PCH caută vinovați. E și PCH printre ei?
Investitorii spanioli nu și-au demonstrat niciodată bunele intenții și capacitatea de a investi, dar PCH a fost anesteziată
De câteva zile, pagina de Facebook a Peluzei Cătălin Hîldan face o analiză a faptele petrecute în ultimele luni la Dinamo în încercarea de a le arăta fanilor și, în special, membrilor cotizanți din proiectul DDB cine este responsabil pentru situația extrem de gravă din club.
Primul vinovat a fost identificat în chiar primul episod. Numele lui e Ionuț Negoiță, finanțatorul acuzat că a pus clubul pe butuci. Următorii culpabili, cel puțin “moral”, sunt Cosmin Contra și Cornel Țălnar.
Lui Contra, PCH îi reproșează că a garantat pentru investitorii spanioli și îi dă trei sfaturi tăioase, redactate – vorba colegului Adrian Florea – pe un ton inspirat parcă din “recomandările” tovarășilor Lenin și Troțki.
- Să muncească fără bani
- Să lupte cu PCH împotriva grupului spaniol
- Să nu plece
Încercând să anticipăm, următorii vinovați din serialul postat pe Facebook vor fi, probabil, Bogdan Bălănescu, Florin Prunea, Pablo Cortacero, Juan Jose Melero Marin, Rufo Collado, Dorin Șerdean și alte personaje din anturajul gripului spaniol. E dreptul fanilor să caute culpe și să alcătuiască topul vinovaților.
Dar oare, în finalul listei, PCH se va trece și pe ea pe lista vinovaților “morali” pentru dezastrul de la Dinamo?
Fără a insista acum pe culpa evidentă a celor acuzați de pagina Peluzei Cătălin Hîldan, e nevoie de o împrospătare a memoriei. Pe 12 august 2020, aceeași pagină de Facebook făcea câteva precizări. Să revedem punctul 4:
“Între ProgramDDB și FC Dinamo 1948 a fost semnat un memorandum prin care clubul își asumă obligația de a nu negocia cu terți, fără ca boardul DDB să fie informat. Nu am activat clauzele acestui memorandum, pentru a nu bloca discuțiile cu alți investitori, care pot fi o soluție benefică pentru Dinamo. Dar dorim să fie respectat acest memorandum înainte de a se lua decizii importante pentru viitorul clubului”
Așadar, la începutul lui august, PCH anunța că – în baza altfel lăudabilului program DDB – deține o pârghie importantă în selectarea noilor investitorilor, dar că a ales să nu o activeze. Dorința de a fi respectat memorandumul e doar o frază plasată pentru a le arăta cotizanților că PCH vegheză. În acel moment, Contra – “vinovatul moral” de azi – nu semnase cu Dinamo și nu girase pe nimeni. Cei care au girat au fost fanii, prin vocea online a PCH.
Atenție la punctul 9 dintre aceleași precizări:
“Am fi bucuroși să se materializeze această tranzacție, doar în măsura în care aceste persoane își vor arăta în mod cât se poate de transparent bunele intenții și capacitatea de a investi în FC Dinamo 1948”.
Investitorii spanioli nu și-au demonstrat niciodată bunele intenții și capacitatea de a investi, dar PCH a fost anesteziată. Deși în rândurile ei se numără avocați, specialiști în finanțe sau în marketing, PCH nu a ridicat imediat niciun semn public de întrebare despre găurile imense de logică din discursul spaniolilor. Deși orice fond respectabil de investiții are interesul de a mediatiza o asociere cu un brand serios precum Dinamo, Pablo Cortacero a fluturat doar numele unei firme obscure din Luxemburg, cu acționariat în controversatul paradis fiscal Panama, pe post de fond, iar experții din PCH au tăcut.
Cortacero a evitat să discute cu suporterii față în față sau prin intermediul presei, dar PCH nu l-a luat la întrebări, ci l-a asigurat că “va găsi întotdeauna în noi un partener de dialog”. Cel puțin pentru o perioadă, oamenii nevăzuți care conduc această entitate au dormit, ba chiar unii dintre ei au considerat că ziariștii care încep să ridice semne de întrebare în privința spaniolilor nu vor decât răul lui Dinamo.
Pe 30 august, ziua în care Contra era prezentat de Cortacero cu fularul lui Dinamo, PCH anunța: “Avem multe de făcut! Împreună vom ridica Dinamo”.
De atunci, au trecut 3 luni, iar Dinamo e în pragul unui dezastru financiar. Trezită din amorțeală, Peluza Cătălin Hîldan duce un război exact împotriva celor pentru care a ales să nu activeze clauzele din memorandumul încheiat cu Negoiță.
Un organism puternic, cu unii lideri controversați și asociați cu sfere politice, PCH este vocea la care se raportează mulți fani dinamoviști. Mulți dintre suporteri au răspuns prompt chemărilor PCH și au cotizat în contul programului Doar Dinamo București, program care a salvat-o pe Dinamo de la dezastru în primăvară prin mai multe împrumuturi. Majoritatea donatorilor are atât de multă încredere în organizație încât nu și-a pus nici cel mai mic semn de întrebare în privința modului în care le sunt administrați banii.
În urma derulării acestui program, pe 14 august, PCH scria pe pagina de Facebook că deține 20,06 de procente din acțiunile SC Dinamo 1948 S.A., societatea care administrează clubul Dinamo.
Suntem la finalul lui noiembrie, dar la Registrul Comerțului sunt în continuare înregistrate doar 10 la sută dintre acțiuni.
Unde e restul de acțiuni? De ce n-au fost înregistrate? Marțea trecută, Andrei Gerea, fost ministru în guvernele Ponta 2 și Ponta 4 și, totodată, un membru vocal al programului DDB, promitea: “Persoana care trebuia să o facă s-a luat cu altele și n-a mai ajuns. O să meargă săptămâna asta, vă dați seara că i-am sărit toți în cap”.
Au mai trecut 6 zile, datele n-au fost nici acum actualizate.
PCH caută vinovații pentru dezastrul de Dinamo. Vinovații pentru anestezierea fanilor și pentru nedeclararea acțiunilor la Registrul Comerțului rămân necunoscuți.