Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Americanii te omoară cu zile!

La Adria Tour a fost mai simplu. Și nu a ieșit atât scandal. Vedeți, asta este diferența dintre o lume liberă cu adevărat și alta care se preface că este liberă. Oameni stăpâni pe destinul lor prin vocație, croații, sârbii […]

...

Ce a spus Răducioiu și ce a ieșit

Știți de ce adulților li se pare că odraslele lor spun lucruri trăsnite? Pentru că ei, copiii, spun adevărul. Iar asta este o nebunie în sine. Cum adică să fii sincer și să îi trântești omului în față ce gândești? […]

...

O salvare pentru Dinamo

Houdini Burleanu a scos cumva castanele lăsate la foc domol de LPF și a pus punct șaradei. Afară sunt 36 de grade, dar clasamentul a înghețat prin hotărârea congelatorului CEx FRF. Trecerea imediată la sistemul cu 16 formații înseamnă că […]

...

I-am mai și faultat, dar corect!

Finala s-a terminat, campionatul continuă. Poate și acesta în vreun fel în zona play-out-ului, dar vorbim despre campionatul următor, care, ce să vezi?, începe pe 21 august. Adică peste două săptămâni și jumătate. Totul la altă viteză Ce înseamnă asta? […]

...

Mulțescu, un antrenor

Tocmai s-au încheiat meciurile decisive pentru promovarea în prima ligă. A început Voluntari-Dinamo și ai senzația că urmărești un meci de Champions League. Deși este tot fotbalul acela care ne enervează cel puțin de câteva ori pe săptămână. Cam asta […]

...

Yannick, complicele lui Zdenek

Noah este nebun. Vorbeşte despre şcoala spaniolă de doping. Nebun de legat Urmaşul lui Zdenek Zeman la spitalul de psihiatrie este Yannick Noah. Unul este ceh, celălalt francez. Primul a antrenat mari echipe de fotbal în Serie A, al doilea […]

marți, 22 noiembrie 2011, 12:03

Noah este nebun. Vorbeşte despre şcoala spaniolă de doping. Nebun de legat

Urmaşul lui Zdenek Zeman la spitalul de psihiatrie este Yannick Noah. Unul este ceh, celălalt francez. Primul a antrenat mari echipe de fotbal în Serie A, al doilea a cîştigat Roland Garros. La un moment dat şi la cîţiva ani distanţă, domnii Zeman şi Noah au început să delireze, deşi, pentru neavizaţi, păreau foarte coerenţi. Nitam nesam, cei doi au vorbit despre practica dopingului şi ipocrizia care înconjoară marea performanţă sportivă.

A vorbi despre doping echivalează cu fluieratul în biserică. Dar ce zicem noi în biserică, în uriaşa catedrală a sportului mondial în care lumea trăieşte sănătos şi ecologic, alergînd spre noi şi noi recorduri numai prin forţa concentrării, a voinţei, a odihnei şi a perfecţionării metodelor de antrenament. Păreau lucizi, siguri pe ei Zdenek şi Yannick, dar au fost depistaţi la timp. Cămaşa de forţă! Izolarea. La Zeman s-a produs. Din momentul în care a povestit ce licori îşi injectau în venă Cannavaro şi ceilalţi îngeraşi din Il Calcio nu şi-a mai găsit de lucru. Urmează cordonul sanitar în jurul lui Noah, repede, repede!

Zeman, Noah şi alţi cîţiva care văd doping în orice suc de portocale sînt nebuni. Nebuni de legat măcar la gura aia pe care le ies blasfemiile. De aceea, salutăm reacţia societăţii civile planetare. A autorităţilor şi personalităţilor responsabile care pretind dovezi. Guardiola („Que Noah presente des epreuves ou il se taise” – „Noah să arate dovezile sau să tacă”). Nadal protestează, Tsonga şi David Douillet (ministrul francez al sportului) îşi cer scuze. Fanii campionilor doresc pedepse exemplare. Dispreţul şi dezgustul au cuprins lumea. Cum adică, vin nişte tipi plecaţi de acasă şi ne distrug miturile? Omul care aleargă mai repede decît gazela şi înoată mai repede decît delfinul. Se găsesc nişte indivizi care aruncă noroi pe monumentele noastre plesnind de sănătate, iar voi, ziariştii, indivizi mărunţi, ranchiunoşi şi resentimentari, de-abia aşteptaţi să le preluaţi infamiile. Ruşine! Ruşine!

