Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Reghe, stafia din buzunarul lui Becali

Îmbrăcat tot în negru, cu părul din barbă albit în anii trecuți de la perioada sa de glorie, Laurențiu Reghecampf a intrat în studioul TV cu un respect căutat, salutând pe toată lumea. S-a așezat pe scaun, și-a aranjat mâneca […]

...

Semne de prăbușire a imperiului CFR

Semnele erau acolo după pandemie.  Cu FCSB, CFR n-a avut ritm nici luciditate, dar campioana ultimelor două sezoane și-a luat punctele cu ajutorul unei devieri norocoase a lui Ovidiu Popescu. La final, pe bună dreptate, Dan Petrescu și-a atacat jucătorii.  […]

...

30 de ani exorcizați

Când la mijloc sunt 30 de ani din viața ta, cu ce să începi? Cu Jurgen Klopp pufnind în plâns și ieșind din direct de la SkySports în timp ce era lăudat de omul de fier Graeme Souness? Sau cu […]

...

Taci, Paul, taci! Sistemul te vrea mut

De trei ori campion în Liga 1, Paul Pîrvulescu a fost suspendat provizoriu de Agenția Națională Antidoping (ANAD) după ce a recunoscut, în direct, la GSP Live că s-a dopat prin autohemoterapie, una dintre metodele de ozonoterapie interzise.  Cazul său […]

...

Poza cea de taină: Dragnea, Ponta, Hagi, Gino

Articolul 17 din Regulile FIFA prevede: “Fiecare membru afiliat trebuie să-și administreze activitățile în mod independent și fără nicio influență din partea unui terț”. Deși nu e redactat explicit, articolul se referă la influența politicului asupra fotbalului, o imixtiune pe […]

...

Taci, Paul, taci! Sistemul te vrea mut

Omerta funcționează în continuare în sportul în care se învîrt cantități monstruoase de bani, iar vocile răzlețe care sparg tăcerea din când în când sunt ignorate, ironizate, discreditate, minimalizate

Permalink to Taci, Paul, taci! Sistemul te vrea mut
miercuri, 10 iunie 2020, 10:53

De trei ori campion în Liga 1, Paul Pîrvulescu a fost suspendat provizoriu de Agenția Națională Antidoping (ANAD) după ce a recunoscut, în direct, la GSP Live că s-a dopat prin autohemoterapie, una dintre metodele de ozonoterapie interzise. 

Cazul său este acum în anchetă, iar ANAD va decide la final dacă îi ridică sau îi extinde suspendarea. Totul depinde, aparent, de ce este dispus Pîrvulescu să spună în fața membrilor comisiei. 

“Sancțiunea este redusă dacă acordă ajutor substanțial, adică să spună dacă are informații și despre alte persoane care au încălcat reglementările antidoping”, spune Cristi Balaj, șeful ANAD. 

În teorie, abordarea ANAD e corectă. 

Practica din fotbalul românesc transformă, însă, momentul într-o scenă suprarealistă. E ca și cum, brusc, un reflector antiaerian este aprins în întuneric și unda gigantică de lumină e întoarsă spre ochii lui Pîrvulescu. O voce gravă se aude din beznă: “Vorbești, Paule?!”. 

Cazul Pîrvulescu a început în dimineața de 7 mai, când jucătorul a admis în direct că a acceptat să-i fie scos sângele din vene, oxigenat și reintrodus în sistem. Într-o lume a fotbalului în care tăcerea e de aur, momentul a fost impresionant. Fără a divulga echipa – “s-a întâmplat la un club din țară” – , Pîrvulescu a spus exact cât a vrut să spună, recunoscând cu maturitate: “Da, e doping!”. 

VEZI AICI MOMENTUL MĂRTURIEI LUI PÎRVULESCU

Cei care îl vor, acum, mut spun că Paul a dat dovadă de lipsă de inteligență. Tatăl său – în încercarea părintească disperată de a-l salva – a pus mărturia fiului pe seama unei “rătăciri”. Expertul Digi, Ilie Dumitrescu, și-a permis chiar să facă bășcălie pe seama lui, asemuindu-l cu un participant la emisiunea “Copiii spun lucruri trăsnite”. 

