Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Dependentul Lafferty în Liga 1 Casa Pariurilor

Ajutorul companiei de pariuri pentru un bărbat dependent a fost închiderea contului, dar în telefonul lui se mai aflau alte aplicații, pe drumul spre antrenament răsăreau alte agenții

Permalink to Dependentul Lafferty în Liga 1 Casa Pariurilor
miercuri, 10 februarie 2021, 11:08

Informația zilei ar trebuie să fie faptul că atacantul Kyle Lafferty e în discuții cu Sepsi. La 33 de ani, liber de contract, atacantul nord-irlandez are CV-ul trimis de agenți la Sfântu Gheorghe și e acum în negocieri cu clubul de pe locul 4 din Liga 1. 

De ce mama dracu să fie Lafferty știrea zilei?, spun deja mulți. Și cine naiba e ăsta?

Al doilea golgeter din istoria naționalei nord-irlandeze, Lafferty este un exemplar de atacant cu o experiență imensă, după o carieră care l-a dus din Scoția  în Elveția, apoi din Championship în Premier League, în Turcia, Norvegia și Serie B. Peste tot, Lafferty a înscris, chiar dacă cifrele lui n-au fost niciodată de marcator înnăscut, iar în ultimii ani s-au diminuat considerabil. 

Dar dacă vă întrebați ce ar mai putea să ofere fotbalistul care a jucat ultima dată pentru Reggina pe 19 decembrie 2020, amintiți-vă finalul de coșmar al meciului cu Irlanda de Nord (1-1) din septembrie anul trecut când România a fost egalată după plutirea ireală a lui Lafferty peste Toșca și mingea întoarsă inteligent cu capul la colțul lung, unde a apărut Whyte. 

Prin culoarele pe care le crează, prin abilitatea de a ține linia de atac sus și de a câștiga duelurile aeriene, Lafferty poate aduce o dimensiune în plus unei echipe care a marcat 12 goluri în ultimele 4 etape. 

Iar Lafferty mai poate aduce ceva fotbalului și publicului din România, indiferent dacă semnează sau nu cu Sepsi. 

Ascultată cu atenție, povestea carierei lui poate schimba destinele altora. Și nu e vorba despre caracterizarea de “afemeiat fără control” făcută de președintele lui Palermo, Maurizio Zamparini, adevăratul motiv pentru care nord-irlandezul a și fost vândut în 2014 la Norwich. 

Amendat pentru că a pariat

În august 2016, o știre discretă apărea în presa din întreaga lume. Kyle Lafferty a fost amendat de federația engleză cu 23.000 de lire sterline – conform documentelor văzute de reporterii Gazetei, suma reprezintă exact salariul pe o săptămână din contractul cu Norwich – pentru încălcarea regulilor privind parierea. 

Lafferty fusese însă prins în februarie, când aștepta prezența la Euro 2016, un turneu final la care Irlanda de Nord ajunsese și datorită celor 7 goluri marcate de el. Cu câteva zile în urmă, intrase într-o casă de pariuri și în 35 de minute a pierdut toate pariurile pe cai și câini. Apoi, dornic să câștige, a pariat că toate echipele din Betis-Gijon și Celta Vigo-Eibar vor marca.

Aparent, acest pariu pe fotbal a alertat autoritățile. “Pedeapsa ar fi putut fi mai dură, deja mă gândeam că voi rata Euro. Mi-am riscat cariera”, a recunoscut Lafftery în septembrie 2017, într-un interviu pentru BBC. 

Confesiunea lui e o incursiune teribilă în viața unui fotbalist profesionist devenit dependent de jocuri de noroc și pariuri:

  • “În starea în care ajunsesem, să pariez o mie de lire sterline devenise ca și cum pariam 10 lire. Știam că nu am voie să pariez pe fotbal, dar când ești dependent și pierzi mulți bani, vrei să-i câștigi repede”
  • “Federația m-a ajutat. Mă vedeam o dată la o săptămâna sau două cu un tip de la o clinică de reabilitare, dar asta era o metodă lașă de a rezolva lucrurile. Mergeam la întâlnire, dar la jumătate de oră după eram într-o casă de pariuri, în drumul spre casă”.
  • “La jumătatea contractului cu Rangers, nu aveam nimic de făcut după antrenamente, așa că intram într-o casă de pariuri sau pariam online. Pariam pe cai, deși nu știam nimic despre asta. Deschideam aplicația din telefon și pariam în funcție de culoarea tricoului jockey-ului”
  • “Zi de zi pariam pe orice cursă, pe orice. Cai, câini, curse virtuale, ruletă”
  • “Au fost moment când am pierdut mult. Nu vreau să spun cât. Pierdeam la ruletă, apoi eram aproape să-mi recuperez banii. Ajungeam la o mie sau două mii de lire pe plus, dar pierdeam, iar, tot”
  • “Pierderile nu mă afectau foarte tare, pentru că știam că urma să mă transfer undeva și voi avea o primă de instalare”.

Societate de pariuri

Vă recunoașteți în descrierea lui Lafftery sau măcar știți pe cineva, un prieten, un coleg sau o rudă, care s-ar putea potrivi portretului acestui om transformat într-un zombie de adicția sa? Sunt șanse mari să spuneți că da. 

