Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Ce a spus Răducioiu și ce a ieșit

Știți de ce adulților li se pare că odraslele lor spun lucruri trăsnite? Pentru că ei, copiii, spun adevărul. Iar asta este o nebunie în sine. Cum adică să fii sincer și să îi trântești omului în față ce gândești? […]

...

O salvare pentru Dinamo

Houdini Burleanu a scos cumva castanele lăsate la foc domol de LPF și a pus punct șaradei. Afară sunt 36 de grade, dar clasamentul a înghețat prin hotărârea congelatorului CEx FRF. Trecerea imediată la sistemul cu 16 formații înseamnă că […]

...

I-am mai și faultat, dar corect!

Finala s-a terminat, campionatul continuă. Poate și acesta în vreun fel în zona play-out-ului, dar vorbim despre campionatul următor, care, ce să vezi?, începe pe 21 august. Adică peste două săptămâni și jumătate. Totul la altă viteză Ce înseamnă asta? […]

...

Mulțescu, un antrenor

Tocmai s-au încheiat meciurile decisive pentru promovarea în prima ligă. A început Voluntari-Dinamo și ai senzația că urmărești un meci de Champions League. Deși este tot fotbalul acela care ne enervează cel puțin de câteva ori pe săptămână. Cam asta […]

...

De la Edison la Edinson

În jargonul fotbalistic românesc, Uruguay-Paraguay definește un joc-școală între titulari și rezerve. Sau între probabili și posibili. Năzbâtiile de limbaj ale lumii fotbalului sunt infinite, cel puțin la noi. De unde o fi apărut snoava asta cu Uruguay-Paraguay nu știe […]

...

Olanda, venim!

După recitalul de la Budapesta, tricolorii lui nea Piţi atacă Ţara Lalelelor. Feriţi-vă din calea românilor! La rece acum. Nu s-a schimbat nimic, este la fel ca la cald. S-a accentuat senzaţia că România a făcut un meci ruşinos la […]

duminică, 24 martie 2013, 10:28

După recitalul de la Budapesta, tricolorii lui nea Piţi atacă Ţara Lalelelor. Feriţi-vă din calea românilor!

La rece acum. Nu s-a schimbat nimic, este la fel ca la cald. S-a accentuat senzaţia că România a făcut un meci ruşinos la Budapesta şi că le-am furat un punct ungurilor. Imediat după meci, m-am gîndit că poate ne-am ambalat şi ar fi nevoie de o analiză lucidă. Una competentă, neutră. Tăioasă ca un bisturiu, dar corectă. Plusuri, minusuri. Posesie, recuperări, pase bune, pase greşite, şuturi la şi spre poartă. Kilometri alergaţi. Mă rog, tot meniul statistic, chestii din astea care te edifică şi în posesia cărora odată intrat să-i poţi spune lui Piţurcă şi tuturor batistelor puse pe ţambal că am jucat prost, prost, prost şi am lăsat o impresie penibilă, de echipă mică, obişnuită cu mica ciupeală.

Am urmărit reacţiile de după meci. M-am gîndit aşa: noi, suporterii, ziariştii, ne inflamăm, luăm foc şi nu mai vedem pădurea cea falnică din cauza cîtorva copaci uscaţi. Hai să-i ascultăm pe ei, pe specialişti. Pe oamenii care şi-au trăit viaţa în şi pentru fotbal. În studioul TVR de la pauză şi de după meci au fost Cornel Dinu şi Liţă Dumitru. Renunţ a mai explica cine sînt Dinu şi Dumitru, ce au făcut ei în Mexic şi după aceea. Afirm doar că Dinu şi Liţă sînt două persoane care se pricep la fotbal, iar atunci cînd se uită la un meci nu văd alt meci. Erau consternaţi amîndoi. Nu a existat nici o nuanţă în vorbele foştilor mari internaţionali, naţionala a făcut una dintre cele mai slabe partide in istoria ei, avînd un faţă un adversar motivat, dar modest, mai ales în apărare. Dinu a observat că ritmul meciului a fost sub ce se juca în fotbal acum 40-50 de ani. Perfect adevărat! Şi unul, şi celălalt au insistat pe ideea că selecţionerul trebuia să meargă pe mîna blocului stelist într-o măsură chiar mai mare decît a făcut-o. Ca şi noi, nu au înţeles de ce lipseşte din lot şi din echipă Latovlevici, de ce Chipiciu, salvatorul rezultatului, este aruncat în luptă în minutul 86. Aceea a fost o mutare de jucător la ruletă, nu de antrenor. Hai să mai joc o mînă, poate c-o ieşi!

