FCSB – Clinceni 0-1. Principalul suspect: Poenaru
“E evident că a fost blat. FCSB i-a lăsat să bată acum, Clinceni va merge în play-off unde FCSB va primi de la Clinceni cele șase puncte”. Teoria aranjamentului în FCSB – Academica Clinceni 0-1 de duminică seară a înflorit […]
“E evident că a fost blat. FCSB i-a lăsat să bată acum, Clinceni va merge în play-off unde FCSB va primi de la Clinceni cele șase puncte”. Teoria aranjamentului în FCSB – Academica Clinceni 0-1 de duminică seară a înflorit imediat pe rețelele de socializare și s-a rostogolit la vale ca un bolovan.
Ca orice teorie a conspirației născută în fotbalul românesc, și aceasta are un sâmbure din care poate pleca o rădăcină de adevăr. Acum un an și jumătate, după ce Gazeta Sporturilor dezvăluia legăturile anormale dintre investitorii de la FCSB, George Becali și Vasile Geambazi, și Academica Clinceni, comisiile FRF amendau cele două cluburi implicate în meciul de aseară cu câte 20.000 de lei.
Nepotul lui Becali, discretul Geambazi, a recunoscut sincer că “sunt arhitectul acelei echipe (n.r. – Academica Clinceni). Eu am creat-o. Eu am creat acest proiect. Eu am creat toate condițiile ca această echipă să promoveze, eu am stat de vorbă cu oamenii de la Primărie, eu am făcut tot ce trebuie”.
După ce FRF a amendat neregula, Becali și Geambazi au fost nevoiți să rupă – măcar oficial – orice legătură cu clubul de la periferia de sud-vest a Bucureștiul, în timp ce președintele FCSB, Valeriu Argăseală, a continuat să-și facă veacul într-un local cu vedere la lac, în Clinceni, alături de primarul din comună, Adrian Budeanu, tatăl lui Vali Budeanu, unul dintre conducătorii neoficiali de la Academica.
Echipele lor au început să joace una contra celeilalte în Liga 1 și au adunat deja patru meciuri directe. Culmea, deși a câștigat de două ori, FCSB nu a reușit până acum să învingă și nici măcar să marcheze un gol pe teren propriu.
E asta dovada că între cele două cluburi au rămas legături oculte?
Echipă vie din jucători „morți”
Unii ar fi tentați să spună că da, mai ales că în 2016 familia primarului Budeanu permitea intrarea în club pentru câteva luni a unui investitor chinez, Eric Mao, aflat în capul listei Interpol cu aranjori periculoși de meciuri pentru pariuri.
Adepții teoriei conspirației omit, însă, un detaliu important. În cei doi ani de Liga 1, Clinceni le-a învins și pe CS Universitatea Craiova, Sepsi, Dinamo sau Viitorul, echipe care nu pot fi bănuite că ar sta în buzunarul lui George Becali. Culmea, singura care i-a luat Academicii toate punctele din patru partide e CFR Cluj și, probabil, în spatele înfrângerilor pe linie nu sunt prezumtivele legături oculte ale lui Becali.
Explicațiile victoriei de duminică seară trebuie căutate în altă parte, dar – de fapt – ele nu stau ascunse în vreun colț întunecat ci s-au aflat tot timpul sub ochii telespectatorilor:
- Ați remarcat agresivitatea jucătorilor Academicii în duelurile cu mult mai bine cotații fotbaliști promițători de la FCSB?
- Ați văzut cum se strângea echipa în fața careului, ca un arici sub botul unui animal flămând de pradă, și cum se desfăcea imediat, încercând să dea lovitura pe contraatac?
- Cum s-a apărat Gardoș, un fundaș alungat de peste tot după întoarcerea din Anglia?
- Cum a alergat Rusescu ca un posedat pentru a închide spațiile, deși fotbalul românesc îl consideră gras și terminat de câțiva ani, iar comentatorul TV l-a ironizat că ar avea o parașută deschisă în spate?
