Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

FCSB – Clinceni 0-1. Principalul suspect: Poenaru 

“E evident că a fost blat. FCSB i-a lăsat să bată acum, Clinceni va merge în play-off unde FCSB va primi de la Clinceni cele șase puncte”. Teoria aranjamentului în FCSB – Academica Clinceni 0-1 de duminică seară a înflorit […]

Permalink to FCSB – Clinceni 0-1. Principalul suspect: Poenaru 
luni, 8 februarie 2021, 5:15

“E evident că a fost blat. FCSB i-a lăsat să bată acum, Clinceni va merge în play-off unde FCSB va primi de la Clinceni cele șase puncte”. Teoria aranjamentului în FCSB – Academica Clinceni 0-1 de duminică seară a înflorit imediat pe rețelele de socializare și s-a rostogolit la vale ca un bolovan. 

Ca orice teorie a conspirației născută în fotbalul românesc, și aceasta are un sâmbure din care poate pleca o rădăcină de adevăr. Acum un an și jumătate, după ce Gazeta Sporturilor dezvăluia legăturile anormale dintre investitorii de la FCSB, George Becali și Vasile Geambazi, și Academica Clinceni, comisiile FRF amendau cele două cluburi implicate în meciul de aseară cu câte 20.000 de lei. 

Nepotul lui Becali, discretul Geambazi, a recunoscut sincer că “sunt arhitectul acelei echipe (n.r. – Academica Clinceni). Eu am creat-o. Eu am creat acest proiect. Eu am creat toate condițiile ca această echipă să promoveze, eu am stat de vorbă cu oamenii de la Primărie, eu am făcut tot ce trebuie”.

După ce FRF a amendat neregula, Becali și Geambazi au fost nevoiți să rupă – măcar oficial – orice legătură cu clubul de la periferia de sud-vest a Bucureștiul, în timp ce președintele FCSB, Valeriu Argăseală, a continuat să-și facă veacul într-un local cu vedere la lac, în Clinceni, alături de primarul din comună, Adrian Budeanu, tatăl lui Vali Budeanu, unul dintre conducătorii neoficiali de la Academica.

Echipele lor au început să joace una contra celeilalte în Liga 1 și au adunat deja patru meciuri directe. Culmea, deși a câștigat de două ori, FCSB nu a reușit până acum să învingă și nici măcar să marcheze un gol pe teren propriu. 

E asta dovada că între cele două cluburi au rămas legături oculte? 

Echipă vie din jucători „morți”

Unii ar fi tentați să spună că da, mai ales că în 2016 familia primarului Budeanu permitea intrarea în club pentru câteva luni a unui investitor chinez, Eric Mao, aflat în capul listei Interpol cu aranjori periculoși de meciuri pentru pariuri. 

Adepții teoriei conspirației omit, însă, un detaliu important. În cei doi ani de Liga 1, Clinceni le-a învins și pe CS Universitatea Craiova, Sepsi, Dinamo sau Viitorul, echipe care nu pot fi bănuite că ar sta în buzunarul lui George Becali. Culmea, singura care i-a luat Academicii toate punctele din patru partide e CFR Cluj și, probabil, în spatele înfrângerilor pe linie nu sunt prezumtivele legături oculte ale lui Becali.

Explicațiile victoriei de duminică seară trebuie căutate în altă parte, dar – de fapt – ele nu stau ascunse în vreun colț întunecat ci s-au aflat tot timpul sub ochii telespectatorilor:

  • Ați remarcat agresivitatea jucătorilor Academicii în duelurile cu mult mai bine cotații fotbaliști promițători de la FCSB? 
  • Ați văzut cum se strângea echipa în fața careului, ca un arici sub botul unui animal flămând de pradă, și cum se desfăcea imediat, încercând să dea lovitura pe contraatac?
  • Cum s-a apărat Gardoș, un fundaș alungat de peste tot după întoarcerea din Anglia?
  •  Cum a alergat Rusescu ca un posedat pentru a închide spațiile, deși fotbalul românesc îl consideră gras și terminat de câțiva ani, iar comentatorul TV l-a ironizat că ar avea o parașută deschisă în spate? 
  • Cum s-a bătut Pîrvulescu pentru toate mingile în întâlnirile pe teren cu marele talent Octavian Popescu și cum îi dădea mult mai tânărul Vîlceanu palme peste ceafă la fiecare fază terminată cu bine?
  • Cum împinge jocul Pașov, cum ține Ciuncukov mingea cu un adversar cățărat pe umeri, așteptând un culoar de pasă sau cum pasează Cordea?

