Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Fiți cu ochii pe ei!

Craiovenii ne-au îndemnat să luăm aminte la transferurile pe care le-au reușit. Aveau dreptate

Permalink to Fiți cu ochii pe ei!
miercuri, 7 octombrie 2020, 10:05

S-a încheiat! De ani de zile îi spunem pompos „mercato”. Perioadă de transferări sună prea românește, iar noi ne-am emancipat.

Antrenorul, mai ales dacă poartă și un costum, a fost înnobilat „mister”, domn, adică, dar nu neapărat misterios în sensul neaoș al cuvântului.

Pasa decisivă s-a transformat în assist, mijlocașii centrali sunt centrocampista, atacanții care ouă câte o mărgică pe sezon sunt fuoriclasse, băiatul care se ocupă de echipament se numește team manager.

Cam multă sulimeneală de limbaj și nu trebuie să fii un adept al românismului lui George Pruteanu ca să înțelegi că abuzul de neologisme de cele mai multe ori ascunde niște ani de școală lipsă din biografie. Pardon, CV!

4 dintr-o lovitură
Închidem paranteza lingvistică și ne întoarcem la „mercato”. S-a încheiat, așadar, perioada de transferări, iar echipele noastre au făcut cumpărături după cum le ține buzunarul pe fiecare.

Craiova este de departe campioana acestei sesiuni de shopping (ce vă spuneam, e boală care se ia!), cu 4 achiziții importante reușite chiar pe ultimele ore ale talciocului. Atacantul Reagy Ofosu și mijlocașul ofensiv George Cîmpanu de la Botoșani (Botoșani vinde, nu mai cumpără), mijlocașul Mihai Căpățână de la Voluntari și Ivan Mamut, atacant croat din liga secundă a vicecampioanei mondiale, vin în Bănie pe bani, nu pe ochi frumoși, nici din postura de jucători liberi. Cum ni se tot recită de cei care nu știu să trăiască decât din banii de la televiziuni.

Doi în locul lui Koljici
Oameni cu simțul spectacolului (spirit ludic se spune acum!!), oltenii nu doar că au cumpărat consistent, dar au știut să și regizeze atrăgător momentul pe Facebook cu acele postări care tot anunțau surprize – „Încă o dată repetăm, stați cu ochii pe noi!”.

Contează și asta, să știi să îți împachetezi marfa, dar este mai important că liderul din Liga 1 a transferat exact jucătorii de care avea nevoie. Accidentarea gravă a golgeterului Elvir Koljici nu a fost tratată în cheie mioritică, ci a provocat cumpărarea a doi atacanți, Ofosu și Mamut.

Iar plecarea lui Mihăilă în Italia a fost compensată prin aducerea a doi mijlocași tineri și talentați, Căpățână și Cîmpanu.

Are și naționala de profitat
Nu neapărat prin ricoșeu, asta ar putea fi o veste bună inclusiv pentru echipa națională, fiindcă vorbim despre doi jucători români.

Acei inaccesibili jucători români, despre care ne povestesc tot cei care conduc prost fotbalul. Uite că dacă îți propui și altceva decât să dai un tun și să fugi cu banii, poți să investești o parte semnificativă din milioanele obținute pe Mihăilă!
Aici și acum, dacă vii și îndrăznești un nevinovat „Bravo, Craiova!”, îți atragi blesteme tot de la Craiova, pe motiv că te-ai dat cu alde Rotaru. Păi, nu?

Discreții
La rivalele Craiovei, nimic deosebit. Buziuc și Buș la FCSB sunt mai mult semne de întrebare.
Iar celălalt pol de putere, campioana CFR, a lucrat mult mai ieftin și mai discret, transferându-l pe Latovlevici.
Fundașul de 34 de ani se încadrează perfect în filosofia lui Dan Petrescu. Experiență, disciplină, seriozitate. O rețetă care a funcționat perfect în ultimele 3 sezoane.

Doamnele știu de ce
De departe însă, avalanșa de transferuri de la Dinamo rămâne un mister în cel mai românesc sens al cuvântului.
Spaniolul Aleix Garcia Serrano, mijlocaș de 23 de ani, legitimat la un moment dat chiar la Manchester City, este cronologic ultima achiziție a fondului de investiții luxemburghez reprezentat în Groapă de domnul Pablo Cortacero.

Ne vom lămuri treptat cum stau lucrurile după cele două săptămâni de pauză impuse de meciurile echipei naționale. De la Dan Petrescu până la Contra sau Croitoru, toată lumea vede în această întrerupere șansa unui nou început.
Apropo de Marius Croitoru, ar fi interesant să ne explice antrenorul Botoșaniului de ce a renunțat atât de ușor la Cîmpanu.

