Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei
0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]
0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu îți dă timp nici să te deprimi prea mult, nici să te bucuri exagerat, vezi cazul ascensiunii și prăbușirii lui Liverpool din vârful fotbalului mondial.
Duminică seară, la Mediaș, FCSB a pierdut din cauza arbitrajului, a gazonului și a zilei proaste, dacă e să enumerăm explicațiile oferite de Tănase și de Olaru la interviurile de după meci.
Despre gazon – dacă poate fi numit așa câmpul golaș arat de cauciucurile mașinii de tuns iarba – nu se poate discuta nimic. E februarie, e ger, cluburile fac tot felul de scamatorii să nu dea drumul instalației de încălzire, două echipe joacă la Mediaș, iar Liga ascultă ordinele televiziunilor care vor să transmită meciuri seara, nu la prânz.
Arbitrajul poate fi discutat. Sîntean trebuia clar eliminat după pauză. Miron a cerut și poate chiar a avut un caz de penalty în minutul 35, dar la fel de bine poate a avut și Sântean (56), dacă tot a rămas pe teren. Rămâne faza penaltyului comis de Vlad, dar – dincolo de viclenia lui Bagaric care lasă un picior în spate – nu putem ignora ieșirea indecisă și, în final, imprudentă a portarului de la FCSB.
Gravitația lui Miron și somnul lui Cristea
Iar acum să vorbim despre fotbal.
În 90 de minute, Hermannstadt – echipă zdrobită în tur de FCSB – a expus îngrozitor o apărare a liderului, ale cărei slăbiciuni au fost până acum mai mereu mascate de presingul și de efortul colegilor de la mijloc și din atac. Când FCSB nu a mai putut ține jocul sus, toată presiunea s-a descărcat pe fundași.
Miron și Cristea joacă de ceva vreme împreună, dar aseară au fost principalii vinovați pentru înfrângere. După o primă gafă mare a lui Cristea, comisă în minutul 3, a urmat controversata fază a penaltyului, petrecută în minutul 11.
- În momentul executării, FCSB se apără în linie, modern, cu șase fundași înșirați dincolo de marginea careului. E un mod de a ține pericolul departe de poartă și de a provoca atacanții să intre în ofsaid la cel mai mic pas făcut prea devreme. Dacă lovitura se bate direct în careu, portarul are timp să iasă. În cazul în care atacanții reușesc să dejoace această apărare în linie, fundașii pot reveni rapid pentru a repara situația
- Hermannstadt a ales să joace altfel. Petrescu a bătut pe linia de 16 metri, pentru o deviere a unuia dintre fundașii centrali Stoica și Matricardi, care atacau exact acea zonă. Bagaric stă la colțul scurt, între Ovidiu Popescu și Cristea, asigurându-se că nu intră în marcajul strâns al niciunuia.
- Cheia fazei este că linia de apărare e obligată să se oprească din retragerea spre poartă după doar doi metri, devenind statică
- Rezultatul fazei depinde de duelul direct de la marginea careului. Dacă Miron, fundașul atacat, respinge, pericolul e îndepărtat. Miron, însă, a pierdut duelul aerian cu Stoica, iar mingea s-a dus în spatele liniei statice, spre Bagaric. Cristea nu are reacție, dormind în ghete, iar atacantul croat se trezește singur cu Vlad. Restul se știe.
La pauză, cineva – poate Petrea, poate Becali – a decis că doi fundași trebuie să iasă de pe teren. Au fost înlocuiți Cristea, intrat aparent în dizgrația finanțatorului, și Radunovic, au intrat Nedelcu și Panțâru. A fost o decizie care a sabotat o apărare și așa fragilă. În primul sfert de oră din repriza a doua, Hermannstadt a avut cel puțin două faze din care putea marca, dar cea din minutul 47 – când Belu Iordache s-a trezit și el singur cu Vlad, dar a tras extrem de prost – arată haosul defensiv produs prin schimbările engros de la pauză.