Acum pe bune. Foarte pe bune. Editorialul lui Noah din „Le Monde” face toţi banii. Fostul tenismen scrie bine şi are umor. Yannick observă cu sarcasm triumful spaniol din sportul mondial. „Cînd încă mă aflam pe teren, nu eram atît de ridicoli în faţa amicilor noştri spanioli. (…) Astăzi, ei aleargă mai repede decît noi, sînt mai robuşti şi ne lasă doar firimiturile. (…) Sportul e precum Asterix la Jocurile Olimpice: dacă nu ai poţiunea magică, e dificil să cîştigi. Şi acolo, se pare că, precum Obelix, ei au căzut în oala magică. Norocoşii!” Apoi, Noah propune acceptarea dopajului ca practică normală în sportul de performanţă. O idee prin care şi-a semnat excomunicarea.

La Barcelona s-a accidentat şi Adriano. După Iniesta, Fabregas, Pique, Puyol, Alexi Sanchez. Unde s-a rupt Adriano? La bicepsul femural. Somn uşor, celor care mai credeţi în basme cataluneze! Iar dacă nu vă ia somnul, sunaţi-l pe doctorul Eufemiano Fuentes. Vă dă el ceva să dormiţi buştean. Iar apoi scoateţi sub 10 secunde pe suta de metri.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

dani (9 comentarii)  •  22 noiembrie 2011, 18:42

D-le Geambasu, in general nu imi place cum le intorci pe toate. Vreau sa pun o singura intrebare : Sportivi romani nu se dopeaza , sau mai bine spus nu s-au dopat ?

wazzza (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2011, 20:49

Unde juca el Zidane cand s-a intalnit cu Johnny Hallyday la clinica doctorului Fuentes, la Barcelona? Nu, la Real Madrid! Voi dati in Barcelona, dar de Real Madrid de ce nu ziceti, mai ales ca ei sunt si singurii care iata au fost si prinsi.

timisoara (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2011, 21:07

am vb si cu domnul levente sa facem noi suporteri un proces de ajutorarea clubului prin donatii astept maine raspuns de la dansul cum se procedeaza am luat legatura si cu tv analog dar mi-a spus sa sun maine haideti sa facem o campanie pentru stragere de fonduri pentru club adresa o gasiti pe saitul clubului ofiter de presa: Levente Balint – tel: 0729 887 264, e-mail: leventebalint@gmail.com trimiteti si voi mesaje sau sunatil pentru aceasta initiativa sper ca tv analog sa ne ajute eu am vrut sa fac din proprie initiativa acest lucru dar nu stiu daca imi trebuie aprobari sau nu daca puteti sa imi dati informatii trimiteti pe publitim.timisoara@yahoo.com

nesv1234 (8 comentarii)  •  22 noiembrie 2011, 21:25

Pfoai Cristi, m-ai dezamagit crunt, daca in primele fraze nu am fost sigur unde vrei sa bati, finalul e ireal venind din partea ta. Fara suparare, esti departe de fenomen si poate e mai bine sa ramai un „poet” al sportului. Acolo vei fi cel mai bun in continuare. Departe de a fi caustic, e nevoie si de „poeti” in jurnalismul sportiv

Dream Team Barcelona ’92 (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 1:04

