Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

PCH caută vinovați. E și PCH printre ei?

Investitorii spanioli nu și-au demonstrat niciodată bunele intenții și capacitatea de a investi, dar PCH a fost anesteziată

Permalink to PCH caută vinovați. E și PCH printre ei?
luni, 23 noiembrie 2020, 1:37

De câteva zile, pagina de Facebook a Peluzei Cătălin Hîldan face o analiză a faptele petrecute în ultimele luni la Dinamo în încercarea de a le arăta fanilor și, în special, membrilor cotizanți din proiectul DDB cine este responsabil pentru situația extrem de gravă din club. 

Primul vinovat a fost identificat în chiar primul episod. Numele lui e Ionuț Negoiță, finanțatorul acuzat că a pus clubul pe butuci. Următorii culpabili, cel puțin “moral”, sunt Cosmin Contra și Cornel Țălnar. 

Lui Contra, PCH îi reproșează că a garantat pentru investitorii spanioli și îi dă trei sfaturi tăioase, redactate – vorba colegului Adrian Florea – pe un ton inspirat parcă din “recomandările” tovarășilor Lenin și Troțki. 

  1. Să muncească fără bani
  2. Să lupte cu PCH împotriva grupului spaniol
  3. Să nu plece

Încercând să anticipăm, următorii vinovați din serialul postat pe Facebook vor fi, probabil, Bogdan Bălănescu, Florin Prunea, Pablo Cortacero, Juan Jose Melero Marin, Rufo Collado, Dorin Șerdean și alte personaje din anturajul gripului spaniol. E dreptul fanilor să caute culpe și să alcătuiască topul vinovaților.

Dar oare, în finalul listei, PCH se va trece și pe ea pe lista vinovaților “morali” pentru dezastrul de la Dinamo?

Fără a insista acum pe culpa evidentă a celor acuzați de pagina Peluzei Cătălin Hîldan, e nevoie de o împrospătare a memoriei. Pe 12 august 2020, aceeași pagină de Facebook făcea câteva precizări. Să revedem punctul 4:

“Între ProgramDDB și FC Dinamo 1948 a fost semnat un memorandum prin care clubul își asumă obligația de a nu negocia cu terți, fără ca boardul DDB să fie informat. Nu am activat clauzele acestui memorandum, pentru a nu bloca discuțiile cu alți investitori, care pot fi o soluție benefică pentru Dinamo. Dar dorim să fie respectat acest memorandum înainte de a se lua decizii importante pentru viitorul clubului”

Așadar, la începutul lui august, PCH anunța că – în baza altfel lăudabilului program DDB – deține o pârghie importantă în selectarea noilor investitorilor, dar că a ales să nu o activeze. Dorința de a fi respectat memorandumul e doar o frază plasată pentru a le arăta cotizanților că PCH vegheză. În acel moment, Contra – “vinovatul moral” de azi – nu semnase cu Dinamo și nu girase pe nimeni. Cei care au girat au fost fanii, prin vocea online a PCH.

Atenție la punctul 9 dintre aceleași precizări:

“Am fi bucuroși să se materializeze această tranzacție, doar în măsura în care aceste persoane își vor arăta în mod cât se poate de transparent bunele intenții și capacitatea de a investi în FC Dinamo 1948”. 

Investitorii spanioli nu și-au demonstrat niciodată bunele intenții și capacitatea de a investi, dar PCH a fost anesteziată. Deși în rândurile ei se numără avocați, specialiști în finanțe sau în marketing, PCH nu a ridicat imediat niciun semn public de întrebare despre găurile imense de logică din discursul spaniolilor. Deși orice fond respectabil de investiții are interesul de a mediatiza o asociere cu un brand serios precum Dinamo, Pablo Cortacero a fluturat doar numele unei firme obscure din Luxemburg, cu acționariat în controversatul paradis fiscal Panama, pe post de fond, iar experții din PCH au tăcut. 

Cortacero a evitat să discute cu suporterii față în față sau prin intermediul presei, dar PCH nu l-a luat la întrebări, ci l-a asigurat că “va găsi întotdeauna în noi un partener de dialog”. Cel puțin pentru o perioadă, oamenii nevăzuți care conduc această entitate au dormit, ba chiar unii dintre ei au considerat că ziariștii care încep să ridice semne de întrebare în privința spaniolilor nu vor decât răul lui Dinamo.