În 90 de minute pe Național Arena, Academica Clinceni a arătat ca o echipă vie, formată din jucători considerați „morți”, trimiși în teren cu un plan bine pus la punct. Omul cu planul se numește Ilie Poenaru, un antrenor pe care fotbalul românesc ezită încă să-l aprecieze pe măsura realizărilor sale de până acum.

În urmă cu fix trei ani, cu Clinceni pe locul 7 în Liga 2, Ilie Poenaru – un fost fotbalist de pluton, născut în comună – lăsa un post comod de antrenor la juniorii lui Dinamo pentru a antrena acasă. La finalul sezonului, echipa era pe locul 6, la distanță mare de locurile de promovare. Apoi, în club a apărut Vasile Geambazi, au venit jucători tineri de la FCSB, iar Clinceni a obținut o promovare istorică în Liga 1. 

Napoleon din Clinceni

Influența familiei Becali poate fi explicația facilă pentru ascensiunea clubului din Clinceni. Însă energia  și ideile lui Poenaru țin lucrurile în loc și după ieșirea lui Geambazi, la fel cum tot ele păstrează unit un vestiar greu, plin de fotbaliști care teoretic nu prea mai au nicio motivație. 

“La mine nimeni nu comentează. După fiecare meci, toți jucătorii sunt obligați să-l revadă, apoi vin la analiza noastră video cu meciul revăzut. La întâlnire, eu nu îi cert. Le arăt anumite faze și le pun întrebări. Ei analizează împreună și stabilesc cine a greșit și cât de mult s-a greșit”, a explicat Poenaru modul său de lucru. Tot în direct a detaliat și planul tactic cu care a învins-o pe FCSB. 

Un tip micuț de statură, cu părul gelat într-o buclă amplă deasupra frunții, antrenorul Academicii are o autoritate misterioasă, aproape napoleniană, asupra jucătorilor săi, lucru recunoscut de toți cei care au asistat la antrenamentele lui. Pasionat de chestiuni tactice, adept al folosirii psihologului într-un vestiar și dornic să pună în practică lucruri noi care i-ar putea aduce echipei sale un avantaj, Poenaru a reușit să scoată Clinceni din fundul clasamentului la finalul sezonului regulat trecut și să o urce pe locul 4 în play-out. 

Iar în acest sezon, anonima Academica flirtează prea mult cu locurile de play-off pentru ca munca lui Poenaru să fie ignorată sau trimisă pachet în coșul cu inutilități. 

Antrenorul de 44 de ani nu are încă licența Pro, după ce examinatorii de la FRF l-au descalificat la concurs pentru încercarea de a demonstra în teorie ceea ce pusese deja în practică în Liga 2:  anume că există “pasă filtrantă” și în careul advers, nu doar de la 18 metri în sus.

Secund în acte, Poenaru este însă un antrenor principal în toată regula, cu o poftă de a profesa pe care nu o mai au mulți colegi de breaslă un pic mai experimentați decât el. Și antrenorul Academicii mai are ceva. E relaxat cu ideea că într-o carieră nu trebuie să sari etapele. În vara trecută, a primit oferta de a antrena FCSB. A mers la negocieri unde i s-au prezentat condițiile clare: accepți indicațiile tactice ale patronului.

Poenaru a refuzat compromisul și acum ar putea ajunge în play-off cu o echipă care acum câțiva ani nici nu mai exista. 

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Radu (1 comentarii)  •  8 februarie 2021, 17:39

Facem pariu ca daca intra in playoff, FCSB le ia toate cele 6 puncte? si Ariciul de ieri va si un mic soricel speriat? Sunteti dispus domnule Stucan sa faceti acest pariu?

Pataki (1 comentarii)  •  8 februarie 2021, 17:40

Nu mai fabulați după orice rezultat, becali n-a reușit să păcălească arbitrii ca să primească 11m, iar cu gigi ca antrenor nu va câștiga campionatul, poate doar cu ajutorul arbitrilor!!

