Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Poza cea de taină: Dragnea, Ponta, Hagi, Gino

Istoria ultimilor 30 de ani arată că fotbalul românesc e străbătut subteran de un filon politic care acționează ca un magnet asupra competiției sportive, care atrage unele cluburi și personaje și le respinge pe altele

Permalink to Poza cea de taină: Dragnea, Ponta, Hagi, Gino
vineri, 29 mai 2020, 8:51

Articolul 17 din Regulile FIFA prevede:

“Fiecare membru afiliat trebuie să-și administreze activitățile în mod independent și fără nicio influență din partea unui terț”.

Deși nu e redactat explicit, articolul se referă la influența politicului asupra fotbalului, o imixtiune pe care FIFA – la nivel instituțional – le-o interzice federațiilor, dar pe care capetele luminate din FIFA o făptuiesc într-o veselie.  

Poza de mai sus nu e de o calitate excelentă, dar are un alt merit: e o dovadă cu valoare de simbol despre influența politicului asupra fotbalului românesc în anii de după 1989. 

Fotografia e realizată în seara de 13 noiembrie 2013, în restaurantul hotelului Domenii Plaza, aflat la 100 de metri distanță de apartamentul lui Liviu Dragnea. A doua zi, la Ligă se țineau alegerile în care Gino Iorgulescu era contracandidatul lui Dragomir. 

În acea seară, cei mai puternici oameni din România acelui sfârșit friguros de toamnă, Liviu Dragnea, pe atunci președintele executiv al PSD, și premierul Victor Ponta, s-au așezat de-a stânga lui Gino Iorgulescu la o masă plină de oameni de fotbal. În poză mai apar Gheorghe Ștefan – teoretic, un adversar ideologic al celor doi, dar în realitate un mediator febril al întâlnirii – , Gheorghe Hagi și Ioan Niculae. Deși au trecut ceva ani de atunci, aceasta este prima imagine din interior la care publicul are acces.

Săptămâna trecută, Adrian Porumboiu – finanțator la Vaslui în 2013 – a explicat culisele cinei de taină: “Când vrei să pui un șef la Ligă, pui pe masă 140 de milioane de euro și îl numești pe prietenul tău. Dar tu nu dai banii de la mămițica ta. Doi bagabonți au făcut treaba asta”. 

Porumboiu vorbește despre o amnistie fiscală – “pozitivă, ca formă, dar aberantă în fond pentru că era vorba despre taxe nejustificate pentru jucători extracomunitari”, zice el – de 140 de milioane promisă de Ponta și Dragnea cluburilor din Liga 1. Fără a spune clar “votați-l pe Gino!”, cei doi oameni politici s-au pus lângă amicul Iorgulescu în momentul promisiunii. Cei de la masă au înțeles condiția!

A doua zi, Dragomir – un dinozaur care la vremea lui fusese conectat la cercul “bunicilor politici” ai lui Ponta  – a căzut. 

Peste un an, avea să cadă și Mircea Sandu, înlocuit de Răzvan Burleanu, fostul consilier de la Cotroceni care câștiga după condamnarea contracandidatului Gică Popescu în Dosarul Transferurilor, petrecută tot în preziua alegerilor. 

Sindromul “zilei de dinainte” pare a străbate tot fotbalul românesc modern. 

De fapt, istoria ultimilor 30 de ani arată că fotbalul românesc e străbătut subteran de un filon politic care acționează ca un magnet asupra competiției sportive. Care atrage unele cluburi și personaje și le respinge pe altele. Venit după aproape 50 de ani de afiliere politică la partidul unic, PCR, fotbalul a intrat în presupusa democrație braț la braț cu politicul. 

Așa a fost posibil ca Steaua – echipa care a dominat anii 90 – să ajungă în sfera gigantului politic PDSR, devenit ulterior PSD, și să se bucure de protecția sforarului Viorel Hrebenciuc și a prietenilor săi. Același Hrebenciuc avea să-l aducă la Steaua pe finanțatorul George Becali. 

Spre finalul anilor 90, odată cu ascensiunea politică a lui Adrian Năstase – membru fondator al asociației care prelua clubul de fotbal Dinamo – , a început revenirea marii rivale din Ștefan cel Mare. În patru ani, exact perioada în care Năstase a ajuns să fie supranumit “El însuși”, Dinamo a avut cea mai mare concentrație de titluri, trei (2000, 2002, 2004), de după Revoluție.

Tot atunci apăreau performanțele moderne ale Rapidului, un club patronat de viitorul vicepremier George Copos și vegheat din umbră de prietenii săi politici influenți, printre care se numărau Mircea Geoană și Dan Voiculescu. 

La începutul anilor 2000, cele trei mari rivale bucureștene gravitau pe orbita PSD și a aliaților politici ai social-democrației, însă România se pregătea să o cotească spre o altă eră politică. 

Apariția „cetățeanului clujean”

“Adriene, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști ca noi”, îi spunea Traian Băsescu lui Năstase în direct, în decembrie 2004, înaintea alegerilor prezidențiale.

Cu un alt fost comunist la putere, fotbalul românesc nu a cotit-o nicăieri, ci și-a continuat jocul de-a satelitul lumii politice. În timp ce Mircea Sandu căra deputați și senatori de altă culoare politică în avioanele naționalei, o echipă patronată de un tânăr om de afaceri clujean își făcea loc în Liga 1 în 2004. 