Lumea fotbalului încearcă să-și pună mâinile pe gura lui Pîrvulescu, acoperindu-i cu palmele buzele, fața, capul, cicatricile minuscule ale perfuziilor, tot corpul, întrega carieră. Orice cuvânt în plus rostit la comisie va fi periculos pentru că poate trage colțul unui covor îmbăcsit sub care se ascund secrete îngrozitoare.

„Credeți că pot fi jucate 70-75 de meciuri internaționale pe an la cel mai înalt nivel fără a utiliza substanțe interzise? Eu nu cred. Ca biochimist, spun că e imposibil”
Dorel Tocitu, biochimist

Un murmur se simte în culise: “Taci, Paul, taci!”. 

Paul, însă, a vorbit. Și nu e singurul. În noiembrie 2018, tot la GSP Live, Dacian Varga – campionul României cu Urziceni în 2009 – a povestit că i-a văzut pe colegii săi de la Kuban Krasnodar cum foloseau aceeași metodă interzisă de ozonoterapie. Antrenor era Dan Petrescu.

Tot la GSP Live, în iunie 2019, Leo Grozavu a povestit în direct că avea colegi la Saarbrucken, în 2.Bundesliga, care își schimbau sângele o dată pe săptămână.

Mai mult, acum câțiva ani, într-un studio important de televiziune, un fost selecționer îi uimea pe cei prezenți, spunând într-o pauză de publicitate că schimbarea sângelui fusese practicată și la FCSB, în mandatul lui Laurențiu Reghecampf. Metoda fusese folosită chiar de el, fostul selecționer, la un club: “Am făcut, dar după o perioadă nu mai are efect”. 

La scurt timp, Gazeta a publicat documente găsite în baza de date Football Leaks prin care demonstra că, în mandatul lui Reghecampf, FCSB a achiziționat din Germania un aparat de ozonoterapie, proiectat în special pentru autohemoterapie majoră, adică metoda interzisă în sport. Clubul s-a apărat, spunând că aparatul a fost folosit doar pentru insuflații rectale cu ozon, o metodă permisă, însă nicio autoritate sportivă nu a investigat cazul mai departe. 

Discuția cu fostul selecționer ajunsese la schimbarea sângelui după ce un fost internațional român, și el prezent în platou în acea seară, povestise cum, în perioada în care a lucrat cu un mare antrenor din fotbalul mondial, îi era perfuzată o substanță misterioasă chiar în ziua meciului. “Imediat după joc, simțeam că aș mai putea juca un alt meci. Cine nu făcea perfuziile nu juca”. 

Asta e cheia. Cine nu face nu joacă. Și cine vorbește plătește. 

Omerta funcționează în continuare în sportul în care se învîrt cantități monstruoase de bani, iar vocile răzlețe care sparg tăcerea din când în când sunt ignorate, ironizate, discreditate, minimalizate. La fel se întâmplă și cu cei care vorbesc despre meciuri trucate. 

Speriat de reflectorul uriaș pus în ochi, Paul Pîrvulescu va tăcea, cel mai probabil. Sau, sfătuit de avocați, va spune că a glumit, asumându-și o pedeapsă mică. Asta, însă, nu ar trebui să-l transforme în ochii publicului într-un laș, într-un fraier sau într-un trișor. 

Pîrvulescu nu este decât o victimă a unui sistem. O victimă care și-a permis la un moment dat să aibă curaj. 

Iar pentru asta merită mai mult respect.

“Un control doping negativ la un sportiv nu înseamnă că acel sportiv nu s-a dopat, ci înseamnă că, în ziua controlului, în corpul lui nu poate fi depistată o substanță de pe lista interzisă”
Dorel Tocitu, biochimist

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Petru (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 11:06

Dan Petrescu impunea aceste perfuzii la Krasnodar? Acum e clar cum a câștigat ultimile titluri cu FÎCÎ CÎFÎRÎ.

