Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum vă mai place Messi?

Argentinianul s-a schimbat. Aleargă mai puţin, oboseşte mai repede, dar vorbeşte mai mult. Asta nu vinde tricouri.

În reclame, Messi este întotdeauna cu un pas înaintea adversarilor ocazionali. Copilul care îi pronunţă ştirb numele, „Meşi”, este fermecat de scamatoriile argentinianului, […]

marți, 13 ianuarie 2015, 9:21

Argentinianul s-a schimbat. Aleargă mai puţin, oboseşte mai repede, dar vorbeşte mai mult. Asta nu vinde tricouri.

În reclame, Messi este întotdeauna cu un pas înaintea adversarilor ocazionali. Copilul care îi pronunţă ştirb numele, „Meşi”, este fermecat de scamatoriile argentinianului, nu ale legendei din NBA, Kobe Bryant. Tot „Meşi” îi premerge pe Kobe şi pe Drogba într-un tur al lumii cu avionul, cu aventuri culinare şi turistice. Leo îşi interpretează minimalist rolul şi ipostaza de mucalit îl prinde de minune.

Asta se întîmplă în lumea atît de bănoasă a reclamelor. În lumea fotbalului, la fel de bogată, Messi nu cîştigă întotdeauna. La 27 de ani şi jumătate, urmaşul lui Maradona are în portofoliu 4 trofee Ballon d’Or şi nenumărate alte cupe, titluri şi recorduri, în baza cărora a devenit „cel mai” din toate timpurile în La Liga sau în Champions League. În perioada dintre două Cupe Mondiale, lumea devine voluntar amnezică, ignorînd că Messi nu a reuşit să cîştige nici unul cu (pentru) Argentina. Aici reîncepe disputa Maradona-Messi, despre „cel mai mare”, care nu e totuna cu „cel mai”. Timpul începe să joace împotriva lui Leo, contemporanul, şi să lucreze în contul lui Maradona, prin proiecţie subiectivă asupra trecutului.

Ce face însă Messi versiune 2015? Printre altele, pentru al doilea an consecutiv, asistă la încoronarea lui Cristiano Ronaldo drept cel mai bun fotbalist al planetei. Şi vorbeşte. Nu neapărat mai mult decît joacă fotbal, asta ar fi o mare răutate la adresa lui. Dar vorbeşte mai mult decît o făcea atunci cînd anexa trofeul Ballon d’Or pentru 4 ediţii consecutive, între 2009 şi 2012. Cînd se exprimă, chiar dacă recită o poezie despre concordia care domneşte în vestiarul Barcelonei, Messi se umanizează. Devine terestru. Imaginea aceea de hobbit indestructibil, produs de laborator care nu oboseşte să dribleze ori să înscrie goluri în porţi apărate de uriaşi cu reflexe diabolice, a lăsat locul unui om care mai şi oboseşte, care continuă să dea goluri, dar să şi vomite, care nu şi-a abandonat artificiile tehnice, dar care nu se fereşte să îşi exercite dreptul la liberă exprimare. Că tot e la modă subiectul.

Şi, ce să vezi?, aparenţele înşală. Messi nu este deloc o persoană cu înclinaţii autiste. Ori doar un roboţel pe care-l alimentezi cu baterii alcaline sau cu alte substanţe din bucătăria secretă a urmaşilor doctorului Eufemiano Fuentes. Posibil ca ficatul lui Leo să îşi ceară drepturile după tratamentele pentru creşterea forţată şi producţia-record la hectarul de teren alergat şi însămînţat cu goluri. Dar omul Messi are opinie, are idei, are cuvinte. Din ce în ce mai des ghicit de adversarii din teren, el îşi transferă energia spre o zonă în care devine tot mai periculos. Aceea a dezbaterii, a luării de poziţie. Şi nu de drepţi. Este interesantă şi reconfortantă această transformare. Poate că ar trebui să ne placă mai mult acest Messi cuvîntător şi vulnerabil decît acel titirez care se învîrtea la nesfîrşit printre picioarele giganţilor cu numere mici pe tricouri.
Ar trebui, dar nu se va întîmpla aşa. Lumea care admiră, dar nu iubeşte, se va simţi trădată. Nu poţi renunţa la statutul de erou invincibil ca la un tricou uzat. E un lux interzis.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Andrei (10 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 10:32

@Cristi Geambasu

Cu tot respectul, trebuie incetat cu comparatiile acestea stupide intre Messi si Maradona…au jucat in vremuri total diferite dpdv fotbalistic, au avut contexte de joc diferite, etc.
Dupa parerea mea, Maradona are marele merit de a contribui in proportie de peste 50% la castigarea CM din 86 si la titlurile lui Napoli din Italia…macar din punctul acesta de vedere, a fost un „monstru sacru al fotbalului”.
Messi are realizari mai mari din punct de vedere al trofeelor realizate la echipa de club, la care a avut sansa de a fi asistat de jucatori realmente formidabili…Xavi, Iniesta, Puyol…insa lipsa titlului mondial cu Argentina nu poate sa il urce in panoplia jucatorilor de legenda ce fac parte din clubul select al campionilor mondiali.
Sa nu uitam insa ca au fost jucatori enormi care nu s-au incununat cu titlul suprem…Cruyff, van Basten, Platini, Rumenigge….si lista poate continua.
Asadar, fiecare a fost un star la vremea lui si comparatia dintre cei doi mi se pare desueta..

