Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Contra, fricosul de serviciu

La naționala mare, pe bancă stă un căpcăun care vede fotbalul ca pe o piatră uriașă care trebuie cărată cu trudă de la punctul A, poarta ta, la punctul B, poarta adversă

Permalink to Contra, fricosul de serviciu
vineri, 6 septembrie 2019, 12:19

Când tu pregătești meciul cu cinci fundași, lipindu-le suplimentar în față o mască de protecție formată din trei mijlocași cu sarcini preponderent defensive, iar adversarul – a se preciza că e vorba de echipa oaspete – scapă singur cu portarul tău în secunda 37 înseamnă că ori nu ai pregătit nimic, ori ești lovit rău de soartă. 

Dacă cinci minute mai târziu, adversarul scapă iar singur cu portarul și dacă până la pauză portarul tău are șase intervenții uluitoare, înseamnă că tu, antrenorul echipei suferinde, nu ești ghiniost, ci ai o problemă reală pe care nu ești capabil să o rezolvi. 

Apărătorii lui Contra vor spune că, într-adevăr, Spania e o problemă pe care nu poți să o rezolvi cu Nedelcearu, Grigore, Chiricheș și ceilalți băieți. 

Adevărul turneelor finale recente arată, însă, că Spania nu mai e mașinăria infernală de pase, presing și contrapresing pe care să nu o poți opri nici cu tunul. 

Iar adevărul ultimului turneu final la care a participat o națională a României, Euro 2019 de tineret, a arătat că o echipă mult inferioară își poate surprinde adversarii incomparabil mai valoroși atunci când are un plan curajos de joc. 

Naționala lui Rădoi a atacat Croația, Anglia și Germania, clacând în ultimul meci doar din cauza oboselii acumulate și, în consecință, a lipsei de oxigen din sânge. 

Joi seară, pe Național Arena, mulți dintre copiii care au venit pentru prima oară pe un stadion – și vă asigur că au fost destui, am vorbit personal cu doi puști din Vâlcea și Vaslui – au fost aduși de tații lor pentru că micuții voiau să-i vadă pe idolii proaspăt plămădiți pe terenurile din Italia, în vara tocmai încheiată. 

Fanii naționalei voiau să-i vadă pe Ianis, pe Pușcaș, pe Coman, pe Radu, pe Nedelcearu și, mai mult de atât, voiau să simtă starea aia de beție dată de o echipă care atacă și naște un fotbal emoțional. 

Doar că la naționala mare, pe bancă stă un căpcăun care vede fotbalul ca pe o piatră uriașă care trebuie cărată cu trudă de la punctul A, poarta ta, la punctul B, poarta adversă. În plus, în filozofia ogrului, piatra trebuie înconjurată, apărată, de cât mai mulți băieți pentru a nu se sfărâma din cauza drumului.

Contra e un selecționer electric pe margine, uneori chiar cu un aer de saltimbanc, dar conservator ca un moșneag în începuturile de meci din această campanie de calificare. 

Nimic din spiritul tinerilor lui Rădoi nu a trecut vama la echipa mare, iar meciul cu Spania a curs așa cum au curs meciurile seniorilor noștri de deja prea mulți ani. 

Totul cu precauție, totul cu frică. 

Culmea este că tocmai selecționerul își acuză jucătorii de frică. E, însă, logic să-ți fie frică atunci când antrenorul tău pregătește și alege un sistem de joc din care urlă spaima. 

Un exemplu rapid: nu am ratat niciun meci al lui Liverpool din ultimii 28 de ani. În această perioadă, Klopp poate fi numit managerul suprem, adeptul unui fotbal electric, curajos, total. La începutul mandatului său, însă, germanul a avut multe meciuri în care, din dorința de a apăra un avantaj fragil, a introdus un alt treilea fundaș central. Vă garantez – nu am acum statistica, dar poate fi verificat – că echipa a devenit imediat temătoare și, în destule cazuri, a primit gol. 

Cândva un jucător cu un curaj nebun, antrenorul Contra primește exact semnalul pe care îl oferă. 

Frică. 

Și, după ce în vară am văzut că putem avea viitor cu un fotbal curajos, nouă ne e frică iar că ne uităm la televizor, la Euro. 

Singura veste bună ar fi că măcar bolovanul lui Contra nu se va sfărâma de la drum. 

