Steaua și Rapid utopia o ucid!
Cum favorizează AMFB cele două cluburi care au fost, teoretic, construite pentru a curăța fotbalul de modelele alterate oferite de Becali sau Copos
Un subiect legat de AMFB, adică Asociația Municipală de Fotbal București, este un test pentru nervii oricărui jurnalist sportiv. Dacă vrei să verifici ce om din redacție are o răbdare de fier, îi arunci în brațe un caz de abuz de la asociația care, conform statutului, “are drept scop organizarea activității fotbalistice la nivelul județului, cu respectarea statutului și regulamentelor FRF”.
Vedeți?! Deja v-am plictisit, dar mai răbdați un minut-două.
Anul acesta, AMFB are pe mână două echipe cum n-a visat vreodată: CSA Steaua și Academia Rapid. Asta înseamnă o expunere neașteptată și chiar nedorită.
La nivel declarativ, cele două cluburi au fost create pentru a evita greșelile trecutului. Suporterii nu mai vor finanțatori precum George Becali și George Copos, își doresc să fie implicați în viața și în deciziile clubului și să contribuie la construirea unor societăți sportive imune la bacteriile nocive care colcăie în fotbalul românesc.
Utopia realizabilă se construiește, chipurile, chiar acum și chiar aici, sub ochii noștri, sub patronajul AMFB. E aceeași asociație vizitată acum două luni de ofițerii DIICOT, care au plecat de mână cu secretarul general Claudiu Baboia, reținut pentru dare de mită.
“Nu mai are nimeni curajul acum să facă prostii!”.
Așa spun credulii după fiecare scandal de corupție din fotbalul românesc, iar impresia durează până la următoarea faptă de corupție, când naivii știu deja că “acum, nu mai are nimeni curaj să facă prostii”!
Sub protecția naivității, AMFB lucrează nestingherită pentru favorizarea celor două cluburi utopice înscrise anul acesta în Liga 4 în drumul lor fulgerător spre Liga 1.
La finalul lui octombrie, Gazeta a descoperit că Rapid a folosit un fotbalist fără drept de joc în două meciuri câștigate. Deși cazul era o încălcare gravă a regulamentului, comisiile AMFB au profitat de un paragraf absurd – introdus pe vremea lui Mircea Sandu și păstrat, inexplicabil, în mandatul lui Răzvan Burleanu – în care greșeala clubului poate fi iertată dacă se demonstrează că a acționat cu “bună credință”.
În loc să piardă 6 puncte din cauza incompetenței și a nepăsării conducătorilor săi și a oficialilor AMFB, Rapid a primit de la comisii eticheta de club de “bună-credință”.
Clubul CSA Steaua a protestat discret, fanii steliști au taxat decizia AMFB în câteva bannere, apoi fotbalul din municipiul București s-a întors la preocupările sale până joi, 14 decembrie, când au avut loc alegeri pentru funcția de vicepreședinte AMFB și pentru desemnarea unui nou Comitet Executiv.
Pentru primul post, singurul candidat a fost colonelul Cristian Petrea, comandatul CSA Steaua, ales cu 14 voturi pentru și 10 împotrivă, în timp ce alte 50 de mâini neridicate din sală au fost considerate “voturi pentru” de președintele AMFB, Marian Lumânare. Unui potențial contracandidat, Ilie Ștefan Drăgan, i s-a găsit o culpă, a primit o suspendare și nici măcar nu a fost lăsat să intre în sală de cei 6 bodyguarzi angajați de asociație pentru a păzi Adunarea Generală.
Adevărata aberație începe acum.
Conform statutului, vicepreședintele trebuie să reprezinte un club afiliat AMFB, dar CSA Steaua nu era afiliată permanent la momentul votului. Clubul armatei primise în vară o afiliere provizorie care trebuia aprobată prin vot de Adunarea Generală în ședința de joi în care s-au ținut și alegerile.
Doar că alegerea vicepreședintelui unic, Cristian Petrea, a avut loc la punctul 6 pe ordinea de zi, înaintea afilierii definitive a CSA Steaua care nici măcar n-a mai fost votată, ci anunțată – într-un mod nestatutar – de președintele Lumânare!
Închipuiți-vă acum că, la punctul 7 al ședinței, membrii afiliați nu erau de acord cu afilierea CSA Steaua și ar fi votat împotrivă! Pe cine mai reprezenta colonelul angajat într-o instituție publică venit să candideze pentru o funcție într-o asociație de drept privat?
Evident, există un singur răspuns: nu mai are nimeni curajul să facă prostii!
Cu echipe valoroase și bugete generoase, CSA Steaua și Academia Rapid își continuă drumul spre Liga 1, cu colonelul Petrea, primarul Tudorache și președintele Lumânare veghind la păstrarea unei competiții curate.
Deasupra tuturor stă, înțelegător, Răzvan Burleanu, în așteptarea preluării celor două cluburi în Liga 3 și, apoi, în Liga 2. La anul sunt alegeri la FRF, iar AMFB și celelalte asociații județene sunt piese importante în mașina uriașă de vot.
Trăiască utopia!