Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Bârfa din ventilatorul lui Dinamo

Dinamo este un club muribund pentru că tot ce se întâmplă în interior este toxic

Permalink to Bârfa din ventilatorul lui Dinamo
duminică, 8 martie 2020, 11:43

În fotbal nu e nevoie decât de un transfer greșit, de un antrenor nepotrivit pus într-un moment nepotrivit, de o bârfă urâtă aruncată între jucători și rostogolită cu răutate sau de o antipatie pentru ca un vestiar să se prăbușească zgomotos.

Uneori, doar simpla senzație de plictiseală, de oboseală mentală față de metodele unui antrenor foarte bun, poate avea același efect nociv.

O mică paranteză legată de oboseala mentală. Pe 5 februarie 2015, Borussia Dortmund ajunsese pe ultimul loc în Bundesliga, cu doar 3 luni înainte de finalul sezonului. Era aceeași echipă care câștigase două titluri în 2011 și 2012 și jucase finala Ligii Campionilor în 2013, cu același antrenor, Jurgen Klopp, dar energia și entuziasmul se pierduseră.

În acea zi neagră pentru club, Daily Mail scria că “probabil, lui Klopp îi va fi foarte greu să-și găsească de lucru la orice club de top din Europa”. 

  • Dortmund a scăpat în cele din urmă de la retrogradare, iar în octombrie Klopp semna cu Liverpool. Restul se știe.

Acest caz s-a întâmplat în fotbalul mare, civilizat, dar ce te faci când nu doar una, ci toate cauzele generatoare de eșec enumerate mai sus se adună la un loc în același vestiar din România? 

Când transferurile sunt făcute haotic, doar să umple locuri, fără a analiza capacitatea jucătorilor de a se adapta unui anumit sistem, fără a le afla obiceiurile din afara gazonului și antecedentele din alte vestiare?

Când mai mulți antrenori, unii netestați cu adevărat până atunci, sunt aduși doar după criterii sentimentale pentru a potoli furia suporterilor din PCH, fără a le transmite nicio filozofie, niciun plan clar de dezvoltare a clubului, doar mesajul sumar “du-ne în play-off, să tacă ăia!”?

Dar când bârfele jucătorilor și antrenorilor sunt aruncate într-un ventilator exact de omul pus în vestiar să lege grupul, să se asigure că acel grup are tot ce-i trebuie?

Sau când antipatia dintre antrenor și președinte este atât de evidentă încât iese la suprafață chiar în timpul unui interviu filmat de jurnaliști, în cantonamentul din Spania?

Dragi dinamoviști, toate astea s-au întâmplat și se întâmplă încă la Dinamo. Tragedia este că spirala descendentă pare să coboare în Groapă – unde pe vremuri se striga că adversarii „fără cinci nu scapă” – , să-și deschidă brazdă prin iarba călcată de Dinu, Lucescu, Nunweiller sau Dănciulescu și să se strecoare în subteran, adânc, până în măruntaiele Ligii 2 sau poate și mai rău. 

Dinamo este un club muribund pentru că tot ce se întâmplă în interior este toxic.

Patronul a investit doar pentru imagine și spune că aproape toți specialiștii pe care i-a adus nu se pricep. Nu e exclus ca Negoiță să aibă dreptate în privința lor, însă de ce i-a adus și cine l-a împiedicat să caute mai mult, să aibă interviuri cu oameni tineri, pricepuți în man-managementul unor corporații și nu neapărat la fotbal? 

Cine l-a oprit să caute oameni de fotbal sub 40 de ani, școliți în tactică sau în managementul sportiv într-o țară situată la nord de Alpi? Evident, nu ar fi avut nicio garanție că dădea lovitura, dar în mod sigur ar fi câștigat o energie și un mod de lucru și de organizare superioare celor avute de Prunea, Bălănescu sau Dănciulescu.