Ene Mihai (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 11:35

Adica noi ne dopam si nici asa nu jucam cine stie ce? :)))))) OMG, suntem mai slabi decat credeam.

Ionut (12 comentarii)  •  10 iunie 2020, 11:50

Dupa ce i-ai distrus finalul de cariera lui Parvulescu, mai ai tupeul sa vorbesti? Sa iti fie rusine. Il lasi pe baiat fara un venit si cu rate la banci!

Caragiale (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 11:50

Martorii oculari susțin că vestiarul Germaniei campioană mondială in 1954 mirosea a medicamente mai rău ca un spital de campanie. Ferruccio Mazzola povestea cum ii indopau cu pastile ”miraculoase” medicii lui Inter. La inceputul mileniului a făcut senzatie un mic filmat in care Cannavaro isi facea transfuzie de sange inaintea finalei cupei Uefa. Ce spunem despre fotbaliștii care se prăbușesc pe teren, fulgerați de fatale crize cardiace? Specialiștii laboratorului antidoping de la Acqua Acetosa (unul dintre cele mai performante din lume) au afirmat că antidopingul este cu circa 10 ani in urma dopingului. Propunerea excentrica făcută de un ziarist italian, nu mai apare astăzi ireală: ”Lăsați-i sa se dopeze cât vor, oricum nu-i putem depista pe toti. Când vor incepe să crape ca muștile, vor realiza ca prețul este prea scump”. Felicitări pentru articol, te rog sa continui pe această linie.

Dragos (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 12:09

Stucan face pe naivul, dar nu suntem prosti sa nu ne dam seama. Ii trage de limba pe toti invitatii, amical, in gluma, iar dupa ce incheie emisiunea apar articole despre invitati despre blaturi, despre dopaj, despre toate nenorocirile. Cei care sufera apoi sunt invitatii, vezi cazul Parvulescu. Doar *** sa fii sa nu-ti dai seama ca daca intri in emisiune cu Stucan risti sa te compromiti, pentru ca omul e diabolic, te distruge dupa ce pleci din emisiune. Nu vedeti ca in emisiunile lui nu vin oamenii inteligenti? De ce oare?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eduard (2 comentarii)  •  10 iunie 2020, 12:24

Ne puteti spune cine este acel faimos antrenor care a recunoscut in pauza publicitara actiuni legate de dopaj? De ce il lasati doar pe Parvulescu sa spuna ce s a intamplat? Oricum asta arata nivelul de inteligenta al multor fotbalisti...

Costin Ștucan (74 comentarii)  •  10 iunie 2020, 12:28

@Dragos Diabolic? Eu credeam că asta trebuie să facă un jurnalist. Să întrebe, să afle lucruri. Se pare că asta te nemulțumește. Pari a lucra în fotbal. Și încă o chestie. “Nu vedeti ca in emisiunile lui nu vin oamenii inteligenti”. Serios? Ti s-a părut că sutele de invitați din emisiunile de până acum nu erau capabili să gândească? E trist ce spui, e trist că există oameni care gândesc cum gândești tu.

Eduard (2 comentarii)  •  10 iunie 2020, 12:35

Ne puteti spune cine este acel faimos antrenor care a recunoscut in pauza publicitara ca are cunostinte despre actiuni legate de dopaj? Sa avem mai multe informatii, nu doar de la Parvulescu! Oricum....asta este nivelul inteligentei multor fotbalisti....oricum isi merita soarta...sa fie suspendat 5 ani daca nu spune adevarul. Dar pe langa el sa fie adaugati pe lista si alte persoane care au participat la aceste actiuni de dopaj. Nu cel mai fraier ramane pedepsit si ceilalti stau linistiti. Sincer.....cred ca va ramane pedepsit doar fraierul...

cornel (3 comentarii)  •  10 iunie 2020, 12:42

Paul Pîrvulescu nu s-a dopat singur în toaletă !!! Acolo e implicat doctorul , conducerea clubului și toți jucătorii echipei sau mai concret a ...echipelor respective ! Acum evident că se sugerează că această treabă s-ar fi întâmplat oriunde în altă parte , numai la Fcsb , nu !!!! Eu cred că ancheta trebuie să fie făcută de niște profesioniști și nu de niște profesori de chimie , pentru că suntem în fața nu numai a unui dopaj a unui jucător ci a unei fraude, deci a unei probleme ...penale !!!

