Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Pleacă Somnorilă. Vine Deșteptilă?

Tomas Ryde a fost demis de la naționala României. Nu că nu ar fi meritat, dar a fost dat afară prin votul unui organism care nu are această calitate!

Permalink to Pleacă Somnorilă. Vine Deșteptilă?
miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:20

Curățenie în handbalul românesc! Tomas Ryde nu mai este antrenorul naționalei feminine în urma votului Comisiei Tehnice a FRH. Previzibil și normal după un Mondial încheiat pe locul 12, care totuși unora li se pare o clasare decentă spre meritorie.

Friptura arsă
Ce se ascunde totuși în spatele acestui vot? O acțiune bine ticluită de președintele FRH, Alexandru Dedu, care scoate friptura arsă de pe grătar cu mâinile unui organism consultativ. Căci nu Comisia Tehnică decide, rolul decizional aparține Consiliului de Administrație al federației. Echivalentul Comitetului Executiv de la fotbal. Similitudinile dintre organismele fotbalului și handbalului ignoră mărimea mingii.

Paravanul numit Comisia Tehnică
Din exterior pare un act reparatoriu după rușinea din Japonia. Pentru specialiști, pentru publicul larg. Inevitabilul s-a produs, iar naivii vor vedea în plecarea lui Ryde un minimum act de justiție profesională. După eșecul răsunător de la Mondialul japonez, încheiat cu o înfrângere halucinantă chiar în fața țării gazdă, demiterea suedezului era logică. Cu atât mai mult dacă era parafată de membrii corpului tehnic, adică oamenii în măsură a aprecia calitatea muncii selecționerului. Noi suntem subiectivi și lipsiți de parafa profesională, dar ei?

Antrenorul dopatelor a fost cu Ryde!
Rezultatul scrutinului de la Comisie a fost clar împotriva lui Ryde, dintre cei 11 antrenori care și-au exprimat votul doar 4 au fost pentru menținerea în funcție a acestuia. Printre aceștia, poate nu întâmplător, Ion Crăciun, antrenorul Coronei Dopata Brașov. Oricum, toți au punctat la impresia artistică. Să spunem încă o dată, Comisia Tehnică nu hotărăște, doar recomandă. Cuțitul, furculița și friptura (nearsă) sunt în mâinile și în farfuria lui Alexandru Dedu. Scuzați abuzul de imagini culinare!

Tadici și cochetăria
Printre cei care au fost împotriva lui Ryde se numără Bogdan Burcea de la Craiova, Florentin Pera de la Vâlcea sau Gheorghe Tadici de la Zalău. Ultimul, adversar declarat al antrenorului scandinav și în general al ideii de antrenor străin la o națională a României, a precizat că „vremea mea a trecut”. Afirmație pe care mi-aș permite să o suspectez de cochetărie, în măsura în care personajul Tadici poate fi identificat cu o astfel de ipostază.

Roșca este liber
Important este că în momentul de față există 4 nume pe o listă de posibili succesori ai lui Tomas Ryde. Aceasta îi cuprinde într-o ordine aleatorie pe Aurelian Roșca, Adrian Vasile, Florentin Pera și Bogdan Burcea. Esențial în evaluarea șanselor este faptul că dintre toți doar Aurelian Roșca este liber de contract, condiție evocată de președintele Dedu pentru alegerea viitorului antrenor.

Consiliul de Administrație, un fel de CEx de la fotbal
Nu am nici cea mai mică idee pe cine va prefera domnul Dedu. Fiindcă la asta se reduce discuția. Președintele a activat Comisia Tehnică pentru simularea democrației profesionale și pentru a scăpa de Ryde. Care Ryde și-a pus un pic de cenușă pe chelie în ședință admițînd greșeli de selecție (serios?!), dar a invocat absența mentalității de învingător (serios?!).

De notat că același organism tehnic băgat acum la înaintare fusese ignorat la instalarea lui Ryde. Teoretic, mai departe mingea (mică) se află în terenul Consiliului de Administrație. Care Consiliu, în număr de 17 membri, include o majoritate copleșitoare de foști arbitri și actuali observatori federali. Nu vi se pare că aduce a Comitet Executiv FRF? Exceptându-i pe Dedu și pe vicepreședinta Steluța Luca, ceilalți nu au vreo calificarea tehnică pentru alegerea unui antrenor.