CFR Cluj a promovat rapid, iar tânărul ei patron s-a conectat politic în aceeași viteză. Vă amintiți scena în care Traian Băsescu a povestit despre memoriul primit de la  “un cetățean clujean” indignat de mersul justiției, memoriu pe care președintele țării l-a trimis spre analiză Laurei Codruța Kovesi? 

“Cetățeanul” era Arpad Paszkany, unul dintre donatorii la campania PDL din 2008. Curios, 2008 e anul primului titlu luat de CFR și al celebrului caz Valiza. Pentru clubul din Cluj au urmat alte două campionate câștigate în ultimii patru ani în care PDL a fost partidul cel mai reprezentativ în parlament. Din anii de guvernare pedelistă datează și o întâmplare relatată recent de Cornel Dinu despre telefonul de amenințare dat de șeful SRI, George Maior, pentru a-i împiedica pe acționarii lui Dinamo să aranjeze un meci cu Steaua, un rezultat care ar fi fost defavorabil celor de la CFR. 

Zilele trecute, fostul șef de campanie al lui Traian Băsescu, Cozmin Gușă, a declarat că ascensiunea CFR-ului nu a fost străină de influențele politice oculte. E valabil și pentru Unirea Urziceni, un club apărut de nicăieri și întors în neant după succesul meteoric din 2009. 

Finanțatorul Unirii era Dumitru Bucșaru, un misterios om de afaceri îmbogățit din afacerile cu statul. Protectorii săi se numeau Dorin Cocoș și Elena Udrea, oameni din primul cerc de influență al președintelui Băsescu. 

În 2012, PSD a revenit în forță la guvernare în alianța numită USL, iar CFR și-a început declinul. Abia după 6 ani, clubul avea să mai câștige un titlu, dar cu alți finanțatori în spate. În februarie 2020, Iuliu Mureșan – cel care a asigurat legătura între cele două perioade de succes – a declarat că Arpad Paszkany a fost șantajat cu un dosar deschis de DIICOT pentru a ceda clubul noilor acționari. 

Cine sunt aceștia? 

Nimeni nu știe cu siguranță, însă omul de afaceri Ioan “Neluțu” Varga e considerat finanțatorul campioanei din 2018 și 2019. În anturajul său imediat se află sociologiul Vasile Dâncu, fost vicepremier, fost membru PSD rămas extrem de influent în cercurile politice, și Ioan “Ucu” Rus, temut ministru de Interne pesedist la începutul anilor 2000. Executiv, clubul este condus de discretul Marian Copilu, un prieten apropiat al actualului ministru de Interne, liberalul Marcel Vela. 

În ultimii 8 ani, marcați de o continuă guvernare pesedistă, dar și de mai multe conflicte interne ale social-democraților, celelalte campioane au fost:

  • FCSB (2013, 2014 și 2015): finanțată de George Becali, un om de afaceri adus în club de vechea gardă PSD și rămas în sfera PSD prin relația de rudenie cu social-democrații Florentin Pandele și Gabriela Firea. În 2013, Becali a fost condamnat, declarând ulterior că totul i se trage de la o ceartă cu Traian Băsescu, președintele României între 2004 și 2014. Totuși, susține Becali, Băsescu l-a ajutat să nu retrogradeze Steaua în urma Dosarului Valiza: „Băsescu a intervenit, dar ce a făcut nu pot să spun acum…nu s-a prescris…Dacă vrea, poate să spună Mircea Sandu mai multe. Băsescu l-a chemat pe Mircea Sandu, dar mai multe nu vă pot spune”.
  • Astra (2016): finanțată de Ioan Niculae, un om de afaceri apropiat de una din facțiunile importante din PSD și care, în 2009, era acuzat că a finanțat campania lui Mircea Geoană, cu condiția de a impune miniștri agreați de el la Economie, Comerț și Mediul de Afaceri. Niculae apare în poză alături de Dragnea și Ponta, la cina de taină din 2013
  • Viitorul (2017): finanțată de Gheorghe Hagi, care apare și el în poză alături de Ponta și Dragnea. Vicepreședintele clubului este Neculai Tănasă, care ocupa și funcția de președintele al PSD Mangalia în anul câștigării titlului. În iunie 2018, când Liviu Dragnea – pe atunci un om politic în plină ascensiune – rostea cuvintele “curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani”, Tănasă (al doilea din stânga) se afla în Piața Victoriei, îmbrăcat în alb, alături de oamenii din teritoriu pe care îi mobilizase pentru mitingul-mamut al PSD.

Între timp, Dragnea a căzut și el, iar PNL se ridică în umbra președintelui Klaus Iohannis. 

Întrebarea este ce cluburi și ce finanțatori se vor adapta mai repede noului peisaj politic? Cine va fi atras și cine va fi respins de magnetul nevăzut care polarizează fotbalul de atâtea decenii?

PS – Apropo de Iohannis. În 2011, primăria pe care o conducea injecta bani publici într-o echipă de Liga 1 roasă de corupție, între timp defuncta Voința Sibiu. Mai mult, actualul președinte al României își manifesta susținerea totală pentru finanțatorul clubului în ciuda dezvăluirilor jurnaliștilor că Ioan Hămbășan era creierul vicierilor de rezultate pentru pariuri. Hămbășan era unul dintre sponsorii campaniilor electorale ale lui Iohannis. 