Sau dacă nu el, atunci soția dumnealui. În general, soțiile-impresar știu de ce.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Umila parere (7 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 11:42

"Abuzul de neologisme de cele mai multe ori ascunde niște ani de școală lipsă din biografie"- aplauze pentru aceasta precizare. Patronul Craiovei lasa mana libera profesionistilor pe care i-a angajat si rezultatele se vad, oltenii s-au intarit pe posturile carente. Lotul Universitatii pare cel mai competitiv, vom vedea cum stau lucrurile pe parcursul acestui lung sezon. Apropo de meciul de maine seara, formatia ipotizata de GSP mi se pare cea mai aproape de realitate, cu exceptia titularizarii lui Hanca. Manea si Camora fundasi laterali, Burca in centrul apararii, langa "mamutul" Grigore, reprezinta o formatie in care jucatorii sunt folositi in rolurile naturale. Este timpul sa renuntam la paguboasele improvizatii din precedentele jocuri. Sunt optimist pentru meciul de la Reykjavík, cred ca vom auzi de bine!

Urod (270 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 15:23

Așa este, suntem campioni la neologisme pt ca-l fac pe român sa se simta interesant. A fost ceva agitație in perioada de transferuri, mai ales la Dinamo. Vom vedea ce și cum, dar părerea mea ca datorita avalanșei de jucatori de fotbal, vor fi din ce în ce mai mulți jucatori buni liberi de contract. Pentru ca nu toate echipele își permit sa plătească sume de transfer, și pentru ca oricum sumele cu care sunt evaluați jucătorii sunt de multe ori false sau umflate, multe echipe se orientează spre aceasta strategie și bine fac. Dacă ești un pic inspirat poți găsi jucatori liberi de contract chiar mai buni decât cei pe care trebuie sa plătești și atunci pentru ce sa arunci banii...?!!!!...Daca vrei sa ajungi în Champions League, atunci da, trebuie sa plătești dar pentru asta mai trebuie ceva...trebuie sa ai un campionat interesant, un fotbal dezvoltat, stadioane moderne, o situație economica bună, ca să poți atrage jucătorii buni. Întotdeauna jucătorii se uita și la țara de unde primesc oferta,, nu numai la bani. Când nu mai au incotr-o , atunci se duc la Botoșani, de exemplu...Este un proces de durată și mai avem de așteptat pana când un transfer în România pe bani, va fi mai interesant decât unul in Croația, de exemplu. Alex Garcia de la Dinamo, chiar este interesant...fără bani, luat de la Manchester City...!!!!...sunt tare curios sa-l văd. Nu cred ca toate transferurile la Dinamo vor fi reușite, mai ales ciorbele reincalzite la care Contra nu prea a fost inspirat in general, dar totuși se vede o schimbare mult in bine a echipei față de ce a fost anul trecut . Este nevoie de timp pentru a crea o echipă și cu încă o perioada bună de transferuri la iarnă, Dinamo va reveni unde a fost. Venirea spaniolilor, pe care noi i-am primit in stilul nostru dâmbovițean, a creat un interes , a creat emulație nouă in Liga 1...Un Dinamo puternic care se va bate la campionat nu poate fi decât un câștig pentru campionatul românesc, va fi mult mai interesant...

dona (1 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 15:32

americanizarea limbii române atît în spațiul public cît și în viața de zi cu zi a românilor, nu înseamnă emancipare.

traian (12 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 16:04

Dl Geambasu continua cu teme marginale, de duzina! Pe cand abordarea unor subiecte de substanta, cum ar fi misterul supravietuirii doar in Romania a aberatiilor sportive militarizate CSA si CS Dinamo, consumatoare a peste 50 milioane euro anual. Dl Geambasu cine credeti ca va primul ziarist care va sparge conspiratia tacerii in jurul celor doua cazarmi sportive sovietice, va renunta la complicitate, la frica si ne va spune adevarul, ca in lumea libera, civilizata, Romania a ramas ultimul bastion sordid al sportului de tip stalinist, facut in unitati militare ale armatei si politiei!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 19:18

Am impresia -sper sa nu gresesc ca la baza sunteti inginer. Ati lucrat insa mult timp in presa. O mica lectie de contabilitate daca imi permiteti: Craiova il vinde pe Mitrita cu 7 milioane euro + Mihaila 8 milioane euro. Total de 15 milioane euro. Nu iau in calcul maruntisuri ca vinzarea lui Gustavo pe 800.000 euro si altii---Baluta, Screciu,Vatajelu . Sa zicem ca Andrei Ivan e neutru-cu cit a fost vindut cu atit a fost cumparat..... Cit a investit din 15 milioane de euro??? Nimic. Nada. Nothing. Ce a cumparat a fost maxim pe ce a vindut sub cei 2 jucatori. Apropo sunt nascut in Craiova -deci fan al Craiovei....