Plimbare în Muntenegru?
Ca să nu o mai pasăm aiurea pe semicerc. Consiliul de Administrație este un instrument-marionetă în mâinile lui Dedu. El decide numele antrenorului, care, în viziunea Comisiei Tehnice, ar trebui să capete un mandat pe minimum doi ani, fără obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Știu că suntem într-o grupă cu Norvegia și Muntenegru și turneul preolimpic se dispută chiar în Muntenegru, deci șansele sunt mici, dar nici să mergem în vilegiatură la Podgorica n-aș zice că este o opțiune serioasă.

Altfel, dintre cei 4 candidați, cel mai interesant și mai interesat să schimbe puțin aerul mi se pare chiar cel mai tânăr dintre ei, Adrian Vasile. Un atu este chiar paradoxul situației, Vasile fiind încă secundul naționalei Muntenegrului! Dar sigur că asta este o fantezie de ziarist și se știe că în afara altor păcate insurmontabile ziariștii au și mână proastă în alegerea antrenorilor.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Andrei F (698 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 9:51

Astept ca jurnalistul care plangea de grija DOLCE-care cica ar fi plecat de la macelarie!- sa ia pozitie si acum cand telespectatorii DOLCE au ramas fara EUROSPORT in grila...Sper ca nu o faceti cu totii-nici un jurnalist nu a zis nici pas...-pe Somnorila...Altfel este tot mai clar interesul cui il apara jurnalismul sportiv din tarisoara...

ilie (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 10:11

legat de organizarea FRH nu pot sa va contrazic,nu cunosc ce se intampla acolo dar legat de afirmatia :Previzibil și normal după un Mondial încheiat pe locul 12, care totuși unora li se pare o clasare decentă spre meritorie. pot sa va spun ca sunteti doar un spectator al acestui sport fara a intelege prea mult acest sport locul este chiar decent daca tinem cont de starea fizica a Cristinei Neagu(tot respectul pentru aceasta fata) si de valoarea fetelor din lot(nu cred ca mai are rost sa comentez prestatia acestor fete) cat despre Adi Vasile cred ca trebuie lasat sa confirme la CSM si abia apoi sa vorbim despre o posibila numire la nationala

itu52 (288 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 13:01

Niciodată nu am văzut un om atât de străin de ceea ce face, atât de stângaci încât îi era străină și mimarea trăirilor specifice unui meci. În teren fetele plictisite de lentoarea explicațiilor pe planșetă, au preluat la un moment dat, stabilirea strategiei și îndemnurilor de redresare. Părea un om scăpat de la Corona, căruia îi jucau laserele prin vene. Parcă, din cine știe ce motive, era un om în transă, putea trece și trenul peste privirea și mintea lui seacă. Pentru că avem un trecut în handbal, ar trebui să fim mai atenți cu astfel de selecții. Omul a mai fost pe la noi, poate conjuctura i-a făcut carte de vizită. Să nu poți evalua un individ decât numai atunci când te nenorocește, înseamnă să fii superficial în ceea ce faci. Din păcate acestă trăsătură naturală ne vine din străfunduri, ne rupe șansele conducerii colective, ne aruncă în brațele amatorismului. Perfect adevărat, iubim plapuma, plapuma sub care ne ascundem nasul atunci când vrem să păcălim minciuna. Așa face Dedu, așa a făcut Burleanu, așa a făcut Ceaușescu, așa fac toți care se ascund după majoritatea siluită. Ca să închidem inelul, ne lipsește autocritica. Stăpâna lipsei de alternativă ce va veni să lecuiască buboaiele nepriceperii. Ce va zice Dedu? „Pas”, altul mai bun sau un sec „am greșit”, mulțumim comisiei tehnice(MAN) pentru alegerea făcută.

Dan (113 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 14:42

Pai Vochin chiar a avut mana proasta .

victor L (285 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 18:50

Bine a zis vocea anonima, nimic nu-i mai place, gura nu-i mai tace :D

Toader (116 comentarii)  •  8 ianuarie 2020, 20:52

Lăsatul nepricepuților să intre unde nu au ce căuta şi băgatul de bețe in roate ne'au dus unde sîntem, nu numai în hanbal. Nimic nu'i întîmplător. Cu hanbalul, după 1989, vor să ne arate că femeile, in România, sînt mai bărbate decît bărbații.

Robson (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2020, 7:06

Tadici nu e doar dusmanul antrenorilor straini, ci al tuturor antrenorilor care nu sunt el insusi.

Comentează