Negoiță a preferat să caute puțin, să asculte docil toate recomandările unor anumiți specialiști autohtoni și apoi să se plângă mult. 

Apropo de Dănciulescu, un mare jucător din istoria lui Dinamo. 

Acum cinci ani, Negoiță voia să-l dea afară. “Plimbă vorba între jucători, antrenori și conducere și face o atmosferă tensionată” a fost justificarea internă. Negoiță nu l-a mai dat afară nici atunci, nici ulterior, când a avut în mod repetat intenția, pentru că s-a temut de reacția fanilor și a media care vor sări în apărarea legendarului fost jucător. 

Așa s-a ajuns în situația – descrisă de jucători și staff – ca Dănciulescu, probabil din lipsă de ocupație și poate fără răutate, să continue să plimbe vorba printre jucători și antrenori, așa cum s-a întâmplat recent când Uhrin s-a confesat că anumiți jucători nu au valoare, dar au probleme de caracter. 

O metodă sinucigașă aleasă de antrenor, într-un moment nepotrivit. Închipuiți-vă niște fotbaliști care primesc de la directorul sportiv vestea conspirativă că “nu știu ce are, fratello, Dușan ăsta cu voi, că nu vă suportă!”. 

Un fotbalist cerebral ar merge să discute cu antrenorul față în față. Dar câți fac asta? Câțiva dintre ei, aprinși de ură, s-au dus direct la conducere pentru a cere demiterea antrenorului. 

E doar un exemplu. 

Evident că Dinamo nu se prăbușește doar din cauza vorbelor împrăștiate de Dănciulescu, ci – un alt exemplu – și din cauza antipatiei profunde dintre Prunea și Uhrin. Prunea îl considera pe Uhrin un antrenor slab, cehul se plângea apropiaților că Prunea nu face absolut nimic în club. Tensiunea dintre ei a ieșit la iveală inclusiv de față cu jurnaliștii, la Marbella, acum o lună. Deși rostite cu zâmbetul pe buze, replicile filmate dintre cei doi erau pline de venin:

  • Prunea: “Noi vorbim, tu du-te să muncești. Cineva trebuie să munceasă!”
  • Uhrin: “Nu avem apă! Ce președinte bun avem…
  • Prunea: “E mai bun Bălănescu”.

Apropo de directorul general Bălănescu, și acesta este în război rece cu Prunea. Până de curând, era detestat și de suporteri, așa că Bălănescu ia decizii având undeva în creier presiunea fanilor. 

Peste tot acest haos relațional asistă – impasibil – Ionuț Negoiță, patronul de la Rin.

“Cu Negoiță, nici Klopp cu Dumnezeu, plus Sfântul Petru, nu ar putea face nimic la Dinamo. Omul nu înțelege nimic. E doar un Hagi Tudose care stă cu mâna pe buzunarul cusut, plin de mărunțiș. Iar milioanele îl lovesc în cap în timpul ăsta”, e descrierea patronului de la Dinamo făcută de un om de fotbal care l-a cunoscut bine.  

Azi dimineață, Uhrin și-a dat demisia. 

Călătoria spre abis continuă și prinde de la zi la zi o viteză tot mai greu de frânat.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Tactica lui Borcea (3 comentarii)  •  8 martie 2020, 12:53

Acum, in aceste momente de cumpana Dinamo are nevoie de ,,statia meteorologica Cristi Borcea,, care sa mai potriveasca niste vanturi in directia celor care o arbitreaza pe Dinamo. Altfel, Dinamo se pregateste pentru grupele ... ligii a doua!

Titus Constantinescu (1 comentarii)  •  8 martie 2020, 13:58

Bălănescu "era detestat și de suporteri"?! Bălănescu e si acum injurat de galerie!

