Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Mai greu decât la jacuzzi

Cu apărarea lui Dinamo în față, Keyta și Ongenda par Andy Cole și Dwight Yorke. Asta pentru cine își mai aduce aminte cum arăta atacul lui Manchester United acum vreo 20 și ceva de ani. Cine își mai amintește însă […]

...

Secvență de fotbal cu Mihăilă

Frumusețea fotbalului stă în simplitate. Geometrie în spațiu și meșteșug, plus talentul pe care îl mai poți și uda la rădăcină. O pasă care survolează apărarea lazială, un atacant care țâșnește dintre fundașii adverși, transportând în inutil jocul la ofsaid. […]

...

Cine cântă Internaționala la Melbourne?

Se apropie primul turneu de Grand Slam al anului, iar nervii jucătorilor, obligați să respecte protocolul de carantină/izolare sunt întinși la maximum. Printre cei mai vocali contestatari, Novak Djokovici și, surpriză, Sorana Cîrstea. Nole „suferă” în resortul de 5 stele […]

...

Bunul-simț merită o carantină, nu FCSB!

FCSB a câștigat meciul cu Astra după un final cu 12 minute magice, în care au strălucit Dennis Man și Tănase.

Ei au și marcat golurile victoriei, reușite care amintesc de vremurile de glorie ale echipei care odinioară se numea […]

...

Eșanu, portarul plătit în acadele

Să mergem deocamdată pe mâna lui Răduță în privința lui Mihai Eșanu. Răduță este fostul manager al Centrului de copii și juniori al lui Dinamo și trebuie că știe ce vorbește nu doar în privința portarului, ci și a celorlalți […]

...

Echipa campionatului și bucata de carne a lui Mourinho

Despre cât de multe ne spune statistica, despre limitele acesteia și despre ideile preconcepute pe care ni le desființează

Permalink to Echipa campionatului și bucata de carne a lui Mourinho
luni, 4 ianuarie 2021, 7:23

Echipa turului de campionat pe baza indicilor InStat. Adică o radiografie cât se poate de impersonală și de calificată a jucătorilor care s-au remarcat în prima jumătate a sezonului regulat. Întreprinderea colegului Ionuț Iordache, un expert al statisticii, nu operează cu impresii, ci cu date matematice. Și, ce să vezi?

  • În bună măsură primul „11” al Ligii 1 pare o prelungire a clasamentului de la final de an 2020: Bălgrădean – Șt. Vlădoiu, Bălașa, I. Cristea, Bancu – Moruțan, Borja Valle, Olaru – Man, Budescu, Fl. Tănase.

Ce ne spune această echipă virtuală? Câteva lucruri care sunt în rezonanță cu realitatea din teren. FCSB și Craiova, fruntașele clasamentului în această ordine, dau 5, respectiv 3 jucători în acest „11” pe care nu o să-l vedem evoluând niciodată. Uluitor, 3 fundași vin de la Craiova (Vlădoiu, Bălașa, Bancu), altădată o clasică a momentelor umoristice în apărare! Astăzi, oltenii au a doua cea mai sigură defensivă a campionatului, cu doar 9 goluri primite (CFR are 6).

În schimb, FCSB își taie porția cea mai mare contribuind cu un fundaș central (Iulian Cristea) și 4 oameni de atac – Moruțan, Olaru, Man, Fl. Tănase. Logic, de vreme ce roș-albaștrii au 37 de goluri înscrise, fix cât Craiova și CFR împreună!

Celelalte posturi vacante sunt ocupate de Bălgrădean de la CFR, Borja Valle de la Dinamo și Constantin Budescu de la Astra. Surprinzător, campioana contribuie doar cu portarul, ceea ce spune multe despre criza traversată mai ales în perioada premergătoare despărțirii de Dan Petrescu. Prezența lui Borja Valle sugerează ce putea fi Dinamo dacă proiectul avea și finanțare, în timp ce Budescu punctează exact la capitolul la care ni se părea nouă că stă mai rău până acum. Constanță și consistență în joc.

„Statistica? O excelentă bucată de carne prost gătită”
Cuvintele îi aparțin lui Jose Mourinho, filozof practicant al zicerilor paradoxale despre fotbal. Pe cât de pragmatic (meschin?) este portughezul atunci când își modelează echipele, pe atât de generos și spectaculos devine când vorbește despre fotbal. Nu este greu de înțeles ce a vrut să spună antrenorul lui Tottenham.

Luată cu titlu de adevăr absolut statistica poate fi înșelătoare. Mai ales la capitolul posesie, număr de pase utile, de ce nu?, la numărul de șuturi spre poarta adversă. Acolo matematica își arată limitele în interpretarea jocului. De curând, Loți Boloni amintea despre pasele laterale de câțiva metri, pase schimbate de fundași centrali, și care construiesc uneori o statistică mincinoasă.

Pentru moderație
Există totuși un revers al butadei lui Mourinho. Statistica poate da o lovitură mortală falselor impresii. Conform indicilor InStat, Bancu este cel mai bun fundaș stânga al primei jumătăți a campionatului, iar Bălașa cel mai sigur stoper de picior drept. În vreme ce Budescu este un fotbalist disciplinat și harnic. Înțelegeți?

Poate că statistica reușește să ne corijeze unele idei preconcepute. Așa că la urma-urmei este important și aportul caloric adus de bucata aia de carne fiartă, nu pregătită după cele mai savante rețete. Totul este să nu exagerăm și să consumăm cu moderație. Altfel, facem indigestie. Și de la cifre, și de la mâncare.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

JFM (143 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 9:35

Așa e, asta-i echipa campionatului intern, cum CFR de la un timp joacă mai mult în Europa "specialiștii" care au analizat și au decis n-au apucat să-i evalueze. În schimb ceilalți, care au dispărut înainte să înceapă competiția europeană au sărit în ochii acelorași mari specialiști și a rezultat respectivul 11, a rezultat și cel mai bun fotbalist al anului, multe au rezultat. Doar la capitolul performanțe ei nu punctează, acolo nu există, n-au loc de CFR, ce să-i faci Gigele, mulțumește-te cu fărâmiturile astea livrate in online de statisticieni.

Toader (104 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 9:52

Am făcut patru săptămâni de cursuri, opt ore şi mai bine pe zi, de 6 SIGMA. Plin de statistică. E vîndută ca vindecă tot, grafice pt prezentări şi şedințe dar şi interpretări ale datelor de scoți ce vrei sau ți se comandă...toți inginerii buni n-au folosit-o. Tot ei scoteau carul din noroi cînd cei cu statistica-l împotmoleau.

papagigli (4 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 13:06

Mai gazetarilor, mai invetigatorilor, de gerul din apartamentele bucurestenilor cind aveti de gind sa scrieti? Nu e sport, dar nici vreo Bianca, Codruta si care-or mai fi, nu sunt, dar de ele vuieste GSP. Ceausistilor!

Comentează