Pe 30 august, ziua în care Contra era prezentat de Cortacero cu fularul lui Dinamo, PCH anunța: “Avem multe de făcut! Împreună vom ridica Dinamo”.

 

De atunci, au trecut 3 luni, iar Dinamo e în pragul unui dezastru financiar. Trezită din amorțeală, Peluza Cătălin Hîldan duce un război exact împotriva celor pentru care a ales să nu activeze clauzele din memorandumul încheiat cu Negoiță. 

Un organism puternic, cu unii lideri controversați și asociați cu sfere politice, PCH este vocea la care se raportează mulți fani dinamoviști. Mulți dintre suporteri au răspuns prompt chemărilor PCH și au cotizat în contul programului Doar Dinamo București, program care a salvat-o pe Dinamo de la dezastru în primăvară prin mai multe împrumuturi. Majoritatea donatorilor are atât de multă încredere în organizație încât nu și-a pus nici cel mai mic semn de întrebare în privința modului în care le sunt administrați banii.

În urma derulării acestui program, pe 14 august, PCH scria pe pagina de Facebook că deține 20,06 de procente din acțiunile SC Dinamo 1948 S.A., societatea care administrează clubul Dinamo. 

Suntem la finalul lui noiembrie, dar la Registrul Comerțului sunt în continuare înregistrate doar 10 la sută dintre acțiuni. 

Unde e restul de acțiuni? De ce n-au fost înregistrate? Marțea trecută, Andrei Gerea, fost ministru în guvernele Ponta 2 și Ponta 4 și, totodată, un membru vocal al programului DDB, promitea: “Persoana care trebuia să o facă s-a luat cu altele și n-a mai ajuns. O să meargă săptămâna asta, vă dați seara că i-am sărit toți în cap”.

Au mai trecut 6 zile, datele n-au fost nici acum actualizate.

PCH caută vinovații pentru dezastrul de Dinamo. Vinovații pentru anestezierea fanilor și pentru nedeclararea acțiunilor la Registrul Comerțului rămân necunoscuți. 

Comentarii (32)Adaugă comentariu

marius (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 13:47

Cum sa fie domnule suporterii de vina cand ei sint singurii care au dat bani pentru supravietuirea echipei ,vina o poarta cei care au girat pentru bonitatea spaniolilor,chiar si in acest moment am citit ca exista o oferta de cumparare si nu vor sa vanda,pare ca cineva vrea sa desfiinteze cu orice pret aceasta echipa,oricum se afla pana la urma cine este .

ViorelDinamo (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:01

Doar PCH si restul galeriei sunt singurii vinovati, l-au injurat pe Netoiu mereu cu scopul de a pune mana pe Dinamo. Acum au ce au semanat, nu e cazul sa se dea victime. Netoiu baga bani in echipa nu ca saracii astia. Probabil nici in ceasul asta nu isi dau seama ce au facut.....

ViorelDinamo (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:06

PCH este cel mai mare vinovat. L-au injurat pe Netoiu si familia lui la fiecare meci cu scopul de a pune mana pe o felie din club. Netoiu baga bani in echipa, echipa mergea bine si din dreapta dinspre galerie auzeai numai trivilaitati Si-au atins scopul intr-un final dar cu ce pret... Nici acum nu recunosc ce au facut.

Dragota Radu (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:11

Cine e netoiu? Ala care il numesti tu?

Goggu (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:12

Nu e nimeni de vina domle, asa a vrut Dumnezeu!

adrian (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:15

tot incercati sa puneti cutitul in mana DDB ..ce a facut DDB a fost sa asigure cat a putut supravietuirea echipei...daca DDB se opunea ..sarea toata presa de fund in sus ca suporterii gonesc investitorii...Costine esti jalnica tata...bagati numai strambe peste tot...ce vroiai sa faca DDB??? sa se prezinte la o tranzactie la care nu are acces? nu uita ca nu s-au tranzactionat acctiunile lui Dinamo...a fost o tranzactie pe firma lotus unde DDB nu are nimic de facut...sau tu cand te duci la piata, iti intrebi si vecinii ce sa cumperi??? Lasa naiba toate comentariile astea absurde..deja devii ridicol..