Marius (7 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 20:39

In Liga 1 daca il transferi pe Ivan Mamut din dizivia secunda din Croatia, Reagy Ofosu care a activat mai mult prin liga 4 din Germania sunt achizitii bune care au sanse mari sa reuseasca. Desigur il transferi pe Aleix Garcia de la Man City sau jucatori cu meciuri in LaLiga precum Camara (fost coechipier cu Messi la Barca), Borja Valle de la Deportivo, Alex Gonzales de la Mirandes si titular la nationala tarii lui, Mejias de la Middlesbrough plecat de la Real, Isma Lopez de la Tenerife, Abdoulaye Ba de la Rayo sau Magaye Gueye cu goluri pe la Everton nu sunt transferuri care la fel de rasunatoare si pot fi puse sub semnul indoielii. Si pot fi puse pe sub semnul indoielii atat timp cat un jucator ca Isma Lopez de 30 de ani a primit al doilea rosu din cariera in ultimul meci la o interventie regulamentara. Probabi ca pana la finalul campionatului va mai bifa cel putin inca o astfel de "contraperformanta". Arbitrii vor avea grija de asta. Daca ne uitam pe un clasament facut de CIES Football Observatory, FCSB si Craiova sunt pe locul 7, la egalitate in Europa la numarul de minute pentru fiecare penalty. Ambele au un penalty la fiecare 290 de minute. Sunt detronate de echipe din Serbia, Grecia sau alte tari unde obiectivitatea arbitrilor poate fi pusa la indoiala. Sigur veti spune ca si ataca mai mult dar Real primeste penalty la 371 minute, Barcelona un penalty la 515 minute, Bayern unu la 519 minute. La polul opus Dinamo are 694 de minute / penalty , penultima din Liga 1. Numai sezonul asta Dinamo a fost privata de 3 penaltiuri (cu Hermannstadt, Botosani si UTA)in timp ce adversarele primeau penalty la prima incursiune in careu. Deci normal ca vedetele Craiovei, Ofosu si Mamut (din liga 2 croata) se vor remarca. Adversarii trebuie sa aiba grija sa pastreze distanțarea fizică de 2 metri in careu pentru ca altfel sunt pasibili de un rosu si un penalty comis. Strainii de la Dinamo vor face cunostinta cu un alt tip de arbitraj fata cu care sunt obisnuiti in vest si probabil ca se vor gandi, ce cauta ei in nenorocirea asta de tara asa cum ne intrebam si noi in fiecare zi. Sper ca si ei si noi sa gasim drumul spre aeroport cu un bilet doar dus in mana si sa-i lasam pe miticii din Romania sa zburde in mocirla asa cum le place lor. Desigur, veti spune ca dinamovistii vad doar inchipiuri si conspiratii peste tot. Cunoastem vechiul argument a celor din presa. Nu trebuie sa-l repetati.

zona magheru (11 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 21:16

Nationalismul Educatia ? Fuse si se duse. Insisti presedintele tzarii isi cauta cuvintele sa le traduxa din germana in romana. Primarul celui mai mare sector din bucuresti precum si timisoara sau brasov sunt conduse de straini nu de romani. Asta la vista vorba dinamovistilor. Luati o cu paine ! Globalizare

Ali Bec (13 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 21:26

La grai globalizare, la trai becalizare. Avanti!

Cristian B (41 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 3:14

L-am ascultat pe Fritz de la Timișoara într-un interviu și am fost plăcut impresionat de romană pe care o vorbește. L-am auzit și pe domnul Ioan Mărginean la Digi și m-am îngrozit cât de confuz e omul ăsta in exprimare. @Marius cel mai bun comentariu de aici, pot învața mulți ziaristi de la tine cum sa scrie un articol. Cristi Geambașu e un ziarist bun și destul de echilibrat (chiar dacă este dinamovist), probabil ca intr-o discuție între patru ochi ar pune punctul direct pe i, dar dacă citești printre rânduri, el spune mult mai multe.

itu52 (288 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 7:58

Importuri lingvistice tolerate, pe alocuri adulate. Ce ne facem cu inserțiile care poluează „mișto” limba de zeci de ani, mai ales în producțiile tv.,parcă sunt probă la actorie. Nu le mai scoți din vocabular nici cu „mangialâcul”, produc „șucăr” social fiind „mizilicul” ce însoțește bădărănismul comportamental. Și ..., dacă ne-am opri aici, dar preluarea stilului de supraviețuire și neorânduire socială câștigă pe zi ce trece tot mai mulți adepți. Așa că ... mercato e OK.