Catalin P (4 comentarii)  •  8 martie 2020, 14:14

Am avea nevoie de niste conducatori cu ceva competenta si fara'interese'. Sau mai bine zis singurul lor interes sa fie binele lui Dinamo. Nu sa plateasca polite, sa duca razboaie mediatice, sa formeze tabere in cadrul cublului samd

Vladone (3 comentarii)  •  8 martie 2020, 15:33

3 caractere infecte... Danciu, un mare fotbalist dar un om de nimic, un plangacios care efectiv are un iq între bocanc si nicovala. Bine intenționat dar nu poate mai mult. Prunea, probabil cel mai rau intentionat om din fotbalul romanesc. Un portar zero, a distrus o nationala, vreo 3 cluburi... Si Balanescu. Aici nu e nimic... E doar un nume predestinat, un om născut sa care pahare, pus sa decidă. El saracu, nu stie, nu vrea, nu poate... Trist destin are Dinamo.

BigBear (6 comentarii)  •  8 martie 2020, 15:37

Dusan a facut DInamo sa joace fotbal, sa nu uitam ca inainte de el echipa era in plin haos. Dupa aia l-au vandut pe Nistor care face meciuri foarte buna la Craiova, transfer care nu poate fi explicat pentru ca a fost in campionat si pe o suma foarte mica, nu e ca l-au dat la rusi sau arabi pe un milion sau doua. In mod clar e vina conducerii si la transfruri si la organizare si sunt sanse foarte mari ca Dinamo sa retrogradeze, mi se pare o minune daca ramane in prima Liga, tinand cont ce prost juca inainte de Uhrin si lotul foarte slab.

Rejele n-a stiut ,,sa mute” (3 comentarii)  •  8 martie 2020, 16:06

Fraierica-geamantan a fost *** Hagi ca nu a lasat punctele la sepsi. Dadea ocazia lui sepsi sa se distanteze de dinamo si se crea o vrie pentru catei pana la sfarsitul campionatului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (53 comentarii)  •  8 martie 2020, 16:29

"ospitalitatea românească în cea mai pură stare." Plagiat dupa cercetasii gsp: --- "şeicul Tahnoon Nimer, venit la Bucureşti special pentru a achiziţiona echipa. Acesta s-a distrat, în două locaţii de fiţe ale Capitalei, alături de Alex Sadagorschi, un milionar discret, şi de Cristi Gîrleanu, nepot al lui Nicolae Ceauşescu. Seara fastuoasă a şeicului bogat, care poate reda gloria de altădată lui Dinamo, a început în Mandaloun. Acolo, Tahnoon Nimer s-a simţit ca în palatele sale de acasă. Muzica pe ritmuri cunoscute şi mâncarea delicioasă l-au făcut pe acesta să primească ospitalitatea românească în cea mai pură stare." --- PS Hai Dinamo !

Stiri in nestire (3 comentarii)  •  8 martie 2020, 17:03

Din gsp link catre libertatea.ro stire despre jandarmerita larisa care cere subordonatilor sai ca ,,fiecare sa-si faca treaba pe bucatica lui". Nu a precizat fatuca ce fel de ,,bucatica". Poate s-a referit ca fiecare jandarm sa se ocupe de bucatica de protestatar iesit in cale ce trebuie fragezit cu gaze si pulane?!

motanul incaltat (47 comentarii)  •  8 martie 2020, 18:18

Problema asta nu e doar la Dinamo ci la toate cluburile din Romania.... Marea greseala a pornit de la Mitica Dragomir si este continuata de niste televiziuni ***.... Daca vrem un fotbal competitiv ar trebui sa avem o Liga 1 cu echipe ce au bugete de minim 7 -10 milioane euro cash-dovediti la inceputul campionatului. Adica dovediti in conturi ---nu ca am eu un teren la marginea Craiovei care valoreaza mai mult decit un sfert din Monte Carlo....Asa -da -am avea extrem de putine echipe cu patroni care sunt omuleti de afaceri nu potentiali puscariabili si care ar aduce in club oameni de calitate ca sa le sporeasca veniturile. Banii din TV ar trebui sa reprezinte exact procentul care-l aduce tv-ul la bugetele Bayern sau Borrusia si nu 75-80% cum se intimpla acum la noi.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aldo_m (10 comentarii)  •  8 martie 2020, 18:39

