Echipa campionatului și bucata de carne a lui Mourinho
Despre cât de multe ne spune statistica, despre limitele acesteia și despre ideile preconcepute pe care ni le desființează
Echipa turului de campionat pe baza indicilor InStat. Adică o radiografie cât se poate de impersonală și de calificată a jucătorilor care s-au remarcat în prima jumătate a sezonului regulat. Întreprinderea colegului Ionuț Iordache, un expert al statisticii, nu operează cu impresii, ci cu date matematice. Și, ce să vezi?
- În bună măsură primul „11” al Ligii 1 pare o prelungire a clasamentului de la final de an 2020: Bălgrădean – Șt. Vlădoiu, Bălașa, I. Cristea, Bancu – Moruțan, Borja Valle, Olaru – Man, Budescu, Fl. Tănase.
Ce ne spune această echipă virtuală? Câteva lucruri care sunt în rezonanță cu realitatea din teren. FCSB și Craiova, fruntașele clasamentului în această ordine, dau 5, respectiv 3 jucători în acest „11” pe care nu o să-l vedem evoluând niciodată. Uluitor, 3 fundași vin de la Craiova (Vlădoiu, Bălașa, Bancu), altădată o clasică a momentelor umoristice în apărare! Astăzi, oltenii au a doua cea mai sigură defensivă a campionatului, cu doar 9 goluri primite (CFR are 6).
În schimb, FCSB își taie porția cea mai mare contribuind cu un fundaș central (Iulian Cristea) și 4 oameni de atac – Moruțan, Olaru, Man, Fl. Tănase. Logic, de vreme ce roș-albaștrii au 37 de goluri înscrise, fix cât Craiova și CFR împreună!
Celelalte posturi vacante sunt ocupate de Bălgrădean de la CFR, Borja Valle de la Dinamo și Constantin Budescu de la Astra. Surprinzător, campioana contribuie doar cu portarul, ceea ce spune multe despre criza traversată mai ales în perioada premergătoare despărțirii de Dan Petrescu. Prezența lui Borja Valle sugerează ce putea fi Dinamo dacă proiectul avea și finanțare, în timp ce Budescu punctează exact la capitolul la care ni se părea nouă că stă mai rău până acum. Constanță și consistență în joc.
„Statistica? O excelentă bucată de carne prost gătită”
Cuvintele îi aparțin lui Jose Mourinho, filozof practicant al zicerilor paradoxale despre fotbal. Pe cât de pragmatic (meschin?) este portughezul atunci când își modelează echipele, pe atât de generos și spectaculos devine când vorbește despre fotbal. Nu este greu de înțeles ce a vrut să spună antrenorul lui Tottenham.
Luată cu titlu de adevăr absolut statistica poate fi înșelătoare. Mai ales la capitolul posesie, număr de pase utile, de ce nu?, la numărul de șuturi spre poarta adversă. Acolo matematica își arată limitele în interpretarea jocului. De curând, Loți Boloni amintea despre pasele laterale de câțiva metri, pase schimbate de fundași centrali, și care construiesc uneori o statistică mincinoasă.
Pentru moderație
Există totuși un revers al butadei lui Mourinho. Statistica poate da o lovitură mortală falselor impresii. Conform indicilor InStat, Bancu este cel mai bun fundaș stânga al primei jumătăți a campionatului, iar Bălașa cel mai sigur stoper de picior drept. În vreme ce Budescu este un fotbalist disciplinat și harnic. Înțelegeți?
Poate că statistica reușește să ne corijeze unele idei preconcepute. Așa că la urma-urmei este important și aportul caloric adus de bucata aia de carne fiartă, nu pregătită după cele mai savante rețete. Totul este să nu exagerăm și să consumăm cu moderație. Altfel, facem indigestie. Și de la cifre, și de la mâncare.