 

Acel ajutor (ocult) care vine din mediul politic este otrăvitor. Omoară competiția, spiritul jucătorilor care devin frustrați că nu au și ei un Dorin Cocoș. Astea sunt lucrurile urâte din sportul românesc și internațional, arată un soi de înapoiere
Cozmin Gușă, la GSP Live

Comentarii (47)Adaugă comentariu

Kramer (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 9:19

Sa se puna lacatul definitiv pe mizeria de fotbal.

Catalynnn (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 9:25

O analiza foarte interesantă, felicitări pt articol!

Andrei (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 9:45

Marele Hagi, regele, majestatea sa care face blaturi, fura jucători și își asumă formarea lor. Fcsb-viitorul 2-5? Fără acel blat viitorul cădea în b. Practicile din fotbalul romanesc au ramas ca înainte de '89. fcsb și dinamo au câștigat titluri cu ajutorul politicului, se pare ca și Cfr cj. Sa nu uităm că Boc era prim-ministru! Azi nu poți deschide un site de sport fără sa afli de dinamo, care e interesul ca această echipă bolșevică să nu retrogradeze? dinamo e mizeria fotbalului românesc, o spune și Dinu, o spun foști jucători prin dezvăluirile lor!

Emil71 (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 9:52

Deja incepi sa vezi conspiratii peste tot...E si asta un mod de a iesii in evidenta..lovesti in Hagi ca sa pari un Robespierre al jurnalismului..cam mult nu crezi...nu e vina lui ca el a reusit si tu nu..a plecat de jos ca si tine poate chiar mai jos dar el e in varf si tu doar dai cu pietre ca altceva deja nu mai poti...

Cosor Ion (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 10:15

credeti ca mafia politica subterana a disparut?Nu s-a camelionizat,cu alte aparitii,iar cei favorizati,fiti siguri ca,cotizau la greu.bineinteles tot.subteran.imixtiunea politicului in fotbal a facut sa nu avem valori in acest sport,pe plan extern.au fost 2-3 antrenori,care nu au pactizat cu politicul decat verbal,dar si-au facut treaba bine.nu e bine sa exemplifici,ei se stiu,reusind cateva performante si atat.iar in final,aviz d-lui Presedinte Iohanis.stie dansul care este limba oficiala a Romaniei prevazuta in Constitutie?si care trebuie sa fie oficiala in toate institutiile statului?stie dansul ca invatamantul in alte limbi este subventionat de statul roman?In tarile civilizate se vorbesc in toate limbile existente,indiferent de numarul cetatenilor de alta etnie.ce a facut D-l Presedinte,cand era ca tara cu ajutorul psd si udmr,sa iasa la rampa,a luat amenda si atat.Cand Romania va deveni un stat civilizat,cu o limba oficiala,prevazuta de Costitutie?dece actualul guvern,nu a avut puterea sa denunte cum au gasit visteria Statului,cand psd a pierdut guvernarea?tacerea inseamna complicitate,iar Olguta cu gurita de maimuta,cere actualului guvern ca pana in sept,a,c, pensiile sa fie majorate cu 40%,ea stiind sigur ca nu se poate,dar vor capital politic ca alegirele bat la usa,si usa din spate le este deschisa.Dar fiti siguri ca prostimea,fascinata de o imbecilitate fara seaman,la ordinul PSD,dezinformeaza,ca slava Domnului,prostimea exista,iar jongleriile psd,dezimformeaza distruge si castiga,CE?Pacat ca multi au cutia craniana goala de continut sau umplut cu himere psd-iste,vaide tara asta

gica10 (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 10:17

Totdeauna politicul si-a varat coada in tot si toate,deci si-n fotbal Dar o insiruire de personaje nu pot explica si nici nu pot fi luate ca litera de lege. Asadar FCSB castiga in 2013,2014 si 2015 3 campionate la rand sub obladuirea PSD aflat la putere. Vine apoi in 2017 randul Viitorului. Iar pe orizont apare CFR care domina fotbalul romanesc incepand cu 2017.Deci ce sa vezi,echipa infiintata de regim este defavorizata in fata uneia non name aparuta de nicaieri.Si asta in conditiile in care sprijinul dinspre FRF si LPF cu ale lor comisii este sesizabil de la mare distanta.Asta n-am prea inteles din constructia asta............am putea spune ca la vremuri noi,oameni noi si asa incepe sa-si intinda tentaculele CFR peste tara si Europa.

JFM (16 comentarii)  •  29 mai 2020, 10:19

Chiar daca acolo scrie Hagi eu chiar nu vad acolo vreunul care sa semene cu Hagi. Daca Hagi era blat cu politicul o rezolva repede si comod cu stadionul din Constanta si cu suporterii constanteni. Azi nu mai aveati Viitorul, Academia samd Pentru ca Politicul daca te incaleca nu-ti mai da libertate de actiune, doar te exploateaza.

nebulaEXE (4 comentarii)  •  29 mai 2020, 10:30

@Emil71, trebuie sa fii de-a dreptul ignorant sa nu ti se para ciudata o intalnire intre Gino Iorgulescu, conducatori din fotbal si cei mai puternici si infulenti doi politicieni ai tarii la acea vreme, fix cu o zi inaintea alegerilor de la LPF, alegeri la care a fost rasturnat un dinozaur ca si cum n-ar fi existat.