Malin Tolontan (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 12:42

Faceti loc, iar a intrat bubita la scufita, acum face si pe moderatorul, isi raspunde mesajelor scrise mai devreme. Delir total, pazea!

Urod (25 comentarii)  •  10 iunie 2020, 13:19

Mi se pare ipocrizie sa ceri unui jucător sa joace peste 70 de meciuri pe sezon și sa pretinzi sa nu se dopeze... FIFA sau UEFA oare nu sunt răspunzătoare de asta..?!!!!... Aceștia sunt cei care trebuiesc trași la răspundere... Jucătorii sunt victime... Când ceri peste limita organismului uman, oare ce-ți mai rămâne sa faci...?!!!... Și nici nu te poți opune pt că-ți pierzi locul în echipă. Probabil la ligile inferioare , se practica mai puțin.. Dar la cel mai înalt nivel nu ai cum fără dopaj... Este ca la ciclism.. Vrei dopaj mai puțin..?!!!... Atunci cine apară drepturile jucătorilor sa ceara interzicerea de a juca mai mult de 50 de meciuri pe an...

Ilie (8 comentarii)  •  10 iunie 2020, 13:20

Pârvulescu nu e erou. E un prost. Dacă îl ducea capul, nu spunea ce a spus. Pe el l-a luat gura pe dinainte, nu a vorbit fiind conștient de urmări. Iar să spui despre Paul Pârvulescu că este de trei ori campion este o aberație. El era rezervă neutilizată, iar când intra juca prost. Dacă voia să se facă lumină, se ducea direct la ANAD.

Pavel (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 13:21

@ Petru Greșești, la FÎCÎ CÎFÎRÎ mănăncă gulaș, de aia e puternici si voinici.

axel (9 comentarii)  •  10 iunie 2020, 13:24

In lumea fotbalului au circulat mereu mai mult decat zvonuri cu privire la Steaua lui Reghe si Neubert. Jucatorii erau pur si simplu mai mari atunci decat inainte si dupa. Uitati-va la Bourceanu, la Chipciu, la Chiriches. Dupa acel moment, niciun jucator din acea echipa nu a confirmat la un nivel mai mare (cu exceptia lui Tatarusanu). Ba mai mult, au fost urmariti de accidentari pe unde au jucat. Steaua a jucat atunci de la egal la egal cu Ajax si Chelsea. Deci, cel mai probabil, au folosit ce foloseau si aia. Daca aia nu se dopeaza, nici Steaua nu s-a dopat. Ahem.

Andrei (4 comentarii)  •  10 iunie 2020, 14:05

Dan Petrescu mi se pare genul de antrenor care ar face orice sa aiba un avantaj. Imi aduc aminte ca Urziceni era echipa care alerga (si simula) cel mai mult atunci cand au luat campionatul. Nu produceau cine stie ce fotbal, dar alergau mult. Chiar si cei de la Hamburg au spus ca alergau ca iepurii. Iar cand au ajuns la Steaua multi din fotbalistii respectivi nu au mai jucat nimic. Poate se explica, la Steaua nu au mai avut "tratamentul" de alergare.

FÎCÎ CÎFÎRÎ CAMPIOANĂ (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 15:11

@ Pavel N-ai ghicit, laptele de iapa baut dimineata ie secretu, de aia alearga baetii ca caii

Matei (7 comentarii)  •  10 iunie 2020, 15:22

Imbracand mai degraba haina unui psiholog, in loc de ziarist, Costin extrage tot ce se poate din aceste emisiuni, aparent banale.

