Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Semne de prăbușire a imperiului CFR

Monopolul pus de Cluj pe Liga 1 e pe punctul de a se risipi. Nu e nimic nou în asta, toate imperiile acestei lumi au căzut atunci când o forță proaspătă, dinamică, aplică din exterior o presiune care devine critică în cazul unor slăbiciuni interne

Permalink to Semne de prăbușire a imperiului CFR
duminică, 28 iunie 2020, 11:21

Semnele erau acolo după pandemie. 

Cu FCSB, CFR n-a avut ritm nici luciditate, dar campioana ultimelor două sezoane și-a luat punctele cu ajutorul unei devieri norocoase a lui Ovidiu Popescu. La final, pe bună dreptate, Dan Petrescu și-a atacat jucătorii. 

La Botoșani, acel 2-0 a fost înșelător, deși Petrescu a vorbit despre un meci bun. Echipa lui Croitoru nu a pus niciun fel de presiune, a fost lăbărțată pe tot terenul, iar CFR a defilat ca și cum totul era de dinainte stabilit.

Cu Craiova, semnele s-au adunat îngrijorător pentru clujeni într-o seară care s-ar putea să fie mai importantă pentru viitorul apropiat al Ligii 1 decât pare la prima vedere. Ok, în ciuda înfrângerii, CFR are un punct avans și mulți se gândesc că Dan Petrescu își va aduce jucătorii în formă atunci când va conta cu adevărat, pe final de playoff. 

Problema pentru echipa care părea în marș spre al treilea titlu consecutiv este că în meciul cu Universitatea a dat senzația că e pe punctul de a preda puterea din fotbalul românesc. Craiova a venit la Cluj să încerce o răsturnare de forțe, dar echipa lui Bergodi a primit un ajutor nesperat.

Înainte de meci, informațiile din vestiarul Craiovei erau că Bergodi și-a propus să limiteze oportunitățile CFR de a avea lovituri libere și cornere, pentru ca apoi să profite de cea mai mică eroare a îmbătrânitei echipe a lui Petrescu printr-o poziționare agresivă, sus, în terenul campioanei. “Avem nevoie de un gol și apoi îi mâncăm pe contraatac. Simt că îi batem. Sunt probleme mari interne la ei”, le mărturisea un om important de la Universitatea apropiaților, vineri după-amiază.

Și Bergodi a sperat, dar nici el probabil nu și-a imaginat că, la 0-0, Burcă – un fundaș experimentat, venit după un sezon foarte bun – va face o gafă imensă, lăsând o minge să-i cadă pe creștetul capului și apoi în spate unde lentul Vinicius a rămas descumpănit de eroare. Ca un prădător pur-sânge, Koljic a preluat și a așteptat momentul în care Vinicius îl va masca pe Arlauskis. Abia atunci a tras tare, iar lituanianul s-a aruncat târziu, poate mai târziu decât de obicei. 

Apoi, exact ca în planul de dinainte, Craiova a prins-o pe CFR descoperită. La 0-1, Burcă a mai greșit o dată grav în fața careului, dar Arlauskis l-a salvat. După pauză, la golul de 2-0, apărarea CFR a fost franjuri. Dintr-o minge bubuită la întâmplare, Ivan a preluat nestingherit, Camora a respectat o distanțare socială nefotbalistică, apoi a rămas pe călcâie când mingea e pasată peste el, în timp ce Manea stă departe de Mihăilă. Arkauskis – poate cu mintea tulburată de iminenta plecare – iese prea mult din poartă încercând să mai salveze ce era de salvat din ce stricaseră fundașii lui. Dar nu mai era nimic de salvat, cel puțin la acea fază. 

De la 2-0, la un singur punct de lider, Universitatea era să piardă tot. În doar 15 minute, s-a făcut 2-2 și predarea de putere a CFR părea blocată.

Doar că, în minutul 86, căpitanul Camora s-a asigurat că titlul nu va fi câștigat în pas de defilare. Când Cicâldău a primit mingea în centrul careului lui CFR, pericolul nu părea iminent. Deși preluarea tânărului mijlocaș a fost bună, direcția lui de alergare era spre stânga, spre exterior. Tot timpul, Camora l-a avut sub ochi și sub control astfel că nu trebuia decât să aleagă o soluție simplă. Să-i blocheze total spațiul de șut sau să i-l limiteze, momindu-l să tragă cu stângul la colțul scurt, îngustat de corpul lui, unde aștepta vigilent Arlauskis. 