Gogu (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 10:32

Emil 71 Hagi a fost un fotbalist de exceptie. Punct. De la a nu sti lega cateva cuvinte pana la afaceri de succes e cale lunga.Ai impresia ca nu stia cu cine serveste masa de seara si ce se va discuta?

DNA (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:02

Prin UIMIREA urziceni, clanul *** A SPALAT MILIOANE DE EURO !!! Cine era tartorul de acolo ? Nimeni altul decat " inegalabilul " mimi scoica - homosexualul de casa al clanului *** : " patroane, eu pentru tine stii ca fac orice ... fac si parnaie cativa ani, numai sa te stiu fericit si pe mine imbogatit ... ! ". Bineinteles, tovarasul hagi nu putea lipsi din clanul ***. INVENTIA viitura ovidiu a fost realizata cu scopul de a facilita ACAPARAREA TOTALA a fotbalului romanesc. Un fel de FC OLT SCORNICESTI de pe vremea clanului ceausist ! TOATA cariera de fotbalist a lui hagi, a fost INGROPATA DEFINITIV de BLATURILE ORDINARE la care s-a dedat si se deda de cand a devenit "antrenor " apoi patron de SATELIT ***-ist ! Acum nu se mai DIRIJEAZA fotbalul doar prin telefoanele peceriste si amenintarile de tot felul. Acum MAFIA PSD foloseste si o alta metoda, mult mai convingatoare : BANII ! Banii JEFUITI SISTEMATIC de la NAIVUL " popor " roman ! *** si VIITURA ovidiu sunt un NESECAT IZVOR de voturi pesediste de-a PURURI ! Chiar daca majoritatea NAIVILOR iubitori de fotbal din romania, s-a prins de MEGA HOTIA ***-VIITURA, viata merge mai departe si CLANUL PESEDIST *** isi vede in continuare de " AFACERI " !

Ilie (32 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:05

Interesant este faptul că îl perii pe Gușă, *** și a fost tovarăș cu toți pe care îi incriminezi în articol. Este unul care a cumpărat judecători . El a fost aliat cu toți, dar absolut toți cei care apar în articol. Și, în plus cu Gabriel Oprea, alt bandit. Dar așa e peste tot în Europa. Vezi oamenii de fotbal din Italia, Spania, Franța, Germania (Honess de la Bayern!!!), Anglia. Primele cinci campionate sunt pline de conducători care încalcă legile, fie sportive, fie penale.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sasa (7 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:06

Ideea de fond e simpla: sa nu fie implicare politica pe fata. Pe la spate, totul e permis. Iar FIFA da tonul in aceasta privinta. Ameninta cu tunete si fulgere cei ce se fac vinovati de "implicare politica" in fotbal, dar sefii ei sunt prieteni cu o gramada de autocrati, gen Putin, a caror implicare e pana in panzele albe.

mg (15 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:11

..toate astea au un numitor comun, ARBITRII. Dacă ei n-ar accepta să fie marionete, nu s-ar putea face aranjamente decât pe la comisii(s-au făcut și din astea..) dar bate la ochi.. Și mă refer la ochiul opiniei publice, nu la șefii de la FIFA și UEFA, acești lupi puși să păzească stâna..

WhatEver (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:40

Felicitări pentru că mai precizezi câte un adevăr din lumea sportivă , sportul reprezintă doar un instrument de dirijare a populației și întotdeauna manuitorul va fi politicul . Ar trebui să existe doar stiri din acestea în ziarul vostru, nu numai imbecilitati despre diferite persoane . Puneți argumentele în față și încearcă să schimbi presa sportivă ( ca cealaltă e neanta) , daca chiar vrei să arăti adevărul.

Andrei F (79 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:49

Articol in mare parte curajos!!!!In mare parte deoarece contine si o mare greseala!!!!Becali a fost prieten cu Hrebe dar nu a iubit niciodata PSD!!! Nu este asta marea greseala.Greseala este omisiunea ca Becali a activat in PNL!!!!Ca penelist a intrat in puscarie!!!De altfel este o declaratie a lui Becali ca a finantat o campanie electorala a PNL cu un milion de euro!!!----Apoi bunul Porumboiu a fost si el in cercul lui Basescu....Este de notorietate scandalul cu ceasul de 20 000 de euro!!!Apoi este natural ca Porumboiu basist sa aiba de tras cu Ponta antiBasescu...Porumboiu si-a vandur afacerea in agricultura strans cu usa de niste institutii ale statului,o amenda de 17 milioane.....Se vorbea de niste bani ,APIA...------O alta scapare este atacul GSP la alegerile Ligii cand era acuzat cineva de la Timisoara care ar fi fost coleg cu Dragnea si GSP il vedea inscaunat in fruntea Ligii!De,probabil ca infloriturile le uitati,nu?

Tavi67 (2 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:53

Bravo !! Felicitari pentru articol !! Societatea romanesca mereu bolnava ...