CRISTIAN (1 comentarii)  •  8 februarie 2021, 17:45

Mereu domnul Ștucan este aproape de adevăr și scrie așa cum stau cu adevărat lucrurile in fotbalul românesc bazat mereu pe cunoștințe si influență de moment ....dar poate mai exista si oameni care sunt corecți și își iubesc meseria vezi domnul Poe ...

Radu K (4 comentarii)  •  8 februarie 2021, 17:49

Acesta e un articol de spalare a ciobanului puscarias? Vom vedea in playout daca comuna de langa Buc va ceda echipei Faci Ce Spune Becali cele 6 puncte. Daca nu, inseamna ca presupunerea de blat a fost falsa. In rest, toate aceste prietenii si cumetrii n-are trebui sa existe. Dar e greu de scapat de metehnele dobandite in zeci de ani cand FRF si LPF nu fac nimic in acest sens.

Ilie (32 comentarii)  •  8 februarie 2021, 17:57

Poenaru e un antrenor bun, mai bun ca B And One sau Contra. Mult mai bun decât Rădoi sau Mutu. Dar, ieri, a fost un aranjament.

dinu (1 comentarii)  •  8 februarie 2021, 17:59

ti-ai facut bine tema data de faci ce spune becali !

DJ Thrror (1 comentarii)  •  8 februarie 2021, 17:59

Noi trebuie sa-ti halim tie toate scenariile, subteranele, fanteziile pe care le pui in pagina. Nu spun ca nu sunt verosimile sau ca-s lipsite de interes. Dar atunci cand vin si cititorii cu o banuiala de blat, bine argumentata, vad ca te-ai si repezit sa ne-o dai peste bot. Sa ne umilesti un pic, cum de am vazut noi un blat inaintea ta, daca nu are avizul tau inseamna ca a fost pe bune, nici gand de blat. In rest numai de bine, te asteptam cu viitoarele acuze pe care le vei aduce.

Cristian (5 comentarii)  •  8 februarie 2021, 18:05

din capitolul - ce s-a mai fumat azi la gesepeu?! :)))

JFM (16 comentarii)  •  8 februarie 2021, 18:25

Maestre, asa cum ai descoperit si ai facut referire la el de zeci de ori ca fiind un mare blat si aici vorbesc despre acel FCSB-Viitorul 2-5 nu inteleg de ce aici ti se pare altfel. Clinceni a jucat bine? Da, a facut-o. FCSB a jucat bine? Nuuu, a jucat pe calcaie, cu frana de mana trasa, cu tirul dereglat. Plus schimbarile. A fost blat nerusinat. O fi jucat bine Clinceniul dar daca si ceilalti o faceau la nivelul mediu al lor acest scor nu s-ar fi inregistrat niciodata. Fii corect, nu ne aburi.

Tango (14 comentarii)  •  8 februarie 2021, 18:29

Excelent punctat de CS. Sunt curios câți vor înțelege înțelege cele scrise de dvs. Înainte de meci mulți "specialiști" indicau cu o siguranță de nezdruncinat o victorie facilă a gazdelor. Acești 'corifei' die hard ai blatului etern vor găsi mereu o explicație 'logica' oricărui rezultat obținut de FCSB, așa că nimic neobișnuit în comentariile lor. Mă bucură faptul că în sfârșit se găsește cineva care să aprecieze munca antrenorului și a jucătorilor demolând scenarita bolnavă a blatului. Încă odată felicitări.

Urod (39 comentarii)  •  8 februarie 2021, 18:40

Pentru ca trăim de 30 de ani în hoție, nimeni nu mai crede în cinste...pt orice se găsește o teorie a conspiratiei. De fapt, banuiala este în gena noastră, pt ca știm exact cum suntem.

