Provoacă-ne, Neagoe!
Antrenorul lui Sepsi este convins că penaltyul dictat de Colțescu este parte a unui complot. Nu, vorbim despre un obicei prost al arbitrilor români

O călătorie în timp. Așa poate fi interpretată plimbarea dinamoviștilor cu trenul pentru partida de la Sfântu Gheorghe. Posibil o simbolică recuperare a trecutului prin revenirea la un mijloc de transport deja desuet la noi. Noi, cei care nici străzi ca lumea nu avem. Dar cum să recuperezi spiritul pierdut cu Zenke, Ait-Atmane sau Klimavicius? Mai degrabă lupți pentru recuperarea timpului irosit cu jucători blazați. Aici are dreptate Rednic. Mangiare și alte nevoi fiziologice la cei puși pe liber. Și cam atât.
Curiozități de microbist, bănuieli de antrenor
Lumea era curioasă să vadă dacă victoria confortabilă a dinamoviștilor în fața Iașiului a fost doar rodul unei conjuncturi favorabile. Ori rezultatul unei mobilizări de moment, stare greu de perpetuat. Vorbim despre lumea neafiliată și neimplicată în lupta pentru play-off. Logic, Eugen Neagoe nu aparține acestei categorii. Vizionar, el știa dinainte ce urmează. Era convins că forțe ascunse lucrează împotriva echipei sale. Iar penaltyul dictat de Colțescu împotriva lui Sepsi alimentează din plin teoria complotului pus la cale pentru a o transporta pe Dinamo în primele 6 echipe ale Ligii 1.
Ocazia ideală
Unde greșește Neagoe? Nu atunci când observă că un duel gheată în gheată pentru minge dintre Zenke și Jovanovici a fost interpretat ca fault al ultimului. Conform standardului românesc de arbitraj, acesta este un penalty corect acordat. Sunt de acord aici specialiști și nespecialiști, iar dacă îți exprimi îndoiala te descalifici. Ești privit compătimitor. Dar dacă Sebastian Colțescu chiar a vrut să îi ajute pe dinamoviști, lucru anevoie de demonstrat, faza la care Simon Zenke a pătruns cu mingea în careului lui Sepsi i-a dat ocazia ideală.
Nebunia funcțională
Urmăriți cu atenție cum se fluieră penalty-urile în campionatul nostru! 8 din 10 sunt dictate în urma unor faze similare. Și nu joacă Dinamo în toate. Asta este nebunia funcțională pe care noi am ridicat-o la rang de regulă. Orice atingere dintre atacant și fundaș, orice contact este asimilat a priori unei intervenții neregulamentare a celui care se apără. Chipurile, se apără fundamentalul spirit al jocului. Numai că fotbalul este și un sport de duel fizic. Din ce ne aducem aminte, pe adversari la fotbal nu îi desparte fileul, ci știința jocului și forța fizică.
Tactica sau mâncarea care-ți stă în gât
Fotbalistic nu s-au întâmplat evenimente tulburătoare în meciul dintre Sepsi și Dinamo. Șuturile expediate în bară și în transversală de Sato și de Tandia ar putea descrie un asediu la poarta lui McDermott. Nimic mai fals! De la reluarea întrecerii, Sepsi și-a pierdut farmecul acela de echipă harnică, inspirată și curajoasă. Iar sterilitatea aceasta este alimentată și de declarațiile lui Neagoe. Altfel, în absența realizărilor tehnice, a fazelor coerente lucrate cu migală, pe terenul cu iarbă galbenă de la Sfântu Gheorghe s-a alergat mult, s-a făcut marcaj aproape ca la carte.
Ziua în care Neagoe ne va provoca
În general, atât oamenii antrenați de Neagoe, cât și cei ai lui Rednic au pus disciplina tactică pe primul plan. Asta poate fi o satisfacție pentru antrenor, dar nu constituie o atracție pentru un microbist care din doar o tastare-două ajunge să vadă cum își dă peste picioare Borussia Dortmund, asta după ce același amator de fotbal asistase la lecția de eficacitate a Realului pe Wanda Metropolitano din Madrid.
Nerealist, aștept ziua în care un antrenor, să zicem Neagoe, va conduce complotul fotbalului-spectacol din campionatul României. Inițiativa venită de la o grupare finanțată de guvernul ungar ar fi cu atât mai frumoasă. Ar fi de-a dreptul o provocare.