Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Echipa campionatului și bucata de carne a lui Mourinho

Despre cât de multe ne spune statistica, despre limitele acesteia și despre ideile preconcepute pe care ni le desființează

Permalink to Echipa campionatului și bucata de carne a lui Mourinho
luni, 4 ianuarie 2021, 7:23

Echipa turului de campionat pe baza indicilor InStat. Adică o radiografie cât se poate de impersonală și de calificată a jucătorilor care s-au remarcat în prima jumătate a sezonului regulat. Întreprinderea colegului Ionuț Iordache, un expert al statisticii, nu operează cu impresii, ci cu date matematice. Și, ce să vezi?

  • În bună măsură primul „11” al Ligii 1 pare o prelungire a clasamentului de la final de an 2020: Bălgrădean – Șt. Vlădoiu, Bălașa, I. Cristea, Bancu – Moruțan, Borja Valle, Olaru – Man, Budescu, Fl. Tănase.

Ce ne spune această echipă virtuală? Câteva lucruri care sunt în rezonanță cu realitatea din teren. FCSB și Craiova, fruntașele clasamentului în această ordine, dau 5, respectiv 3 jucători în acest „11” pe care nu o să-l vedem evoluând niciodată. Uluitor, 3 fundași vin de la Craiova (Vlădoiu, Bălașa, Bancu), altădată o clasică a momentelor umoristice în apărare! Astăzi, oltenii au a doua cea mai sigură defensivă a campionatului, cu doar 9 goluri primite (CFR are 6).

În schimb, FCSB își taie porția cea mai mare contribuind cu un fundaș central (Iulian Cristea) și 4 oameni de atac – Moruțan, Olaru, Man, Fl. Tănase. Logic, de vreme ce roș-albaștrii au 37 de goluri înscrise, fix cât Craiova și CFR împreună!

Celelalte posturi vacante sunt ocupate de Bălgrădean de la CFR, Borja Valle de la Dinamo și Constantin Budescu de la Astra. Surprinzător, campioana contribuie doar cu portarul, ceea ce spune multe despre criza traversată mai ales în perioada premergătoare despărțirii de Dan Petrescu. Prezența lui Borja Valle sugerează ce putea fi Dinamo dacă proiectul avea și finanțare, în timp ce Budescu punctează exact la capitolul la care ni se părea nouă că stă mai rău până acum. Constanță și consistență în joc.

„Statistica? O excelentă bucată de carne prost gătită”
Cuvintele îi aparțin lui Jose Mourinho, filozof practicant al zicerilor paradoxale despre fotbal. Pe cât de pragmatic (meschin?) este portughezul atunci când își modelează echipele, pe atât de generos și spectaculos devine când vorbește despre fotbal. Nu este greu de înțeles ce a vrut să spună antrenorul lui Tottenham.

Luată cu titlu de adevăr absolut statistica poate fi înșelătoare. Mai ales la capitolul posesie, număr de pase utile, de ce nu?, la numărul de șuturi spre poarta adversă. Acolo matematica își arată limitele în interpretarea jocului. De curând, Loți Boloni amintea despre pasele laterale de câțiva metri, pase schimbate de fundași centrali, și care construiesc uneori o statistică mincinoasă.

Pentru moderație
Există totuși un revers al butadei lui Mourinho. Statistica poate da o lovitură mortală falselor impresii. Conform indicilor InStat, Bancu este cel mai bun fundaș stânga al primei jumătăți a campionatului, iar Bălașa cel mai sigur stoper de picior drept. În vreme ce Budescu este un fotbalist disciplinat și harnic. Înțelegeți?

Poate că statistica reușește să ne corijeze unele idei preconcepute. Așa că la urma-urmei este important și aportul caloric adus de bucata aia de carne fiartă, nu pregătită după cele mai savante rețete. Totul este să nu exagerăm și să consumăm cu moderație. Altfel, facem indigestie. Și de la cifre, și de la mâncare.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

JFM (151 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 9:35

Așa e, asta-i echipa campionatului intern, cum CFR de la un timp joacă mai mult în Europa "specialiștii" care au analizat și au decis n-au apucat să-i evalueze. În schimb ceilalți, care au dispărut înainte să înceapă competiția europeană au sărit în ochii acelorași mari specialiști și a rezultat respectivul 11, a rezultat și cel mai bun fotbalist al anului, multe au rezultat. Doar la capitolul performanțe ei nu punctează, acolo nu există, n-au loc de CFR, ce să-i faci Gigele, mulțumește-te cu fărâmiturile astea livrate in online de statisticieni.

Toader (116 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 9:52

Am făcut patru săptămâni de cursuri, opt ore şi mai bine pe zi, de 6 SIGMA. Plin de statistică. E vîndută ca vindecă tot, grafice pt prezentări şi şedințe dar şi interpretări ale datelor de scoți ce vrei sau ți se comandă...toți inginerii buni n-au folosit-o. Tot ei scoteau carul din noroi cînd cei cu statistica-l împotmoleau.

papagigli (4 comentarii)  •  4 ianuarie 2021, 13:06

Mai gazetarilor, mai invetigatorilor, de gerul din apartamentele bucurestenilor cind aveti de gind sa scrieti? Nu e sport, dar nici vreo Bianca, Codruta si care-or mai fi, nu sunt, dar de ele vuieste GSP. Ceausistilor!

Comentează