Aosman și pasa de mare geniu
Putea fi 2-0. De fapt, putea fi 3-0, dacă luăm în calcul o altă fază în care am asistat, probabil, la cea mai spectaculoasă pasă dată în Liga 1 în ultimul deceniu. În minutul 38, mingea a ajuns la sirianul kurd Aias Aosman, undeva la 19 metri de poartă. Timpul și spațiul erau împotriva mijlocașului venit acum o săptămână din liga a doua turcă. În fața sa, la doar jumătate de metru, era Moruțan, apoi la dublaj venea Miron. Singurii colegi care-l putea ajuta, Petrescu și Bagaric, erau luați strâns în marcaj de Popescu și Cristea.
În doar trei secunde, plinuțul Aosman a desfăcut apărarea FCSB ca pe o cutie inutilă de conserve. Mai întâi și-a tras mingea delicat, cu dreptul, din fața lui Moruțan, dezechilibrându-l. A fost secunda care i-a dat timp lui Bagaric să facă un pas spre stânga, desprinzându-se de Cristea. Miron s-a năpustit ca un taur să închidă culoarul și, într-o ligă în care fotbalul nu dă pe dinafară din cauza rapidității, se părea că faza e condamnată eșecului.
După prelurea elegantă cu dreptul, Aosman și-a făcut mingea pe stângul și a pasat brusc, cu o mișcare incredibilă de gleznă. Mingea s-a dus printre Miron, Șut și Cristea spre Bagaric, lăsându-l singur cu Vlad, la 12 metri de poartă (foto jos). Radunovic sforăia departe de fază și nu a mai avut timp să strângă, însă Vlad a salvat situația cu un reflex de braț stâng cu adevărat uimitor.
A fost un moment de geniu, incomplet din cauza finalizării.
Sirianul întinerit peste noapte cu doi ani
Adus de la Tuzlaspor, necunoscutul Aosman are o poveste inedită. Pe 4 martie 2017, Bastian Haslinger – un oficial al Federației germane – primea un mail intern (găsit de reporterii Gazetei în baza de date Football Leaks) de la colegul Jens Herrmann în care acesta scria:
“Sunt interesat dacă trebuie deschisă o investigație împotriva clubului Dynamo Dresda, de vreme ce jucătorul Aosman are acum o dată nouă de naștere. Practic, el a folosit un pașaport fals. Nu doar în acest sezon, ci și înainte. Nu era eligibil să joace în liga a treia. Personal, cred că o chestiune ca asta poate duce la o depunctare, dacă nu chiar la o retrogradare de vreme de Dresda a trișat”.
Actele lui Aosman nu erau în regulă. Născut în Siria din părinți kurzi, mijlocașul ofensiv avea în ianuarie 2017 vârsta oficială de 24 de ani. O lună mai târziu, era mai tânăr cu 2 ani. În urma unei investigații a ziariștilor de la Bild, s-a dovedit că Aosman emigrase în Germania împreună cu părinții, însă la sosire nu avea niciun act care să dovedească data sa de naștere.
Autoritățile germane au stabilit din oficiu că Aosman s-a născut pe 1 ianuarie 1993. Ulterior, fotbalistul lui Dynamo Dresda a obținut certificatul de naștere din Siria și a descoperit că era născut pe 21 octombrie 1994.
În final, Federația germană (DFB) nu a luat nicio măsură împotriva sa sau a clubului.
În 2015, însă, DFB l-a suspendat pe Aosman pentru patru etape după ce sirianul l-a scuipat în față pe un jucător de la SC Prussia Munster, într-un meci din liga a treia. Deși avocații săi au încercat să susțină că Aosman doar a mimat gestul, pe imagini se vede cum mijlocașul îl scuipă pe Schwarz în plină figură (vezi video).
E un gest golănesc, care arată că Aosman – pasatorul de geniu din meciul cu FCSB – are defectele lui. Dacă nu le-ar fi avut, probabil că ar fi jucat acum în altă parte decât Liga 1.
Pierderea lui ar putea fi câștigul publicului din România. Dacă slăbește câteva kilograme și continuă să deschidă spațiile cu aceeași ușurința observată aseară, Aosman poate deveni rapid un jucător spectaculos pentru care merită să deschizi televizorul la un meci al lui Hermannstadt.