Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Reghe, stafia din buzunarul lui Becali

Îmbrăcat tot în negru, cu părul din barbă albit în anii trecuți de la perioada sa de glorie, Laurențiu Reghecampf a intrat în studioul TV cu un respect căutat, salutând pe toată lumea. S-a așezat pe scaun, și-a aranjat mâneca […]

...

Semne de prăbușire a imperiului CFR

Semnele erau acolo după pandemie.  Cu FCSB, CFR n-a avut ritm nici luciditate, dar campioana ultimelor două sezoane și-a luat punctele cu ajutorul unei devieri norocoase a lui Ovidiu Popescu. La final, pe bună dreptate, Dan Petrescu și-a atacat jucătorii.  […]

...

30 de ani exorcizați

Când la mijloc sunt 30 de ani din viața ta, cu ce să începi? Cu Jurgen Klopp pufnind în plâns și ieșind din direct de la SkySports în timp ce era lăudat de omul de fier Graeme Souness? Sau cu […]

...

Taci, Paul, taci! Sistemul te vrea mut

De trei ori campion în Liga 1, Paul Pîrvulescu a fost suspendat provizoriu de Agenția Națională Antidoping (ANAD) după ce a recunoscut, în direct, la GSP Live că s-a dopat prin autohemoterapie, una dintre metodele de ozonoterapie interzise.  Cazul său […]

...

Poza cea de taină: Dragnea, Ponta, Hagi, Gino

Articolul 17 din Regulile FIFA prevede: “Fiecare membru afiliat trebuie să-și administreze activitățile în mod independent și fără nicio influență din partea unui terț”. Deși nu e redactat explicit, articolul se referă la influența politicului asupra fotbalului, o imixtiune pe […]

...

Ianis, nu asculta de noi, haterii!

Nu voi intra în corul celor care îl numesc iarăși “micul prinț”, “moștenitorul coroanei”, “pretendentul la Balonul de Aur”

Permalink to Ianis, nu asculta de noi, haterii!
vineri, 21 februarie 2020, 12:30

“Pe la cât publici?”

E un mesaj primit dimineață de la un membru apropiat al familiei. Evident ironic, în registrul: “Acum ce mai poți spune despre Ianis?!”. Fratele meu crede că eu am ceva cu Ianis, eu cred că el îl laudă prea mult. 

Eram oricum pregătit să scriu pentru că azi-noapte erau unii care se întrebau pe rețelele de socializare dacă – citez – dorm, dacă m-a lovit Apocalipsa și dacă mai am ceva de spus, acum, când băiatul a dat două goluri în Europa, cu Braga. 

O să fiu scurt, pentru a nu-i plictisi pe cei alergici la postări mai lungi decât cele de pe Instagram. 

Nu voi intra în corul celor care îl numesc iarăși “micul prinț”, “moștenitorul coroanei”, “pretendentul la Balonul de Aur”. 

Ianis Hagi a făcut un meci foarte bun aseară, cu Braga, în “16”-imile Europa League. Pentru el, este o performanță remarcabilă. Pentru fotbalul românesc, dezobișnuit cu goluri la acest nivel, ce a făcut el e o peformanță formidabilă. Pentru publicul român, e un miracol. Pentru fotbalul occidental, este un meci bun făcut de un fotbalist de 21 de ani. Atât. 

Deocamdată, atât. 

Nu e nimic malițios la adresa fiului lui Hagi în aceste rânduri. Nici măcar nu voi scrie despre norocul de la lovitura liberă, așa cum ar vrea unii. Ianis și-a încercat norocul și, așa cum a spus și Gerrard după meci, norocul ți-l faci și singur. Hagi a meritat acest noroc pentru toate eforturile lui din meci, pentru pasele spre Morelos și pentru primul gol, cel curat, care e opera unui fotbalist îndrăzneț. 

În locul oricărei concluzii despre viitorul șeptarului născut decar, vă invit să urmăriți discuția dintre jurnalistul italian de origine română Dominique Antognoni și Ioan Ovidiu Sabău, purtată în această dimineață la emisiunea GSP Live. Pentru cei care au obiceiul de a umfla orice fotbalist român “tânăr” la cea mai nesemnificativă pasă, dialogul s-ar putea să fie plictisitor sau chiar defetist, dar acești doi români care au lucrat sau încă lucrează în Italia au o luciditate sclipitoare în analiza lor. 

Nici în acest dialog nu le vrea nimeni răul lui Ianis Hagi, Florinel Coman sau Denis Man. Cei realmente interesați de soarta fotbalului românesc pot descoperi în aceste minute de discuții unele dintre cauzele pentru care am ajuns în situația actuală. 

Întorcându-ne la Ianis Hagi, el trebuie să continue ce a început aseară. Să producă – nu doar să încerce – astfel de performanțe meci de meci. Abia atunci, oamenii din fotbalul occidental vor considera că peformanțele sale sunt cu adevărat impresionante. Și abia atunci vom putea vorbi despre un fotbalist consacrat la nivel profesionist. 

Spre nemulțumirea cititorilor sau colegilor de breaslă care cred contrariul, chiar îi doresc lui Ianis Hagi să ajungă un fotbalist mare. Am și un pariu în acest sens: dacă Rangers va câștiga Europa League, mă veți găsi la Universitate, îmbrăcat în tricoul micului Hagi, cumpărat de mine, nu primit cadou de la cineva. 

Știu că voi fi singurul acolo, dar eu o să vă aștept.

Credeți că pariul e imposibil de realizat? Dacă da, vă reamintesc că fotbaliștii mari sunt cei care-și trag echipa după ei în situații imposibile. Vedeți exemplul lui Steven Gerrard, cel care l-a lăudat cu măsură – repet, cu măsură – pe Ianis la finalul meciului cu Braga. 

Ianis, continuă! Fii mâine mai bun decât ai fost aseară! Nu asculta de lăudători și de noi, criticii! Sau cum ne spun lăudătorii tăi, haterii! 

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Dacia Automobile (6 comentarii)  •  22 februarie 2020, 22:37

Eu nu stiu ce vede toata tara in Ianis Hagi ? Eu un jucator de fotbal ok, dar de unde pretentiile astea cu privire la el? Doar faptul ca e comparat cu Gheorghe Hagi, mi se pare o blasfemie.G.Hagi in 1994 a terminat pe locul 4 in lista Ballon d'Or in compania unora ca Maldini si Baggio...lasand in urma jucatori ca Laundrup, Klinsmann,Matthaus,Eric Cantona.Am inebunit cu totii?

Comentează