- Cum s-a bătut Pîrvulescu pentru toate mingile în întâlnirile pe teren cu marele talent Octavian Popescu și cum îi dădea mult mai tânărul Vîlceanu palme peste ceafă la fiecare fază terminată cu bine?
- Cum împinge jocul Pașov, cum ține Ciuncukov mingea cu un adversar cățărat pe umeri, așteptând un culoar de pasă sau cum pasează Cordea?
În 90 de minute pe Național Arena, Academica Clinceni a arătat ca o echipă vie, formată din jucători considerați „morți”, trimiși în teren cu un plan bine pus la punct. Omul cu planul se numește Ilie Poenaru, un antrenor pe care fotbalul românesc ezită încă să-l aprecieze pe măsura realizărilor sale de până acum.
În urmă cu fix trei ani, cu Clinceni pe locul 7 în Liga 2, Ilie Poenaru – un fost fotbalist de pluton, născut în comună – lăsa un post comod de antrenor la juniorii lui Dinamo pentru a antrena acasă. La finalul sezonului, echipa era pe locul 6, la distanță mare de locurile de promovare. Apoi, în club a apărut Vasile Geambazi, au venit jucători tineri de la FCSB, iar Clinceni a obținut o promovare istorică în Liga 1.
Napoleon din Clinceni
Influența familiei Becali poate fi explicația facilă pentru ascensiunea clubului din Clinceni. Însă energia și ideile lui Poenaru țin lucrurile în loc și după ieșirea lui Geambazi, la fel cum tot ele păstrează unit un vestiar greu, plin de fotbaliști care teoretic nu prea mai au nicio motivație.
“La mine nimeni nu comentează. După fiecare meci, toți jucătorii sunt obligați să-l revadă, apoi vin la analiza noastră video cu meciul revăzut. La întâlnire, eu nu îi cert. Le arăt anumite faze și le pun întrebări. Ei analizează împreună și stabilesc cine a greșit și cât de mult s-a greșit”, a explicat Poenaru modul său de lucru. Tot în direct a detaliat și planul tactic cu care a învins-o pe FCSB.
Un tip micuț de statură, cu părul gelat într-o buclă amplă deasupra frunții, antrenorul Academicii are o autoritate misterioasă, aproape napoleniană, asupra jucătorilor săi, lucru recunoscut de toți cei care au asistat la antrenamentele lui. Pasionat de chestiuni tactice, adept al folosirii psihologului într-un vestiar și dornic să pună în practică lucruri noi care i-ar putea aduce echipei sale un avantaj, Poenaru a reușit să scoată Clinceni din fundul clasamentului la finalul sezonului regulat trecut și să o urce pe locul 4 în play-out.
Iar în acest sezon, anonima Academica flirtează prea mult cu locurile de play-off pentru ca munca lui Poenaru să fie ignorată sau trimisă pachet în coșul cu inutilități.
Antrenorul de 44 de ani nu are încă licența Pro, după ce examinatorii de la FRF l-au descalificat la concurs pentru încercarea de a demonstra în teorie ceea ce pusese deja în practică în Liga 2: anume că există “pasă filtrantă” și în careul advers, nu doar de la 18 metri în sus.
Secund în acte, Poenaru este însă un antrenor principal în toată regula, cu o poftă de a profesa pe care nu o mai au mulți colegi de breaslă un pic mai experimentați decât el. Și antrenorul Academicii mai are ceva. E relaxat cu ideea că într-o carieră nu trebuie să sari etapele. În vara trecută, a primit oferta de a antrena FCSB. A mers la negocieri unde i s-au prezentat condițiile clare: accepți indicațiile tactice ale patronului.
Poenaru a refuzat compromisul și acum ar putea ajunge în play-off cu o echipă care acum câțiva ani nici nu mai exista.