Andrei F (79 comentarii)  •  29 mai 2020, 11:56

Hagi a fost asa de bine vazut de PSD incat cu atati primari PSD la Constanta Hagi a trebuit sa-si faca singur stadion cand majoritatea echipelor sunt sprijinite de autoritatile locale...----Tare si aia ca Becali a fost sprijinit de Firea cand Becali plateste o chirie pentru stadion atat de mica incat Dinamo joaca pe propriul stadion si in plus Becali a trebuit sa plece pe alte stadioane pentru ca pe Stadionul National avau intaietate alte evenimente care mai si daunau gazonului!!!

greugreuceanu (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 12:07

Foarte bun articolul, Costin. Fotbalul e mort de foarte multi ani. Nu inteleg oamenii care isi pierd timp uitandu-se la "mizeria de liga1". Hagi a fost un fotbalist bun. Mai bine ramanea doar fotbalistul Hagi si lumea il iubea in continuare. Ah si probabil or sa sara cativa sa zica ca acest agramat a fost cel mai bun jucator din Romania. Eu am alt favorit si acela e Chivu.

Marius91 (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 12:14

Nu e domnule, ca e trucata. hhh

viorel (12 comentarii)  •  29 mai 2020, 12:18

Perfect adevarat! Bravo Stucan! Asa se poate vedea de ce este atat de corodat, ruinat si muribund fotbalul dambovitean. Cei care au fost la masa in poza si-au primit ploconul, cu ajutorul culiselor, cooperativelor, reciprocitatilor, aranjamentelor: Astra in 2016 si Viitoarul in 2017. Apoi a venit rândul celor pastoriti de Dancu, Chefere care a reluat ciclul smenurilor din 2008-2012, intrerupt de insolventa. O mizerie, o rusine!!!

Claudiu (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 12:22

Politicul ucide! Din pacate, un instrument (politica) de echilibru, a ajuns sa fie controlat de oameni care gandesc contrar intereselor nationale si ale corectitudinii. Fotbalul este distrus/mancat din interior, asa cum actioneaza boala secolului (cancerul), creata mai mult ca sigur de aceeasi oameni politici "drepti", fara scrupule. Costin, felicitari pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume.

adi_stelistul (35 comentarii)  •  29 mai 2020, 12:42

Destul de documentat articolul si greu de combatut. Pentru corectitudine as spune ca totusi titlul din 2000 al lui Dinamo nu i se poate datora lui Nastase, care era in opozitie la momentul in care a fost castigat.

unul (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 12:56

domnule stucan, am stat mult si am ezitat inainte sa scriu aceasta parere. avand o " vechime " ca si spectator al fotbalului in general si a celui romanesc, in special, am incercat sa deslusesc mesajul transmis prin aceast articol. sa fie ceva la comanda, sa fie ceva ce preocupa in mod deosebit lumea fotbalului in aceasta prioada dificila sau doar o lipsa de subiecte din partea domniei voastre. comanda, inclusiv politica, este plauzibil. de altfel articolul este calat exact pe acest subiect. cui foloseste? sa nu stie oare fanii fotbalului din romania aceste lucrurii sau este un articol scris pentru generatia de dupa 2000 ? dezvaluirile sunt de fapt niste enumerari de fapte relatate in presa timpurilor respective. dar poate ca ele folosesc celui care a comandat articolul. si cu siguranta, autorului. preocuparea tuturor in aceste zile este de a putea incheia un campoinat, bun sau rau, depinde de privitor si de a asigura un suport financiar, extrem de fragil, jucatorilor si echipelor romanesti de fotbal. ca suntem suporterii uneia sau a alteia dintre echipe, nu mai are importanta. toate au de suferit si eu cred ca este timpul pentru o solidaritate de breasla. varianta trei, referitoare la lipsa de subiecte, ar fi dupa mine ultima de luat in calcul. sau poate nu. ca o concluzie: domnule stucan, pe tot globul, indiferent de regimul politic al tarii respective, sportul si implicit fotbalul, nu sunt ferite de influienta factorului politic. atata timp cat oamenii implicati in fotbal, in cazul nostru, vor sustine financiar echipele, au dreptul firesc la obtiuni politice. ca ne place sau nu, pana se va gasii o alternativa la finantarea fotbalului dar si a sportului in general, trebuie sa ne impacam cu acest lucru. cum bine remarcati, organismele internationale decizionale s-au ferit sa defineasca exact imixtiunea politica in sport, in cazul nostru fotbalul. pentru ca sefii acestor organisme sun alesi, ca sa vezi, tocmai pe anumite criterii. sau nu? ca sa inchei, despre lucruri stiute, si despre lucruri viitoare. cu simpatie.

Laur (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 13:32

Acum traseul banilor ii pe axa,:conducerea CFR-Dancu-Burleanu, alo DNA, se aude?

Lup (6 comentarii)  •  29 mai 2020, 14:12

Sunt multe trase de păr.