În ciuda experienței imense, Camora a făcut exact ce era mai rău. A alergat înaintea lui Cicâldău și a balonului, mascându-l pe Arlauskis și, în același timp, deschizând un spațiu uriaș în spatele său, spre colțul lung. Exact acolo a tras Cicâldău și a decis soarta meciului. 

Chiar și învinsă, CFR are în continuare prima șansă teoretică. Dar numărul incredibil de greșeli individuale din acest meci decisiv și declarația misterioasă a lui Dan Petrescu de la final – “a fost o săptămână agitată la noi la club, cu multe probleme. Foarte mulți jucători care nu joacă din cauza regulii U-21 sunt puțini supărați și au fost și alte probleme” – sunt semnele unei potențiale prăbușiri. 

Monopolul pus de Cluj pe Liga 1 e pe punctul de a se risipi. Nu e nimic nou în asta, toate imperiile acestei lumi au căzut atunci când o forță proaspătă, dinamică, aplică din exterior o presiune care devine critică în cazul unor slăbiciuni interne. 

Iar Universitatea Craiova a arătat în seara asta ca o migrație barbară avidă de puterea CFR-ului. 

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Liviu Neagoe (1 comentarii)  •  28 iunie 2020, 23:35

Domnule Stiucan, stiu ca ati putea lua atitudine, ca intre ziaristi, comentariul lui Emil Gradinescu in timpul jocului a fost unul de un grotesc inimaginabil, pro cfr tot meciul. Chiar asa, nu mai exista un minim bun simt in tara asta? Eu inteleg ca este fan cfr, angajat la Look tv, dar un minim de deontologie profesionala l-ar fi obligat sa fie cat de cat impartial. Altfel postul respectiv ar trebui sa-si schimbe denumirea in CFR tv.

zona magheru (5 comentarii)  •  28 iunie 2020, 23:39

Asa. Tu esti in ziarist capitalist Democrat roman

Umilă părere (6 comentarii)  •  29 iunie 2020, 0:05

FÎCÎ CÎFÎRÎ este cea mai plictisitoare echipă din Liga1, schimbați canalul la meciurile sale, nu pierdeți absolut nimic. Felicitări Craiovei pentru aceasta splendidă victorie. Domnule Ștucan, ar trebui să scrii mai des despre fotbal, să lași gossip-ul pe seama urecheatului de 1,50 m de la dolcesport. Ală chiar este agramat, nu știe altceva. Felicitări pentru acest editorial, pe curand!

petrulp (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 0:09

Un comentariu specific presei de azi care dupa un rezultat gata da verdicte. Sa vedem comentariile imediat ce Craiova pierde aiurea niste puncte. " Era clar ca CFR ul va castiga titlul. Niciodata nu am avut dubii" Samd.

petrulp (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 0:11

Gata dupa un rezultat dam verdicte. Specific presei de acum. Analisti de carton. Sa vedem dupa primele puncte pierdute aiurea de Craiova. " Nu am avut nici un moment dubii asupra campioanei"

Andrei F (79 comentarii)  •  29 iunie 2020, 0:20

Curios!!!! La televizorul meu am văzut că la golul 3 Ciocălău a fost ajutat de Camora care deviază involuntar si plaseze balonul aproape de bara...Apoi cum sa- l lauzi pe Burca daca tot tu jurnalistule spui că CFR a câștigat norocos cu Steaua? 8-1 la șuturi pe poartă arata cat de tare era apărarea ceferista....Și ca sa fie campionatul frumos până la sfârșit...cum ar fi că Steaua sa plătească ,,datoria ,, la Rotaru după meciul Craiova- Viitorul cu echipa întărită de copii...? Coincidență este că acum aproape de finală Cupei este Steaua...Și la final...care sunt meciurile alea care anunțau că oltenii pot câștiga campionatul? In play off în primul meci au câștigat cu arbitrii cu Gazul...cu Steaua au luat o bătaie frumoasă...cu Astra și Botosaniul au câștigat greu in prelungiri sau aproape....Și foarte foarte curios!!! Dan Petrescu vorbește de probleme în sânul echipei,apare un interviu al unui oltean care spune că ei cunoșteau asta dar ce sa vezi...GSP nu a știut nimic!!!! Și cine este GSP?! Ziarul care unor echipe le scornește probleme!!!Nu ar fi curios că problemele de la CFR să fie tot cu bănuții și asta după GSP tocmai a scris că jucătorii și-au primit toți bănuții din urmă?!?!