In 1992 Dream Teamul de baschet al USA a conditizionat venirea la Olimpiada de a nu fi controlatzi antidoping.Oare de ce ? 5 meciuri in 2 sapatmini se sustzin cu ce ? Cazul Hans Gathes e doar un fir…..
Guardiola cand a jucat la Brescia in decurs de doua luni a fost prins dopat si astazi e cel mai bun antrenor.Imginea lui ca jucator ? Mesi a folosit hormoni de crestere si nimeni nu a spus ca e doping,ca avea nevoie sa creasca…
Si nu e vorba de fotbal si baschet e vorba de orice e privit ca inalta performantza in sport,sa zic mai putzin sah ca ala e jumi juma cu arta imbinat.
Havier Sotomayor recordmen al sariturii in inaltzime ..doping.Vretzi sa urmarim cazuistica de la originile scolii germane de (bio)chimie care a transferat cunostintzle in domeniu in tota lumea,China,U.S.A.,etc. ?Putem face un „Prison Break”mare.
Nu iese fum fara foc…E imposibil din punct de vedere uman.De la alimentatzie pina la odihna.Sange schimbat,camere barometrice si super oxigenate,hormonizare aditzionala ,etc.Ai bani ai acces la orice descoperire in domeniu.
Michael Phelps,controversele cu alcolul si ceva droguri musamalizate imediat sa nu se strice „American Idol”.
E exact nu cum ai fluiera in Biserica ci cum ai zice Popa ia spaga dar e de fapt e pomana si nu se impoziteaza.
Cine mai are curajul sa iasa in fatza ?

cineva (6 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 3:23

Hmmm! Un „journalist” care isi recicleaza marotele de fiecare data cand are prilejul pentru a mai plati o rata la intretinere. Incredibil!

dyers_eve (7 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 4:26

Mda, sa zicem ca nu e vorba de vechea invidie a frantujilor pe performantele vecinilor spanioli, pe care ii acuza cand de dopaj, cand de avantaje fiscale. Sa zicem ca spaniolii au rezultate in mai toate sporturile (fotbal, teni, baschet, handbal, automobilism, ciclism) pentru ca sunt o natie de dopati, iar francezii sunt puri ca si crinii.
Mai am o intrebare totusi: cum ar fi mai bine sa furi, pe sest ca spaniolii, sau pe fata, cu arbitrii, ca francezii? Cu doctorul Fuentes, sau cu presedintele Platini?

dada (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 5:53

geambasu confunda spania cu barcelona, in stilul lui obisnuit de becalist. daca tot vorbim de fotbal, asa si granada are potiunea magica.

dada (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 5:55

@adi – talentatule, mai exista si un ingredient secret al succesului pe care ti-l spun doar tie: munca!

cu placere.

clerc (7 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 8:15

Domnule Geambasu,

felicitari pentru text, e coerent, elegant si argumentat.
Problema are doua versante.
Uno: dupa ce se vede, Guardiola are dreptate, adica fara probe (fireste, nu Noah trebuie sa le prezinte, ci autoritatile specializate!), totul e flatus vocis. Pina la proba contrarie, totii campionii spanioli sint roz si supermeni. Si toti ceilalti, de aiurea.
Secundo: un antrenor care a avut un campion de tenis la juniori, el insusi fost sportiv in epoca totalitara (hmm, de parca azi am trai in paradisul libertar!), mi-a spus ca este imposibil sa alergi si sa rezisti fizic saptamina de saptamina precum fac jucatorii de azi. Si cred ca stie ce spune. Altfel, industria ar cadea, sponsorii s-ar retrage, spectacolul ar muri si contractele ar scadea.
Dar… caci exista mereu un dar.
Exemplul Nadal nu e bine ales, caci maiorchinul de la 12 ani a avut niste date fizice iesite din comun. Nu o spune doar unchiul Toni, ci si doctorul Cotorro, medic al FST. El se bucura de rezistenta unui maratonist si de viteza unui saritor la triplu. Nu e vorba de cum arata, ci de cum rezista si revine in meci, de cele mai multe ori. Insa asta nu exclude nimic. Doar ca trebuie dovedit. Iar Nike si Babolat nu vor fi de acord, la fel milioanele de clienti…
In rest, inca o data, bravo pentru articol!

