Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Înaintea Mariei a fost Monica

Nadal a cîştigat a 7-a oară pe zgura pariziană, Şarapova e la primul titlu. De ce e mai importantă victoria rusoaicei?

Impresii de telespectator roland garrosist. Arenei Philippe Chatrier nu i-ar strica o tencuială şi chiar o nocturnă, la Paris […]

marți, 12 iunie 2012, 11:11

Nadal a cîştigat a 7-a oară pe zgura pariziană, Şarapova e la primul titlu. De ce e mai importantă victoria rusoaicei?

Impresii de telespectator roland garrosist. Arenei Philippe Chatrier nu i-ar strica o tencuială şi chiar o nocturnă, la Paris plouă mai agasant decît la Londra, iar francezii din tribună ne-au arătat de ce stînga a cîştigat alegerile în Hexagon. Turneul n-a fost rău, dar nici „uau” şi dacă ar fi să mergem pe linia corectitudinii politice a lui Francois Hollande, noul preşedinte de la Elysee (cel care, după cum promisese în campania electorală, a reuşit performanţa comică de a alcătui guvernul pe criteriul parităţii femei-bărbaţi – 17 doamne ministru, 17 domni miniştri), ar trebui să acordăm o atenţie egală celor două finale, feminină şi masculină. Aşadar , reprimîndu-ne pornirile machiste, care ne-ar îndemna să zăbovim asupra meciului dintre Nadal şi Djokovici, unde…

…Unde ce?, asta e întrebarea. Încă un pom lăudat cu cîteva poame în el, şi alea cam acruţe. Vi s-a părut o mare finală acest Nadal-Djokovici terminat în 4 seturi cu victoria spaniolului? Un meci din acela care îţi povesteşte el singur toată istoria tenisului? O partidă memorabilă cu întoarceri de scor nevrosimile, cu lovituri excepţionale, cu suferinţă şi disperare amestecate cu bucurie şi descătuşare? Nimic din toate astea. Rafa concentrat şi atent, Djokovici copleşit de importanţa momentului. Un joc atît de tacticizat încît aveai senzaţia că urmăreşti o întîlnire între Realul lui Mourinho şi Chelsea lui Di Matteo. Sîrbul a scrîşnit din dinţi, şi-a dat ochii peste cap, dar n-a reuşit decît senzaţia unei reveniri. Întîlnirea care urma să confirme suveranitatea absolută a lui Nadal pe zgura pariziană s-a încheiat trist. Dublă greşeală a lui Nole şi cu două discursuri politicoase ale  protagoniştilor, surprinşi şi ei, ca şi publicul, că i-a prins ziua de luni tot lîngă Bois de Boulogne.

…poate ar fi mai interesant să vorbim despre finala fetelor, acolo unde Maria Şarapova şi-a încheiat traversarea tunelului în care intrase după operaţia de acum aproape 4 ani. Nici Şarapova-Errani 6-3, 6-2 nu a fost un mare meci, dar ne-a oferit prilejul să o vedem pe Maria altfel decît îşi închipuia majoritatea. Sinceră, emoţionată, generoasă. Graţioasă, feminină. Şi entuziasmată ca o fetiţă care se întîlneşte cu prima ei păpuşă Barbie. Jocul rusoaicei a fost solid şi curajos, anunţînd o posibilă supremaţie a Şarapovei în anii care vin. Nu în ultimul rînd, sîmbătă a mai fost reîntîlnirea cu Monica Seles, în ipostaza de tînără doamnă elegantă chemată să facă oficiile la festivitatea de premiere. Instinctiv mi s-a făcut dor de meciurile ei cu Arantxa şi cu Steffi, de acel tenis pierdut al campioanelor care nu ajungeau niciodată campioane fără să cîştige turnee de Mare Şlem. Apoi am văzut-o pe micuţa Caroline Wozniacki cum îşi ia gustărica într-un spot publicitar.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

dan.enache09 (2 comentarii)  •  12 iunie 2012, 12:24

Deplorabil…
Nu vreti totusi sa ramaneti la fotbal, domnule Geambasu?
Puteti avea acolo, mai mereu, comentarii politic-corecte. Tenisul are o alta placere, va rog sa nu o stirbiti cu tencuiala si gogonele.

