Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Vintilizarea fotbalului

Perioada aceasta în care antrenorul se predă de bunăvoie ar putea intra în istorie sub numele de “vintilizare”, dar s-ar putea numi ușor “andronificare” sau “andonificare”

Permalink to Vintilizarea fotbalului
luni, 17 februarie 2020, 3:24

Aproape de miezul nopții, coborât din cabina de comentator în sala de conferințe de la Național Arena, Emil Grădinescu și-a amintit deprinderile reporterului TV de altădată. În sală, ziariștii mai tineri au ascultat – ironici sau apreciativi – tirul întrebărilor sale, în timp ce mintea lui Bogdan Argeș Vintilă a intrat în suprasarcină pentru a procesa răspunsurile. 

Ultima întrebare a avut efect de “glonț de argint”. 

“V-am văzut în pauză, renunțând la ultimele cinci minute de stat cu echipa la vestiar pentru a le da indicații lui Adi Popa și lui Oaidă. Personal, nu am văzut niciodată un antrenor procedând așa. Ne puteți spune motivul pentru care ați lăsat echipa fără antrenor în vestiar?”.

Mușcându-și buzele, Vintilă a avut un moment de ezitare. Apoi, a răspuns destul de neconvingător. 

“Am transmis ce aveam de transmis, după care am venit să-i anunț pe cei doi. Atât. Știau că intră, dar am venit să le transmit sarcinile de joc”. 

Din mărturiile marilor antrenori ai planetei rezultă că, în pauza unui meci, timpul este drămuit la sânge. Rafael Benitez povestea că, în 2005, la celebra finală de la Istanbul, a pierdut măcar cinci minute din pauză pe drumul lung, dus-întors, dintre gazon și vestiarele de pe stadionul Attaturk. În restul de zece a avut de gestionat o situația majoră de criză, adică un deficit de trei goluri care necesita un nou plan tactic, dar și o criză secundară, accidentarea lui Finnan, care l-a făcut să pună la un moment dat 12 jetoane pe tabla tactică. 

“Finnan out, Hamann in. Trei fundași în spate”, a fost scurta lui indicație într-un moment de presiune uriașă.

Alex Ferguson avea nevoie de timp pentru a putea să le ofere jucătorilor lui o porție mare din celebrul “hair-dryer” (uscătorul de păr), un torent verbal atât de violent încât îi țintuia pe băncile de vestiar pe fotbaliștii celebri de la Manchester United.

Într-un documentar realizat în sezonul trecut, Pep Guardiola a fost filmat în vestiar în timp ce emana un val incredibil de energie și de detalii tactice care comprimau timpul și explicau spațiile din teren. 

Dar nu toți antrenorii mari folosesc integral pauza pentru a-și transmite mesajele. Jose Mourinho poate fi scurt. La Chelsea, înainte de el intra în vestiar John Terry – căpitanul și antrenorul din teren – care producea un uragan. “Erau oameni care se luau la bătaie, Terry distrugea o masă sau șuta în sticlele de băuturi”, povestea John Obi Mikel. Abia după, apărea Mourinho care venea cu câteva indicații tactice. 

Însă, la niciunul dintre cei antrenați mai sus, rezervele care urmau să intre pe teren în repriza a doua nu primeau cinci sau șase minute din timpul prețios al managerului pentru a li se explica exact unde și cum vor juca după pauză. 

În majoritatea copleșitoare a cazurilor, rezervele primesc maximum două minute din partea unui “secund” care le reamintește pe planșe tactice sau pe tabletă ceea ce au de făcut. Antrenorii serioși stabilesc totul la ședința tactică, unde expun scurt un plan A, un plan B și chiar un plan C, planuri în care fiecare jucător de rezervă știe ce se așteaptă de la el dacă intră pe gazon într-un moment anume al jocului. 

Înainte de a intra pe teren, antrenorul principal îi mai spune rezervei maximum o frază. Adică 20-30 de secunde. 

Minutele acordate generos de Vintilă lui Popa și Oaidă în pauza derbyului nu arată că antrenorul FCSB este un tip mai minuțios decât cei patru antrenori menționați în articol și decât miile de antrenori valoroși nenumiți. Când tu, principalul, revii din vestiar pe gazon cu cinci-șase minute înainte de reluarea jocului poate fi mai degrabă un indiciu serios că rolul tău în interacțiunea cu jucătorii este unul decorativ. 