eugeniu (21 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 9:45

Interesantă paranteza lingvistică de la începutul articolului, pe cât de amuzantă pe atât de reală, din păcate. Comentatorii de azi, în special cei de la Digisport, au introdus în limbajul fotbalistic alte câteva expresii, pe care cu toate că sunt românești le găsesc nu tocmai potrivite. De exemplu, ce urât sună ”centrare pe bara a doua sau pe prima bară”. E drept că nici ”colțul lung” sau ”colțul scurt” nu erau întotdeauna potrivite, dar cele noi sunt complet aiurea. Mai auzim și câte o ”lovitură de la colț”, în loc de ”lovitură de colț” sau mai simplu ”corner”. Nu vreau să elogiez alte vremuri, fiindcă mereu s-au găsit cuvinte/expresii contestate de unii sau alții. Acum vreo 70-80 de ani ziarele românești scriau despre ”match”-uri, și nici celebra expresie ”balonul a trecut de puțin pe lângă poartă” nu era cea mai corectă.

johanissoaia (8 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 16:18

Si ce era neaos in "pasa decisiva" musiu Geambasu? pasa frantzuzesc, passer decisif ...frantzuzesc. Acum daca Franta nu a reusit world domination si au reusit-o anglo...nu era normal sa se cheme lucrurile astea asa? Aoleo, priorities. Scuze, prioritati.

johanissoaia (8 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 16:21

"Pasa decisivă s-a transformat în assist" pasa e din franceza decisiv tot de acolo. Ce era neaosh la ele? Francezii nu au reusit (ptiu altul) sa influenteze lumea cum o fac anglo-saxonii. Nu e normal sa operam cu termeni noi?

Umila parere (7 comentarii)  •  8 octombrie 2020, 21:37

In ciuda scepticismului general, mizam pe titularizarea lui Manea, am terminat cu improvizatiile, din fericire! Selectia a fost gresita din start, doi portari convocati care nu joaca la club din vremuri imemoriale. De acord, Tatarusanu compenseaza prin experienta lipsa jocurilor etapa de etapa, sa ne gandim ca din nefericire se accidenteaza astazi sau meciul urmator. Pe cine titularizezi? Pe Nita, alta rezerva? Alta eroare: convocarea veteranilor Chiriches si mai ales Grigore. Ambii s-au accidentat, cat mai mergem pe mana lor? Grigore a marcat cu Austria, dar a comis in acelasi meci o gramada de erori, inclusiv la golurile primite. Ajunge cu mamutul asta! N-ai fundas central, incepi cu Balasa, care este lent, rudimentar, oricum este net mai bun decatTosca, adevarata CALAMITATE. Surprinzatoare titularizarea lui Deac in detrimentul lui Puscas, poate asa a fost stabilit cu selectionerul, asa cum a fost in Austria. Prezenta celor patru clujeni in echipa de start asigura o doza de omogenitate. Trebuie sa castigam, sper destul de clar, sunt optimist. HAI ROMANIA!

Umila parere (7 comentarii)  •  9 octombrie 2020, 0:04

Infrangere pe deplin meritata, zero echipa, zero antrenor. Numai frustratii se agata de eventualul al doilea penalty neacordat, n-am jucat NIMIC, absolut NIMIC, nicio faza de fotbal in tot meciul. Un singur sut pe poarta din acel penalty generos, pomanagii s-au aruncat in careu la toate contactele. Cretu a jucat practic ca fundas central, nimeni n-a filtrat mingile in fata apararii, totala confuzie. Radoi trebuie trimis la scoala, apoi ucenicia ca antrenor, miroase a biberon. "Campionii" de la Cluj unul mai penibil ca altul, l-as salva pe Burca pentru efortul depus, restul, la pachet, in vagon si valea la Cluj! Stefan juca foarte bine la tineret, nu-l cheama nimeni, naturalizam unul de 33 ani, VARZA MURATA. Nu inteleg incapatanarea tuturor selectionerilor de-a merge pe mana rezervelor din strainatate. Cheama jucatori din Romania, asa modest cum este, vor fi intotdeauna mai in forma decat muraturile astea care au prins panza de paianjen la echipele de club. Afara Radoi, aduceti un antrenor din strainatate, dar nu alta fosila, gen Daum! Cel mai frumos fotbal al Stelei dupa '89 a fost jucat in perioada lui Protasov. Ce bun selectioner ar fi! Alt nume, Mangia, exista si altii, trebuie VOINTA de-a schimba foaia, sa taiem in carne vie aceste nesfarsite nepotisme. Felicitari Islanda, au fost mai buni! P.S. Am fost sigurson ca avem mai multe skulason decat pescarii, m-am inselat amarnic! Mea pulpa, pardon, culpa.

Comentează