Mannix (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 0:35

@Liviu Neagoe (1 comentarii). Sa ia atitudine Stucan dar cine este Stucan decat unul de zeci de ori mai servil decat Gradinescu cand vorbeste de federatia la care lucreaza fratele lui? Ce sa faca alceva decat sa rada ciob de oala sparta...ete unde se gasi justitiarul.

Dacia Automobile (6 comentarii)  •  29 iunie 2020, 0:50

Felicitari Craiovei pt titlu castigat. E clar

Ciollo (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 2:22

Probabil ca tu, mare jurnalist, ai fost la mama omida iar ea, in strafundurile viziunilor sale, te-a informat despre prabusirea imperiului CFR.... Tu chiar nu vezi cat de penibil esti? Te rog sa-ti amintesti de gunoiul asta de articol peste 4 saptamani.... Doar ca sa vezi cat de penibil esti!!!!

motanul incaltat (47 comentarii)  •  29 iunie 2020, 4:49

Sunt suporter al Craiovei dar aceasta are prea multe vulnerabilitati: Acka, Vatajelu, Ivan. Bancu joaca ce joaca si la echipa nationala adica haotic, la intimplare si fara vreun scop precis. Cu o aparare penibila si un atac scrintit -Ivan- e greu pt campionat. Dar poate si ceilanti sunt mai varza si atunci Craiova are sanse sa fie chiorul in tara orbilor....We see!!!!!!!!

Ilie (32 comentarii)  •  29 iunie 2020, 6:59

Dacă Craiova ia titlul, îl ia pe merit. Dar se va alege praful de coeficientul României. Rotaru va vinde jucători, și chiar dacă nu, tot o echipă de doi lei rămâne. CFR riscă să se desființeze, iar Steaua va vinde jucători pe 40-50 de milioane și nu va face nimic în Europa. 40-50 milioane lei vechi,pentru că atât valorează maneliștii ăia. Am scris Steaua pentru că echipa lui Rotaru susține că e Universitatea Craiova. În concluzie, așteptăm marile derby-uri europene cu echipele din Malta, Letonia sau Andorra.

Simeone (5 comentarii)  •  29 iunie 2020, 7:04

Ei lasati ca asa e mai frumos campionatul. CFR daca e o adevarata Campioana, il va castiga, indiferent cate puncte avans are. Un punct e suficient daca iti castigi meciurile, iar cu contracandidata, faci egal sau castigi.

luis (5 comentarii)  •  29 iunie 2020, 7:08

Un penaltyneacordat in debut de meci, si un gol din off side iti spun ceva domnule ziarist. Daca marca CFR din penalty, mai jucau prazarii pe contra. Intreb si eu pentru un prieten.

Attila (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 7:23

Monopolul CFR-ului nu se va risipi... Stiu, ca toti exceptand suporterii CFR-ului asteapta acest lucru - dar mai pot astepta... Ieri a fost a zi in care am primit un gol neregulamentar si unul cu noroc.... Deci, chiar daca va doare tot CFR -ul va fi campioana Romaniei!!!!!!!!

doilaunu (10 comentarii)  •  29 iunie 2020, 7:45

@Liviu Neagoe mie comentariul lui Gradinescu mi-a parut anti CFR (cum este si anti-Steaua cand comenteaza echipa lui Becali), insa fara sa fie grotesc. Pana la urma e normal ca si comentatorii sa aiba simpatiile lor, cred. Deci daca eu am vazut un comentariu pro Craiova si dvs pro CFR, cred ca dnul Gradinescu trebuie felicitat.

adi_stelistul (35 comentarii)  •  29 iunie 2020, 8:00

Va reamintesc ca acum 8 ani CFR pierdea in Gruia cu Rapidul, o contracandidata, cu 0-5. In plus o invingea, tot in Gruia, cu 2-4 si Dinamo, o alta contracandidata, care a si condus cea mai mare parte a acelui campionat. Rezultatul a fost ca titlul a mers in Gruia. Asa ca zic sa nu ne grabim cu concluziile.