PS – Fiind la zona mixtă, nu am putut merge la conferința selecționerului. Sunt curios, însă, cum explică de ce Chiricheș, urcat la mijloc la 0-2, a fost retras la loc între fundașii centrali imediat după ce Andone a dat gol. 

Comentarii (75)Adaugă comentariu

Cuptorul cu microunde (2 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 8:21

Întrebare , Interlopii , prieteni cu domnul antrenor Contra , joaca la pariuri ? Ca nu îmi explic frâna de mâna pe care o trăgea Gurița spre finalul reprizei a II a . Dar ce știu eu ... P.S. sub 2 goluri ? NexT Game :))

Pădurețu Cristian (1 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 11:37

Când va întineri Contra echipa așa cum a promis?

Claudiu (3 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 12:47

Bun articol! Excelent chiar

Plauzibil! (1 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 14:39

@Cris Ai revenit cu alt account, ce noutate! Hihi, cum iti suna la ureche “Plauzibile, te frustreaza inteligenta altora”, voiai sa spui “Plauzibilule, esti frustrat de inteligenta altora”. Tu vorbeste bine romaneste, autodeclarat “inteligent”, bravo! Consulti de ieri gramatica online ca sa-mi dai o replica plina de erori, haha, esti caraghios, imi placi! Nu stii diferenta dintre “a cauza” si “a datora”, taci, pune capul in pamant! P.S. Incepe scoala curand, primesti “ciucalata” daca faci progrese. Nu-mi mai scrie, nu-ti mai raspund AICI, saptamana viitoare ne “revedem” pe site, voi continua sa rad de “inteligenta” ta. Baftaaaa “plauzibile”, pe curand!

Cris (14 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 19:22

Cris, ai revenit cu alt accont. Ce noutate! Hi, hi! Cum iti suna la ureche (...)? Voiai sa spui (...). Sa vorbesti bine romaneste, autodeclarat “inteligent”. Bravo! Consulti de ieri (...). Ha, ha! Esti caraghios, imi placi! Nu stii diferenta dintre (...). Taci, pune capul in pamant! (...) Asa ar fi trebuit sa fie scris corect gramatical textul tau, plauzibile (adresarea este una asumat aleasa pt a te “ironiza amical”, fiind acceptate uzual adresari “amicale” cu varii conotatii “vere”, “pretene”, “stimabile”, “onorabile” etc., dar e greu pt. cei precari...). Nu-ti este rusine sa corectezi textele altora, cand tu nu esti in stare sa scrii corect gramatical nici macar o propozitie intreaga (in privinta frazelor esti pierdut total)? Iti este total straina punctuatia si folosesti dese expresii pleonastice. Dar presupun ca esti un “***” fara multa carte, ergo un semidoct, cu putine examene de limba promovate. Si, evident, dupa cum intelegi ce citesti si dupa carentele de logica, esti si un *** functional. Esti ilar, “onorabile”/ plauzibile! Crede-ma cand iti spun ca stiu categoric mai bine decat tine sensurile cuvintelor (confunzi cititorii si comentariile). Mergi la scoala si abia apoi scrie in public!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tomiris (1 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 0:31

@Cris Prietene, scuza-ma ca ma amestec, am citit toate comentariile acestui editorial, mi se par interesante ultimile. @X se foloseste ca apelativ cand dialoghezi pe un site de comentarii, in acest fel il soliciti pe acel X sa-ti raspunda, este o formulare corecta. In gramatica romana exista propozitii alcatuite dintr-un singur cuvant, ca de pilda: “Vino! Haide! Mergem!”, etc, dar nu poti spune “Ha,ha!” sau “Ce noutate!” pentru ca iti lipseste predicatul. Jargoanele, expresiile ironice, arhaismele, cum ar fi: “monser, dastept, pa cinstea mea” necesita ghilimele, altfel vor fi considerate erori. Este incorect “onorabile”/ plauzibile, ori spui “onorabile”, ori “plauzibile”, in acest caz alcatuiesc un nonsens gramatical. Ti-as trimite cateva site-uri interesante, mi-e teama ca vor fi considerate spam, totusi iti recomand triplu w punct academia punct edu. Nu mi-o lua in nume de rau, cred ca ti-ar prinde bine revizuirea unor reguli gramaticale. Succes!