AndreiDinGalati (10 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:33

@1
corect , maadona a castigat CM cu argentina si messi a castigat tot ce se putea castiga cu echipa de club plus recorduri peste recorduri. 2 jucatori uriasi dar in timpuri diferite

para (10 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 13:41

Messi a ramas acelasi jucator ca acum 2-3 ani, doar ca echipa nu il ajuta la fel de mult. In acest timp Ronaldo a progresat, la fel ca si Realul, care ii ofera rezultate si liniste. Acum 2-3 ani situatia era inversa, insa calitatea jucatorilor cred ca a ramas la fel, difera doar conditiile.

nucred (7 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 14:16

cred ca nu ai vazut meciul cu Atletico care e pe locul 3 in spania ….

simmy hawkeye (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 14:23

Pentru cine mai arunca un ochi si pe presa din Spania sau Franta discursul interesant, dur, realist si plin de miez al lui Messi nu e deloc o surpriza. Am citit acum vreo doi ani o analiza a lui dupa un meci pierdut penibil de Barcelona contra unei echipe de subsolul clasamentului (Alicante? nu-mi mai amintesc exact). In mai putin de douazeci de randuri Messi a facut o radiografie necrutatoare a jocului echipei si mai ales a propriului joc, argumentand cu detalii tehnico-tactice si cu expresii atat de savuroase incat cred ca si Cruyff a fost incantat. Cine crede ca Messi, in ciuda geniului de pe teren, poseda, ca majoritatea fotbalistilor de pe la noi, doar un creier biologic, se inseala amarnic! Omul vorbeste cursiv si cumpanit si gandeste profund orice cuvant pe care il rosteste. Este inca unul dintre motivele pentru care il consider personajul pozitiv numarul unu de pe planeta la ora actuala.

dino80 (3 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 14:40

Dezbaterea/controversa Messi sau Maradona este pentru presa, pentru public exista etape din viata. Cei care au avut sansa sa-i vada pe amandoi sunt privilegiati (nu mai vorbesc de cei care l-au vazut si pe Pele, Cruyff, Zico dar si Dobrin, Balaci, Dumitrache..). Eu pe Maradona l-am prins in perioada dopajului…ce sa spun? … ca e un ratat? … cu siguranta NU!…a fost cel mai bun din vremea sa. Daca stabilim ierarhia celui mai mare fotbalist pornind de la numarul titlurilor mondiale castigate ar mai exista controversa Pele sau Maradona? … nu pentru ca e o diferenta mai mare intre ei decat intre Messi si Maradona. In consecinta fotbalul e unic, ca si cei care-l practica.

dino80 (3 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 14:48

Acum Messi vorbeste pentru ca a ajuns la o varsta/valoare la care are dreptul sa vorbeasca. A oferit atat de mult fotbalului incat poate cere si spune aproape orice legat de fotbal. Probabil aceasta e educatia Barca (La Masia)<> … vezi Iniesta, Xavi, Alba, Cesc …

adi_stelistul (454 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 14:50

As observa si eu ca Messi a fost foarte aproape de a reusi in acest an acel titlu care-i lipseste, cel de campion mondial, dar ca, spre deosebire de Maradona, rolul lui in performanta Argentinei e foarte mic. Daca Maradona a fost determinant in 1986, Messi a fost undeva la „si altii” in 2014.
Cred insa ca nu-i putem compara. Pur si simplu pentru ca vremurile sunt altele. Probabil ca lui Messi un impresar i-a spus inainte de World Cup sa nu-si puna in pericol picioarele. Altfel nu doar ca risca o accidentare, dar pierde si banii de obiectiv la Barca si primele, mai trebuie sa plateasca despagubiri nu stiu carui sponsor conform articolului X, sectiunea Y, paragraful Z din contract si in plus exista riscul sa nu fie despagubit cu suma pentru care si-a asigurat picioarele pentru ca in conformitate cu clauza XXX din contractul de asigurare expunerea premeditata la orice risc se penalizeaza. In sfarsit, intelegeti ideea. In vremea lui Maradona nu s-a gasit nimeni sa-l opreasca macar de la consumul de droguri. De-aia nu-i putem compara, cred eu. Asta e…

serghei (47 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 14:59

Lasa-ma Geambasule cu incoronari din astea dictate de capitanii echipei de fotbal a Insulelor Fiji sau a insulelor Tahiti, sau a fotbalistilor care-si voteaza intre ei colegii de la nationala sau echipele de club. Ronaldo a fost un fas la cea mai mare competitie a anului trecut. Despre altceva nu ti-ai gasit sa scrii. Apropo, Ronaldo nu a fost incoronat cel mai bun fotbalist din lume. Ronaldo a fost incoronat castigatorul Balonului de Aur.

