Pleacă Somnorilă. Vine Deșteptilă?
Tomas Ryde a fost demis de la naționala României. Nu că nu ar fi meritat, dar a fost dat afară prin votul unui organism care nu are această calitate!

Curățenie în handbalul românesc! Tomas Ryde nu mai este antrenorul naționalei feminine în urma votului Comisiei Tehnice a FRH. Previzibil și normal după un Mondial încheiat pe locul 12, care totuși unora li se pare o clasare decentă spre meritorie.
Friptura arsă
Ce se ascunde totuși în spatele acestui vot? O acțiune bine ticluită de președintele FRH, Alexandru Dedu, care scoate friptura arsă de pe grătar cu mâinile unui organism consultativ. Căci nu Comisia Tehnică decide, rolul decizional aparține Consiliului de Administrație al federației. Echivalentul Comitetului Executiv de la fotbal. Similitudinile dintre organismele fotbalului și handbalului ignoră mărimea mingii.
Paravanul numit Comisia Tehnică
Din exterior pare un act reparatoriu după rușinea din Japonia. Pentru specialiști, pentru publicul larg. Inevitabilul s-a produs, iar naivii vor vedea în plecarea lui Ryde un minimum act de justiție profesională. După eșecul răsunător de la Mondialul japonez, încheiat cu o înfrângere halucinantă chiar în fața țării gazdă, demiterea suedezului era logică. Cu atât mai mult dacă era parafată de membrii corpului tehnic, adică oamenii în măsură a aprecia calitatea muncii selecționerului. Noi suntem subiectivi și lipsiți de parafa profesională, dar ei?
Antrenorul dopatelor a fost cu Ryde!
Rezultatul scrutinului de la Comisie a fost clar împotriva lui Ryde, dintre cei 11 antrenori care și-au exprimat votul doar 4 au fost pentru menținerea în funcție a acestuia. Printre aceștia, poate nu întâmplător, Ion Crăciun, antrenorul Coronei Dopata Brașov. Oricum, toți au punctat la impresia artistică. Să spunem încă o dată, Comisia Tehnică nu hotărăște, doar recomandă. Cuțitul, furculița și friptura (nearsă) sunt în mâinile și în farfuria lui Alexandru Dedu. Scuzați abuzul de imagini culinare!
Tadici și cochetăria
Printre cei care au fost împotriva lui Ryde se numără Bogdan Burcea de la Craiova, Florentin Pera de la Vâlcea sau Gheorghe Tadici de la Zalău. Ultimul, adversar declarat al antrenorului scandinav și în general al ideii de antrenor străin la o națională a României, a precizat că „vremea mea a trecut”. Afirmație pe care mi-aș permite să o suspectez de cochetărie, în măsura în care personajul Tadici poate fi identificat cu o astfel de ipostază.
Roșca este liber
Important este că în momentul de față există 4 nume pe o listă de posibili succesori ai lui Tomas Ryde. Aceasta îi cuprinde într-o ordine aleatorie pe Aurelian Roșca, Adrian Vasile, Florentin Pera și Bogdan Burcea. Esențial în evaluarea șanselor este faptul că dintre toți doar Aurelian Roșca este liber de contract, condiție evocată de președintele Dedu pentru alegerea viitorului antrenor.
Consiliul de Administrație, un fel de CEx de la fotbal
Nu am nici cea mai mică idee pe cine va prefera domnul Dedu. Fiindcă la asta se reduce discuția. Președintele a activat Comisia Tehnică pentru simularea democrației profesionale și pentru a scăpa de Ryde. Care Ryde și-a pus un pic de cenușă pe chelie în ședință admițînd greșeli de selecție (serios?!), dar a invocat absența mentalității de învingător (serios?!).
De notat că același organism tehnic băgat acum la înaintare fusese ignorat la instalarea lui Ryde. Teoretic, mai departe mingea (mică) se află în terenul Consiliului de Administrație. Care Consiliu, în număr de 17 membri, include o majoritate copleșitoare de foști arbitri și actuali observatori federali. Nu vi se pare că aduce a Comitet Executiv FRF? Exceptându-i pe Dedu și pe vicepreședinta Steluța Luca, ceilalți nu au vreo calificarea tehnică pentru alegerea unui antrenor.
Plimbare în Muntenegru?
Ca să nu o mai pasăm aiurea pe semicerc. Consiliul de Administrație este un instrument-marionetă în mâinile lui Dedu. El decide numele antrenorului, care, în viziunea Comisiei Tehnice, ar trebui să capete un mandat pe minimum doi ani, fără obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Știu că suntem într-o grupă cu Norvegia și Muntenegru și turneul preolimpic se dispută chiar în Muntenegru, deci șansele sunt mici, dar nici să mergem în vilegiatură la Podgorica n-aș zice că este o opțiune serioasă.
Altfel, dintre cei 4 candidați, cel mai interesant și mai interesat să schimbe puțin aerul mi se pare chiar cel mai tânăr dintre ei, Adrian Vasile. Un atu este chiar paradoxul situației, Vasile fiind încă secundul naționalei Muntenegrului! Dar sigur că asta este o fantezie de ziarist și se știe că în afara altor păcate insurmontabile ziariștii au și mână proastă în alegerea antrenorilor.