Dacă tu ai pregătit un plan, iar în vestiar sună un telefon prin care ți cere altceva, ai o problemă. Cum o rezolvi? Te apuci să le explici jucătorilor ce ți s-a cerut și ce nu ai pregătit. 

Altfel se poate ajunge la cazuri penibile precum cel din meciul cu Academica Clinceni, când Adrian Popa a intrat pe teren pentru a juca în dreapta, însă pe drum a dat de un coleg care juca deja acolo. Nedumerit, fotbalistul s-a întors spre bancă de unde a primit indicația de a juca în stânga. 

Dacă Vintilă ar fi fost un antrenor atent la detalii, așa ceva nu ar fi existat.  

Dar Vintilă este acolo doar pentru a fi dublura unui rol în care joacă de mulți ani starul George Becali. Antrenorul FCSB este omul perfect pentru profilul clubului. Nu spune nimic niciodată, începe conferința de după înfrângerea din derby cu “asta-i viața” și ascultă comenzile. 

Odată cu apariția lui Vintilă pe banca echipei lui Becali, antrenorul român a trecut definitiv în faza de “homo captivus” în care subordonarea este aproape orbească. 

“Rezultatele și experiența ne-ar recomanda pe mine și pe alții să ne găsim un post, dar oamenilor cu bani care conduc cluburile din Liga 1 le e teamă de personalitatea pe care o ai, de verticalitatea pe care o ai. Am tot asistat, am citit, am auzit de jucători dați afară prin telefon. Cum să dai jucătorii afară prin telefon? Ce e asta?”, spunea Ion Marin, indignat, acum două săptămâni, la GSP Live. 

La 64 de ani, Ion Marin face parte din generația de antrenori pe care unii jucători, conducători și chiar antrenori tineri o consideră depășită. Fotbalul românesc a intrat în era datelor statistice, interpretate de multe ori eronat, și a antrenorilor care știu să folosească un laptop, chiar dacă nu au licența PRO. 

Perioada aceasta în care antrenorul se predă de bunăvoie ar putea intra în istorie sub numele de “vintilizare”, dar s-ar putea numi ușor “andronificare” sau “andonificare”. Și, probabil, își va schimba din nou denumirea, în curând. 

PS – La 72 de ani, Roy Hodgson – considerat de mulți un antrenor expirat – o ține pe Crystal Palace în Premier League de trei sezone. La un moment dat, echipa era sortită unui dezastru, cu promițătorul Frank de Boer (46 de ani la momentul respectiv) în rolul de manager de modă nouă. 

VEZI AICI DIALOGUL DINTRE VINTILĂ ȘI GRĂDINESCU

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Andrei F (79 comentarii)  •  17 februarie 2020, 16:31

Amuzant!!!!Deci Vintila trebuia sa stie de la sedinta tehnica faptul ca Steaua o sa joace a doua repriza in inferioritate numerica!!!!Poate cineva chiar crede ca antrenorii trebuie sa prezica si asa ceva.Dar cum sa te ,,aperi,, daca primeste rosu portarul,fundasul central sau atacantul???Domnul Stucan cred ca sufera de prea multa suficienta!!!!Nu este curios cum nici un ziarist du duce mai departe gandirea lui Gradinescu care a spus ca Lazar putea fi eliminat.....Panduru si Balaj au aratat faza cu Lazar care aplauda galeria stelista...Fix la fel cum Coman a primit galben in meciul tur!!!Dar cum,Dinamo sa joace de la egal la egal cu Steaua?

Gabi (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 16:38

Jürgen Klopp face la fiecare meci un sprint de alergator adevarat imediat cum se aude fluierul pentru pauza. Arata chiar un pic caraghios, dar omul vrea sa fie sigur ca pana ajung jucatorii in cabina, este totul pregatit. Pauzele in fotbalul de astazi sunt extrem de importante, pentru ca in baza datelor primite electronic despre ce s-a jucat in timpul primei reprize, poti sa le dai jucatorilor indicatii extrem de precise despre ce trebuie schimbat. Asa ca el trebuie sa verifice probabil daca datele sunt primite, ce spun si cum trebuie sa le interpreteze si ce sa schimbe. Acele cateva secunde pe care le castiga prin sprint au sens. Nu este de mirare ca Liverpool isi castiga meciurile in general dupa pauza. Sprinturile lui Klopp inseamna secunde castigate care se traduc apoi in meciuri si puncte castigate.