Cooperativa Agricolă de Producție o|o Vină (22 comentarii)  •  8 februarie 2021, 19:56

...da' nu vi se pare ciudat că în sezonul ăsta de vînătoare în clasament nu rămâne nici o echipă în urmă? ...că echipe de ultimul loc "se redresează" ca prin minune, brusc și dintr-o dată, și ajung în cîteva etape mult mai sus în clasament? ...că cele care sunt destul de sus în clasament încep să piardă la cele de jos? ...că e în funcțiune scenariul armiei americane cel atît de mediatizat în filmele de holivud: "No One Left Behind"?! ...și toate astea, în condițiile în care LA CASELE DE PARIURI e un "du-te-vino" permanent cu automobile beamve la orele de disputare a meciurilor, și TOȚI d'-acolo (inclusiv ELE, tatuatele, tunatele, bronzatele, vopsitele și fumătoarele mamițichii, le-a lovit brusc și dintr-o dată pasiunea pentru pariuri în fudbol...) "este" PERMANENT cu tilifoanili la urechi, timp de un meci întreg, inclusiv la pauză - de zici că se dau goluri și din vestiar, cum face budescul, de rămâne gaborii cu gura căscată! :)))) P.S. Punem pariu că "decît" jurjuvenii vor rămâne "de căruță" pînă la final de stagiune? ...că pentru ei e mai mare riscul de desființare (din cauza scandalului cu băgatu'-'n vene), decît alte risce... Așa că vor putea face negocio "într-o veselie", că oricum D.N.A. se ocupă televizionistic de bakșișurile de acum 12 ani, prescrise, ale ospătarilor, pîrîte acum de clienții de atunci din restaurante, "care este" și între timp au ajuns la mâncare la cazan, după gratii, și pot fi "frăgeziți" juridic de procurorii One[a]ști...

Ghionoaia (1 comentarii)  •  8 februarie 2021, 20:13

Daca tot faci pe Hercule Poirot in ultimul timp poate ne spui si noua ce se aude cu procesul lui Negoita de bancruta frauduloasa pentru care trebuia sa faca niste ani de puscarie si fc mimamo srl falimentata. Daca tot esti pescarul investigator cum te lauzi prin sat.

Lineker (1 comentarii)  •  8 februarie 2021, 20:21

Excelenta investigatie. Un articol excelent documentat. Informatii pertinente, sustinute de o teorie explicata impecabil! Romania are nevoie de asemenea jurnalisti! Slava domnului ca presa romaneasca nu duce lipsa de astfel de jurnalisti impecabili! Astfel, exista o balanta intre extraordinarii stucani de Romania si fraiericii aia din occidentat, care fac ca naivii analize despre cum ataca echipele, despre cum se apara sau cat de bine fac tranzitia in timpul meciului. Daca scriai prin Anglia fitile de-astea, aveai interzis si sa speli pardoseala noaptea prin redactia The Sun, darămite sa te apropii la 2 metri de vreo tastatura... Respect stucan, respect gsp! Felicitari pentru articol! Probabil ca n-a mai elucubrat nimic prietena lui Nedelcu de ati avut spatiu in ziar si l-ati lasat pe suferindul asta sa ne infecteze creierii

dan (3 comentarii)  •  8 februarie 2021, 20:43

Da, domnrle, ***, ***, nesimtirea e mare... Asa ca faci pariul ca daca ajunge clinceni in playoff, isi va da da viata, cum ar fi ca si cu Craiova si cu <> nu?!?????? imi este rusine de tine ca nu spui lucrurilor pe nume!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gio (12 comentarii)  •  8 februarie 2021, 20:59

Teoria blatului e destul de subreda. Adica eu iti dau 3 pcte pierzand de fapt 1.5 pcte din punctajul meu total ca tu sa te califici in playoff si sa-i incurci acolo pe CFR Cluj, asta pe langa cele 6 puncte pe care, se intelege, ca mi le returnezi mie. Problema e ca ca eu dau cele 1.5 pcte din mana pe *** de pe gard, nu stim daca se califica Clinceni in play off si daca va fi in stare s-o incurce acolo pe CFR.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi (3 comentarii)  •  8 februarie 2021, 21:47