În loc de o concluzie stearpă sau literară, hai să ne delectăm cu cîteva cifre din raportul InStat. Cel pe care, în treacăt fie spus, nea Piţi nu dă doi bani. Aşadar.  Bourceanu şi Pintilii au zero la capitolul pase decisive/ofensive, Grozav la fel. Acelaşi Grozav a recuperat o singură minge, în timp ce Chiricheş a recuperat 20. Ştiu, comparăm un atacant cu un fundaş, dar orişicît! Mai departe. La capitolul „mingi pierdute”, Mutu e campion, cu frumoasa cifră de 23. Îl secondează Torje, cu 16, apoi vine Tamaş, cu 15. În rubrica şuturi spre poartă şi pe cadrul porţii, Stancu are în dreptul lui o căsuţă goală, ceea ce înseamnă că autorii raportului nici nu au considerat şut la faza imensei ocazii din prima repriză!

Marţi este meciul cu Olanda. Am o curiozitate aproape vicioasă, dacă la Budapesta, unde anunţaserăm că mergem să cîştigăm, am jucat aşa cum am jucat, cum vom arăta la Amsterdam?

Comentarii (53)Adaugă comentariu

dan din salajan (5 comentarii)  •  25 martie 2013, 21:20

salut !

toata lumea critica atacul, dar nimeni nu prea a criticat apararea !

1. tatarusanu, petarda de serviciu din poarta. daca stim ca suntem praf la faze fixe, unde tata iar a gresit, de ce nu incepe cu baiatul ala care se antreneaza cu campionii angliei ?

2. chiriches ok, cu toate ca a comis-o si el in prima repriza cand au plecat aia pe un atac , de la o greseala de-a lui.

3. tamas nu joaca deloc in UK. cica si acolo e fundas dreapta. baiatul asta , daca stai si te uiti pe linia de fund, el scoate atacantii din offside. asta spune multe. nu poate juca lateral, fiindca nu stie sa STEA IN TEREN !

4.dl Goe…comisar, joaca IN B in Italia ! si daca iti aduci aminte si aia vroiau sa scape de el ! de ce ? e vreo valoare ? nu ! nu mai e ce-a fost !

5. st radu , baiatul asta, la cate convocari s-a accidentat subit ? daca te uiti ca un psiholog, la fata lui, la mimica, la gesturi, iti dai seama ca juca cu frica…al 3lea capitan al lui lazio, juca cu frica de a nu gresi la nationala Romaniei.

nu poti emite mai mult, cand apararea e praf.

te intreb oare cum aratau benzile cu sapunaru si latovlevici/rat ? mai ofensiv, nu ? asa ai fi jucat daca vroiai sa castigi si daca vroiai sa te califici.

666 nici nu stie ce vrea, asta e parerea mea. la inceput a fost cuvantul „reconstructie” ! ce reconstructie ?!?!

ratam si calificarea si reconstructia.

lord belial (189 comentarii)  •  25 martie 2013, 23:35

sper sa ne bata olandezii sa ne sune apa si fotbalul in cap

vasco (267 comentarii)  •  26 martie 2013, 6:33

Eu zic sa stati linistiti,nici ungurii nici noi nu vom ocupa la sfirsit locul doi,ci turcii.Vor bate rau Ungaria deseara si vin la Bucuresti cu iataganele scoase.Acela va fi meciul decisiv si noi stim cum ne prezentam de obicei la „decisive”.Ce comici pot fi unii care-si imagineaza altceva,cum ar fi un rezultat bun deseara…Ha!!Cu o echipa de fotbalisti adevarati,care ti-au dat patru acasa?

Comentează