GRIS (2 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 11:21

@Cris Nu te-a invatat nimeni ca nu se incepe cu litera majuscula o propozitie cu “si” sau “dar”? Sunt conjunctii sau adverbe in functie de cazuri care fac legatura intre doua propozitii sau doua parti de propozitie de acelasi fel. Faptul ca multi le folosesc gresit, nu justifica eroarea.

Pis Pis (1 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 11:55

@Cris “Ironiza amical”, adresari “amicale”, baiete, tu nu stii cand se folosesc ghilimele, faci abuz de ele. Flacau, in Romania este o zicala care ti se potriveste: “Cand doi spun ca esti beat, du-te si te culca!” Mergi la culcare, esti obosit rau!

Mesterul Manole (1 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 12:04

@Cris “Mergi la scoala si abia apoi scrie in public!”, tu vorbesti de pleonasme si analfabetism? Vere, ai mai multe greseli decat cuvinte, esti nostim rau. Asteptam noile tale comentarii, cred ca lumea se amuza de balivernele tale. Vad ca ti-au moderat comentariu, injuri ca sa fii mai convingator?

Cristian (1 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 13:35

Ma bag si eu in discutia ''literatilor''. Ca este unul si acelasi sau ca sunteti o ''ceata'' are mai putina importanta! Important este doar ca o faceti excesiv si, in cele mai multe puncte, gresit, atunci cand ''sariti'' pe acest Cris. Omul chiar scrie corect gramatical si a corectat foarte bine textul celuilalt. Nu exista un manual de utilizare a limbii romane pe site-uri, care sa fie contrar gramaticii limbii romane, motiv pentru care folosim regulile de baza. Prin urmare, avand in vedere ca id-ul reprezinta titulatura unui cont online, denumirea autorului, atunci cand vrei sa-l utilizezi intr-o propozitie, vei respecta regulile gramaticale. Asta daca nu vrem sa transformam scrisul online intr-o ''tehnica caragieleasca''. Asadar, cand construim o propozitie sau o fraza, dupa id-ul n (@Cris, @Gris etc.), vom pune intotdeauna virgula. Potrivit gramaticii limbii romane, semnul exclamarii se pune inclusiv dupa o propozitie eliptica de predicat: ''Ce noutate!'' De asemenea, atunci când prin repetarea interjecției se obține o construcție care formează o unitate, între membrele interjecției, între diversele elemente se pune virgulă sau, dupa caz, cratimă si se incheie propozitia cu acelasi semn al exclamarii: ''Hi, hi!'' Iar in textul lui @Plauzibil, propozitiile exclamative trebuiau construite asa cum a explicat @Cris. Tot asa, omul a explicat foarte bine in ce context este acceptabila adresarea in scopul ironizarii, al persiflarii (in cadru amical), caz in care este asumat denaturata articularea substantivala - ex. ''onorabile'', ''stimabile'', ''plauzibele'' etc. Este clar din constructia frazei respectivului ca a folosit constructia - ''onorabile''/plauzibile - constient si demonstrativ, neproducand inconstient un nonsens gramatical, cum in mod gresit se remarca, ghilimelele doar pentru onorabile si slash-ul venind tocmai sa sublinieze explicatia sa anterioara. Deci, se sublinia scopul comun al unor astfel de adresari ironice: plauzibile in context echivala cu, exemplificativ, ''onorabile''. Cred ca a fost cam prea subtil si rafinat individul, cel putin pentru adresantul, adresantii lui. In fine, este evident si elementar ca propozitiile pot incepe cu ''si'', caz in care conjunctia sau adverbul se scriu cu majuscula. Astfel, ''si'' se aseaza cu majuscula la inceputul propozitiei sau a frazei, fiind intrebuintat fie inaintea unei propozitii interogative sau exclamative, fie pentru a indica continuitatea desfasurarii faptelor care fac obiectul descrierii scriptice, subliniind gramatical legatura cu cele narate anterior (Si asta s-a realizat. Si avesti multe carente de limba.) La fel si in cazul conjunctiilor ''or'', exprimand un raport adversativ si urmarind sa lege propozitii sau fraze (Or, in cazul dat cei care aveti carente sunteti voi.) sau ''dar'', utilizat cu majuscula intr-o varietate de cadre si propozitii: imperativa (Dar invatati sa scrieti corect odata!); introducand o propozitie interogativa (Dar cum va permiteti sa corectati, cand voi aveti mari carente educationale?); propozitie exclamativa (Dar semidocti mai sunteti unii dintre voi!); propozitie concluziva (Dar, astfel cum se observa din textele voastre, e necesar sa continuati studiul gramaticii limbii romane.). In fine, pentru unii dintre cei care isi aroga calitatea de ''corector'' online este necesara o revizuire a cunostintelor de gramatica a limbii romane.