Trăim timpuri în care publicitatea la casele de pariuri a devenit printre primele surse de venit ale media. În pauzele dintre programe, televizorul îți vorbește doar despre medicamente și despre bonusuri la înscriere și jackpoturi uluitoare. Dacă vrei să fugi de toate astea și să faci o plimbare în aer liber, vei trece cu siguranță pe lângă zeci de agenții de pariuri, iar dacă ai curiozitatea să intri într-una, vei vedea cu siguranță măcar o persoană care s-a abandonat mirajului, prin venele căreia nu mai curge sânge, ci adrenalina ruinei și a speranței de redresare și de îmbogățire rapidă. 

Cândva – sau poate chiar și acum – dependetul Kyle Laffterty ar putea ajunge la Sepsi, o echipă din Liga 1 Casa Pariurilor (numele sponsorului) și ar putea juca împotriva unor adversari care au pe piept numele unei companii de betting. 

În interviul pentru BBC, Lafferty a povestit că “o companie mi-a trimis un chestionar despre modul în care pariez și l-am completat foarte sincer. Tocmai pierdusem mulți bani. Am încercat să mă loghez în acea dimineață pe contul lor și era închis. Pur și simplu, l-am devorat pe tipul de la ei care mi-a răspuns la telefon. Eram un car de nervi. Mi-a spus că sunt obligați să se gândească la sănătatea mea. Acum înțeleg că încercau să mă ajute”.

Ajutorul companiei de pariuri pentru un bărbat dependent a fost închiderea contului, dar în telefonul lui se mai aflau alte aplicații, pe drumul spre antrenament răsăreau alte agenții. 

E suficientă o astfel de măsură pentru a salva un om de pe pierzanie? 

E suficient să-l amendezi pe un fotbalist cu salariul pe o săptămână dacă pariază?

Câți fotbaliști mai prost plătiți, dependenți de pariuri și ruinați de viciu, acceptă la un moment dat să trucheze meciuri pentru sindicatele ilegale de pariuri?

Și, mai important, câți oameni ruinați, împrumutați la cămătari, își distrug definitiv viața în fiecare zi?

Sunt întrebări fără răspuns. Răspunsurile autorităților și companiilor de gambling sunt simple exerciții de PR, nicidecum încercări sincere de a salva vieți cu riscul diminuării profitului. 

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Ilie (32 comentarii)  •  10 februarie 2021, 14:15

Bun articolul. Chiar foarte bun. Dar e scris de unul care ia interviuri unora ca Borcea, Prodanca sau alții de felul ăsta . De la unul care scrie printre femei dezbrăcate sau maneliști inculți. De la unul al cărui șef este țucălarul unuia dintre cele mai sinistre personaje din istoria recentă a României.

Alex Badea (2 comentarii)  •  10 februarie 2021, 14:21

Ți-ai găsit clientul ,Costin!. Cred că dumneavoastră sunteți cel mai fericit după acest transfer:)))

Radu K (4 comentarii)  •  10 februarie 2021, 18:50

In sfarsit scrie cineva despre asta. Cum e posibil sa fie invazia asta de reclame tv la jocuri de noroc si pariuri?? Dati drumul atunci si la reclame la alcool, tigari, droguri! Sunt enorm de multi oameni care si-au distrus viata si chiar si familia datorita patimii jocurilor de noroc. E un viciu foarte greu! Practic e liber la reclame de furat/fraierit romanii in plina criza sanitara!

Petre (2 comentarii)  •  11 februarie 2021, 11:05

Adevarat! Peste tot reclame la pariuri. Ar trebui interzise. Mai ales daca apar fosti sportivi. Cand ii mai vezi si pe Ilie sau Balint ca te indeamna sa pariezi, mai ales online...ar trebui puse avertismente ca la medicamente "abuzul poate creea dependenta" si date de contact ale unor birouri de consiliere...daca exista. Cel mai rau e la pariurile online, acolo esti singur...nu mai ai nicio sansa. Macar la casele de pariuri mai vorbesti cu unul, cu altul. Te cam cunosti cu lumea si mai exista o limitare.

Dragos C. (2 comentarii)  •  11 februarie 2021, 16:40

Domnule Ștucan, ați scris un articol excelent, dar vă fac o recomandare: mai scrieti unul, insa folositi un limbaj simplu, cu un vocabular mai putin pretentios, sa poata fi inteles de cei mai multi dependenti, care, din pacate, nu au o cultura suficient de dezvoltata pentru a intelege termeni precum "adicție", "miraj" etc... Este mare nevoie de astfel de articole, scrise simplu, pe intelesul tuturor: "Nu mai pariati pentru ca va pierdeti banii si va distrugeti familia si viata! Chiar daca la un moment-dat ati castigat, pe termen lung ati pierdut mult mai mult decat ati castigat! Deschideti ochii si incercati sa raspundeti la doua intrebari: -cate case de pariuri sau cazinouri au dat faliment? - cum de sunt atat de multe case de pariuri si cazinouri, daca le merge prost?" E complicat sa interzici casele de pariuri, dar ar putea sa fie limitat numarul lor intr-un oras, functie de nr de locuitori, prin lege, si ar putea sa fie interzise cele online, care pun mult mai tare in pericol oamenii si corectitudinea jocurilor sportive!

Comentează