Multumesc pentru reflexie.

adidas2 (1 comentarii)  •  12 iunie 2012, 12:34

Geambasule te faci de ras tata prin articolul asta.

simplu_suporter (51 comentarii)  •  12 iunie 2012, 12:38

superb. cu cateva pareri:
– finalele de la ao si rg ne-au developat tenisul fara federer. uscat, atzos, plicticos, un fel de peretzel perpetuu. regele a murit. tenisul a murit.
– in curand organizatorii de turnee vor incepe sa creasca iar viteza terenurilor pt a inlatura plicitiseala eternului rafa-nole (fac pariu ca federer cu oricare din ei are mai multa audienta, conteaza si asta). pana acum le-au incetinit ca sa mai castige si alergatorii astia cu federer. pacat ca tenisul se joaca si altundeva decat pe teren
– despre sharapova si a ei victorie – de necontestat, e o jucatoare buna, dar in niciun caz nu se apropie de serena sau stefi, de martina h sau monica. si nu mi-a parut emotionata sau incantata – ci ca juca teatru publicitar. eu nu am crezut-o. o fi fost bucuroasa, dar ea e bucuroasa cu pumnul strans si coardele incordate
– totusi maria e mai bine decat kvitova sau azarenka, sper ca si acestea sa se duca la fel de repede ca si caroline. mai bine tenisul mariei sau agai, desi sunt stiluri opuse.

merci ca scrii de tenis

one.love (27 comentarii)  •  12 iunie 2012, 12:49

mie imi place articolul…are dreptate geambasu

Vlad (2 comentarii)  •  12 iunie 2012, 12:50

Articol prost…fara sens…pe un site care ar trebui sa se numeasca Gazeta Fotbalului nu a „sporturilor”…

stresu (10 comentarii)  •  12 iunie 2012, 13:02

Cristi,

1. Referitor la finala masculina, cred ca ar fi capatat o alta turnura daca ar fi continuat si terminat duminica seara.
La 2-1 pt. Nadal, sârbul îşi intrase în „mână”.
Păcat că meciul s-a întreupt… avantaj norocosul Nadal.

2. Felicitări Mariei Sharapova – o jucătoare completă şi complexă, care a avut tăria de a reveni acolo unde îi este locul: nr. 1 mondial !
– un singur minus în dreptul ei: prea multe duble greşeli. Atunci când va remedia şi acest aspect tehnic, n-o va mai bate nimeni, indiferent de suprafaţa de joc pâna la 30 de ani.

Pattaya (1 comentarii)  •  12 iunie 2012, 13:15

Ce gluma de articol, tov. Geambasu. 🙂
Nu stil la ce meci v-ati uitat insa finala masculina a fost una decenta. Daca exista un set 5 (si ar fi existat daca nu ploua duminica) putea iesi un meci memorabil. Asa a fost doar bun.

La fete, nimic ca de obicei. Un grup de jucatoare imature, cu tehnica slaba, cu psihic anemic, au „produs” doua finaliste pe masura.

Fie n-ati vazut meciurile, fie nu stiti sa va uitati la tenis. In acest caz nu ar trebui sa scrieti articole despre ceva ce nu intelegeti.

Vlad Mitoceanu (4 comentarii)  •  12 iunie 2012, 13:47

Domnule Geambasu, sincer va intreb, inainte sa scrieti acest articol v-ati uitat la meciuri? Sau doar la rezumatele lor?

A fost mediocru meciul fetelor, mult inferior tehnic si tactic fata de cel al baietilor. (daca ne uitam doar la nume Sharapova – Errani si la rezultat 6-3 6-2, am zice c-a fost un meci de turul 2, maxim 3) – iar finala chiar a lasat aceasta impresie, cel putin pentru mine.