Cris (14 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 14:40

Vai de mine ce-am creat! Cristian, iti multumesc nu atat pt. ca ma aprobi, cat pt. explicatiile extrem de laborioase! Din pacate, nu doar ca nu vor avea succes, dar chiar vor genera, estimez, o tirada de atacuri mizerabile redirectionate asupra ta, de data asta. Tipul, caci intuiesc ca este acelasi “gealat” (singularitatea mesajelor acestor id-uri si frecventa postarilor releva “camuflarea”, fiind o coincidenta prea mare ca mai multi indivizi sa intre si sa posteze pt prima data impotriva aceluiasi comentariu si in acelasi stil si sens), este in mod vadit un frustrat si un complexat, proband nu doar carente gramaticale, dar inclusiv o proasta crestere. Individul si-a facut un scop din a posta ad personam, lansand o serie de invective la persoana, fara argumente (iar pe cele incercate nu le pot descrie decat ca pe niste probe indubitabile de amatorism si precaritate educationala). Ca sa nu mai spun ca unele conturi sunt create exclusiv pt a ataca, fara pic de argumente. Sper, deci, sa nu fii tinta individului, caci e greu de crezut ca va merge la studiu (macar pe DEX pt a afla sensul si variantele de constructie in fraze a cuvintelor), pt a afla temeinicia comentariului tau. Eu o sa ma abtin, recomandandu-ti si tie, tipul (tipii, ca sa pastram aparenta...), batandu-ne zdravan cu experienta marlaniei si a precaritatii. Sa fim sanatosi si intelepti, alegand sa renuntam in fata prostului gust si a lipsei de educatie!

GRIS (2 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 15:17

@Cristian “Ma bag si eu in discutia <<literatilor''; ca este unul si acelasi sau ca sunteti o <> are mai putina importanta.” Se pune punct si virgula pentru ca iti continui ideea, semnul exclamarii la sfarsitul frazei este nepotrivit. Ce Dumnezeu, cris il apara pe Rezonabil, Cristian il elogiaza pe cris. Iti este familiara tehnica, asa-i? NU TI- AM CITIT RESTUL COMENTARIULUI, mi-a fost de ajuns prima fraza, aceeasi Marie cu alta palarie. Meriti o bere de Sfanta Maria pentru efortul inutil.

?????? (95 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 21:22

Remarcă. Cosmin Contra, un antrenor care care deosebește ,,niște găinari" de ,,caracterele din fotbal" ," nu la debutat", în partidele cu Spania și Malta, și pe Păun, probabil unul dintre cei mai în formă (,,înaripați") mijlocași , în acestă perioadă, din fotbalului din care face Cosmin Contra selecționata, ?

Burlan (1 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 10:16

@Cristian “Ma bag si eu in discutia <>; ca este unul si acelasi, sau ca sunteti o ''ceata'' are mai putina importanta. Ti-am corectat prima fraza, trebuia sa pui punct si virgula, este aceeasi idee, apoi semnul exclamarii este gresit. NU ti-am citit restul comentariului. Naspa, ai muncit degeaba o juma’ de zi la impresia tehnica. Revino cu alt user, vreau sa rad de tine (tu mai putin).

