Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Balaj și telefonul anti-antidoping

Pe lângă sugestia șefului antidopingului din România de “a-l ajuta” pe suspectul de dopaj Pîrvulescu mai există o problemă serioasă. De unde știa președintele ANAD despre intenția comisiei.

Permalink to Balaj și telefonul anti-antidoping
miercuri, 8 iulie 2020, 3:36

– Moderator: Când făceai ozonoterapia simțeai vreun efect? Am vorbit cu fotbaliști de la FCSB care spuneau că nu simțeau nimic după insuflații. 
– Paul Pîrvulescu: Eu când am făcut, într-adevăr, a doua zi după ce făceam mă simțeam prost, dar după era ok. Făceam cu două zile înainte de meci chestia asta.

– Cu două zile înainte de meci?
– Da!

– Nu poți să ne spui unde ai făcut? E un secret?
– Nu pot pentru că pe doctorul de acolo l-aș pune într-o situație…

– Păi, e permis, nu?! Insuflațiile rectale sunt permise.
(Dă inițial din cap în semn de negare) Aaa, da, rectale, da!

(Moderatorul râde, surprins) Tu ai făcut altceva sau ce?
(Râde nervos) Am făcut altceva.

– Aaaaa…serios?
(Redevine serios) Da.

– În venă?
(Foarte serios) În venă, da! E mult mai ok…

– Wow.
– Da, da. Fac mulți chestia asta, cu siguranță.

– Un singur lucru te întreb. Afară sau aici?
– În țară.

(Moderatorul, derutat) Pffff…nu te mai întreb pentru că e clar că nu vrei să spui…
– Nu e ceva wow. Din punct de vedere al sănătății e ok să faci.

– Da, dar știi că nu e permis.
– Da, e doping!

– Da. Practic, tocmai ne-ai spus că te-ai dopat undeva în țară.
(Dă din cap încurcat) Mmmm…da.

Acesta este transcrierea cuvânt cu cuvânt a discuției din emisiunea GSP Live din 7 mai 2020 în care Paul Pîrvulescu a admis că s-a dopat la un club din România. Pentru cei care nu cred în acuratețea redării stărilor fotbalistului există și varianta video a momentului. 

Iat-o!

Cititorii pot trage singuri concluzia dacă Pîrvulescu a glumit – până și Ovidiu Ioanițoaia a susținut asta în emisiunea sa cu Cristi Balaj – , sau dacă a fost condus de moderator într-o anumită direcție pentru a declara ceva neadevărat, așa cum se apără avocații săi în fața Comisiei de audiere a sportivilor care au încălcat reglementările anti-doping.

Minutul și jumătate de mai sus a devenit acum castana fierbinte pe care Agenția Națională Antidoping încearcă să o digere de exact două luni, iar verdictul încă se lasă așteptat. Într-un fotbal în care tăcerea este literă de lege și armă de presiune, cazul unui jucător care admite în direct că s-a dopat reprezintă evident o fractură nemaiauzită de cod, cu efecte adverse greu de prevăzut.

Dacă el s-a dopat, comisia trebuie să afle unde s-a dopat. Cine era doctorul echipei? Cine era antrenorul care a acceptat dopingul?

De trei ori campion cu FCSB, Pîrvulescu nu a dezvăluit aceste detalii în emisiune, însă membrii ANAD care urmau să investigheaze cazul le puteau afla dacă îl sunau imediat pe jucător pentru a-l invita la o cafea și la o discuție bărbătească extrem de utilă anchetei ulterioare. În cele două luni scurse de la declanșarea dosarului nu a existat nicio informație referitoare la o asemenea întâlnire între investigatorii atașați ANAD și Paul Pîrvulescu, însă o altă discuție – extrem de bizară de data aceasta – a avut loc recent.

Luni după-amiază, moderatorul emisiunii GSP Live a fost sunat de Cristi Balaj, președintele ANAD, și informat că urmează să fie convocat la comisie, în calitate de martor. “Poate poți să-l ajuți (n.r. – pe Paul) dacă ai veni”, a fost mesajul surprinzător al lui Balaj.

Pe lângă sugestia șefului antidopingului din România de “a-l ajuta” pe suspectul de dopaj Pîrvulescu mai există o problemă serioasă. De unde știa președintele ANAD despre intenția comisiei de a convoca un martor înainte ca acesta să fie informat oficial în privința asta, în condițiile în care comisia este independentă și nu acceptă amestec și influențe din exterior?

Convocarea telefonică s-a confirmat a doua zi când comisia a trimis o adresă oficială prin care moderatorul este chemat în 15 iulie 2020 pentru audiere. În caz de neprezentare, jurnalistul este informat că riscă o amendă contravențională între 1.500 și 2.500 de lei, conform legii 227/2006.

Vă invit acum să recitiți dialogul din deschiderea acestui text.