Tavi67 (2 comentarii)  •  10 iunie 2020, 15:42

Bravos Parvulescu pentru curaj !! Felicitari pentru articol !! Un mic pas spre o societate corecta, curata !!

Urod (25 comentarii)  •  10 iunie 2020, 17:02

Mai am o parere...felul în care abordezi problema imi da senzația că nu cauți decât senzaționalul...daca te-ar interesa cu adevărat sa schimbi ceva altfel ai proceda...Parvulescu s-a băgat în *** singur ca atât la dus capul, dar tu ar trebui să fii agresiv cu cei care au putere de decizie, sa-i intrebi cum gandesc ei si care este cauza de ce a ajuns atât de adânc dopajul în sport. Dacă nu faci asta , înseamnă că tu nu vrei sa mergi mai sus dar ai pretenții de la alții sa se expună. Nu se acționează la cauză, înseamnă că totul este prefecatorie și circ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fotbal trucat (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 18:03

Am descoperit din acest articol ca insuflatiile rectale cu ozon sunt licite, iata ca zicala "ii sufla in rect" este reala. Acest fotbal a devenit o mascarada, substante permise acum 10 ani sunt considerate acum doping. Jucatorii se imbiba pana la neverosimil cu "energizante" sau "vitamine", cele mai importante cluburi sunt sponsorizate de case de pariuri rasarite ca ciupercile dupa ploaie. Limita dintre licit si ilicit este tot mai subtila, grosul mizeriei este ascuns sub pres. Atata timp cat forurile mondiale nu vor scoate in afara legii TOATE substantele, cazuri de genul lui Parvulescu vor fi cotidiane. P.S. Dumnezeule, ce penibil suna "insuflatii rectale cu ozon"! Daca le-ar sufla mercur, ar deveni curierul zeilor?

Unde-i Bubita? (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 19:06

@ Madalin Tolontan De fapt n-a plecat niciodata, e mereu aici. Pe anumite bloguri face pe moderatorul, pe altele scrie comentarii kilometrice, pe care nu le citeste nimeni. Il chinuie dorinta de-a fi ziarist, mai demult se felicita singur de pe alt cont, considerandu-se al doilea Marius Mitran, adica cel caruia ***, spunandu-i ”maestre”. E greu pentru bubita la scufita, cine sa-l angajeze la 60 ani, cu gramatica lui de scolar de gimnaziu? ***, platit cu o insigna de ”ziarist”, pe care s-o poarte cu mandrie ca si-a realizat visul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (7 comentarii)  •  10 iunie 2020, 19:31

Stiucane, daca meseria de ziarist inseamna sa distrugi oameni, lasa-te! Detalii nu mai dau...le stii si singur, doar ca nu vrei sa le recunosti!

Alexe (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 21:04

Cat de prost sa fii sa te dai de gol singur?! Noroc ca s a abtinut prezentatorul ca nu stiu ce mai ziceai. Nu degeaba se zice ca fotbalistii sunt prosti. Esti un exemplu.

ser (1 comentarii)  •  11 iunie 2020, 3:22

F misto Costin. Bravo Pirvulescu pt curaj!! Mi se pare ca fotbalul nu mai e de ffff mult timp un sport, ci doar o industrie de facut bani, unde incepand de la divizia C Romania pana la competitii gen finala Champions League aproape toti jucatorii sunt dopati.

Urod (25 comentarii)  •  11 iunie 2020, 4:12

Revin cu o părere... lucrurile au mers mult prea departe și nu cred că mai pot reveni la normal. Dopingul nu mai poate fi oprit pt ca cineva pur și simplu nu dorește sa oprească fenomenul. Chestia asta cu suspendarea jucătorului, este praf în ochi.... Jucătorii sunt de fapt victimele și nu făptașii... Adevaratii făptași sunt acolo sus și intangibili.. Nici tu nu încerci sa faci mai mult decât un articol de presă. Doar putina rumoare și atât....

adi_stelistul (33 comentarii)  •  11 iunie 2020, 6:56

Sunt institutii care practica sistemul asa-zisilor avertizori de integritate (mai pe romaneste, denuntatori). Oameni care beneficiaza si de clementa in cazul in care au calcat pe bec ei insisi dar denunta practicile. As zice ca acele institutii vor sa afle adevarul. Cele care nu practica sistemul as zice ca vor si ele... dar nu la fel de mult, pana intr-acolo incat sa accepte o practica discutabila etic, dar eficienta.