Radu Irimia (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 16:46

Umbla vorba ca pe Benitez l-a invitat Stevie G. sa iasa din vestiar la pauza mecilui cu Milan.A urmat un discurs al capitanului si senzationala revenire din repriza a 2-a .

cristian007 (2 comentarii)  •  17 februarie 2020, 16:59

Ce sa le spuna ? ca trebuie sa faca 2 schimbari care nu au absolut nici o legatura cu ceea se intampla in teren ? Cu fundas central eliminat tu schimi 2 mijlocasi cu alti 2 mijlocasi si ramai intr-o singura schimbare o repriza intreaga. Nu stiu exact ce are in cap Becali, dar fara un antrenor puternic cu personalitate baietzii astia nu pot progresa. Iar visele lui de milioane se vor narui repede. Nu poti vinde jucatori pe zeci de milioane daca nu ai echipa macar in grupele UEFA. Inca un avantaj cu antrenori puternici, cu personalitate si rezultate : pot pleca prin tarile calde si iti mai face si tie o vanzare(Olaroiu-Radoi, etc). Vintila nu are nici o vina el e un fel de Pristanda : "pupa-l in fund si manancai banii-" parca asta era citatul; sa nu uitam ca el era antrenori la copii cand a venit la FCSB.

vasco (55 comentarii)  •  17 februarie 2020, 17:44

Pe firul evenimentelor petrecute de acum 17 ani(acaparrea Stelei de catre unul) incoace ,poate parea logic ceeace se intampla acum,adica "Vintilizarea fotbalului"...Incet,incet,fotbalul romanesc s-a becalizat.Sau cum vreti sa-i ziceti,dar mai pe scurt si mai pe inteles,a intrat in zodia coruptiei.Doar asa au fost posibile fraude fara de care fotbalul nostru n-ar fi ajuns aici.Sandu,dragomir,verii lui jiji,au corupt tot,au devalizat totul ,cu complicitatea kiderilor "generatiei de aur"(?) ajunsi la inaintare pentru a da credibilitae matrapazlacurilor.Doar asa a putut ajunge fotbalul romanesc in halul in care a ajuns ,adica in faliment.Vai de bietii jucatori care,unii talentati,asteapta ceva de la unii ca becali ,meme,toti cu trecut penal si care,surpriza !!!<isi continua activitatea nestingheriti ,in acelasi domeniu in care au fost dovediti ca infractori..Vai de bietii antrenori care spera la consacrare intr-un fotbal care nu exista.

Alexandru (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 18:00

Costin, Te rog sa citesti declaratia lui Valentin Lazar la flash interviul de dupa meci. Intrebarea jurnalistului "Ce indicatii ti-a dat antrenorul (n.r. Dusan Uhrin Jr.) inainte de a intra pe teren?" Raspunsul lui Vali Lazar: "Nu mi-a dat nicio indicatie. Mi-a spus doar sa intru si sa vorbesc cu Sorescu ca sa ne alegem partea pe care sa jucam. Si eu si el putem juca pe ambele parti." Cum comentezi aceasta declaratie a lui Vali?

Andrei (23 comentarii)  •  17 februarie 2020, 18:32

Stucan, articolul tau subliniaza faptul ca Vintila nu se ridica la standardele profesionale ale lui Guardiola, Ferguson, sau Mourinho. Ti se pare corect fata de Vintila sau fata de oricare antrenor roman sa duci acolo comparatia? Fotbalul nostru e mult sub fotbalul vestic. Ai descoperit apa calda. Platitudini marca Ioanitoaia, doar ca prezentate mai obraznic.

vasco (55 comentarii)  •  17 februarie 2020, 18:55

Nu va plac adevarurile! NU publicat decat ce va convine...Curat murdar!