Sigurul care putea sa faca ceva era Rednic asta aducea petarde cu care dupa doi ani sa se bata la campionat , la Rednic cine gafa ,urmatorul meci era rezerava or sa spuna uniii domnule comision pai cine vreti sa ia comision Giovanii ,Victor sau Prodanca mai bine Luana la Rednic cine baga cotite era afara usor ,usor indepartat si unde mai pui ca omul aducea si bani de acasa ,Prunea ar trebui sa si dea o demisie de onoare iar balanescu sa fie paznic la rin

Vanbasten_85 (4 comentarii)  •  8 martie 2020, 19:57

1.Cat de mizerabil sa fii ca om sa stii ca sunt alte cateva mii de oameni care dau din banii lor ca sa tina clubul in viata iar tu,angajat al clubului, sa actionezi impotriva societatii unde lucrezi si sa vinzi secretele antrenorului in presa? 2.Cum puteti vorbi voi,jurnalistii despre Prunea,Balanescu si Negoita cand si voi sunteti fix ca ei?Fara pic de demnitate in ultimii 5 ani nu ati fost in stare sa faceti un articol despre situatia stadionului Dinamo.Un jurnalist,ba macar unul sa se duca la Orban,Dancila sau cine o mai fi fost si sa spuna: Cand dam drumul la stadion? 3.Stii toate blaturile,dar cand vine vorba de complexul sportiv Dinamo inchizi ochii.De ce nu ar juca Dinamo la handbal cu PSG in propriul complex intr-o arena de 10000 de locuri unde sa se poata juca si tenis si alte sporturi?Nu vi se da voie sa scrieti? 4.Daca Dinamo ar avea baza sportiva poate ca azi nu am mai vorbi de Negoita ci de un alt investitor puternic..Si Dinamo poate ar fi Dortmundul fotbalului romanesc.

Vanbasten_85 (4 comentarii)  •  8 martie 2020, 20:11

Unde sunt fostele glorii dinamoviste la greu?Pe Lucescu il gasesti pe la Rapid,pe Raducioiu pe la televiziunile de sport,Andone vorbeste de pe margine,Dinu nu face nimic.Dinamo a ajuns sa traiasca doar prin suporteri.Restul asteapta doar un post caldut la Dinamo ca al lui Prunea: fara responsabilitati si cu salariu mare.

comentario23 (7 comentarii)  •  8 martie 2020, 20:43

Ma tot intreb de ceva vreme si nu stiu nici macar de unde sa ncep a deslusi acesti mister: de ce il angajeaza cluburile pe Prunea? Chiar si lasand deoparte atitudinea si discursul sau grobian, nu vad efectiv sa fi adus vreodata un plus administrativ. Ce se intampla cu acest personaj? as fi tare curios sa stiu mai multe

eu (1 comentarii)  •  9 martie 2020, 11:33

@comentario23 pe prunea probabil il vor pt conexiunile din culise,ca altfel nu se explica. Despre *** *** dl-nu-stiu ce ar mai fi de spus..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eu (1 comentarii)  •  9 martie 2020, 11:34

@comentario23 pe prunea probabil il vor pt conexiunile din culise,ca altfel nu se explica. Despre *** *** dl-nu-stiu ce ar mai fi de spus..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stelist (2 comentarii)  •  10 martie 2020, 16:02

Stiti de unde se impute pestele?

Vasi (2 comentarii)  •  10 martie 2020, 21:03

Cu asemenea jucatori, fara obraz, fara bun simt, fara caracter, niciun antrenor nu ar avea rezultate..

Vasi98 (2 comentarii)  •  10 martie 2020, 21:06

Cel mai vinovat pentru situatia in care a ajuns Dinamo, e Negoita.

Comentează