Contra Bruce Willis
Selecționerul cere critici constructive. Noi cerem joc frumos și rezultate. Ne înțelegem perfect

Vom uita din nou naționala. Repede. Dar momentul a fost trăit cum se cuvine, meciul Malta-România transmis de ProTV a fost campionul audiențelor la toate categoriile. Total telespectatori, public urban, public tânăr. Nu mai puțin de 2,2 milioane de compatrioți au urmărit partida de fotbal în care tricolorii s-au impus cu 4-0. Și au fost în fața fostelor mici ecrane cu doar 100.000 de oameni mai puțini acum față de cei care urmăriseră meciul cu Norvegia, de la Oslo.
Cosmine, nu uita, lumea e de partea ta!
Să ne înțelegem, locomotiva acestor audiențe excelente a fost încă o dată postul din Pache Protopopescu, nu jocul seducător al băieților selecționați de Cosmin Contra. A contribuit și victoria confortabilă din La Valletta în alegerea telespectatorilor, dar este clar că Pro-ul ar face audiențe-record și dacă s-ar gândi să transmită cotele apelor Dunării. Isaccea monte soixante centimetres, Zimnicea, stationnaire. Vă mai aduceți aminte?
Să revenim totuși la selecționați și la selecționerul care începe să guste din deliciile relației cu presa. Contra merge la sigur aici, publicul este de partea lui într-o proporție semnificativă. Semn că filmele americane, alea pe inima românului, și-au atins ținta. Acele filme, nu toate, în care ziaristul băgăreț primește la final un pumn decisiv de la eroul peliculei, de regulă Bruce Willis. Sunt convins că „Guriță” a văzut filmele cu pricina, dar, om inteligent, se va mărgini la acțiuni în limita legii și a bunei cuviințe.
Un „mix” de senzații proaste
Dincolo de cele 4 puncte zestre după dubla Norvegia-Malta, 4 care conform socotelii inițiale ar fi trebuit să fie 6, rămân câteva constatări. Galopul cu Malta nu poate ascunde prestația jenantă de la Oslo, acolo unde un „mix” (alt cuvânt folosit până la exasperare de pauperii limbii române) de improvizații bizare în primul 11 (având la temelie și o medie de vârstă de peste 29 de ani), de noroc ori de decizii prietenoase ale arbitrului rus Karasev a condus la un 2-2, rezultat care ne menține iluziile.
Mai băftos chiar decât Pițurcă, până acum exponentul norocului absolut, Cosmin Contra se preface că se autoflagelează în fața ziariștilor, cerând apoi critici constructive.
Critica e de un singur fel
Nu există așa ceva. Critica sancționează o stare de fapt, nu o coafează. Ori e critică, ori e odă. Scrisul și comentariul la două capete nu ajută pe nimeni. Plus că, dragă Cosmin, vocile contestatare au venit în special din rândul oamenilor de fotbal, ale așa-numiților specialiști. Inclusiv rumorile privind posibilele relații toxice cu anumiți impresari și cu jucători reprezentați de aceștia au fost propagate de personaje din fotbal. În rest, merită reținut gestul de a titulariza și de a folosi tinerii. Ori de la început, cazul lui Ianis Hagi, Tudor Băluță, Pușcaș, ori pe parcurs, cazul lui Dennis Man, spectatorul din tribună la Oslo.
Tineret, mândria țării
Cred că s-a lămurit și selecționerul, care spre lauda lui a încetat să se mai joace de-a Cholo Simeone, că schimbul de generații poate fi făcut din mers, beneficiind de o generație U21 mai mult decât promițătoare. A cărei valoare va fi testată cu adevărat la competiția care stă să înceapă în Italia și San Marino. Totuși, lacrimile lui Nedelcearu, nu de durere, ci de ciudă, par să spună ceva încurajator.