Fiți cu ochii pe ei!
Craiovenii ne-au îndemnat să luăm aminte la transferurile pe care le-au reușit. Aveau dreptate

S-a încheiat! De ani de zile îi spunem pompos „mercato”. Perioadă de transferări sună prea românește, iar noi ne-am emancipat.
Antrenorul, mai ales dacă poartă și un costum, a fost înnobilat „mister”, domn, adică, dar nu neapărat misterios în sensul neaoș al cuvântului.
Pasa decisivă s-a transformat în assist, mijlocașii centrali sunt centrocampista, atacanții care ouă câte o mărgică pe sezon sunt fuoriclasse, băiatul care se ocupă de echipament se numește team manager.
Cam multă sulimeneală de limbaj și nu trebuie să fii un adept al românismului lui George Pruteanu ca să înțelegi că abuzul de neologisme de cele mai multe ori ascunde niște ani de școală lipsă din biografie. Pardon, CV!
4 dintr-o lovitură
Închidem paranteza lingvistică și ne întoarcem la „mercato”. S-a încheiat, așadar, perioada de transferări, iar echipele noastre au făcut cumpărături după cum le ține buzunarul pe fiecare.
Craiova este de departe campioana acestei sesiuni de shopping (ce vă spuneam, e boală care se ia!), cu 4 achiziții importante reușite chiar pe ultimele ore ale talciocului. Atacantul Reagy Ofosu și mijlocașul ofensiv George Cîmpanu de la Botoșani (Botoșani vinde, nu mai cumpără), mijlocașul Mihai Căpățână de la Voluntari și Ivan Mamut, atacant croat din liga secundă a vicecampioanei mondiale, vin în Bănie pe bani, nu pe ochi frumoși, nici din postura de jucători liberi. Cum ni se tot recită de cei care nu știu să trăiască decât din banii de la televiziuni.
Doi în locul lui Koljici
Oameni cu simțul spectacolului (spirit ludic se spune acum!!), oltenii nu doar că au cumpărat consistent, dar au știut să și regizeze atrăgător momentul pe Facebook cu acele postări care tot anunțau surprize – „Încă o dată repetăm, stați cu ochii pe noi!”.
Contează și asta, să știi să îți împachetezi marfa, dar este mai important că liderul din Liga 1 a transferat exact jucătorii de care avea nevoie. Accidentarea gravă a golgeterului Elvir Koljici nu a fost tratată în cheie mioritică, ci a provocat cumpărarea a doi atacanți, Ofosu și Mamut.
Iar plecarea lui Mihăilă în Italia a fost compensată prin aducerea a doi mijlocași tineri și talentați, Căpățână și Cîmpanu.
Are și naționala de profitat
Nu neapărat prin ricoșeu, asta ar putea fi o veste bună inclusiv pentru echipa națională, fiindcă vorbim despre doi jucători români.
Acei inaccesibili jucători români, despre care ne povestesc tot cei care conduc prost fotbalul. Uite că dacă îți propui și altceva decât să dai un tun și să fugi cu banii, poți să investești o parte semnificativă din milioanele obținute pe Mihăilă!
Aici și acum, dacă vii și îndrăznești un nevinovat „Bravo, Craiova!”, îți atragi blesteme tot de la Craiova, pe motiv că te-ai dat cu alde Rotaru. Păi, nu?
Discreții
La rivalele Craiovei, nimic deosebit. Buziuc și Buș la FCSB sunt mai mult semne de întrebare.
Iar celălalt pol de putere, campioana CFR, a lucrat mult mai ieftin și mai discret, transferându-l pe Latovlevici.
Fundașul de 34 de ani se încadrează perfect în filosofia lui Dan Petrescu. Experiență, disciplină, seriozitate. O rețetă care a funcționat perfect în ultimele 3 sezoane.
Doamnele știu de ce
De departe însă, avalanșa de transferuri de la Dinamo rămâne un mister în cel mai românesc sens al cuvântului.
Spaniolul Aleix Garcia Serrano, mijlocaș de 23 de ani, legitimat la un moment dat chiar la Manchester City, este cronologic ultima achiziție a fondului de investiții luxemburghez reprezentat în Groapă de domnul Pablo Cortacero.
Ne vom lămuri treptat cum stau lucrurile după cele două săptămâni de pauză impuse de meciurile echipei naționale. De la Dan Petrescu până la Contra sau Croitoru, toată lumea vede în această întrerupere șansa unui nou început.
Apropo de Marius Croitoru, ar fi interesant să ne explice antrenorul Botoșaniului de ce a renunțat atât de ușor la Cîmpanu.
Sau dacă nu el, atunci soția dumnealui. În general, soțiile-impresar știu de ce.