cercetatus (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 9:39

Ar fi interesant sa vedem cate acte de violenta au in centru sportivi, si ce boli au imediat dupa lasarea de sport.
😉

b (13 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 11:30

Jenant… sa n-ai despre ce scrie si sa „legi” Barca de dopping… Dupa meciul de sambata, Puyol scria pe facebook ca o sa bea o Cacaolat sa-si revina si apoi se culca… Sincer, nu cred ca mintea. Lasand la o parte sustinatoarele de efort, normale pentru orice sportiv, cateodata la FCB functioneaza o simpla cacao cu lapte… Cum naiba sa-l suspectezi pe Iniesta ca se dopeaza? Si Geambasu ca si Noah: „poeti”! Doar ca unul singur a lasat ceva in urma sa…

gilos (137 comentarii)  •  23 noiembrie 2011, 16:59

Are dreptate Guardiola. Pai , nu-i normal ca Noah sa prezinte dovezi in spiritul celor afirmate ? Altfel, ajungem intr-o logica de tip becali in care fiecare vorbeste ce-l taie capul si nu se mai sinchiseste sa probeze. Poate ca o avea dreptate, dar daca nu are ? Nu sunt astea niste acuzatii si jigniri gratuite ?

Daca eu as spune ca Geambasu consuma cocaina ? Trebuie sa ia el ceva, are prea mare inspiratie, sigur e ceva in neregula…

tmi (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 16:13

Ei sunt strugurii acrii pt francezi…

Stau in FR de destul timp ca sa stiu ce spun. Spaniolii sunt dopati, echipa de natatie sau de atletism franceza nu, Voeckler doar cu apa plata a ajuns sa se tina de Andy Schleck si Cadel Evans pe catarari de categorie speciala.

Sa fim seriosi, stie si geambasu cum e aia cand gadili cititorul local cu ce vrea sa auda, ca sa-i mangai ego-ul cand o cam ia pe coaja de la natia x sau y. Asa cel mai recent imi aduc aminte de bataia fara drept de apel ce au administrat-o spaniolii francezilor la finala camp. eu. de baschet unde ambele echipe aveau jucatorii din NBA (deci nu se pune problema ca unii erau mai dopati ca altii).

alex (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 17:34

Ca exista doping stim toti da acum ce sa inteleg ca spaniolii au cei mai tari doctori…?Asta nu prea cred,de ex echipa americii,oricat de injectati sunt saraci tot nu prea fac treaba.Daca o injectie ta face sa scoti suta sub 10 sec da ce nu castiga niciun sportiv „drogat” alb la suta?Trebuia sa ai si talent si gene de campion…

do (6 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 19:33

Cred ca s-a ajuns la un grad periculos de ipocrizie. In nevoia noastra de „idoli” si „role models” nu ne dam seama ca si ei sunt oameni, ca si ei au limite fizice. Nimeni nu le neaga valoare sau talentul dar trebuie sa realizam ca ei au acel ceva in plus. Definitia dex pentru doping este: „mod artificial de a mări rezistența și randamentul fizic în concursuri sportive prin administrarea de medicamente stimulatorii (stricnină, amfetamine etc.)”. La fel este situatia si in sporturile din SUA mai ales in Baseball (Barry Bonds, Sosa, Canseco, Alex Rodriguez) si de fiecare data cand mai gasesc cate unul toata lumea se preface mirata si socata. Asa si noi ii vedem pe spanioli ca de cativa ani au inceput sa alerge mai mult si mai repede decat restul lumii dar nu vrem sa privim realitatea in fata.

ytz (4 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 20:04

GEAMBASULE, poti sa te lasi tata, nu ai nici o treaba cu jurnalismul, daca ma chinui 2 ore iese un articol de 5 ori mai bun ca asta. Mihai(22.11.11) ti a facut un rezumat de 20 de randuri in care a demontat tot ce ai spus tu, zic eu fara prea mare efort. Abtine te te rog eu frumos, nu te mai lua de Barcelona, Rafa Nadal, David Ferrer, etc, singurul sport in care ai dreptate este ciclismul, dar acolo e alta mancare de peste.

