleme de fertilitate la femei...Cine sa fie jurnalistul ,cine sa fie...?

Archibald (8 comentarii)  •  27 iulie 2020, 16:53

După Esca, Pavel si CFR va urma d-ra Halep să fie identificata pozitiv cu COVID ptr a fi data ca exemplu întru măreția "iubiților conducători"! De aici si frica ei patologica de a se afișa la concursuri în aceste vremuri! Nu trebuie să ne mai mire nimic ...

CITA (5 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:21

Si mai poate fi o motivatie, oculta ce-i drept, a neparticiparii Simonei la acest turneu: se pare ca italienii fac o discriminare pozitiva la adresa ei versus alti compatrioti care calatoresc intr-acolo, dar tot discriminare se numeste. Iar Simona e solidara cu compatriotii sai care, tot "lucratori profesionisti" fiind, musai trebuie sa stea in carantina la intrarea in Italia. Cam discriminatoriu, nu? E drept ca nu avem detaliat termenul "lucratori profesionisti", dar pot sa indraznesc eu, inginer, care am contract cu o firma din Italia si muncesc acolo, sa ma numesc lucrator profesionist? Sau eu medic? Italia nu a precizat exceptiile de la carantina cu forta, nici macar daca, prezentand un certificat covid negativ recent (ca la greci) - esti automat exceptat de la carantina la intrarea in Italia. Un DA sau un BA, macar atat. Sau sa precizeze de la inceput exceptiile de la carantinare. Ma rog, nu stiu cat de explicit am fost, dar asta e ideea. Felicitari, Simona, daca a gandit si actionat in acest fel!!! Asta s-ar numi solidaritate cu compatriotii, chestie care noua romanilor, intr-o majoritate semnificativa, ne cam lipseste.

Free Drive Ro (2 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:32

Va bagam la origine pe toti shtirishtii care va ocupati cu Cantarea Pandemiei ! Pentru o punga de margele ati apucat pe drumuri rele sa va fie rusine!!

adi_stelistul (454 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:32

Parerea mea e ca italienii au lasat diplomatia deoparte pentru ca pur si simplu stiu ca nu o vor mai vedea pe Simona pe tablou la ei niciodata. La fel ca turneul nostru si inca alte doua din circuit, Palermo e un turneu plasat complet aiurea de WTA: intre Wimbledon si circuitul american de hard, in cele doua saptamani de pauza. Trebuie sa convenim ca e greu de crezut ca, inafara unei obligatii venite de la sponsori, o jucatoare de top ar merge la un turneu pe zgura plasat atat de prost in calendar.

Umilă părere (67 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:49

Nu urmăresc tenisul, a devenit extrem de plictisitor, n-am văzut nici măcar un game jucat de Simona. Îi urez deplin succes, împliniri pe toate planurile, dar am senzația că s-a declanșat campania pro Halep pentru desemnarea dumneai ca portdrapel al României la jocurile olimpice. Ar fi un afront adus Anei Maria Popescu, al cărei palmares cuprinde treizeci și trei de medalii, dintre care zece de aur, într-un sport în care n-am fost vreodată Nec Plus Ultra.

Alex Tudoran (3 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:53

Geambasule, e conspiratie nene.Halep e vanduta, la fel Esca, la fel mamaie, tataie etc.Cu prostii conspira

Alex Tudoran (3 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:54

Geambasule, e conspiratie nene.Halep e vanduta, la fel Esca, la fel mamaie, tataie etc.Cu prostii conspirationisti nu ai cum s-o dai la capat,ei cred intr un barbos imaginar care sta in cer si le asculta toate rugile lor de oite pro

Alex Tudoran (3 comentarii)  •  27 iulie 2020, 17:55

Geambasule, e conspiratie nene.Halep e vanduta, la fel Esca, la fel mamaie, tataie etc.Cu prostii conspirationisti nu ai cum s-o dai la capat,ei cred intr un barbos imaginar care sta in cer si le asculta toate rugile lor de *** proaste, dar un virus, la fel de invizibil, dar mult mai real, e foarte greu de crezut...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anti (32 comentarii)  •  27 iulie 2020, 19:22

Felicitari pentru articol.Iata ca dl Geambasu ,poate scrie si despre sport in general,nu doar despre Becali. Incepusem sa ma resemnez.Bravo domnule...

itu52 (288 comentarii)  •  28 iulie 2020, 10:29

După toba participării declanșată înaintea unor competiții, Halep a luat-o cu ruptul încă de la începutul lui 2020. A făcut-o la Brisbane, Wuhan, Doha și pe unde vor temerile ei(de boleșniță, dar mai ales de tablou). Să ne înțelegem, nu este treaba noastră, ea-și face prioritățile pentru că se autofinanțează și are dreptul de a-și stabili calendarul și prioritățile în viață. Ne bucură succesele ei, dar cel mai important este că se reiau întrecerile, că putem revedea tinerele, nu puține, care tânjesc după performanță. Volens, Nolens - Nole a trebuit să fie și el în ton cu lumea, că dară e ditamei vedetă în țara lui și pretutindeni. Asta e, vedetele sunt bune pentru „imitaci” și mană cerească pentru răspândaci. Noi amărâții o avem doar pe Simona activă și pe Lucescu la naftalină. Mai avem „piticii din Săftica”, ramura Dinamo, pre(a)fabricații gen Becali, Negoiță și poveștile cluburilor decăzute din fotbalul mare. Ar mai fi Năstase, ... numai că d_lui ar fi în stare să facă vreo șotie virusului și să încurce toate socotelile. E bine, ... e bine, mergem înainte, că-nainte a fost bine în lumea sportului.

