Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Ghid practic de șmen fotbalistic

Șmen – în argou: operație de substituire frauduloasă a unui original cu un fals (bani, bijuterii, tablouri, regulamente de funcționare etc.).”

Sunt cinci luni de când spaniolii din grupul Cortacero au parazitat Dinamo, aducând-o în pragul falimentului. Clubul – și […]

...

Salvarea lui Dinamo, falită pentru “câteva mii de euro”

“Noul acționar majoritar al clubului nostru este, de astăzi, compania Benel International SA, reprezentată de domnul Pablo Cortacero. Pentru prima oară în istoria de 72 de ani a clubului, Dinamo Bucureşti intră sub patronajul unei societăţi internaţionale”.

Așa începea comunicatul […]

...

Adieu, Profesore Houllier!

Noiembrie 2003. Meciul din Ghencea se terminase de câteva minute. Steaua lui Victor Pițurcă tocmai făcuse un 1-1  onorabil cu Liverpool, iar jucătorii celor două echipe – transformați în oameni de noroi – intraseră la vestiare ca întorși din smârcurile […]

...

Bălgrădean și pumnul în capul gloriei

CFR Cluj – AS Roma 0-1, minutul 65: Camora pasează o minge înapoi, Mikhtarian urmărește și scapă singur cu Bălgrădean. Armeanul ajunge primul la balon și încearcă să îl “înțepe” peste Bălgrădean, portarul respinge cu umărul, dar îl cosește pe […]

...

Moartea lui Diego

Documentarul lui Asif Kapadia e aproape de final când privitorului i se oferă scena din 2004, cu Diego Maradona intervievat în direct la TV Studio de Daniel Hadad. Pe drumul spre platou, un fan îi strigă:

“Diego, ești mai mare […]

...

Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

“La televizor păreți mai mic”. E replica pe care o aud cel mai des atunci când unii oameni mă recunosc pe stradă.

Alții mă consideră un vânător de conspirații. Un teoretician aflat pe drumul spre perfecționare numit balamuc.

Controalele medicale pe care mi se fac regulat – un ziarist are voie să fie și ipohondru în timpul liber – arată că sunt perfect sănătos, slavă Domnului. Iar singurul proces intentat împotriva mea mi-a dat câștig de cauză.

Cel mai des sunt rugat să dau ponturi la pariuri. Ultimii ani – în care am scris despre mafia pariurilor și despre implicarea ei în trucarea rezultatelor din sport – i-au făcut pe unii să creadă că am devenit un guru al cotelor și al informațiilor de culise.

Nimic mai neadevărat, domnilor!

Un ziarist află maximum cinci la sută din ce se întâmplă în realitate în culisele sportului.

Miile de ore petrecute în 2016 studiind baza de date Football Leaks, cea mai mare scurgere de documente din istoria sportului mondial, m-au transformat, paradoxal, într-un neștiutor. Știam despre fotbal aproape la fel de puțin ca și voi, cei care cumpărați bilete, tricouri și care vă abonați la rețele de cablu pentru a vă urmări favoriții.

Jurnalistul absoarbe avid gigabiții de informație brută, chiar brutală, din culisele sportului. Datorită pasiunii, aceste informații sunt, însă, greu de digerat de către fani. Ele atentează la un univers ideal, iar vestitorii riscă să devină atentatori.

“Vânători de conspirații”.

Uneori, mai rău, “paranoici”.

Scopul meu este ca publicul să afle mai mult adevăr despre sport decât stă în cele cinci procente pe care le știe de obicei un ziarist.