Tănase, maestrul hipnotizator
În acest moment, e imposibil de știut dacă FCSB va fi campioană în luna mai, dar ce a făcut Tănase cu acei trei pași din minutul 92 poate fi diferența dintre locul 2 și locul 1, la finalul sezonului
“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când vine cealaltă, o ia din loc. Sunt cap la cap și poate e mai frumos așa. Se va decide totul în ultima etapă. Singura care o ține pe un dans de călușari e Craiova. Ei joacă pe loc. Nu-i ajută nici bățul de la călușari. Dar, fără să se supere nimeni, echipele sunt slabe. Avem un fotbal slab, slab de tot”.
E descrierea plastică făcută de fostul arbitru internațional Adrian Porumboiu luptei dintre CFR și FCSB pentru titlul în Liga 1, în actualul sezon.
În acest moment, cele două sunt despărțite în clasament de o diferență de 6 goluri. Aparent, victoriile la scor ale FCSB din toamna trecută țin echipa lui George Becali pe primul loc exact când sezonul a ajuns într-o fază în care diferența începe să fie făcută de micile detalii.
CFR și-a luat punctele la Arad dintr-o lovitură de cap a lui Vinicius, care s-a desprins din marcajul neatent al lui Erico. Rămasă în spate pentru 24 de ore, FCSB a anulat avantajul după ce a trecut printr-o mare sperietură în prima repriza a partidei cu Gaz Metan de pe Național Arena. Până în minutul 90+1, echipa condusă pe hârtie de Toni Petrea și ghidată tactic din fața televizorului de George Becali nu trăsese niciun șut pe poartă.
Apoi, a apărut de nicăieri Tănase.
Fără să impresioneze, căpitanul FCSB a reușit să stoarcă zeama unei victorii dintr-o fază uscată ca o lămâie ținută un an la soare. Povestea golului durează 6 secunde, timp în care Tănase a acționat ca un prădător adevărat.
Totul începe cu un nou atac în dreapta dus de Moruțan (foto sus), ajutat la învăluire de un Ovidiu Popescu deja obosit de numeroasele sprinturi. La minutul 90 și 57 de secunde, Moruțan are mingea pe dreptul și o pădure de adversari în fața sa. Trif și Velisar se coordonează pentru a bloca o acțiune în careu, dar și potențiala învăluire, Alceus stă în spatele lor, pregătit să dubleze în cazul în care Moruțan pleacă în dribling, iar Francisco Junior e și mai în spate, pentru orice eventualitate.
Practic, faza e închisă de Gaz Metan. În centrul careului, Vukusici și Tănase așteaptă ceva aproape imposibil: o centrare atât de bună încât să-i scape de marcajul strâns la care se așteaptă orice atacant în prelungirile unui meci. Pentru a spori gradul de dificultate al fazei, Gaz Metan are un om în plus și în gura porții: Butean e pregătit să strângă, Baco e deja agățat de Vukusic, iar Tănase migrează din centru spre colțul scurt, unde se află însă Yuri Matias, fundașul brazilian dorit de CFR Cluj.
Două secunde mai târziu, faza e tot blocată. Moruțan analizează rapid opțiunile, Vukusici e deja în brațele lui Baco, în timp ce Tănase pleacă pe scurt într-un ritm de doi pe patru. Yuri Matias întoarce privirea (foto sus) și observă mișcarea previzibilă a atacantului FCSB. Dacă brazilianul face un pas spre dreapta, Tănase e neutralizat, astfel că o puțin probabilă centrare ar avea drept rezultat o nouă minge respinsă.
Peste o secundă, centrarea imposibilă devine probabilă. Cu o fentă rapidă, Moruțan a întors brusc mingea înapoi, pe piciorul stângul, surprinzându-l pe Trif. Totuși, în careu, Tănase – singurul jucător nemarcat strâns – e încă static după oprirea din alergarea ușoară.
Din acest moment, începe mișcarea hipnotizantă, abia perceptibilă, care-l transformă pe aparent staticul Tănase într-un jucător extrem de periculos (foto sus). În timp ce Moruțan își așază pașii pentru centrare, căpitanul FCSB face trei pași discreți spre bandă, alunecând de sub nasul lui Yuri Matias. Între cei doi se cască un spațiu de 150 de centimetri, nepermis în fotbalul modern, pe care fundașul brazilian nu mai are cum să-l acopere în fracțiunea de secundă rămasă până când mingea va ateriza în careu.
Timingul migrării lui Tănase într-un spațiu liber e perfect.
Surprins, Yuri Matias e atât de dezorientat de fază încât se uită peste umărul lui Tănase (foto jos) ca un șofer care scoate capul pe geam pentru a vedea ce e dincolo de TIR-ul din fața sa.
În timp ce fundașul nu vede centrarea, Tănase anticipează incredibil și își activează tot corpul pentru a lovi. Pune capul și mișcă din gât suficient încât să imprime balonului traiectoria ideală, spre colțul lung.
Din glezna lui Moruțan și din știința lui Tănase, FCSB a câștigat un meci pe care trebuia să-l piardă. O știe și a spus-o franc și Tănase, la flash-interviu: “Consider că nu am jucat ce trebuia. Nu am făcut doar o primă repriză slabă, tot meciul nu am jucat ce trebuia”.
Istoria fotbalului e plină de meciuri proaste câștigate de o viitoare campioană cu un gol înscris la ultima fază. E dovada supremă că o echipă are mațe – ca să traducem mot-a-mot o vorbă englezească – , are curajul, determinarea și tăria de a supraviețui unui moment cumplit în urma căruia capătă încredere și avânt pentru a deveni campioană.
E imposibil de știut acum dacă FCSB va fi campioană în luna mai, dar ce a făcut Tănase cu acei trei pași din minutul 92 poate fi diferența dintre locul 2 și locul 1, la finalul sezonului.
Fără a putea analiza impactul psihologic al golului, luăm doar calculul sec. Două puncte în plus înjumătățite în play-off înseamnă un punct. Iar Tănase, cu golurile decisive din finalurile celor două meciuri cu Dinamo, plus cel de aseară, a adus FCSB victorii fără de care echipa era acum la șase puncte în spatele liderului CFR, nu la 6 goluri deasupra echipei de pe locul 2 CFR.