Cata (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:23

Aia din PCH sunt niste comunisti in gandire dar se cred oameni de dreapta.Nu stii daca sa razi sau sa plangi de ei.

Coco (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:45

Ca în orice ce nu merge se cauta vinovati, nustiu cat de vinovați sunt Contra și Tâlnar care la rândul lor au fost mințiți de Marin și Cortacero,părerea mea este sa se găsească soluții să se poată depăși situația critica care poate deveni dezastruoasă,în niciun caz nu e momentul a cauta vinovați acum

CatalinR (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 14:59

Faptul ca PCH nu s-a opus tranzactiei, corect ar fi fost ca acest articol sa apara in august sau cand a fost cazul. Dupa razboi...

adyDinamo (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 15:06

si DDB are vina ei .. puteau face mai mult ???...au "uitat" sa faca alegeri...cam de mult timp...trebuiau anuntate cel tarziu pe 31 Mai...si uite ca ne apropiem de ignat....actiunile din clubul Dinamo sunt inregistrate de APCHD si nu de cei care le-au cumparat DDB ..ciudat ..APCHD inregistrata in 2011 detine actiunile DDB inregistrata in 2018....asta o fi si motivul pentru care nu se doresc alegeri..probabil...tot anunta peste tot ca se vor face si a fost o "mica scapare"..ba? a naibi de mica .....cauta vinovati??? sa inceapa cu cei care de peste 6 luni tergiverseaza alegerile propuse acum mai bine de 2 ani...alea transparente.

Valentin (5 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 15:44

S-au tranzacționat acțiuni care nu aparțin DDB. Dacă DDB avea majoritatea acțiunilor sigur căutau pe cineva serios. Dubios e că spaniolii continuă circul cu AGA pentru decembrie...

george (8 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 15:52

DL. Stucan Iar bagati ¨NUIAUA¨ pintre gard ca s-ntarati CAINI. De fat la ASTA va pricepeti cel mai bine. Nu vi se pare putin pentru un gazetar de sport.

iustinionut (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 16:03

Domnule Stiucan, sunt membru DDB din luna octombrie 2019, am cardul cu nr 667 din cele peste 10.300 emise până la această dată.Să consideri DDB-ul vinovat cu privire la ceea ce se petrece azi la club mi se pare cel puțin deplasat, asta ca să mă exprim elegant.Din păcate, la momentul preluării clubului de către spaniolii *** erau mulți cîrcotași (chiar și mulți dinamovisti) care se exprimau în sensul ca DDB-ul să îi lase pe acești potenți financiari în pace, nu care cumva să se amestece, deși AZI nu mai discutam despre Dinamo București dacă nu erau UNII FANI organizați în această asociație. La acel moment august 2020, din păcate DDB-UL nu putea să se amestece, *** fiind singurul vinovat pentru ceea ce se petrece azi la Dinamo.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (32 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 16:08

PCH s-a asociat, pe rând, cu Ponta, Dragnea, Dan Cristian Popescu ,când era la PNL, și, acum, cu Gerea, un personaj cel puțin toxic. Banii strânși au ajuns la o societate comercială din proprietatea lui Negoiță, acesta scăpând de niște plăți. Gerea și cu Robert Negoiță, fratele și asociatul lui Ionuț Negoiță, au fost colegi de alianță politică. Așa că PCH este vinovată în mult mai mare măsură decât scrie Ștucan. Oricum, nu îi prinde primăvara. Nu au bani pentru a continua campionatul. Iar pentru cei ce cred că Dinamo este urmașa Unirii Tricolor a lui Vică Negulescu îi informez că Petrolul este urmașa Unirii Tricolor. Dinamo s-a înființat prin fuzionarea a două echipe: Ciocanul București și Maccabi București. Pe cei care nu cred, îi invit la Arhivele Naționale.

ion (7 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 16:53

Au ajuns cativa *** sa aiba influentla un club de talia lui Dinamo...Cine e pecehaș?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (17 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 18:00