Andrei F (698 comentarii)  •  28 iulie 2020, 11:49

Oare unde se pitesc ramanii aia de bine care faceau galagie articolul trecut?Cum se poate ca pe bloguri nici un ziarist sa nu scrie de ce s-a intamplat dupa UTA-Rapid...?Sau de rapidisti poti spune orice sau daca nu este cu Steaua pe nimeni nu intereseaza?Obiectivule,esti bine ma....?

Ion (3 comentarii)  •  28 iulie 2020, 13:46

Dar la nunta cu 200 de persoane .....nu i-a fost frica ?

Cristian (8 comentarii)  •  28 iulie 2020, 14:45

Epidemia din Ro.. inteleg ca trebuie pusa pe coji de nuci populatia neascultatoare, dar nu cumva ar mai fi si alti responsabili pentru cifrele proaste ale Romaniei in materie de Covid? Atat ca sa merite mentionati, ma gandesc. Institutii, politici, nu (doar) populatia. ca sa fim echilibrati jurnalistic.

Lenroc (12 comentarii)  •  28 iulie 2020, 15:13

E înduiosătoare naivitatea ta, dacă e reală, in care refuzi să crezi că Simona e deja retrasă din tenis. Nu mai e nimic de dovedit, doar bani de câștigar, dar puși în balanță cu teama de covid banii devin irelevanți

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  28 iulie 2020, 16:10

Pacat Simona, italienii chiar aveau nevoie de o mina de ajutor. S-a razgindit si nea Je Moi, nu-i nici o rusine. Macaronari … dar deja hotelurile si pensiunile din toata Europa resimt ca italienii stau acasa. Simona ar fi ajutat indirect si Austria, cea mai afectata tara de pandemiile de altundeva. Olandezii renunta si ei caci din Austria nu mai pot pleca altundeva, spre exemplu Croatia ori sa viziteze Craiova, Botosani … Bine, a scapat de destepti, daca tine si la iarna pandemia in Las Fierbinti o sa schieze toti desteptii in Poiana, le recomand sa rezerve deja camere la Simona !!! – daca Arafat nu descopera microbi in apa cu care fac brasovenii zapada necesara sa se dea ei la Vale pe pungi de plastic pina la taraba cu mici. Hopa, mici ? - oare o sa dea Valea voie sa faci gratare ?

octavian (109 comentarii)  •  28 iulie 2020, 16:54

Conditiile si exceptiile italienilor sunt destul de neclare, refuzul Simonei este strict personal, frica de covid este mare. La valoarea ei Simona poate lua hotariri chiar putin? ciudate. Nunta de 200 de persoane este o circumstanta. Oare de care? In rest d-l Cristian a relevat un fapt de nuanta.Unde este frica este si dezordine.

Chis Alexandru (55 comentarii)  •  28 iulie 2020, 17:37

Dle Geambasu, intr-o societate puternic divizata cum este cea romaneasca, abordarea unei astfel de teme "pro sau contra Covit" este una extrem de periculoasa! Vreti sau nu, veti intalni cititori care va vor aplauda, dar si mai multi care va vor injura, pentru ca - chipurile! - ati pactizat cu actuala guvernare. Chiar stau si ma intreb: "Ce imbold v-a determinat sa abordati un astfel de subiect si nu pe cel - meschin! - in care Simona a participat la sindrofia rudei sale, dar s-a dat "niznai", postand pe retelele de socializare ca ar fi fost, chipurile, tocmai la Bucuresti?" Ma intreb daca nu era mai bine ca Simona sa posteze ca era "pe drum, inspre Palermo"! Oricum, dle Geambasu, nu cred sa iesiti nesifonat (injurat) din aceasta dilema... Am zis, n-am dat cu tasta!

Ion (3 comentarii)  •  28 iulie 2020, 23:51

Ca nu poate sa lipseasca de la nunta, de-aia...

Ciprian Birtea (5 comentarii)  •  29 iulie 2020, 0:57

De ce îi era teamă Halepei de covid din moment ce în Italia sunt 200 și ceva cazuri/zi, mult mai puține decât în România?!?

Ciprian Birtea (5 comentarii)  •  29 iulie 2020, 0:59

Comentariile apar cu întârziere?

dan man (13 comentarii)  •  29 iulie 2020, 1:56

Te ai scos cu covidiu ...sau cel putin spritzurile cu cola.Imbatranesti nasol coane .

ITRobert (12 comentarii)  •  29 iulie 2020, 3:32

Un lucru a fost demonstrat clar cu aceasta "situatie"; sportul profesionist nu e esential vietii, indiferent de disciplina.Sportul e bun cand il practici cu masura, pentru mentinerea unei stari de sanatate echilibrate. A face o profesie din asta inseamna riscuri de natura fiziologica, stres si ajungem la intrebarea: Pentru ce? Mai pasa cuiva ca se arboreaza un drapel pe fondul unui globalism care acapareaza cel putin Europa? Si asa nu avem sportivi cu care sa ne mandrim cu aceasta mica exceptie, dar intreb din nou: Conteaza? Viata esentiala ajunge sa se rezume la adapost si hrana; restul sunt povesti!

Comentează