Cris (14 comentarii)  •  29 mai 2020, 14:42

Mda! Articolul nu are nimic revelator. Este binecunoscut faptul ca politicul este ombilical legat, direct sau indirect, de toate sectoarele vietii sociale, incluzand fotbalul (in toate lumea sunt cazuri celebre cu echipe mari unde membrii conducerilor statale, politicieni sau reprezentantii caselor regale, sunt implicati in „viata” respectivelor cluburi). Si este evident ca o atare implicare influenteaza macar organizarea fotbalului (in toata lumea), in diverse forme (conducere, sponsorizari etc.), daca nu chiar si activitatea sportiva (in tari cu democratii neconsolidate). In privinta lui Hagi, participarea acestuia la respectiva intrunire (daca este reala, speram ca exista si poze mai concludente, caci cea in speta nu este edificatoare) poate fi privita ca una similara cu cea a intregii societati, in contextul in care urmareste sa scape de ceea ce percepe ca fiind raul cel mai mare care trebuie inlaturat. In cazul de fata, Hagi pare ca ar fi participat la o intrunire in care se punea la cale debarcarea unuia dintre cele mai nefaste personaje din istoria fotbalului romanesc: Dragomir. In astfel de situatii, intreaga societate mizeaza pe principiul inlocuirii prin orice mijloace si cu oricine a raului cel mare din activitate. Avem, de pilda, exemplul vietii politice in Romania, unde atat guvernele, cat si presedintii sunt criticati si doriti a fi inlaturati in principal pt ca ar apartine de PSD si, pt ca e vazut ca raul cel mare, se coaguleaza o vointa comuna de a scapa de acest partid si de reprezentantii lui, inlocuindu-i cu oricine ar fi considerat raul mai mic. In felul asta, societatea, urmarind sa scape de raul cel mare, ajunge sa-i de-a girul, bunaoara, unei persoane pe care o percepe ca fiind un rau mai mic, desi este „condamnata civil” definitiv si irevocabil de catre justitie, care a decis ca respectiva persoana (actualul presedinte) si-a insusit prin fals, uz de fals si cu rea-credinta cel putin o proprietate, de pe urma careia a avut beneficii ilegitime de sute de mii de euro. Prin urmare, societatea romaneasca in ansamblu este prinsa intr-un viciu de logica si moralitate, asumandu-si actiuni in mare parte imorale si ipocrite pt. a atinge un obiectiv, in esenta, legitim, acela de a inlatura raul cel mare din societate (PSD-ul din politica, Dragomir din conducerea fotbalului etc.).

itu52 (17 comentarii)  •  29 mai 2020, 14:57

Și când te gândești că fotbalul este pitic pe lângă politică, politica de suprafață, politica pentru naivi. Privată de adevăratul obiect al muncii, confiscat de specialiști, aceasta induce haos profesional și crează cadrul propice pentru corupție și tensiuni sociale. În ultimii 30 de ani am avut fotbal-politică, am asistat la intregrarea lui în temele majore ale disputelor sociale, la braț cu retrocedările și corupția. Pentru sport a fost o perioadă de uitat, a fost o perioadă virtuală, a fost *** imixtiunii politice. Nu întâmplător a fost slab asistat, până la urmă, a fost dezamăgirea dezamăgirii programate. Prăbușirea pieței muncii(o piață întreținută(noi ne facem că muncim ei se fac că ne plătesc)) avea nevoie de surogat social pentru „dregerea busuiocului” dezvoltării industriale forțate din perioada predecembristă. Fotbalul și relațiile sociale au fost victimile politicilor statului. Cea subterană l-a folosit ca generator de dispute, iar cea a aleșilor neamului pentru acoperirea activității, pentru împăunare și delectare publică. Dumneata ai demonstart subordonarea politică a fotbalului, și mai ai la tescherea, eu mi-am dat cu părerea despre necesitatea politică a acestei imixtiuni, despre inutilitatea implicării sentimentale într-un fenomen poluat politic, fenomen rupt de „fair play_ul” pancartelor purtate de suflete nevinovate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigione (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 15:07

de unde certitudinea ca oamenii politici sunt fortele care misca totul in lumea din jur si stapanii tuturor tainelor? aveti dvs. siguranta asta ca pe ei nu ii pune nimeni in miscare? daca te uiti la ponta, dragnea, base, nastase, nu mai vorbesc de cometa udrea - sunt toti niste stele cazatoare; insa sunt altii - gen ex-cocosul lui udrea, gino iorgulescu, si altii care se vad cu ochiul liber, care nu au prim-plan politic dar sunt inamovibili, in relatii bune si cu aia de dinainte, si cu prezentii, si cu viitorii probabil; si deci, cine ii sprijina pe astia care nu sunt stele cazatoare? PS: ati simtit nevoia sa aruncati cu putin *** in hagi, nu va puteti abtine de la asta ...

Cris (14 comentarii)  •  29 mai 2020, 15:31

„În ultimii 30 de ani am avut fotbal-politică”.... Iti dai seama cum suna asta? Nu ca nu ar fi adevarat, dar ce a fost inainte de revolutie nu poate fi descris...sau, in context, am putea spune ca a fost politica pura, cu toate rezultate marilor echipe ale vremurilor (Steaua, Dinamo, Craiova mai putin)...le-am putea inscrie la capitolul „succese politice apendice”, impartite intre fruntasii PCR si structurile departamentale politice.