Ce poate să mai spună un jurnalist, în fața unei comisii, despre un interviu video în care întrebările și răspunsurile sunt clare? Că Pîrvulescu a glumit? Că Pîrvulescu era serios? Răspunsul îl poate deduce chiar și un adolescent, fără a fi membru într-o comisie pretențioasă specializată în eradicarea dopajului din sportul românesc.

Însă, dacă ar pronunța la audiere oricare dintre cele două variante de răspuns de mai sus, moderatorul emisiunii riscă să incline balanța judecății într-o parte sau alta și să devină autorul moral al deciziei luate de comisie. Mai pe românește, ar scoate din foc cu mâna lui castana fierbinte pe care ANAD nu știe de unde să o apuce. 

În concluzie, stimați membri ai comisiei, mă voi prezenta la audierea din 15 iulie pentru că trebuie să respect legea, însă răspunsul meu va fi acesta:

Nu am niciun comentariu în plus de făcut pe marginea unui dialog video la care aveți și dumneavoastră acces.

Judecați independent și asumați-vă răspunderea pentru concluzie, oricare ar fi ea!

pastedGraphic.pngPS – Apelul telefonic al lui Balaj din 6 iulie nu este primul moment în care președintele ANAD dă senzația că ar vrea să influențeze deciziile dintr-un caz de dopaj. În primul dintre cele două cazuri petrecute în mandatul său – unul dintre dosare a fost declanșat de o postare a sportivelor pe Instagram, al doilea de un autodenunț într-o emisiune televizată – , Balaj le-a transmis public sportivelor și în privat avocaților că va propune înghețarea suspendărilor dacă fetele nu vor face apel la TAS. E o formă bizară de presiune cu miros de șantaj. 

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Ilie (32 comentarii)  •  8 iulie 2020, 15:59

Faci acuzații grave față de un prieten al lui Ovidiu. Adică, șeful tău are prieteni mincinoși, care influențează arbitraje, care și-au furat propriile cluburi, care își arată formele la o vârstă înaintată? Atunci de ce mai stai lângă el? Pentru bani? Vă meritați soarta,voi, ăștia care stați pe site între Borcea, Becali, Balaj, Dinu, Crăciunescu, Prodanca și fetele alea în..... gol. Cine se aseamănă, se adună!

Nilă Oprișan (1 comentarii)  •  8 iulie 2020, 16:28

Din cauza stilului de țață din piața Griviței, interesat numai de bârfe, baeții jmecheri te-au găsit țap ispășitor pentru că ai descoperit vasul Pandorei. Ar fi superb daca ți s-ar înfunda. Pușcărie grea, îți urez! Știu că nu riști o sacțiune atât de aspră, însă mi-ar plăcea să te văd dupa gratii, meriți cu prisosință.

Andrei F (79 comentarii)  •  8 iulie 2020, 16:32

Sa radem cu sau de Stucan!!!!Domnule jurnalist dar de declaratiile lui Cornel Dinu ce spuneti ca vad ca GSP in corpore se face ca nu aude-Cele foarte recente-?Sa se castige titluri in tariusoara cu ajutorul Federatiei sau in urma premierii unei echipe este bine-Cum a spus Dinu?O fi bine ca in fotbal sa se implice zeci de procurori sau un sef de de serviciu secret-spune Cornel Dinu????Sau declaratia lui Porumboiu ca CFR a castigat un campionat cu ajutorul lui Basescu este de bine????-----Acum despre Balaj...In emisiunea cred ca de acum doua saptamani unde in platou erau Udrea,Balaj,Dinu si unde Dinu a vorbit de campionate castigate nesportiv,ilegal ....Balaj al tau cel corect stii ce a spus????Ceva in genul.....,,daca banii au ajuns la jucatori,,...Adica daca banii au ajuns la jucatori se accepta ce ???...-------Deci Stucane ,cu declaratiile astea cum stam ????Stii de ce ar trebui macar sa te faci ca te intereseaza?!Pentru ca acelasi Cornel Dinu a spus ca si presa inclina balanta de multe ori...Tu asta faci acum?!Anul trecut nasul vostru de moralisti s-a strambat pentru ca Nicolae era dator la Becali!!!!Ce va faceti ca si anul asta Nicolae tot dator la Becali este...-----Altfel ce frumos este in tarisoara cu atatea institutii de integritate si cu atati jurnalisti care-si spun impartiali si moralisti care se caznesc sa nu auda nimic!!!!

Gulie (1 comentarii)  •  8 iulie 2020, 16:44

@Ilie (9 comentarii). Nu fii prost ca nu toti cei enumerati sunt prietenii lui Ioanitoaia. Asa se numeste emisiunea si sunt chemati la ea persoane cunoscute ca sa faca audienta. In mintea ta toti sunt toxici, numai tu rasule esti imaculat.

Traian (1 comentarii)  •  8 iulie 2020, 17:05

Da’ si Pirvulescu asta e ciocan! Du-te frate la comisie si spune-le ca ai facut misto de Stiucan. Oricum nimeni nu-i poate demonstra ca s-a dopat sau nu.