Cris (24 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 15:58

GRIS (sau Burlane), fiind convins ca omul nu o sa-ti mai raspunda, o fac eu. Crezi ca se impune punct si virgula intre „ Ma bag si eu in discutia ''literatilor''. Ca este unul si acelasi sau ca sunteti o ''ceata'' are mai putina importanta!”? Eronat! Pentru tine acest semn de punctuatie se foloseste automat in cazul continuarii ideii intr-un text? Ai auzit tu ceva, dar nu ai inteles bine (asta e proba analfabetismului functional). In primul rand, prima propozitie („Ma bag si eu in discutia ''literatilor''. ”) nu se uneste cu fraza urmatoarea prin aceeasi idee. Prima propoziție introduce autorul si scopul interventiei sale, in timp ce fraza a doua este cea care introduce fondul de idei al comentariului. Apoi, daca regula utilizarii acestui semn de punctuatie ar fi obligatoriu aceea a continuarii ideii, atunci singurul semn de punctuatie al textului, dupa prima propozitie, ar trebui sa fie punctul si virgula, caci intreg textul este construit in jurul unei idei de fond singulare. Potrivit normelor, punctul si virgula este semnul de punctuaţie care marchează o pauză mai mare decât cea redată prin virgulă şi mai mică decât cea redată prin punct (desparte propoziţii sau grupuri de propoziţii care formează unităţi relativ independente în cadrul unei fraze). Ceea ce trebuie tu sa afli este ca acest semn de punctuatie este mai degraba un mod stilistic decat unul gramatical, a carui utilizare se subordoneaza optiunii/preferintei autorului textului, in raport cu sensul pe care doreste acesta sa-l ofere textului. In fine, faptul in sine ca, desi nu ai citit intreg comentariul pentru a afla argumentatia autorului acestuia, iti permiti sa emiti calificative despre respectivul si despre ce scrie, releva o data in plus superficialitatea interventiilor tale si carentele pe care le ai. Sper sa-ti fie de folos noua lectie de gramatica, in extenso de limba romana. P.S. Chiar vreau sa te ajut, iar daca ai constientiza nevoia pe care o ai, ai accepta bona fide astfel de lectii, care ti-ar fi imperios necesare pentru BAC si utile in general. Toate bune!

Cris (24 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 16:09

Uite, putem incepe de aici: 1 -„Ce Dumnezeu, cris il apara pe Rezonabil, Cristian il elogiaza pe cris.”; 2 -„NU TI- AM CITIT RESTUL COMENTARIULUI, mi-a fost de ajuns prima fraza, aceeasi Marie cu alta palarie. Meriti o bere de Sfanta Maria pentru efortul inutil.”; 3 - „Naspa, ai muncit degeaba o juma’ de zi la impresia tehnica. Revino cu alt user, vreau sa rad de tine (tu mai putin).” Tema pentru urmatoarea ta interventie este aceea de a identifica multele erori gramaticale din aceste fraze. Bafta!

GRIS (2 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 11:55

Ai fost DEMASCAT pentru erorile comise, narcisist obosit. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris (24 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 14:06

Cris (24 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 14:55

GRIS/Burlan/*** *** (etc.), ai cazut in propria plasa, publicand cu copy paste acelasi comentariu sub id-uri diferite. Hi, Hi! Mi-am imaginat ca nu o sa ai capacitatea sa-ti corectezi comentariile. De asemenea, ai dovedit atat ca iti este straina punctuatia, cat si sensul cuvintelor folosite (ex. - utilizarea cuvantului narcisist nu are noima in context, neexistand o admiratie fata de propria persoana sub aspect stricto sensu fizic). ***

GRIS (2 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 16:53

@cris Nici o plasa, ti-am copiat metoda ieftina pe care o folosesti deseori. Haha, a functionat! Ai cazut in plasa, ai intrat cu diferite account sa aperi aceeasi persoana. Nu mai publica comentarii la acest editorial, nu le mai citeste nimeni. Nu te mai zbate ca pestele pe uscat, ESTI VARZA la gramatica, resemneaza-te!

Cris (24 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 12:12

GRIS, in primul rand remarc faptul ca faci in continuare confuzii. De ex., Cris nu este acelasi cu cel care poarta id-ul Cristian (la fel si Rezonabil, de la care a pornit prostia ta). Asadar, metodele sunt „unealta” ta. In al doilea rand, ma/te intreb cum este posibil sa vorbesti despre reguli gramaticale, cand erorile de acest gen sunt nelipsite din scrierile tale (inclusiv in ultimul comentariu, care contine aceleasi erori de punctuatie: absenta virgulelor, semnul exclamarii anapoda, la care se adauga propozitii incluse abuziv in fraze etc.)? A inceput scoala, de ce nu esti atent la cursuri? Fii atent in mod special la orele de limba romana si de logica. Succes! ***

Cris (24 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 11:47

Bine, bine, recunosc (Iti). Iti sunt superior la toate capitolele (fhoot). Iar tu stii asta, semidoctule (adanc). Fii fericit la nivelul tau (fiinta)!

Comentează