Oltchimul nostru, al tuturor
Avem o echipă de Champions League. Este chiar a noastră, la propriu!
Există un produs premium în sportul românesc. Unul la care se lucrează de nişte ani şi care contrazice teoria sărăciei generalizate, a crizei cronice. Într-un fel, trebuie să […]
Avem o echipă de Champions League. Este chiar a noastră, la propriu!
Există un produs premium în sportul românesc. Unul la care se lucrează de nişte ani şi care contrazice teoria sărăciei generalizate, a crizei cronice. Într-un fel, trebuie să ne simţim părtaşi şi direct interesaţi faţă de soarta/performanţele acestei mărci de 5 stele, fiindcă banii vin de la buget. Bugetul de Stat. Şi pentru că trăim într-o ţară a paradoxurilor, Oltchim, echipa feminină de handbal, merge infinit mai bine decît combinatul cu acelaşi nume care o susţine. Dincolo de anomalie, nu-i exclus ca enclava de competitivitate numită Oltchim să ofere şi un posibil model pentru implicarea Statului în susţinerea sportului de mare performanţă. Foarte trist, dar cu iniţiativa privată ne-am cam lămurit.
Oltchim Rîmnicu Vîlcea este singura echipă din România care se poate bate fără handicap cu orice altă mare grupare din Europa. Oltchim este o putere de prim rang a handbalui fiindcă a putut strînge laolaltă jucătoare excepţionale. Cele mai bune din ţară şi printre cele mai bune de pe piaţa externă. Simplu, fără nuanţe. O lectură atentă asupra lotului campioanei României dă vertij oricărui pasionat de sport obişnuit cu produsele cumpărate de la reduceri care ajung prin fotbalul din Liga 1. Hai să vedem şi să ne minunăm împreună!
Antrenorul, danezul Jakob Vestergaard are în palmares două Ligi ale campionilor, cucerite atunci cînd pregătea pe Viborg. Franţuzoaica Allison Pineau, coordonator de meserie, a fost cea mai bună jucătoare a lumii în 2009, Amandine Leynaud, compatrioata lui Pineau, este la rîndu-i una dintre cele mai bune portăriţe din handbalul feminin. Interul dreapta Katarina Bulatovici, eroină a Muntenegrului la Jocurile Olimpice de la Londra, i se alătură Marjiei Jovanovici, inter stînga, aflată deja la Vîlcea. Tot acolo, printre interii stînga se mai află portugheza Alexandrina Barbosa şi Cristina Neagu. Neagu a fost şi ea numărul 1 în lume în urmă cu doi ani. Ionela Stanca şi Oana Manea sînt pivoţii Oltchimului, concurentele pe post ale franţuzoaicei Leynaud se numesc Paula Ungureanu şi Silvia Navarro. Ajunge? Nu, pentru că printre extreme la găsim pe Iulia Mangarova, Adriana Nechita şi Ramona Farcău, iar cordonatoarele sînt Adina Meiroşu şi Aurelia Brădeanu.
Stop! Este ca şi cum Steaua i-ar transfera într-o vară pe Ozil, Khedyra, Alexis Sanchez şi Ibrahimovici, apoi s-ar mai întări şi în iarnă cu Tevez, Dani Alves şi Cech. Asta după ce îl va fi angajat ca antrenor pe Joachim Low. Sau pe Cesare Prandelli. Vi se pare că exagerez? Eu zic că nu, doar că simt nevoia unei precizări esenţiale. Paula Ungureanu, Cristina Neagu, Oana Manea, Ionela Stanca, Adina Meiroşu, Ramona Farcău, Patricia Vizitiu sînt românce. Vi se pare că drăgălaşul nostru fotbal a produs echivalenţi ai jucătoarelor enumerate?
Aşa cum spuneam, mă declar direct interesat de cariera internaţională a Oltchimului. Cotă parte. Şi dacă noi toţi susţinem financiar împreună această echipă, dacă tot am devenit acţionari ai ei fără să fim întrebaţi, avem nişte pretenţii. Este foarte simplu. Nu vrem doar să stăm la masa bogaţilor, ci în capul ei.