Aaa , si inca ceva, ironia ta este PENIBILA, de fapt articolul este de 2 bani.
O zi buna!

mihai (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2011, 20:22

Cristi,

iti vor pune camasa de forta, o croiesc deja! cum iti permiti sa le jignesti idolii?
Toti sportivii de performanta functioneaza pe baza acelorasi sisteme de energie: ATP -CP, anaerobic si aerobic. Nu stiu cum naiba se face dar pentru unii, super-dotati genetic, aceste sisteme lucreaza la o rata care da peste cap orice explicatie oferita de oamenii de stiinta referitoare la ratele normale de revenire a corpului dupa efort si recuperarea acestora. Frecventa efortului, durata si intensitate ating cote nebanuite, asemanatoare cu cele ale influentei sponsorilor si platitorilor doritori de spectacol. Glicoliza, acidul lactic, fosfagenul si ciclul Krebs sunt doar informatii neinteresante. La fel ca si ratia testosteron-epitestosteron a lui Armstrong si medicamentul HemAssist al companiei Baxter Healthcare Corp. Nici dieta lui Phelps (care e imaginea US Anti Doping Agency, culmea!) de 12000 de calorii nu e interesanta. Ma intreb cati nutritionisti nu s-au simtit sfidati de o asemenea gluma. Un culturist de top, care ridica tone de greutati pe zi, abia ajuge la 10000 de calorii pe zi intr-un sport cu doping omniprezent. Cele 8 medalii olimpice marca Phelps au impus insa suprematia americana chiar in inima Asiei la fel ca si titlurile lui Armstrong in tara inventatorilor de „french-fries”. Atat timp cat sunt nedepistati, vor ramane campionii si idolii celor care nu-si pun prea multe intrebari dar platesc preturi piperate ca simta atmosfera acestor competitii subjugate interesului comercial. Marion Jones nu ar fi putut fi niciodata descoperita si inca acoperita de glorie, daca cele doua laboratoare sportive concurente nu se dadeau de gol unul pe celalalt.
Un simplu exercitiu de imaginatie pentru cei lezati de lipsa de informatie: in doua imagini paralele, Pheidippides, mesagerul grec care ajunge in Atena si Patrick Maccau, detinatorul recordului mondial la proba de maraton. Amandoi sunt invingatori dar primul moare dupa ce apuca sa dea vestea: „Am Invins!” Maccau sparge recordul lui Haille si in mai putin de cateva minute e zambitor si da interviuri. Da! da! 2000 de ani schimba multe dar ATP-ul, care sta la baza sistemelor energetice, e neschimbat.
Cristi, iti tin pumnii si promit sa mituiesc baietii cu muschi sa te scape de camasa!

zeusman13 (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 0:13

Ziceati de sportivi romani. Gabi Szabo s-a retras in momentul in care o persoana din anturajul ei a fostprinsa la granita cu Franta in geanta cu substante interzise. S-a pus totul in carca sparing partenerei si gata. Va spun eu de la fete cu care se antrena la Bistrita ca ,, papa ” substante interzise, doar ca metodele de doping sunt cu 3 pasi in fata metodelor de depistare. De ce credeti ca s-a ajuns la controale inopinante la antrenamente ? Nu mai stiu cum sa-i prinda pe trisori. Din pacate marea majoritate a campionilor sunt . Imi spunea un coleg care facea maraton: nu ai cum sa intrii in primii 10 daca nu te dopezi .

Che Guevara (113 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 2:39

Deocamdata pe spaniloi nu i-a prins nimeni. Cazul Bernard Tapie este de notorietate. Vad ca italienii au lasat-o moale de tot cu fotbalul de cand cu procesele. Nu se mai califica in finale, nu mai castiga trofee. Probabil din cauza ca nu mai merge cu atentii la arbitri, nu?

banks (62 comentarii)  •  26 noiembrie 2011, 13:02

Ma straduiesc sa ma prind daca ytz 25.11.11 at 8:04 pm e subtil sau idiot.
Daca e subtil, e prea subtil.

Comentează