Ovidiu (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 20:17

Se vede clar a domnul Vintila e TOTAL PARALEL cu fenomenul fotbal.Nu este vina lui,este vina stim noi cui.Sunt banii lui.Poate va intelege si el vreodata in viata asta ca este NEVOIE DE ANTRENOR LA ECHIPA,CA MESERIA ASTA DE ANTRENOR NU O POATE PRACTICA ORICE ***...Prostia se plateste in viata,nu-i asa d-le Becali?Datorita tie *** dinam0-uiste se bucura.Isi vor reveni dupa ce ii bate Clinceniul sau Chindia.La noi,"divele" nu alearga,nu se sacrifica,joaca turca la firul ierbii...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Parneava (2 comentarii)  •  17 februarie 2020, 21:36

Cred ca fotbalul romanesc nu este numai "vintilizat".Din pacate accesul unor "antrenori fara licenta Pro,la echipe de Liga 1 (Vintila,Croitoru,etc) se face cu incuviintarea forurilor fotbalistice zise nationale,dar si cu complicitatea acestora.Cand aduci la slectionatele FRF,antrenori cu studii aproximative si cu o moralitate indoielnica,nu poti cere cluburilor sa respecte niste reguli pe care tu insuti le incalci.Si mai este ceva:legaturile de "rudenie"; sunt o gramada de nasi,fini,cumetrii de tot felul,care se sprijina reciproc ,dar pe fata se cearta de ochii lumii. Sa stiti ca suporterii au inteles de mult acestelucruri si usor,usor,s-au indepartat de stadioane.Asa ca putem vorbi de becalizarea fotbalului la noi in tara,sub directa obladuire a FRF.Si este pacat,pentru ca pierdem legaturile cu fotbalul de performanta.

Titipreda (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 22:45

@conditie ca Steaua sa cistige? Simply, Gigi si *** la puscarie; Reghe a cistigat pt ca nu avea pe astir pe cap

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dragos_chiva (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 0:40

Nu știu, mi se pare mie sau asistăm la o ștucanizare a comentariului sportiv la GSP?

motanul incaltat (47 comentarii)  •  18 februarie 2020, 0:46

N-ai fost destul de explicit asa ca o sa continui eu daca-mi permiti: Multi vor intelege din comentariul tau ca Vintila a pierdut vestiarul. WRONG!!!!!!!!!!!!!!! Vintila n-a pierdut si nici n-o sa piarda niciodata vestiarul FCSB dintr-un motiv extrem de simplu: NU L-A AVUT NICIODATA!!!!!!!! El este un fel de sef de RH care transmite deciziile conducerii...Iar jucatorii stiu asta.

gelula (5 comentarii)  •  18 februarie 2020, 1:01

De ce nu revii la subiectele tale preferate Stucane? Adica: -datul in Hagi(pe care nu-l consideri antrenor) -fii pres in fata femeii alfa, dar vezi sa nu-ti dea una in fata. Adu-o la televizor si educa publicul roman. Fa audienta. Fii perfect! Stai jos Costinele. Ai nota 2!!!

Moldovan (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 3:12

Bai Andrei esti *** rău. Se pare ca fotbalul este un sport neînțeles pentru tine. Nu înțelegi nimica din acest sport. Încearcă la popice *** se Andrei.

Petre (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 10:17

Vintila nu are nici o presiune, antrenor este Becali. Daca ar fi stat 2 minute sau 15 in vestiar ar fi fost acelasi lucru. El este doar o paiata, Becali trage sforile. Articolul ar fi avut relevanta daca Vintila ar fi fost un antrenor adevarat.

bettina46 (20 comentarii)  •  18 februarie 2020, 10:25

Am comentat critic un articol al lui Stucan fara sa depasesc limitele bunului simt si de atunci nu i-mi mai apare nici un comentariu ! Pe d-nul Stucan il agreeaza niste sefi ptr ca la valoarea Gsp-ului cred ca nu ar fi avut loc in aceasta redactie.

Bravos (1 comentarii)  •  18 februarie 2020, 12:00

Când vintila a-nceput să antreneze Steaua ați spus că e incapabil de o asemenea echipă valoroasă. Totuși în timp a dus echipa la rezultate mult mai bune decât credeau ziariștii că ar putea face. Bun sau rău atât timp cat este antrenorul echipei are încă posibilitatea să crească împreună cu echipa. Chibiții de pe margine subiectiv ar dorii să fie ei antrenorii la Steaua, obiectiv azi antrenor e vintila.

Unu’ (14 comentarii)  •  18 februarie 2020, 20:26

Ce sa mai caute si Vintila in vestiar daca era deja acolo Pintili cu telefonul pe speaker?

xstelu (6 comentarii)  •  19 februarie 2020, 19:24

Andrei F iar ai aparut mah oropsitule pesedeu? Iar? Tot nu te lasi mah bolsevicule fecesebist?

Comentează