marian (3 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 15:39

https:// www. youtube. com /watch?v=r6cbw9Q4KJY
Asta e un interviu interesant.
Doar daca se poate posta evident.
Zi buna.

cpt.ahab (96 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:09

Comparatiile care se tot fac intre Maradona si Messi sunt absurde. Si mai absurd mi se pare sa afirmi ca Maradona este mai bun. Cand fotbalul progreseaza continuu, la nivel de angajament, viteza, tactica, tehnica, e caraghios sa sustii ca un jucator din anii ’80 ar fi mai bun decat varfurile acestor ani. Tin minte ca la CM’86, M. Laudrup a si rabufnit intr-un interviu la adresa deselor comparatii care se faceau intre Danemarca’86 si Olanda’74, afirmand ca in ’74 puteai „juca fotbal si cu un copil pe umeri”. Era o exagerare, desigur, dar un fotbalist exponential sesizeaza cel mai bine progresele care se fac in sportul lui.
Sunt epoci diferite, echipe diferite, pretentii diferite. Fotbalul s-a concentrat acum, echipele de top sunt niste colosi, aduna toata spuma fotbalistica si financiara. Viteza de joc e incredibila, daca n-ar fi progresat si medicamentatia jucatorii de top ar claca dupa cateva meciuri. S-au inmultit din cale-afara competitiile, meciurile de pregatire sau de promovare in perioadele in care jucatorii ar trebui sa se refaca, stresul e mai mare. CM nu mai e cea mai importanta competitie, ci UCL, echipele nationale devenind un Turn Babel, prin mixarea etniilor de tot soiul.
Dupa un sezon in care tu, Messi, esti nevoit sa fii nr. 1 meci de meci pe n-fronturi, de ce sa ne mai miram ca ajungi stors la un turneu final?! In primul rand psihic. Cate resurse interioare sa mai ai pentru concentrare, sau motivare, la o competitie in care trebuie sa joci contra „nemtilor” Khedira si Ozil( vaduvita, asadar si de orgoliul national), dupa sezoane la rand interminabile si sufocante?! Ce face Messi pe teren ar trebui sa fie o bucurie pentru orice privitor. Numai ca multi vad, putini inteleg. Messi ii e superior lui Maradona si ca performante si ca fotbalist si ca om, ca orice. Iar marea vedeta despre 10-20 de ani ii va fi net superioara lui Messi. Pentru ca asa-i legea evolutiei.

Xbotz (19 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 18:03

Messi traverseaza aceea perioada pe care a traversat-o si Ronaldo de la 23 pana la 27 de ani.Ronaldo era tipul care arata bine,care dadea bine in reclame si care era foarte mediatizat.Messi a tanjit si el dupa asta si a trecut printr-o schimbare de look si acum e cautat si el pentru reclame.Cred ca aceasta perioada pentru el o sa mai dureze un an insa este tanar si mai are timp sa-si revina.Cred ca Messi nu va castiga Balonul de Aur la anul insa pana se retrage mai castiga de 2 ori.Singurul care ar putea sa-l detroneze ar fi Pogba,de la Juventus, care este foarte tanar si are un talent extraordinar.Restul fotbalistilor de top au mai incercat sa-l detroneze Messi,sa-l detroneze pe Ronaldo insa nu au resuit deci nu vor reusi nici in viitor.

madskills (57 comentarii)  •  14 ianuarie 2015, 8:24

Domnule Geambasu, pune si tu in rama comentariul userului cpt.ahab. Nu de alta, dar omul a sintetizat tot ce trebuia la adresa acestui jucator si mai ales in ceea ce priveste comparatiile absurde intre generatii.
Inteleg ca lupti impotriva doppingului si admir asta, dar nu e prima oara (si nici ultima, cu siguranta) cand insinuezi fin (macar atat) ca Messi e (si) un produs al doppingului. De ce nu spui acelasi lucru si despre Cristiano sau Bale? Aaa, aia s-au nascut frumosi ca Fat-Frumos, cu un corp pentru calendarele Armani nu?
Ne-am saturat pana peste cap de ancora asta care li se atarna jucatorilor de picioare, numita campionat mondial. Ronaldo a fost penibil la CM si uite ca a luat balonul de aur (absolut pe merit, fara discutie!). Ora exacta se da in CL in zilele noastre si, din nou, vreau sa remarc comentariul lui cpt.ahab.
De ce nu arunci cu pietre si in Giggs? Nici ala nu a castigat vreun CM pentru ca nici macar „nu a fost in stare” sa participe. Si nu cred ca exista microbist sa nu-l considere pe Ryan unul dintre cei mai mari jucatori din ultimii 20-25 de ani.

Eu zic sa nu ne mai raportam la nationale, unde multi nu au parte de coechipieri de acelasi calibru ca la club. Si cel mai elocvent e cazul lui Ronaldo care la ora actuala e pur si simplu singur in nationala lui.

Comentează