gelula (5 comentarii)  •  29 iunie 2020, 8:16

Cum se face, nimic de bine despre Hagi??? Ce s-a intamplat cu tine? Doar tii cu ... Dinamo.

daniaania (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 10:42

Mai sunt 5 meciuri, daca CFR isi rezolva problemele interne nu are cum sa piarda campionatul.Craiova viseaza deja si este prea devreme, ca o echipa ce nu a castigat nimic. Bun materialul si la obiect scris, d-ule Stiucan.

dorin (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 10:59

Nu mor caii cand vor Stiucanii olteni.Tot CFR ia campinatul, ca nu le place prazul.

a dica (55 comentarii)  •  29 iunie 2020, 11:57

Eu cred ca CFR o sa-si revina si o sa ia campionatul. Nu Craiova a jucat bine, CFR-ul a jucat prost. Se vede ca e o echipa neantrenata: fundasii sunt de nerecunoscut, mijlocasii comit multe greseli, multe inexactitati, iar atacantii, apatici. Poate altii au „furat” startul si s-au antrenat cand trebuiau sa stea la izolare... Apoi golurile Craiovei au fost atipice, norocoase chiar, pe cand ale CFR-ului au fost „marca inregistrata”.

gio (12 comentarii)  •  29 iunie 2020, 13:23

Daca nu punea Camora calcaiul ala neinspirat se termina 2-2 si nu mai era nici decadere a "Imperiului CFR". Daca nu ajuta si brigada cu acel penalty nedat si offside nesemnalizat la golul 2 probabil castiga CFR si Costin Stucan pastra articolul pentru la anu'. Acu, sa vedem poate ca va mai da CFR peste nas inca o data.

doftor Freud (22 comentarii)  •  29 iunie 2020, 14:14

@ Liviu Neagoe, 28 iunie 2020, 23:35 Măi Nea', la TeVeu' meu Grădinescu a țipat din fundu' rărunchilor când a marcat Prazilia, și chiar și când "decât" se apropia ocazional de careul Clujului! ..."grotesc", "inimaginabil", fără "un minim bun simt" este ceea ce scrii tu aici! Nu-ți cer să fii "impartial" - asta e imposibil la balkanici - îți cer "decât" să nu mai fii mincinos. Ceea ce e o dificultate pentru voi, aceiași balkanici...

marian (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 17:36

Costine, nu știu ce meci ai văzut tu, poate s-a dat credit atacantului Craiovei la faza golului doi, dar a fost un pic de offside, apoi ambele echipe au avut ocazii multiple, Craioava mai multe pe motiv de evoluția scorului (când ești condus cu 2-0 oferi spații chiar dacă nu vrei). CFR a egalat prin goluri-brand, la craioveni am observat un noroc porcesc (Kolici a tras cam la noroc, Arlauskis prost plasat Cicâldău a dat aiurea în călcâiul lui Camora, mingea prinzând efect interior și invers-vertical două condiții pe care nu poți să le gândești dinainte). Comentariile grădinescului, cu al cărui subiectivism ne-am obișnuit, sunt axate pe linia pro-fcsb, indiferent cine ar juca. Aici era important să nu ia CFR toate punctele, sau maximum 1, ca să aibă o șansă și echipa ciobănelului, ocazie cu care gura lui grădi mai prinde un cașcaval! :) Rîmâne de văzut cât vor misca craiovenii (scuzați cacofonia dar când e vorba de o echipă inventată ca și fcsb direct în liga a II-a, asta e!) în cupa europeană pe care o vor prinde.

Noi buzunărim, nu gândim (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 18:14

Bravo Costin, inca un articol foarte bun. Explica *** care scriu comentarii kilometrice, inutile, diferenta dintre subiectivitate si subiectivism. Neromanii inca nu vorbit bine romaneste, dar scrie mult si prost.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

moșuerul (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 20:46

...vai de capul tau , *** !!!..s-au cam lămurit multi de tine, ai ajuns sa dai verdicte de doi bani,...i sa vezi tu "specialiștilor"cât de bună be Craiova și ce prăbușit e CFR-ul !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

chery (1 comentarii)  •  2 iulie 2020, 15:55

de la CLUJ ma intereseaza doar UNIVERSITATE CLUJ!

Comentează