Sa fim sinceri, la baieti a fost in joc Grand Slam-ul lui Djokovic sau recordul absolut al lui Nadal la RG.

Problema este ca acesti jucatori, Djokovic-Nadal-Federer-Murray, au inceput sa faca jocuri senzationale intre ei de cativa ani de zile, si din moment ce apare un joc mai slabut sau care nu merge in 5 seturi, rapid ne-am saturat de ei.

NU EXISTA TERMEN DE COMPARATIE intre nivelul fetelor si nivelul baietilor. Asta este perioada de aur cu cei mai buni tenismeni de pe pamant la baieti, cu cele mai mari rivalitati pe care acest sport le-a dat.

Iar victoria lui Nadal de ieri, a 7-a la numar, este cea mai importanta victorie la un turneu de Grand Slam din ultimii ani (dupa recordul lui Federer la Wimbledon), un record MARE DE TOT a fost doborat.

Punct.

tractoristul (1 comentarii)  •  12 iunie 2012, 14:21

Caroline Wozniacki, sau cum poti ajunge numarul 1 mondial fara a straluci

Burebista (174 comentarii)  •  12 iunie 2012, 15:42

Multumesc, d-le Geambasu fiindca v-ati amintit(sunteti singurul, de fapt, care scrie pe blog) despre RG. Cu ceva minute mai inainte, dezolat ca pe prosport bloggerii scriu tot despre liga lui mitica desi e in pauza competitionala, mi-am zis ca jurnalistii nostri uita ca gazeta lor are un nume(sport, nu doar fotbal) si se ocupa doar de un fotbal bolnav si fara sanse de vindecare, atata vreme cat este pastorit de un sandu & corleone.
Si acum sa trecem la subiectul propriu-zis. Nu stiu de ce trebuie ca o finala sa atinga 5 seturi pentru a fi spectaculoasa, pe placul tuturor, adica. Nu v-au placut primele doua seturi ,cu acele break-uri si re-break-uri? De ce avem mereu pretentia ca toti tenismenii sa adopte stilul lui Federer? Tocmai de aceea erau atat de speciale finalele Federer-Nadal, fiindca au stiluri diferite, fiindca au personalitati distincte si motivatie diferita . Din finala de acum de la RG mi-a displacut doar comportamentul de mahala al lui Nole(datul cu racheta de pamant, ruperea bancii cu racheta, autopedepsirea lui cu acele lovituri in cap,etc), inclusiv gesturile total deplasate ale parintilor lui, care n-au realizat cat de penibili erau ridicandu-se mereu in picioare si scandand „Nole!”, „Nole!”, la fiecare reusita a odraslei lor. Pe undeva, cei doi parinti cam retardati, mi-au adus aminte de reactiile lui Ilie Dobre cu acele urlete, „Goooooooooooooooooooooooooolll!!!”,
Pe de alta parte, tenisul este un joc diferit de fotbal, care se joaca si pe ploaie. Sunt un vechi fan tenis si imi aduc aminte ca ori de cate ori incepea ploaia se intrerupea partida. De ce acum ar fi trebuit sas e schimbe regula? Doar fiindca il avantaja doar pe Djokovic? Unde este atunci ratiunea respectarii unor reguli clare si, mai ales, asigurarea egalitatii de sanse?
Intr-adevar, Nadal si-a stapanit mai bine emotiile si a pornit mult mai bine partida, desi el era cel care intra mai greu in meci. Ma refer aici la marile lui dispute cu Federer.
Oricum, nu au intrat zilele in sac: vor mai exista ocazii de a egala cumva recordul lui Laver din 1969. Noi sa fim sanatosi, jucatorii sa fie motivati si sa nu-si faca de cap organizatorii cu suprafetele de joc.