Dupa atatia ani de fotbal masluit in Romania, mai ales pe vremea comunismului, dar sa fim sinceri, nu numai, este pe undeva normal ca oamenii sa nu mai creada in onestitatea fotbalistilor din ziua de azi. Sigur, argumentele exista, dar in cazul unui astfel de meci, este absolut imposibil sa gasesti un rezultat care sa nu para suspect. Daca bate FCSB inseamna ca i-a lasat aia sa castige, daca nu, inseamna ca FCSB le-a dat punctele ca sa-i ajute sa intre in play-off, unde ar trebui sa-i incurce pe CFR. Dar hai sa presupunem ca FCSB i-a dat punctele la Clinceni. Deci asta inseamna ca FCSB poate bate pe Clinceni oricand vor ei, nu-i asa? Deci numai daca se da la o parte marea echipa a FCBS-ului au sanse, si cu toate astea, echipa de pe locul 5 a incurcat o gramada de echipe, de presupus in mod corect. Sau cumva, or fi "blatuit" majoritatea meciurilor? Nu, domnilor, jucatorii de la FCSB, ca la orice echipa pe lumea asta, mai au si zile proaste. Si pana la urma, echipa adversa a jucat cu mai multa ambitie, chiar ura in cazul unora dintre ei.

Petre (2 comentarii)  •  8 februarie 2021, 21:55

Spalare humanum est, cum zicea badica Traian. Dar nici chiar asa pe fata. Stiucane, te caut prin mai sa dai o bere dupa ce bate fcsb de doua ori...sau macar un kil de branza, de aia buna de la nea Gigi. Qui trop s'excuse s'accuse ar zice domnul consul...sau mai pe romaneste n-o mai da pe dupa cires ca macane!

Vioreatza (7 comentarii)  •  9 februarie 2021, 1:08

Touche D-le Stucan!

anti Burleanu forever (12 comentarii)  •  9 februarie 2021, 3:15

Adevarul e unul singur :Poenaru e antrenor cu A mare !!!Restul e cancan...

Kross (10 comentarii)  •  9 februarie 2021, 9:20

Fcsb nu este o echipa invincibila.Chiar daca satelitii se ingramadesc langa noua cooperative,distrugand orice urma de speranta ca vom reusi sa avem un fotbal sanatos.In Romania se aranjeaza meciurile inca de la copii de 5 ani.Este o tragedie ce se intampla.Blatistii sunt pusi sa reconstruiasca fotbalul.Pacat. Ziaristi blatuiti,antrenori blatuiti,arbitri blatuiti.Reteta perfecta.

Unu’ (1 comentarii)  •  9 februarie 2021, 13:17

Daca ne aducem aminte si de FCSB-Viitorul 2-5 de acum cativa ani care a ramas etalon printre conspirationisti, in acel retur de sezon Viitorul a batut si CFR(contracandidata FCSB-ului), dar si Dinamo pana sa joace cu FCSB care era deja campioana. Cele 2 meciuri au fost uitate, se tine minte doar cel cu FCSB. Asa si cu Clinceni, facem analogiile doar care ne convin.

Mihai (1 comentarii)  •  9 februarie 2021, 15:10

Cine s-a bucurat cel mai mult, cine a făcut cinste după meci ?... Adi Popa, cel mai iubit, cel alungat, cel care și-a luat cu greu banii de la Becali... Și nu era singurul care avea polițe de plătit !

Ch (2 comentarii)  •  9 februarie 2021, 16:26

Clinceni si Botosani in playoff. Nici in visele lui cele mai optimiste Jiji nu putea spera mai bine. Faptul ca CFR le bate pe amandoua nu inseamna nimic in relatia lor cu Steaua. Doua echipe care vor muri pe teren cu Craiova si cu CFR. Daca mai ajunge si Viitorul, atunci FCSB are asigurate 18 puncte fara emotii. Iftimie cum face bani? Nu e conspiratie, e cea mai simpla si mai imparabila cooperativa. Facem pariu?

simi (1 comentarii)  •  9 februarie 2021, 16:45

Atat timp cat patronul nu s-a bagat, echipa a mers bine. " Este bine" ca se baga iar la echipa. Fac profit la pariuri.Cum? Pariez pe faptul ca FCSB nu castiga!

Jimmy (1 comentarii)  •  9 februarie 2021, 18:15

Nu mai fabulati, clinceniul e in cooperativa cfr

Bucur Adrian (1 comentarii)  •  9 februarie 2021, 18:51

Doar *** dinamoviste pot gandi si cei care fumeaza iarba pot crede ca a fost Blat Duminică cei de la Clinceni au fost mai buni au avut si mult noroc penalti clar la Mortan ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

SRF (1 comentarii)  •  14 februarie 2021, 17:25

Si daca nu este asa, merita Stucan dat in judecata pentru denigrare si informare falsa?

Comentează