Mi se pare nedreaptă acuzația la adresa PCH. Eu zic că, dimpotrivă, e de apreciat că au fost deschiși la colaborare și nu au pus piedici noilor investitori, că le-au acordat o perioadă de grație. Era mai bine dacă blocau tranzacția și dacă aveau o atitudine ostilă? Dacă da, poate Cortacero și ai lui nu mai veneau. Și? Unde era Dinamo acum? Poate greșesc, dar parcă nu prea se înghesuiau investitorii la poartă. Și atunci sînt sigur că dl. Ștucan și alții erau primii care săreau la gîtul PCH-ului că a compromis tranzacția și a distrus Dinamo.

Demolarii (8 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 18:23

E tare, domnule. Prea tare....ca sa fie si o judecata corecta. Ziarul in care domnul Stucan se face auzit, e acelasi ziar, care a răspuns unor interese private și, raspandind o minciuna: Că UEFA a interzis cluburile departamentale! , participând astfel la aducerea unor persoane leite spaniolilor de la Dinamo în fotbalul romanesc: M Iancu, Condeescu,Becali, Adamescu și alții, care au transformat fotbalul românesc in mocirla pseudofotbalistica numită Liga I. Dinamo face parte din Liga I, la fel cum majoritatea membrilor DDB sunt trăiesc în România fără identitate a zilei de azi. Cum existaFcsv și Steaua, vreo 3 Dinamo, 2 Craiova , 3 Poli Timișoara, asa exista 3 Pnl-uri, alte 3 Psd-uri, și mulți ce-si câștigă pâinea numindu-se ziaristi, pentru intoxicare cu logica nocivă.......ce ar trebuii sa faca cei din DDB? Multe, dar în primul rând găsirea unei identitati ce ar permite distanțarea de oportunisti și vânători de imagine. Face-ti o analiză a lotului lui Dinamo,Steaua sauCraiova 1990, în funcție de antrenorii avuți de jucători la juniori și tineret. Ei nu vorbeau la televizor, erau mulți și anonimi, dar fără ei nu se putea vinde Generația de Aur....sau Briliante și Regizori....

catarad (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2020, 23:05

Totul se plateste...DDB

Catalin V (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 0:17

incep cu o intrebare pt Costin Stucan : v-ati cerut scuze pt dezinformarile repetate pe care le-ati facut ? stiti care, alea ca ar fi Borcea in spatele spaniolilor. sau credeti ca pt ca sunteti ziarist aveti dreptul sa lansati orice aiureala in spatiul public. in ce priveste DDB si sau PCH da, au fost si ezitari si greseli pe parcurs si nici eu nu sunt de acord cu cerintele la adresa lui Contra. Dar stiti f bine care a fost contextul in vara , Dinamo cauta sa se 'marite' de ani de zile si nu gasea petitor. DDBul a fost acuzata puternic ca vrea sa ia clubul ca sa faca ei afaceri. Si li s-a spus ca nu au nicio sansa sa sustina financiar clubul si nu care cumva sa indrazneasca sa ii saboteze pe marii investitori din Spania. de aia s-au dat un pas in spate. Acum ne dam seama ca a fost o greseala. altfel nu va inteleg nevoia de a-i numi pe liderii dinamovisti 'controversati' si cu ' legaturi politice', de parca ar fi oricum legaturi cu mafia, cu grupurile teroriste ! si magareala sa sugerezi ca DDBul a sifonat fondurile si cu banii de actiuni si-au cumparat de baut, sau ce?? s-a explicat f clar ca cei 20% apar in registrul actionarilor de la club, dar nu fusese inca trecut si la Registrul Comertului.

Ionut (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 0:26

Gazeta inca nu si-a cerut scuze pentru ca a scris ca stadionul va fi inchis de catre clubul sportiv pentru echipa de fotbal. Ati scris cu subiect si predicat si clubul sportiv a declarat ca nici nu s-a pus problema. Deci, sursa pentru articol? Verificarea din alte surse, cum ar fi cea mai importanta, clubul sportiv Dinamo? Nimic?