P.S. Mustaciosului Tiriac ii vand gratis(sic!) o inovatie pe care ar putea s-o aplice la Madrid: sa faca un teren complex: jumatate sa fie zgura tip curcubeu iar cealalta jumatate sa fie iarba sintetica. Pe rand, fiecare jucator ar trebui sa se adapteze la suprafata de joc. Astfel, acest turneu ar putea sa fie omologat ca al 5-lea Grand Slam, unul cu totul original(in fiecare zi culoarea zgurii sa se schimbe, precum culorile curcubeului) :)) :)) :))

cianar (1 comentarii)  •  12 iunie 2012, 17:48

Probabil d-nul geambasu a digerat foarte greu infrangerea lui nole in fata lui rafa. vad ca si comentatorii meciurilor nu-l prea au la inima pe spaniol dar ori cat de mult tinem la nole, ca vine dintr-o tara mica, dintr-o zona a europei vazuta de occidentali in tonuri cenusii, ca e vecin de-al nostru, totusi, ieri, la paris, nadal a facut istorie. aceasta editie a roland garrosului va fi tinuta minte ca cea in care rafa a doborat un nou record si nu pentru ca sarapova a invins-o in finala pe (pana atunci) o obscura italianca. asta daca nu cumva la anul spaniolul triumfa din nou.

sandu mihail (1 comentarii)  •  13 iunie 2012, 0:10

De ce nu vrea nimeni sa aminteasca de revenirea lui Nole si de ghinionul cu ploaia . Asta l-a si salvat pe Nadal , altfel era victima sigura . Asa au fost toate meciurile lui Nole . Nadal n-a avut nici un adversar redutabil , finala a fost defapt cealalta semifinala Nole- Federer . A castigat cu norocul porcului , daia probabil se si scrpina in fund inainte de fiecare serva . Absolut jegos acest Nadal.

Burebista (174 comentarii)  •  13 iunie 2012, 11:22

@sandu mihail,

Chiar nu ti-e rusine cu mesajul postat de tine?
„De ce nu vrea nimeni sa aminteasca de revenirea lui Nole si de ghinionul cu ploaia . Asta l-a si salvat pe Nadal , altfel era victima sigura . Asa au fost toate meciurile lui Nole . Nadal n-a avut nici un adversar redutabil , finala a fost defapt cealalta semifinala Nole- Federer . A castigat cu norocul porcului , daia probabil se si scrpina in fund inainte de fiecare serva . Absolut jegos acest Nadal”

Cred ca esti nu doar un frustrat ci si un habarnist in materie de tenis si reguli de joc. Nu meriti alte comentarii, iubitorule de balcanisme infecte(distrugerea rachetei,a bancii, autoflagelarile cu racheta in bostanul necopt, etc)

CUCU (4 comentarii)  •  19 iunie 2012, 17:03

PT sandu mihail: sunteti un neavenit in tenis, ati scris doar cretinisme, nu va pricepeti deloc la acest sport, aici nu e fotbal unde orice dobitoc ragaie ceva, e tenis, e un sport pt lorzi, nu pt dumneata..
intre tine si nadal sunt 10 galaxii in materie de tenis

CUCU (4 comentarii)  •  19 iunie 2012, 17:14

d-le Geambasu, sunteti rautacios cu acest articol subestimandu-l pe Nadal..nu procedati corect..noi nu avem in tara comentatori sportivi priceputi la tenis , nici jurmalisti de tenis, poate doar CTP. in alta ordine de idei, de ce nu scrieti de catastrofalii nostri de baieti ca nu fac nimic de ani de zile la tenis, si cu f mici exceptii nici fetele (si ele cu rezultate modeste) la tenis..la Roland Garros 2012 toti romanii au zburat la simplu in turul 2..de ce nu scrieti de aceste „minunate” rezultate si despre cauza lor? de Nadal va legati! Rusine…toti jucatorii (baieti) de la noi de la Nastase in prezent nu-i ajung nici pana la sosetele lui Nadal

CUCU (4 comentarii)  •  19 iunie 2012, 17:16

cand m-am referit „de la Nastase in prezent” , l-am exclus pe Nastase

Andrej (10 comentarii)  •  21 iunie 2012, 14:48

Nu se poate sa scrii de tenis fara sa compari cu fotbal, nu?

Comentează