AlSav (1 comentarii)  •  11 iunie 2020, 14:22

Cred ca ar fi putut afla mult mai multe Costin dar chiar s-a abtinut sa intrebe dandu-si seama cat rau i-ar face unui jucator naiv ca Parvulescu sa povesteasca tot ce stie. Si l-a oprit, ba mai avea putin si-i soptea el sa zica cum ca de fapt a glumit. E foarte bine ca se afla astfel de lucruri si nu e Costin de vina pentru finalul carierei lui Paul Parvulescu, el singur a povestit cand nici macar nu il intrebase despre asta, o cariera oarecare de fotbalist de Liga I din care imi amintesc doar penalty-ul ratat cu Ludogorets...

Ilie (8 comentarii)  •  11 iunie 2020, 22:00

Deci, s-a terminat cu Pârvulescu eroul. Rămâne la stadiul de fin al Prodancei. Își cere iertare lui fi-su pentru că nu joacă, dar pentru că și-a bătut joc de el punându-i nume de cățel nu. Un manelist care putea ajunge fotbalist, dar a ajuns un nimeni. Dacă îl vedeți culegând căpșuni în Spania peste doi ani să nu vă mirați.

radugo (1 comentarii)  •  11 iunie 2020, 22:53

Cine e Paul Pârvulescu? Un băiat frumos, dar cui îi pasă de el? Poate doar soției, prietenilor, familiei lui. De câte ori a intrat pe teren când era la Steaua? Când se accidentau primii doi sau trei de pe postul lui. Câte selecții are la națională? Zero, evident. Un subiect mare ar fi să se dezvăluie odată secretele lui Polichinelle despre „miracolele” Ronaldo, Messi, Ramos, Neymar, Salah uzw. cu toate neamurile lor cele nedormite. Până la urmă, metoda e folosită în Germania și a fost adusă de acolo aici (așa am înțeles citind printre rândurile din articol), astfel încât nu văd de ce ne dăm noi ochii peste cap când fenomenul e întreținut pe mize mult mai mari și pe bani înmiit mai mulți în Occidentul mult lăudat.

dan toma (2 comentarii)  •  12 iunie 2020, 11:16

Numai la FOTBAL???!!!!Tot sportul e in aceeasi situatie!Ciclism (Vezi Armstrong),tenis ( vezi Sharapova, Serena is multi baieti), haltere (unde te intrebi doar daca e unul nedopat)!,la soccer unde se fac controale doar in gluma ! , as vorbim de fotbalul American sau baschetul de peste ocean, atletism nu mai zinc?si tot asa... Ca idee! Aveti imagini din toate sporturile din anii 70 , comparati cu imagini ale sportivilor din aceleasi sporturi din zilele noastre si va apuca rasul! Ia uitativa la bratele lui Ilie sau Borg si comparatile cu bratele sau picioarele lui Nadal sau comparati fetele de azi cu cele de atunci !Sunt alti oameni effectiv.Inteleg ca sunt alte metode de alimentatie si antrenament dar nu cumva ele au apart in urma noilor “sustinatoare” de efort!? Altfel ce sa mai spun? E ca si cum Sportivii acum 40 -50 de ani nu se antrenau iar cei de azi se antreneaza si in somn!!!??? Sportul s-a transformat intr-o industrie care nu ia prizonieri! Este unul din motivele pentru care Copiii nu Se mai identifica cu “sportivii” .Au disparut legendele si idolii! Sportul si vedetele lor si-au pierdut normalitatea si firescul! Pacat

Comentează