Umilă părere (6 comentarii)  •  8 iulie 2020, 17:49

Nu-ți urmăresc bârfele, nu am stomacul pregătit pentru indigestia provocată de acest gen, dar am citit editorialul publicat în urma acestor mărturisiri. Dacă Pârvulescu ar angaja un avocat expert în legi europene, atunci situația ar fi problematică. Incitarea invitatului spre mărturisiri nedorite, interpretarea tendențioasă, difuzarea metodelor de pregătire sportivă sau medicală, ACCESIBILE doar comisarilor sportivi, însărcinați cu controale antidoping, ei bine, nene Ștucan, ar constitui material pentru posibile sancțiuni. Nu aș merge până la pușcărie, însă ar trebui să înțelegi că nu poți inventa știri, nici publica zvonuri sub paravanul anonimatului, de tipul “se spune, se aude”, iar apoi să faci pe ***. Dragă Ștucan, fii bărbată!

bradut (5 comentarii)  •  8 iulie 2020, 18:55

Vad numai idioți care își dau cu părerea. Hai ***, băieți! Pârvulescu a fost dopat, simplu! Iar Balaj.....o tempora! Chiar toti am uitat ANUMITE meciuri arbitrate de acest ipochimen?!

motanul incaltat (47 comentarii)  •  8 iulie 2020, 19:33

Nu cred ca intelegi un lucru esential: Traim in Romania----asta este o tara in care nimeni nu consuma droguri, nu fumeaza , nu se imbata si nu face sex in afara casatoriei. Aici nu exista crime, hotii, minciuni.... Politicieni sunt cei mai neprihaniti oameni iar judecatorii cred numai in Cuvintul lui Dumnezeu.....

Achim (6 comentarii)  •  8 iulie 2020, 21:53

***, cenzurezi comentariile incomode. Baftă!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

GHITA (4 comentarii)  •  8 iulie 2020, 22:11

Comisia asta anti doping este o gluma,cand la fcsb,aia luau ,,vitamine'' in timpul meciurilor a facut cineva un control,cum se explica ca apoi neamtul a plecat la alte echipe unde pregatirea fizica,, faimoasa'' nu a dat rezultate,oare nu pentru ca aia nu accepta vitamine iar pe la arabi folosirea substantelor interzuse il poate costa capul,se gaseste cate un fraier care esye tap ispasitor ptr.toate magariile care se petrec in tara noastra si cu asta basta

Horthy, amiral fara flota (1 comentarii)  •  9 iulie 2020, 11:16

Rauvoitorii Romaniei sunt invitati sa paraseasca tara, *** va asteapta sa deveniti carne de tun, adica cetateni de serie C. Tipii aia ***, cu nume de bautura marinareasca sunt mai bine vazuti decat voi in ***. Mergeti sa va convingeti! Calatorie sprancenata!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

octavian (9 comentarii)  •  9 iulie 2020, 11:44

Comisiile antidoping sunt paravane pentru jocuri de culise.

Stiucan are frica (1 comentarii)  •  9 iulie 2020, 13:04

Daca ii vei face insuflatii rectale judecatorului vei scapa cu un avertisment si urecheala amicala. Iesti obisnuit, doar iesti pupinspatistul favorit al *** pensionar care conduce aceasta sandrama.

?????? (95 comentarii)  •  9 iulie 2020, 15:26

@ Considerați că patronii chinezi ar putea fi mai educați decât Gheorghe Becali, fapt ce ar putea fi confirmat sau infirmat de ,Cosmin Olăroiu, Dan Petrescu, Budescu, Alexa, Aliuță, Bicfalvi, Bilașco, Burcă, Domocoș, Mara, Marius Nicolae, Cristi Tănase, etc. ?

?????? (95 comentarii)  •  9 iulie 2020, 16:44

@ De ce considerați că nu poartă Gheorghe Becali bretele la pantaloni, ca multe alte persoane educate, ?

Eulescu (1 comentarii)  •  10 iulie 2020, 13:15

Un articol interesant, diferit de povestioarele cu fcsb, vesnic-atacatul de O. I. Burleanu, cu Dan Petrescu & ceilalti.

Cristi (5 comentarii)  •  11 iulie 2020, 10:30

Parvulescu are 3 campionate castigate cu Fcsb, deci e clar unde s-a facut injectiile cu ozon. Intr-o tara normala celor de la Fcsb li se retragea cel putin 2 titluri din cele 3 si erau retrogradati in Liga 2.

?????? (95 comentarii)  •  24 iulie 2020, 10:36

@ Balaj ăsta o fi strâns ceva bani din arbitraj , că funcția pe care o are în prezent pare mai aproape de o formă de asistență socială din partea sportului, la ceea ce prezintă public Balaj ca formă de manifestare a „competențelor” în domeniul antidopingului, ?

Comentează