Tibi (2 comentarii)  •  29 mai 2020, 15:54

Un articol binevenit. Trebuie amintit si reamintit de cate ori e posibil faptul ca acest sport a fost, este si va continua sa fie fraudat in totalitate in Romania. Daca ar fi fost buna intentie din partea acestor conducatori, manageri, presedinti de Liga si Federatie, ar fi aparut si rezultatele mult dorite. Realitatea insa e alta si e dureroasa; pentru aceste personaje doar banii si influenta conteaza. Cu totii stau si asteapta bani de la stat, cer beneficii fiscale, cer investitii in sport tot de la stat fara a oferi nici macar un minim de corectitudine. Imi pare rau pentru cei ce inca mai cred si asteapta rezultate, performanta, fair play si buna intentie din partea acestor oameni (si aici il includ si pe Hagi, managerul nu fotbalistul). In Romania fotbalul e o golanie si trebuie tratat ca atare. Sa mai scrieti astfel de articole dl. Stucan, pentru ca e mare nevoie de informare corecta si TREZIRE. Numai bine!

Diego Costa (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 16:06

Pe mine ma bucura suferinta vigilentului polivalent. Printre randurile fiecarui articol scris de Stucan se vede ura lui fata de familia Hagi. Trebuie sa ai doar un neuron sa nu observi asta :)))))) iuhuhuuuuuu :)))))) chinuitule :)))))))))

Paul (2 comentarii)  •  29 mai 2020, 16:11

Sa pui toate performantele echipelor pe seama unor legaturi politice e deja exagerat. Stiu, la romani prind conspiratiile, dar de la un punct suntem ridicoli. E un fapt ca patronii din fotbal au relatii politice, de pe urma carora au beneficiat financiar, dar sa spui ca politicul a dictat campionele din ultimii 30 de ani e total deplasat. Cand spui ca Rapid a luat campionatul (2003) datorita influentei lui Copos ca vice-premier (la sfarsitul anului 2004) nu ti se pare ca esti ridicol? FCSB a pierdut campionatul cand nu a fost in stare sa scoata 1 punct cu Poli Iasi, unde e politicul? FCSB intre 2013 - 2015 a avut super echipa, mai toti au prins transferuri pe bani multi, cu patronul in puscarie ce influente avea? ca daca avea influente se scotea pe el. Si exemplele pot continua...

motanul incaltat (47 comentarii)  •  29 mai 2020, 17:21

Informatiile astea se stiau foarte bine in lumea fotbalului romanesc... Publicul le banuia asa ca ...Felicitari pt articol... Solutii ??? Am putea sa-i luam pe toti si sa-i impuscam in piata publica cum voia Vadim. Rezultatul---nici unul. Ar veni in secunda 2 la putere rudele, copii, verii lor. Te gindesti cum naiba cu tot aceasta cloaca Romania e primita in UE???? Aia nu stiau ce se intimpla in Ro in fotbal , in economie si politica??? Ba da stiau tot---dar aia sunt mai puternici, mai rafinati dar tot corupti. Asa ca nu prea e nimic de facut decit sa ne prefacem ca totul este bine, ca avem democratie ....Poti sa emigrezi in alta tara insa nu faci decit sa schimbi la figurat conditiile unei puscari de la Rahova sau Jilava cu o puscarie la nivelul UE de anul 2021 cu conditii mult mai bune. Dar tot o puscarie....

Andrei (23 comentarii)  •  29 mai 2020, 18:15

@Stucan. Observatiile tale sunt corecte, insa ma tem ca ai descoperit apa calda. O noutate socanta, politicul este implicat in sport... De unu' Berlusconi ai auzit?

geo (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 20:18

Da ,in mare parte ai dreptate,doar ca, tu nu ai descoperit nimic nou .O singura precizare , cluburile ca si entitate,impreuna cu suporterii nu au nicio vina,a fost doar interes din partea unora ptr a prov fita in primul rand ei , li se rupea de club si suporteri .Nu au facut anumite favoruri ptr ca erau stelisti,rapidisti sau dinamovisti,apartenenta la un anumit club era pur si simplu intamplatoare .Nastase nu a ajutat pe Dinamo cum vrei sa spui tu cu 1-2 titluri mai usoare,din contra,faci *** pe titlurile alea,a dat stadionul lui Badea gratis prin HG cu sanse minime de putea indrepta ilegalitatea .Daca analizam corect,Dinamo si-a *** directia de la Nastase cu stadionul,fiind singura echipa despre care se spunea ca are relatii mari in psd dar a ramas fara stadion.Rapid cea care se dadea echipa cea mai chinuita cu Copos a dus-o bine si acum are si stadion ,ok,ptr ca si-a dorit politicul,dar are .Deci,putem fi de acord cu tine ,dar nu incerca sa o pui pe seama cluburilor,ele nu nicio vina ca infractorii aia isi gasise alta cale ptr anumite interese.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

a dica (55 comentarii)  •  29 mai 2020, 20:35

Ba da' de Craiova nimic? A, astia nu castigara niciun campionat si Olguta nu avu loc in poza. Afurisitul de photoshop, maca r sageata ceva... Am si eu o poza cu Ponta... Sa-mi fac echipa si sa ma bag? Articol de tot rasul... @ Andrei F Pana la urma cum e articolul? Curajos, adica bun sau nu. Ca vad ca daca-l iei la „analizat”...