Matei (10 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 1:16

Pacat ca Costin nu scrie mai des. Bun editorial. Pacat ca inca un club mare a ajuns asa rau

Cristian (5 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 2:19

Sa nu confundam marea majoritate a membrilor DDB cu Elias &co. Nici in ziua de azi, boardul DDB nu a fost ales in urma unor alegeri, nu a fost prezentat un plan concret și coerent prin care suporterii să-l aprobe prin vot , sau numele firmelor ce urmau sa vina alături de Dinamo in momentul abdicării lui Negoiță, nici in ziua de azi nu știm ce au discutat căpeteniile noastre cu spaniolii și de ce au ales sa tacă din gura și sa nu-i deranjeze timp de 3 luni. Aceste lucruri au fost promise de către cei care au gândit acest program dar nu și-au respectat promisiunile. Toate astea s-au mai întâmplat acum 30 de ani: “Boardul DDB” Este FSN-ul, spaniolii sunt “agenturilii” și noi poporul naiv care și-ar da viața pentru țara. Sunt membru DDB, am cumpărat și bilete virtuale, dar nu le mai dau 2 bani pana in momentul in care se vor tine de cuvânt. Asta nu înseamnă ca Țălnar și Găuriță sunt absolviți de vina, ei sunt Iliescu și Roman.

octavian (9 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 9:03

Situatie confuza la Dinamo, solutii confuze. Rezolvati problema proprietatii si vor vevi investitori seriosi. Sa se clarifice corect situatia financiara, Sunt foarte multe interese ca problemele de la Dinamo sa nu se rezolve. Evorba de terenuri.

5k1p3r (2 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 11:19

DDB nu a dat bani la dinamo! DDB A CUMPARAT ACTIUNI la dinamo! Asta este cu totul altceva. Cand o sa auzim ca DDB a dat bani neconditionat, atunci o sa vorbim de ajutor !

Urod (39 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 12:00

Cand nu ai multe soluții, bineînțeles ca se ajunge la compromisuri...Suporterii nu au avut de unde alege...Poate ca au tăcut, dar au tăcut si pt ca nu au avut alte soluții si oricum, nu au fost băgați prea mult in seama. Eu nu au absolut nici o vină pentru ce fac spaniolii acum, ei sunt vinovați ca in aceste 3 luni au rămas la același stadiu de chetă și nu au trecut la nivelul următor . Adica , sa fie mult mai vizibili si mai clari in acțiunile lor, sa numească un manager priceput, sa găsească oameni cu o probitate morală care sa nu fie pusa la îndoială, cu oameni din lumea fotbalului ....etc. Cu doar cheta de bani făcută ad-hoc de pana acum ,nu poate merge la infinit. Ei sunt in același stadiu ca și echipa, fără idei si acțiuni clare se vor dilua, precum echipa. Acesta este pericolul real, ca singurul stâlp concret pe care Dinamo se putea baza, ori va dispare , ori va rămâne la un nivel mic ca sa poată susține un club de acest nivel. Spaniolii vin și pleacă dar suporterii rămân , ei sunt cei mai importanți in viata echipei. Dar chiar si ei, fără un program coerent risca sa dispară in timp.....

Stopabuz (39 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 15:53

@Costin Stucan ....am un subiect interesant și as vrea sa-l discutam. Cum pot proceda ?

Costin Ștucan (75 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 17:04

Salut, poți trimite un mail pe adresa [email protected]. Mulțumesc!

Stopabuz (39 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 16:48

@Costin Stucan.... Am un subiect interesant si as vrea sa-l discutam. Cum pot proceda?

catarad (2 comentarii)  •  24 noiembrie 2020, 23:26

Ma tavalesc pe jos ...de ras... PCH ...DDB...SRI...etc...totul se plateste pe lumea asta !

Ion Darius (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2020, 10:22

Numai despre "clubul" asta tinut pe perfuzii vad articole in fiecare zi. Dinamo trebuia sa fie demult retrogradata la cum a jucat in campionatul trecut. Oricum, inevitabilul s-a amanat maxim 1 an. Dupa anii nesfarsiti de furaciuni, coruptie si mizerie, acest club va ajunge in sfarsit unde ii este locul

Comentează