DODO (1 comentarii)  •  29 mai 2020, 21:10

prost e ala care se mai uita la campionatul nostru de fotbal

Simeone (5 comentarii)  •  29 mai 2020, 21:46

Sa castigi un titlu, trebuie sa ai valoare. Nu poti doar cu aranjamente. Mai ales ca intotdeauna au fost 3-4 echipe foarte bune care sperau la titlu. Opinia mea e ca Vaslui, Timisoara si Rapid au fost foarte aproape de titlul de campioana. Cu exceptia Viitorului, poate Urziceni, care au prins oportunitatea si clinciurile dintre alte echipe, fara sa aibe loturi de jucatori exraordinari, celelalte echipe,precum Fcsb, Astra si CFR au avut jucatori foarte buni. Cred ca au meritat titlurile castigate. E si multa poveste de chibit cu implicarea politicului in fotbal. Convenabil pentru cei tristi. Ei dau vina pe orice cand nu mai pot sau nu reusesc.

Ricardo (5 comentarii)  •  30 mai 2020, 2:14

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  30 mai 2020, 12:56

Sint fapte pe care le cunoaste toata lumea. Meritoriu este ca in sfirsit a adunat cineva fapte asa cum ar putea fi trimise la UEFA. Lipsesc multe, unii comentatori au mai adaugat, mie imi lipsesc aventurile lui Oprea in Valea Jiului, MapN-Oprea-Dusa Administratorii proprietatilor mele care actioneaza in Justitia Roma-na ca Proprietari, povestea CSA Steaua si a echipei CraiOlga infiintate si finantate ilegal. Eu cred ca Stucan, la care am admirat mereu logica matematica cu care poate scrie atunci cind vrea, ar putea aduce completari pe intelesul tuturor, pe intelesul celor de la UEFA, un material amplu pe care sa-l si trimita la UEFA. Putea fi mai rau. In Fratia Vinului intra si Tariceanu, alt roma-n. Aceeasi urmau sa puna mina pe drepturile TV. Dubai, alta cina de taina ? Formula 1 ar fi chiar cea mai buna formula de spalat bani. Caci pina la urma despre asta e vorba. --- De ce UEFA ? Tocmai pentru ca noi stim aproape totul, dar noi suportam iar fara sa intervina Europa, noi vom suporta in continuare o politizare a sportului – o politizare care a dus la ruina de azi ! Este chiar un moment bun ca sa cerem excluderea tuturor echipelor romanesti din competitiile europene, desigur si a Nationalei, clar ca Roma-nia (caci a lui Cocos zice Guse) nu va mai organiza nici un meci international, aadio CE ! Consider acest pas strict necesar pentru o insanatosire a sportului si chiar a natiei. Caci pina nu inteleg absolut toti romanii – campioni mondiali doar la invirteli - ca exita legi pe lume pe care ei nu le pot ocoli, pina nu inteleg toti ce rau a adus si va mai aduce implicarea politicienilor in sportul de performanta, va fi din ce in ce mai rau ! Caci politicienii nu lasa de buna voie osul din gura, ar trebui sa fie si prosti sa nu se mai joace ei de-a mangerii fotbalului, handbalului … pe gratis ! Apoi, ce inseamna sa fim condusi de roma-ni vedem inca da la Ceasca si Leana, Ilici, nici Base nu-i departe, a si vrut sa ne-o dea Prededinte pe Elena Gabriela tot o vopsita din neamul lui Cocos. --- PS Scuze Guse, nu stiu daca-i interpretez bine vorbele – caci asa de fin ironic nu-l stiam - dar daca tacea filozof raminea. De ce ? Exista inregistrari cu acest Cocos vorbind multe, vrute si nevrute, cocos pestele prieten la catarama al lui Base si Oprea, in care se aude o limba roma-na si un limbaj pe care il poate recunoaste oricine. Ascultati si veti auzi ca Becali a avut dreptate cind spunea ca daca asta a ajuns un fel de Capone care invirte retrocedarile din toata tara doar la Bucuresti atunci e grav. Grav era si ca pasarea vopsita sotia lui Cocos, juca un rol in casa Presedintelui Basescu ! Apoi Maior, ghici cu cine isi lua cafeluta de dimintata ? Cu Elena … din Troia lu Base.

Matei (10 comentarii)  •  31 mai 2020, 4:03

Cred ca este la fel si la case mai mari. Indiferent cine a castigat titlul, declinul fotbalului romanesc de seniori este evident. Poate ca acest subiect ar merita o analiza aprofundata. Suntem inclusiv sub tari cu mai putini bani bagati in fotbal si cu o arie de selectie mult mai mica. Pana cand formatiile romanesti vor conta cat de cat, cearta pe Liga 1 nu va avea de fapt nicio importanta.

de pe ‘ici ‘sa (8 comentarii)  •  31 mai 2020, 10:14

Fotografia, inca o dovada ca mizeriile din sport sunt la fel, daca nu mai mari, ca cele din politica. Si la fel ca in decembrie '89, si in fotbalulul mioritic, cei doi ,,sforari si nasi'', au fost ,,impuscati" de cei din esalonul doi si trei, flamanzi de control si bani. Ca ,,revolutia" s-a vrut una anticomunista dar cluburile departamentale au ramas...Hagi, nu ma susrprinde, din mai multe comentarii pe care le-a dat de-a lungul timpului, reiese ca e un nostalgic comunist.

Andy (1 comentarii)  •  31 mai 2020, 14:44

Ati uitat de titlul luat de Otelul Galati cu un an inainte de alegerile locale, cand Marius Stan se pregatea sa candideze la primarie din lartea USL.

Comentează